A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A diaetás konyha technikája

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Novák Rudolf és Társa Tudományos Könyvkiadóvállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 309 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Harmadik, teljesen átdolgozott kiadás. Írta Dr. Soós Aladár egyetemi magántanár, előszóval ellátta Báró Korányi Sándor Dr. egyet. ny. r. tanár, a III. belklinika igazgatója. Nyomatott Fischer Lajos könyvnyomdájában, Sárospatakon.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Minden nép speciális jellegét főleg nyelvében, zenéjében, népviseletében és szakácsművészetében tartja fenn és hagyja át utódaira. A magyaros konyha egyike a legjellegzetesebb nemzeti konyháknak,... Tovább

Előszó

Minden nép speciális jellegét főleg nyelvében, zenéjében, népviseletében és szakácsművészetében tartja fenn és hagyja át utódaira. A magyaros konyha egyike a legjellegzetesebb nemzeti konyháknak, szabályai és tulajdonságai évszázadok alatt sem változtak. Bár ezen sajátságok a velünk szomszédos nemzetek szakácsművészetére való hatás révén mind szélesebb körben terjedtek el, nem volt ezideig oly munka, amely ezeket tudományos képzettséggel rendszerbe foglalta és élettani hatásukat orvosi kritika tárgyává tette volna. Különösen az orvosok számára tartott főzőtanfolyamokon éreztem erősen ennek a hiányát, amidőn a résztvevőknek a röviden és elszórtan előadott elméleti konyhatechnikai ismeretek kiegészítésére nem tudtam megfelelő szakkönyvet ajánlani.
Jelen munka megírásával mindkét hiányon egyszerre akartam segíteni: egyrészt megkíséreltem összefoglalni mindazon tudnivalókat, amikre az orvosnak diaetás rendelkezései megadásához szüksége lehet, másrészt a magyaros konyhát jellemző sajátságokat igyekeztem ismertetni és diaetetikai szempontból méltatni, valamint azokat a beteg ember megfelelő táplálása érdekében a finom úri konyha eljárásaival összhangba hozni. Vissza

