1.062.356

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Söripari technológia I.

Élelmiszer-ipari szakközépiskolák tankönyve az 1913-2 sörgyártó szakma számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Dinasztia Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 146 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: É-369/I. A könyv 550 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A maláta- és a sörgyártás jelentősége3
A söripar szerepe a népgazdaságban3
A malátagyártás nyersanyaga, a sörárpa6
A sörárpa termesztése, fajtái, minőségi tényezői6
Árpatermő vidékek6
Elővetemény8
A talaj előkészítése9
Az árpa vetése, érése, aratása10
Az árpa fajtái és minőségi tényezői10
A nagyüzemi termesztésben levő sörárpafajták12
Az árpaszem szerkezete14
Az árpa kémiai összetétele16
Víztartalom16
Szénhidrátok17
Hermicellulózok17
Cellulóz17
Mono- és oligoszacharidok18
Zsírok18
Nitrogénmentes anyagok18
Fehérjék18
Enzimek19
Vitaminok20
Ásványi anyagok20
A sörárpa üzemi átvételének módja20
Mintavétel, vizsgálati módszerek21
Érzékszervi vizsgálatok22
Hektolitertömeg22
Ezerszemtömeg23
Osztályozottság23
Lisztesség23
Csírázási energia24
Csírázóképesség24
Vízérzékenység25
Vízfelvevő képesség25
Nedveségtartalom26
Fehérjetartalom26
Extrakttartalom26
Az árpa minősítése27
A sörgyártás alapanyaga, a maláta29
A maláta tulajdonságai, összetevői, enzimaktivitása29
A maláta enzimjei31
A különféle malátafajták összehasonlítása a jellemző adatok alapján32
A malátavizsgálat legfontosabb módszerei36
Vízmeghatározás36
Extrakttartalom meghatározása36
Extraktdifferencia37
Cukrosodási idő38
Lefolyási idő38
A szűrlet tisztasága38
Szín39
Összesnitrogén-tartalom meghatározása40
Oldható nitrogén (fehérje) meghatározása40
Kolbach-szám40
Fehérjefrakciók meghatározása41
Viszkozitás mérése41
A pH mérése41
Végerjedésfok meghatározása42
Komló és komlókészítmények43
A komló mint a sörfőzés nélkülözhetetlen nyersanyaga43
A komló termesztése44
A komló szárítása, raktározása47
Komlókivonat, illetve különböző komlóészítmények jelentősége és felhasználása47
A komló és a komlókészítmények minőségi jellemzői48
Érzékszervi vizsgálatok (bonitálás)49
Kémiai vizsgálatok50
Komlóextrakt51
A komlóadagolás módjai52
A komló őrlése a jobb feltárás céljából53
A sörélesztő55
A sörélesztő tulajdonságai, összetétele, szaporodása, anyagcseréje55
Az élesztősejt felépítése57
Az élesztő összetétele58
A sörélesztő felépítése59
Az élesztő szaporodása60
Az élesztő anyagcseréje61
Az élesztő kezelése63
Élesztő-színtenyészet64
Tiszta élesztőkultúra szaporítása66
Az élesztő életképességének és tisztaságának ellenőrzése68
A víz mint söripari nyersanyag70
Az ipar vízszükséglete70
A víz keménysége72
Fontosabb kémiai és biológiai jellemzők73
Fizikai jellemzők74
Kémiai jellemzők74
Bakteriológiai jellemzők75
A vízkezelés (előkészítés) szerepe az üdítő ital gyártásakor75
Az ipari másodvíz- és szennyvízkezelés jelentősége, különös tekintettel a környezetvédelemre76
Egyéb söripari nyersanyagok (söripari pótanyagok)80
A keményítőtartalmú pótanyagok (kukorica, rizs) és a cukor jellemzői80
Kukorica80
Rizs81
Cukor81
Kukoricacsírátlanítás82
A rizs őrlése83
A pótanyagok előkészítése, feltárása a sörfőzéshez83
Feltárás forralással83
Feltárás nyomás alatt84
Pelyhesítés84
Csomagolóanyagok85
A sörös- és üdítőital-palackok, valamint alumínium hordók jellemző adatai85
Söröspalackok85
Üdítő italok csomagolóanyagai87
Fémhordók87
A koronadugók, címkék, ragasztóanyagok, rakodólapok, műanyaga ládák, konténerek fontosabb adatai89
Koronadugók89
Címkék90
Ragasztóanyagok91
Rakodólapok91
Műanyag ládák93
Konténerek93
Keg rendszerű hordók95
Szűrőanyagok98
A kovaföld és a szűrőperlit tulajdonságai98
Kovaföld-előfordulások98
Kémiai és fizikai tulajdonságok99
A nyers kovaföld tisztítása101
Perlit101
A szemcseösszetétel jelentősége a szűrőképesség szempontjából102
Tisztító- és fertőtlenítőszerek105
A tisztító- és fertőtlenítőszerek jelentősége az üzemi higiénia szempontjából105
Előtisztítás105
Fertőtlenítés106
A mosó- és a fertőtlenítőszerek csoportosítása kémhatásuk szerint107
Az automatikus mosási és fertőtlenítési technológia vázlatos ismertetése109
Tárolási és biztonsági előírások113
Energetikai segédanyagok115
A tüzelőanyagok (szén, koksz, gáz, fűtőolaj) főbb jellemzői115
Szén115
Koksz115
Földgáz116
Fűtőolaj117
A hűtőközegek csoportosítása, alkalmazása117
A préslevegő felhasználása118
Tárolás, kezelés és biztonsági előírások119
Mesterséges enzimkészítmények122
Az enzimkészítmények jelentősége az iparban122
Felhasználási módozatok a technológiai folyamatokban123
Minőségi követelmények124
Az üdítő italok alapanyagai126
Az üdítő italok alapanyagát képező eszenciák, kivonatok, adalékok minőségi jellemzői126
Az előkészítés, adagolás módjai128
A maláta- és sörgyártás melléktermékei130
A melléktermékeke (takarmányrépa, malátacsíra, sörtörköly, komlótörköly, sörélesztő és egyéb anyagok) keletkezése és hasznosítási lehetőségei130
Takarmányárpa130
Malátacsíra130
Sörtörköly131
Komlótörköly132
Sörélesztő132
A sörtörköly és a sörélesztő szárítása136
A sörtörköly szárítása136
A sörélesztő szárítása137
Fontosabb minőségi jellemzők138
Malátacsíra139
Sörtörköly139
Sörélesztő140
Csomagolás és tárolás141

Dr. Stráhl Antal

Dr. Stráhl Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Stráhl Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem