1.061.439

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A diaetás konyha technikája

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Novák Rudolf és Társa Tudományos Könyvkiadóvállalat és Könyvkereskedés
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 309 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második, teljesen átdolgozott kiadás. Írta Dr. Soós Aladár egyetemi magántanár, előszóval ellátta Báró Korányi Sándor Dr. egyet. ny. r. tanár, a III. belklinika igazgatója. Nyomatott Fischer Lajos könyvnyomdájában, Sárospatakon.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az egészséges ember emésztőszerveinek a működése a táplálék minőségéhez és mennyiségéhez alkalmazkodik. Az ép szervezetnek nagyon pontosan működő regulatioi gondoskodnak afelől, hogy nedveinek és... Tovább

Előszó

Az egészséges ember emésztőszerveinek a működése a táplálék minőségéhez és mennyiségéhez alkalmazkodik. Az ép szervezetnek nagyon pontosan működő regulatioi gondoskodnak afelől, hogy nedveinek és szöveteinek összetétele a táplálékától tág határok között függetlenül állandó maradjon. Az egészséges ember táplálkozása ezért nagyon szabad, nagyon változatos lehet. A beteg ember helyzete más. Táplálékát a beteg szerveinek állapotához képest kénytelen megválasztani. Ha regulatioi tökéletlenek, akkor a táplálék összetételét kell úgy szabályozni, hogy a szabályozás biztosítsa a szervezet nedveinek és szöveteinek normális sajátságait. Viszont lehet az is, hogy a nedvek physikai és chemiai sajátságainak céltudatos megváltoztatása, a táplálék összetételének megfelelő megszabása útján, az activ therapiának nagyon hathatós eszközeként használható fel... Vissza

Tartalom

Bevezetés1-16
Tápérték
Élvérték
Tápfelvételt szabályozó érzések
Élelmiszer
Konyhatechnika
Élvérték emelése
Konyhatechnika fejlődése
Diaetás konyhatechnika
Leves17-35
Húsleves
Bouillon
Husextractiv-anyagok
Husleves-készítés
Erős bouillon
Consommé
Huskivonatok
Huskivonatkészítmények
Hamisleves
Potage
Bouilie
Roux
Paprikáshagymás rántás
Rántott levesek
Puréelevesek
Levesbevalók
Garniture de Potages
Levesétel
Soupe
Mártás36-46
Jus-sauceok
Jus
Tojásos-vajas sauceok
Mayonnaise
Hollandaise
Sauce gratin
Roux-sauceok
Húsgelée
Gelatin
Aspic
Kocsonya
Glace
Hús47-71
Összetétel
Előkészítés
Nyershús
Viandecrue
Főtt hús
VIande bouili
Leveshús
Pochierozás
Gőzbenfőzés
Sült hús
Roti
Hússütés
Egészbensültek
Előkészítés
Tüzdelés
Angolos sültek
Glacierozás
Braisierozás
Tranchierozás
Tálalás
Hússzeletek
Szeletelés
Friture
Saisierozás
Sütőzsírok
Sütési hőfok
Panierozás
Pörzsanyagszegény szeletek
Húsragout
Ragoutkészítés
Sautierozás
Pörköltek
Ragoutételek
Sütés szabad tűzön
Grillade
Marhahús71-96
Vesepecsenye
Egyéb pecsenyehúsok
Leveshúsok
Ragouthúsok
Borjúhús
Pecsenyehúsok
Ragouthúsok
Sertéshús
Szopósmalac
Süldő
Öregsertés
Sertéshús-ételek
Ürü és bárányhús
Vadhús
Előkészítés
Vadhúsételek
Szárnyas
Hízlalás
Előkészítés
Dressierozás
Előkészítés
Felszeldelés
Halhús
Összetétel
Előkészítés
Főzés
Sütés
Hideg halak
Zsigerek
Nyers mirigy
Máj
Velő és mirigy
Egyéb szervek
Hentesáru
Sózás és pácolás
Füstölés
Farcierozás
Szalonna
Sonka
Egyéb hentesáruk
Tojás97-106
Tojásfehérje
Tojássárgája
Tojásételek
Lágy tojás
Kemény tojás
Buggyantott tojás
Oeuf pochée
Tojáslepény
Estouffade
Tükörtojás
Oeuf miroir
Tojásfészek
Rántotta
Oeuf brouillé
Omelette
Főzelék107-125
Zöld főzelékek
Légume frais
Cellulose
Ásványi sók
Egyéb alkatrészek
Előkészítés
Savanyítás
Farcierozás
Felpuhítás
Főzelék-ételek
Főzelék angolosan
Francia módra
Berántott főzelékek
Húsos főzelék-ételek
Töltött főzelék
Főzelékpurée
Puréekészítés
Ízesítés
Formázás
Körítések
Saláták
Zsírban párolt főzelék
Lisztes körítések
Közönséges téli főzelékek125-135
Káposzta
Tök
Zöldbab
Kalarábé
Paradicsom
Burgonya
Finom idényfozelékek
Spárgagyökér
Paraj
Zöldborsó
Bimbóskel
Vajbab
Vöröskáposzta
Karotta
Póréhagyma
Kukorica
Gomba
Fűszeres főzelékek
Hagyma
Retek
Zöldpaprika
Leveszöldség
Tormagyökér
Cékla
Paradicsomalma
Ugorka
Fejessaláta
Különleges főzelékek
Száraz főzelékek135-154
Légume sec
Növényi magvak
Osztályozás
Összetétel
Őrlés és őrlemények
Kása
Derce
Dara
Liszt
Pépkészítés
Pép-ételek
Hüvelyes magvak
Előkészítés
Bab
Sárgaborsó
Lencse
Szójabab
Pépmagvak
Ptisane
Rizs
Árpa
Zab
Kukorica
Keményítőlisztek
Keménymagvak
Búza
Rozs
Sikér
Vízkötőképesség
Tészta155-189
Főtt tészták
Gyúrt leveses tészták
Kevert tészta
Száraz tésztaneműek
Főzés
Ízesítés
Sült tészták
Kelesztőanyagok
Élesztő
Sütőpor
Kelesztés
Előkészítés sütésre
Süthetőség
Sütő
Sütés
Kiszáradás
Péksütemény
Boulangerie
Diaetás kenyerek
Apró sütemények
Házi édes sütemények
Patiserie
Élesztős tészta
Zsíros tészták
Rétestészta
Omlós tészta
Leveses- vagy vajastészta
Zsírban sült tészták
Palacsinta-tészta
Égetett tészta
Zsírban sült élesztős tészta
Cukrászat189-205
Cukor
Cukorpótszerek
Cukorszörp
Fondant
Fondant-glasur
Mártógyurma
Cukorkák-bonbonok
Cukrászsütemények
Entrements
Habsütemény
Meringue
Piskótatészta
Biscuit
Édes soufflé és pudding
Ostyatészta
Mézeskalács
Torta, szelet, mignon
Édesség
Confiture
Maggyümölcsök
Marcipán
Törökméz
Grillage
Nougat
Gesztenyepurée
Csokoládé
Gyümölcskészítmények
Gyümölcs206-221
Nyers gyümölcs
Fruit
Összetétel
Gyömölcsérés
Eltartás
Előkészítés
Gyümölcslé
Gyümölcskészítmény
Confiture de fruits
Befőtt
Gyömölcsíz
Marmalade
Jam
Candierozott gyümölcs
Aszalt gyümölcs
Bor222-242
Alkoholos ital
Borok
Vins
Must
Asztali bor
Tokaji bor
Csemege bor
Konyhatechnikai alkalmazás
Szeszpárlat
Aperitif
Nemes szeszpárlat
Pálinka
Likőr
Konyhatechnikai alkalmazás
Szénsavas italok
Boissons
Szénsavas víz
Sör
Pezsgő
Tejszínes feketekávé243-272
Teljes tej
Laitage
Összetétel
Eltartás
Forralt tej
Tejalvadás
Tejdiaeta
Regime lacté
Szilárdítás
Ízesítés
Kávé
Pótkávé
Tea
Cacao
Tejszín
Créme
Édes tejszín
Tej-tojás-créme
Fagylalt
Tejszínhab-créme
Tejconserv
Sajt273-281
Tejtermékek
Aludttej
Vaj
Sajt
Függelék284-305
A diaetás konyha és annak megszervezése

Dr. Soós Aladár

Dr. Soós Aladár műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Soós Aladár könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem