1.062.439

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Söripari anyag- és gyártásismeret I.

Az Élelmiszeripari Szakközépiskola számára/Élelmiszeripari tankönyv

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 229 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 640 példányban, 89 fekete-fehér ábrával. Tankönyvi száma: 28 603.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

NYERSANYAGOK 3
SÖRÁRPA 3
Árpafajták 3
A sörárpa termesztése 11
Az árpa érése 14-
Az árpa csíraérése 14
Az árpaszem szerkezete 17
Az árpa kémiai összetétele 20
Víztartalom 22
Szénhidrátok 22
Cellulóz 27
Pentozánok 27
Mono- és oligoszaharidok 27
Zsírok 27
Nirtogénmentes anyagok 28
Fehérjék 23
Enzimek 31
Vitaminok 32
Ásványi anyagok 32
Az árpa tárolása 33
Padlásérettség 33
Padlástárolás 35
Silótárolás 37
Fasilók 38
Vas silók 38
Vasbeton silók 39
Ejtő silók 39
Levegőztető silók 39
Hermetikus silók 39
Raktári kártevők 41
A kártevők elleni védekezés 44
Az árpa minősítése 48
Mintavétel 48
Érzékszervi vizsgálatok 50
Szin 50
Szag 50
Tisztaság 50
Héjfinomság 51
Pajtatisztaság 31
Mechanikai vizsgálatok 51
Hektolitersúly 51
1000-szemsúly 52
Szemnagyság 52
Lisztesség 54
Csirázási képesség 55
Kémiai vizsgálatok 55
Nedvességtartalom 55
Fehérjetartalom 56
KOMLÓ 57
A komló termesztése, telepítése 57
A komló talaj- és éghajlatigénye, trágyázása 62
A komló talajigénye 62
A komló éghaj latigénye 62
A komló trágyázása, tápanyagigénye 63
A komló telepítése 64
A komló kártevői 66
Vírusbetegségek 66
Gombabetegségek 67
Rovarkártevők 67
A komló érése, komlószüret 68
Hazánkban termesztett komlófajták 71
A komlótoboz részei 72
A komló szárítása 74
A komló kezelése és raktározása 79
romlókivonat 82
A komló kémiai összetétele 84
Komlóolaj 85
Keserűanyagok 87
A komló cseranyagai 92
A komló minősítése 93
Mintavétel 93
Érzékszervi vizsgálatok 93
Szedés 93
A tobozok alakja és nagysága 94
A tobozok színe és fénye 94
A tobozlevelek elrendezésének egységessége 94
megóvottsága, finomsága és tömöttsége 94
Rugalmasság 94
Aroma 94
Íz 95
A lupulin mennyisége és színe 95
A termések mennyisége 95
Mechanikai vizsgálatok 96
100 toboz abszolút súlya 4, 96
Az orsók súlyrésze a tobozok súlyában 96
A tobozok /orsók/ átlagos hossza 96
A tobozok alakjának és nagyságának egyöntetűsége 96
A tobozok átlagos súlya 96
A tobozok tömöttsége 96
Az orsó szabályossága 97
A termések /magvak/ mennyisége 97
Botanikai és mikroszkópos vizsgálatok 97
Kémiai vizsgálatok 97
Nedvességtartalom 97
Illóolajtartalom 98
Keserűanyagok meghatározása 98
Csersavak meghatározása 98
Hasa és homok meghatározása 98
A kénezés foka 99
Rézvegyületek meghatározása 99
Arzénvegyületek meghatározása 99
A komló minősítése pontozásos rendszer szerint 100
SÖRFŐZŐVÍZ 102
A malátagyártás és sörfőzés vízszükséglete 102
Tiznyerés 103
Forrásvíz 104
Talajvíz 106
Felszíni víz 109
Hazai sörgyárak vízellátása 110
A víz vizsgálata 110
A vízminőség fizikai jellemzői 111
A víz hőmérséklete 111
A víz szaga és íze 111
A víz színeződése 111
A víz átlátszósága és zavarossága 111
A vízminőség bakteriológiai tényezői 111
A vízminőség kémiai jellemzői 114
A víz keménysége 114
A vízben lévő sók hatása 117
A vízben lévő sók kémiai hatása 119
A víz pH-értéke 120
A víz lúgossága 121
A víz kiegyenlített lúgossága és a mészérték 121
Maradék lúgosság 122
A víz összetételének szerepe a malátagyártás során 123
A vízben lévő sók szerepe a sörfőzés során 124
A sörfőzővíz előkészítése, lágyítása és sótalanítása 127
A sörfőzővíz karbonáttalanítása 127
A víz karbonáttalanítása 127
Karbonáttalanítás a víz forralásával 127
Karbonáttalanítás mésszel 128
Karbonáttalanítás savakkal 131
A víz gipszezése 131
A víz sótalanítása elektro-ozmózís eljárással 133
A víz sótalanítása ioncserélőkkel 133
Kazánvíz /kazántápvíz/ 136
A lágyítás hatása a sörfőzésnél 140
A víz csírátlanítása 142
Oxidáló szerek alkalmazása 142
Katadin eljárás 143
Ultraibolya sugarak alkalmazása 145
Vízcsírátlanítás ultrahanggal 145
Vízcsírátlanítás szűréssel 145
Sörgyári szennyvizek 146
SÖBÉLESZTŐ 149
Az élesztősejt felépítése 149
Az élesztő összetétele 150
Fehérjék 151
Zsírok 151
Szénhidrátok 151
Ásványi anyagok 152
Vitaminok 152
Enzimek 152
Sörélesztő fajták 153
Az élesztő anyagcseréje 155
Az élesztő szaporodása 157
A sörélesztő elfajzása 160
PÓTANYAGOK 161
Tengeri 161
A tengeri csírátlanítása 162
Rizs 164
Szárított cukorrépa szelet 164
Sörkulőr /sörfesték/ 165
Egyéb pótanyagok 166
SEGÉDANYAGOK 166
Csomagolóeszközök 166
Palackok 166
Paliordók 172
Fémhordók 177
Fémdobozok 178
KISZERELÉSI SEGÉDANYAGOK 178
Koronadugók 178
Címkék 182
Ragasztók 183
Rakodólapok 184
Palackszállító ládák 185
Szádlódugó 186
Parafadugó 187
BEVONÓ- ÉS SZIGETELŐANYAGOK 187
Kádmassza 187
Paraffin 188
Sörszurok 189
Sörlakk 191
MŰANYAGOK 192
Polivinilklorid 192
Polietilén 192
Poliamidok 193
Poliészterek 194
aminoplasztok 195
Fenoplasztok 195
SZŰRŐANYAGOK 195
Szűrőmassza 195
TISZTÍTÓSZEREK ÉS MOSÓSZEREK 201
Mechanikai tisztítószerek 203
Kémiai tisztítószerek 203
Nátriumkarbonát 204
Trinátriumfoszfát 204
Nátritummetaszilikát 204
Nátritumaetafoszfát 204
P3 típusú ipari zsírtalanítók 205
Nátriumperborát 205
Kénsav 206
Sósav 206
Salétromsav 206
Sörkőoldók 206
FERTŐTLENÍTŐSZEREK 207
Savas kémhatású fertőtlenítőszerek 207
Fluorvegyületek 207
Egyéb savanyú fertőtlenítőszerek 207
Lúgos kémhatású fertőtlenítőszerek 208
Klórtartalmú fertőtlenítőszerek 208
Egyéb lúgos fertőtlenítőszerek 208
Semleges kémhatású fertőtlenítőszerek 208
Formalin 208
Klóramin 209
Kvaterner ammóniumsók 209
ENERGETIKAI SEGÉDANYAGOK 210
Tüzelőanyagok 210
Szén 211
Koksz 211
Földgáz 211
Fűtőolaj 211
Hűtőközegek 213
EGYÉB SEGÉDANYAGOK 214
Gumianyagok 214
Levegő 216
SÖR- ÉS MALÁTAGYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI 218
Élesztő 218
Sörtörköly 219
Komlőtörköly 220
Takarmányárpa 220
Malátacsíra 221
TARTALOMJEGYZÉK 222

Dr. Strahl Antal

Dr. Strahl Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Strahl Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem