Előszó (Dr. Johan B.) | 9 |
Bevezetés | 11 |
Általános rész. Élelmezés és táplálkozás-vizsgálat | |
Táplálkozás feladata | 15 |
A táplálkozástan ágai | 16 |
Kórélettani kutató táplálkozástan | 16 |
Diétás orvosi táplálkozástan | 16 |
Közegészségi táplálkozástan | 18 |
Csoport táplálkozástan | 18 |
Néptáplálkozástan | 19 |
A megismerés módszerei a néptáplálkozásban | 20 |
Meglátás - "blick" - útján | 20 |
Földrajzi és deduktív módzser | 21 |
Kérdőíves módszer | 24 |
Élelmezés- és táplálkozásvizsgálat csoportok figyelésével | 25 |
Élelmezés- és táplálkozásvizsgálat mérésekkel | 25 |
A táplálék összetétele | 34 |
A néptáplálkozástan szervezettsége | 35 |
Magyar Nemzeti Népélelmezési Bizottság | 35 |
Függelék az általános részhez | 36 |
Testsúly és magasság aránya | 36 |
Súlygyarapodás gyermekeknél | 37 |
Gyermekek fejlődési értékei | 37 |
Alapanyagcsere-meghatározás | 38 |
Az általános rész irodalma | 40 |
Élelmiszertan | |
Búza és rozs | 43 |
Buris | 45 |
Liszt | 45 |
Kenyér | 47 |
Egyéb liszttel készült élelmiszerek | 50 |
Kétszersült és keksz | 50 |
Diabétikusok gyógykenyere | 50 |
A kalács | 51 |
A cukrászipar termékei | 51 |
Tarhonya | 51 |
Kukorica | 51 |
Rizs | 53 |
A rizs pótszerei | 55 |
Köles | 55 |
Tej | 56 |
Tejtermékek | 61 |
Steril-tej | 62 |
Fölözött tej | 62 |
Tejszín | 62 |
Tejfel | 62 |
Aludttej | 62 |
Yoghurt | 63 |
Alkoholosan erjedt készítmények | 63 |
Túró | 64 |
Savó | 64 |
Sajt | 64 |
Tejpor | 65 |
Vaj | 65 |
Margarin | 67 |
Tojás | 67 |
Portojás | 70 |
A hús | 70 |
A disznóhús és eltartása | 74 |
A disznósajt | 75 |
Házi kolbász | 75 |
Nyári kolbász | 75 |
Belsőszervek, mirigyes szervek | 75 |
Máj | 75 |
Vese | 76 |
Agy | 76 |
Velő | 76 |
Vér | 76 |
Halak | 76 |
Vadhús | 77 |
Zsír | 77 |
Szalonna | 79 |
Mesterséges ételzsír | 79 |
Növényi étolaj | 79 |
Csukamájolaj | 79 |
Burgonya | 81 |
Csicsóka | 83 |
Hüvelyes főzelékfélék | 83 |
Szója | 85 |
Zöldség-főzeléktermények | 86 |
Sárgarépa | 86 |
Retek | 86 |
Zeller | 86 |
Vöröshagyma | 86 |
Zöldhagyma | 87 |
Fokhagyma | 87 |
Tök | 87 |
Uborka | 88 |
Paradicsom | 88 |
Káposzta | 88 |
Karalábé | 88 |
Kelkáposzta | 88 |
Karfiol | 88 |
Saláta | 88 |
Sóska | 89 |
Paraj | 89 |
Kalórikus tápanyagtartalom | 89 |
Vitamintartalom | 89 |
Ásványi elem-tartalom | 91 |
Zöldkeresztes kiskert | 91 |
Családi kiskert | 92 |
Zöldségkonzervek | 94 |
Szárított zöldségek | 94 |
Zöldpaprika | 95 |
Fűszerpaprika | 96 |
Mák | 98 |
A gyümölcsök | 100 |
Vitamintartalom | 103 |
Ásványtartalom | 103 |
Gyümölcstermelés és fogyasztás | 105 |
Gyümölcskonzervek | 107 |
Gomba | 107 |
Gombatermesztés | 108 |
Cukor | 109 |
Cukornád | 109 |
Cukorrépa | 109 |
Cukortermelés és fogyasztás | 111 |
Méz | 112 |
Fűszerek | 113 |
Ánizs | 113 |
Babér | 114 |
Boróka | 114 |
Bors | 114 |
Édesgyökér | 114 |
Fahéj | 114 |
Gyömbér | 114 |
Kakukfű | 114 |
Kálmusgyökér | 115 |
Kapor | 115 |
Kaporna | 115 |
Kardamomum | 115 |
Komló | 115 |
Koriander | 115 |
Kömény | 115 |
Majoránna | 115 |
Mustár | 116 |
Petrezselyem | 116 |
Páfrány | 116 |
Szegfűbors | 116 |
Szegfűszeg | 116 |
Szerecsendió | 116 |
Tárkony | 117 |
Vanilia | 117 |
Ecet | 117 |
Konyhasó | 118 |
Jódozott konyhasó | 119 |
Purintartalmú élvezeti és élelmiszerek | 119 |
Kávé | 120 |
Pótkávé | 122 |
Tea | 122 |
Teapótszerek. Magyar teák | 123 |
Kakaó | 123 |
Kakaópótszer | 124 |
Csokoládé | 124 |
Szeszesitalok | 125 |
Bor | 126 |
Sör | 128 |
Pálinkák | 130 |
Különleges szeszesitalok | 131 |
Alkoholmentes italok | 131 |
Élesztő | 132 |
Sütőpor | 134 |
Az élelmiszertan irodalma | 134 |
Konyhai, ízlési és gazdasági szempontok a népélelmezésben | |
A konyhatechnika szerepe a táplálkozásban | 137 |
Az ízlés szerepe a táplálkozásban | 137 |
A magyar konyha | 139 |
Az élelemelkészítés táplálkozásélettani szerepe | 140 |
Növényi étrend és nyers étrend | 146 |
Vitaminbőség | 147 |
Transmineralizáció | 147 |
Savbázis-egyensúly | 147 |
Folyadékbőség | 149 |
Nátrium- és klórcsökkenés | 149 |
Fehérjeanyagcsere | 149 |
Vérkeringés | 149 |
Salakbőség | 149 |
Milyen ételt eszik a magyar nép? | 150 |
Ár és tartalom | 157 |
Táplálkozás és szociális helyzet | 160 |
Népélelmezési oktatás | 168 |
Főzőtanfolyamok | 168 |
Propaganda és tanítás | 170 |
A III. rész irodalma | 172 |
Tápanyagtan | |
Kalória | 176 |
Foglalkozások energiaigénye | 176 |
Éhínség | 177 |
Eltartóképesség | 179 |
Létfenntartási index | 180 |
Kalóriafogyasztás | |
A gyermek kalóriaszükséglete | 183 |
Fehérjék | 184 |
Fehérjeszükséglet | 184 |
Fehérjefogyasztás | 185 |
Sport és munka | 186 |
Állati fehérje | 187 |
Húsfogyasztás | 188 |
A zsír | 188 |
A zsír mint élelmiszer | 188 |
Zsírszükséglet | 189 |
Zsírfogyasztás | 190 |
A zsírok vegytana és élettana | 192 |
Szénhidrát | 192 |
A vitaminok | |
Általánosságok a vitaminokról | 193 |
A-vitamin | 199 |
B-vitamin csoport | 209 |
B1-vitamin | 211 |
B2-vitamin | 216 |
Pellagra-ellenes vitamin | 220 |
Bx-vitamin | 225 |
B6-vitamin | 226 |
C-vitamin | 226 |
D-vitamin | 233 |
E-vitamin | 241 |
K-vitamin | 243 |
Ásványanyagcsere | 245 |
Nátrium és klór | 249 |
Kálium | 250 |
Kálcium | 252 |
Foszfor | 254 |
Magnézium | 256 |
Kén | 258 |
Vas | 259 |
Réz | 262 |
Jód | 263 |
Fluor | 267 |
Cink | 270 |
Mangán | 270 |
Szilicium | 271 |
Nikkel és kóbalt | 272 |
Króm, bróm, arzén, alumínium, kadmium | 272 |
A tápanyagtan irodalma | 274 |
Tárgymutató | 276 |
Névmutató | 279 |