Tartalom

Bevezetés
Tápérték
Élvérték
Tápfelvételt szabályozó érzések
Élelmiszer
Konyhatechnika
Élvérték emelése
Konyhatechnika fejlődése
Diaetás konyhatechnika16
Leves
Húsleves
Bouillon
Husextractiv-anyagok
Husleves-készítés
Erős bouillon
Consommé
Huskivonatok
Huskivonatkészítmények
Hamisleves
Potage
Bouilie
Roux
Paprikáshagymás rántás
Rántott levesek
Puréelevesek
Levesbevalók
Garniture de Potages
Levesétel
Soupe35
Mártás
Jus-sauceok
Jus
Tojásos-vajas sauceok
Mayonnaise
Hollandaise
Sauce gratin
Roux-sauceok
Húsgelée
Gelatin
Aspic
Kocsonya
Glace46
Hús
Összetétel
Előkészítés
Nyershús
Viandecrue
Főtt hús
VIande bouili
Leveshús
Pochierozás
Gőzbenfőzés
Sült hús
Roti
Hússütés
Egészbensültek
Előkészítés
Tüzdelés
Angolos sültek
Glacierozás
Braisierozás
Tranchierozás
Tálalás
Hússzeletek
Szeletelés
Friture
Saisierozás
Sütőzsírok
Sütési hőfok
Panierozás
Pörzsanyagszegény szeletek
Húsragout
Ragoutkészítés
Sautierozás
Pörköltek
Ragoutételek
Sütés szabad tűzön
Grillade71
Marhahús
Vesepecsenye
Egyéb pecsenyehúsok
Leveshúsok
Ragouthúsok
Borjúhús
Pecsenyehúsok
Ragouthúsok
Sertéshús
Szopósmalac
Süldő
Öregsertés
Sertéshús-ételek
Ürü és bárányhús
Vadhús
Előkészítés
Vadhúsételek
Szárnyas
Hízlalás
Előkészítés
Dressierozás
Előkészítés
Felszeldelés
Halhús
Összetétel
Előkészítés
Főzés
Sütés
Hideg halak
Zsigerek
Nyers mirigy
Máj
Velő és mirigy
Egyéb szervek
Hentesáru
Sózás és pácolás
Füstölés
Farcierozás
Szalonna
Sonka
Egyéb hentesáruk96
Tojás
Tojásfehérje
Tojássárgája
Tojásételek
Lágy tojás
Kemény tojás
Buggyantott tojás
Oeuf pochée
Tojáslepény
Estouffade
Tükörtojás
Oeuf miroir
Tojásfészek
Rántotta
Oeuf brouillé
Omelette108
Főzelék
Zöld főzelékek
Légume frais
Cellulose
Ásványi sók
Egyéb alkatrészek
Előkészítés
Savanyítás
Farcierozás
Felpuhítás
Főzelék-ételek
Főzelék angolosan
Francia módra
Berántott főzelékek
Húsos főzelék-ételek
Töltött főzelék
Főzelékpurée
Puréekészítés
Ízesítés
Formázás
Körítések
Saláták
Zsírban párolt főzelék
Lisztes körítések125
Közönséges téli főzelékek
Káposzta
Tök
Zöldbab
Kalarábé
Paradicsom
Burgonya
Finom idényfozelékek
Spárgagyökér
Paraj
Zöldborsó
Bimbóskel
Vajbab
Vöröskáposzta
Karotta
Póréhagyma
Kukorica
Gomba
Fűszeres főzelékek
Hagyma
Retek
Zöldpaprika
Leveszöldség
Tormagyökér
Cékla
Paradicsomalma
Ugorka
Fejessaláta
Különleges főzelékek135
Száraz főzelékek
Légume sec
Növényi magvak
Osztályozás
Összetétel
Őrlés és őrlemények
Kása
Derce
Dara
Liszt
Pépkészítés
Pép-ételek
Hüvelyes magvak
Előkészítés
Bab
Sárgaborsó
Lencse
Szójabab
Pépmagvak
Ptisane
Rizs
Árpa
Zab
Kukorica
Keményítőlisztek
Keménymagvak
Búza
Rozs
Sikér
Vízkötőképesség154
Tészta
Főtt tészták
Gyúrt leveses tészták
Kevert tészta
Száraz tésztaneműek
Főzés
Ízesítés
Sült tészták
Kelesztőanyagok
Élesztő
Sütőpor
Kelesztés
Előkészítés sütésre
Süthetőség
Sütő
Sütés
Kiszáradás
Péksütemény
Boulangerie
Diaetás kenyerek
Apró sütemények
Házi édes sütemények
Patiserie
Élesztős tészta
Zsíros tészták
Rétestészta
Omlós tészta
Leveses- vagy vajastészta
Zsírban sült tészták
Palacsinta-tészta
Égetett tészta
Zsírban sült élesztős tészta189
Cukrászat
Cukor
Cukorpótszerek
Cukorszörp
Fondant
Fondant-glasur
Mártógyurma
Cukorkák-bonbonok
Cukrászsütemények
Entrements
Habsütemény
Meringue
Piskótatészta
Biscuit
Édes soufflé és pudding
Ostyatészta
Mézeskalács
Torta, szelet, mignon
Édesség
Confiture
Maggyümölcsök
Marcipán
Törökméz
Grillage
Nougat
Gesztenyepurée
Csokoládé
Gyümölcskészítmények205
Gyümölcs
Nyers gyümölcs
Fruit
Összetétel
Gyömölcsérés
Eltartás
Előkészítés
Gyümölcslé
Gyümölcskészítmény
Confiture de fruits
Befőtt
Gyömölcsíz
Marmalade
Jam
Candierozott gyümölcs
Aszalt gyümölcs221
Bor
Alkoholos ital
Borok
Vins
Must
Asztali bor
Tokaji bor
Csemege bor
Konyhatechnikai alkalmazás
Szeszpárlat
Aperitif
Nemes szeszpárlat
Pálinka
Likőr
Konyhatechnikai alkalmazás
Szénsavas italok
Boissons
Szénsavas víz
Sör
Pezsgő242
Tejszínes feketekávé
Teljes tej
Laitage
Összetétel
Eltartás
Forralt tej
Tejalvadás
Tejdiaeta
Regime lacté
Szilárdítás
Ízesítés
Kávé
Pótkávé
Tea
Cacao
Tejszín
Créme
Édes tejszín
Tej-tojás-créme
Fagylalt
Tejszínhab-créme
Tejconserv272
Sajt
Tejtermékek
Aludttej
Vaj
Sajt281
Függelék
A diaetás konyha és annak megszervezése305

Dr. Soós Aladár

Dr. Soós Aladár műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Soós Aladár könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem