1.066.542

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az egészséges táplálkozás

Szerző
Budapest
Kiadó: Székesfőváros Tanácsa
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 83 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta Budapest Székesfőváros Házinyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Azok a súlyos gazdasági viszonyok, amelyek az utolsó évtizedekben egyre fokozták nemcsak az egyes családok, hanem az ország egész lakosságának megélhetési gondjait, újabb és újabb feladatokat... Tovább

Előszó

Azok a súlyos gazdasági viszonyok, amelyek az utolsó évtizedekben egyre fokozták nemcsak az egyes családok, hanem az ország egész lakosságának megélhetési gondjait, újabb és újabb feladatokat róttak a hatóságokra és a társadalomra.
A családok életrendje egészen megváltozott. Az anyák és nagyobb leányok is kénytelenek lettek elhagyni rendes évszázados munkakörüket, a háztartás, a családápolás teendőit és kenyérkereset után látni, hogy a családfenntartó küzdelmét, az anyagiakért való gondjait enyhítsék.
A megváltozott helyzet számtalan, különösen a nők számára új kereseti forrást teremtett, állandóan újabb és újabb kulturális, szociális és humánus intézményeket keltett életre.
Megváltozott az iskolák tanítási munkája is. Az iskoláknak számot kellett vetniök a megváltozott helyzettel, keresniök kellett a módokat, amelyekkel az ifjúságot az új életigényekre és új feladatokra előkészítsék. így szakítottak iskoláink is a régi, tisztán elméleti ismeretekre vezető rendszerrel, vittek minél több gyakorlati munkát tanításukba és alakultak át az életre nevelő iskolákká.
A főváros, mint iskolafönntartó hatóság járt elől ebben a tekintetben is példaadó- és vezetőként. Óriási áldozatokkal - úgyszólván máról-holnapra - létesítette az új intézményeket, tette gyakorlativá iskoláit. Különös gondoskodása tárgyát képezte a leányifjúságnak, a jövő anyáinak neveltetése.
Az a tény, hogy az anyák reggeltől estig távol családjuktól kenyérkereset után járnak, majdnem lehetetlenné tette, hogy gyermekeik gondozásával, nevelésével és különösen leányaiknak a háztartási teendőkre való kioktatásával foglalkozhassanak. Vissza

Tartalom

Előszó 3-5
I. fejezet- A táplálkozás. 6-21
A táplálkozás célja. Anyagcsere 6. - A levegő és az égés. Az égés föltételei 7. - Az égés termékei, a szénsav. Égési meleg, a Kalória 8. - Az ember testében égési folyamat
megy végbe, ez meleget és égési termékeket eredményez és munkaképessé teszi a szervezetet 9. és 10.
Táplálóanyagok, élelmiszerek. Mi a táplálóanyag? 10. A tejben lévő táplálóanyagok kísérletes vizsgálata 10., 11. és 12. - Zsírok 12. - Fehérjék. Szénhidrátok 13. -
Szervetlen táplálóanyagok 14. - Mit értünk élelmiszer, étel, táplálék elnevezések alatt? 14.
A táplálóérték. Mi a táplálóérték ? Az egyes táplálóanyagok táplálóértéke 15. - Élelmiszerek táplálóértéke,
ennek kiszámítása. Ételek táplálóértéke 16. - Az ember táplálékszükséglete. A megszokás szerepe a mértékletes táplálkozásban és túltáplálkozásban 16. és 17. - A táplálékszükséglet változó életkor és végzett testi munka szerint 17. és 18. A túltáplálkozás pazarlás anyagiakban és-egészségben 18. - Mennyi kell az egyes táplálóanyagokból? A fehérjeszükséglet. A fehérjeszükséglet független a végzett testi munkától 19.- Zsírok és szénhidrátok célszerű aránya 20. - Szervetlen táplálóanyagok szerepe 21.
II. fejezet. Az élelmiszerek 22-48
Növényi eredetű élelmiszerek. Gabonafélék és ezek összetétele 22. és 23. - Búza, búzaliszt. Az őrlés befolyása a liszt összetételére. Barna és fehér liszt táplálóértékének kiszámítása 23., 24. és 25. - A liszt alkotórészeinek kísérletes vizsgálata 25. és 26. - A sikér tulajdonságai. Acélos búza. Dara. Síma és fogós liszt 26. - Különböző gabonafélékből készült élelmiszerek: tengeri, árpa, rizs, zab 27. - Megélhet-e az ember csupán gabonából ? 27. - A burgonya összetétele és táplálóértékének kiszámítása; alkotórészeinek kísérletes vizsgálata. Megélhetünk-e csupán burgonyából ? 28. A hüvelyesek Összetétele és táplálóértéke 29. - Főzelékfélék fajtái, összetétele és táplálóértéke 20. és 30. Szénhidrátban gazdag élelmiszerek: cukor, szágó, tapióka, méz 30,és31. - Gombafélék táplálóértéke és szerepe az élelmiszerek sorában 31. - Gyümölcsök csoportosítása összetételük alapján,
táplálóértékük 31. és 32.
Állati eredetű élelmiszerek. A hús fajtái 33. A hús alkotórészeinek kísérletes vizsgálata. Húskivonat 34. és 35. A hús táplálóértékének kiszámítása és összehasonlítása a legfontosabb növényi eredetű élelmiszerek táplálóértékével 35. - A tej 35. és 36. - Tejtermékek: lefölözött tej, tejföl, tejszin, vaj, ezek összetétele 36. - Vaj kísérletes vizsgálata, táplálóértékének kiszámítása 36. és 37. - Tehéntúró összetétele és táplálóértékének kiszámítása 37. - Sajtfélék 37. és 38. - A tojás. Tyúktojás alkotórészeinek kísérletes vizsgálata, összetétele, táplálóértékének kiszámítása. Összehasonlítása hússal és tejjel 38. és 39. - Állati és növényi zsírok, margarinok 39. és 40.
Élvezeti cikkek, ízesítő anyagok, fűszerek. Mit értünk ezen fogalmak alatt? 40. - A kávé. Koffein. Koffeinmentes kávé. Malátakávé. A kávéital elkészítése 40. és 41. - A tea 41.
Kakaó és csokoládé 41. és 42. - Szeszes italok. Erjedés. Az élesztő szerepe 42. - Bor, pálinka, sör 43. - A borszesz haszna és kára. Alkoholizmus 43. és 44. - Izesítő anyagok: konyhasó, ecet 44. és 45. - Fűszerek: hazai fűszerek, külföldi fűszerek 45. és 46.
Táblázatok fontosabb élelmiszerek összetételéről 47., 48.
III. fejezet. Az ételek elkészítése : 49-60
A legtöbb élelmiszert, mint nyersanyagot, étellé kell földolgozni. Főzés 49. - Sütés, pirítás, párolás 50.
A főzés és sütés célja. Az ételek emészthetősége, az emésztés folyamata. Emésztő mirigyek, emésztőnedvek. Fölszívódás 50. és 51. - A főzés és sütés befolyása az emészthetőségre, hatása a növényi sejtfalakra 51. és 52. - Kellemes
íz és szag előidézése, az íz és szag élettani jelentősége. Étvágy 52. és 53. - A fűszerek szerepe. Változatosság az ételekben 53. - Esztétikai hatások és a kedélyállapot befolyása az emésztésre. Alapos rágás jelentősége 54.
Fontosabb élelmiszerek elkészítésének módjai. Hús elkészítése. Húsleves főzése. Húsleves és húskivonat táplálóértéke 55. - Hús sütése és párolása. Körítések a húshoz 56. - Lisztfélék földolgozása. Rántás 50. - Burgonya elkészítése. Hüvelyesek 57. - Változatok és ízletes ételek készítése hüvelyesekből. Zöld főzelékfélék elkészítése. A főzéshez használt víz elöntéséből származó kár 58. - Kenyérsütés. Dagasztás, kelesztés, sütés 59. - Barna és fehér kenyér: melyik jobb ? A kenyér táplátóértéke 60.
IV. fejezet Az étkezés rendjéről 61-63
A napi táplálékszükséglet célszerű megosztása az egyes étkezések között 61. és 62. - Reggeli. Példák különböző élelmiszerekből előállított; de azonos táplálóértékű reggelikre 62
- Az ebéd. Hány fogásból álljon az ebéd ? Változatosság az ebédben 62. és 63. - Vacsora 63.
V. fejezet. Takarékosság 64-71
A táplálkozás költségeinek aránya a család jövedelméhez. A takarékosság jelentősége 64. és 65.
Takarékosság az élelmiszerek helyes megválasztásával. Az élelmiszerek ára és valódi értéke. A valódi érték mértéke a táplálóérték 65. - A legfontosabb élelmiszerek árának és táplálóértékének viszonya. A nélkülözhetetlen élelmiszerek viszonylag legolcsóbbak 66. és 67.
Takarékosság a mennyiségek megszabásánál. Az élelmiszerek mennyiségének helyes megszabása a takarékosság legfőbb eszköze 67. - Hogyan főz az okos háziasszony? Számvetés fontossága, megszabott táplálóértékű napi táplálék összeállítása 68., 69. és 70. - A mérleg fontos szerepe a takarékos főzésnél. Rendszeres munkához nélkülözhetetlen a mérleg 71.
Függelék 72-79
Élelmiszerek eltartása (konzerválás). Az élelmiszerkonzerválás gazdasági jelentősége. A romlás okai 72. - Baktériumok életföltételei és fejlődése 72. és 73. - Penészek 73. - Erjesztők. A konzerválás módjai. Hűtés. Hűtőházak. Jégszekrény 74. - Magas hőmérséklet alkalmazása: pasteurözés és sterilizálás. Légmentes elzárás 74., 75. - A tej sterilizálásának helyes módja 75. - Szárítás, aszalás. Cukrozás. Kémiai konzerváló anyagok 76.
Élelmiszerek hamisítása. Az élelmiszerhamisítás okai 76. - A hamisítás fajtái és módjai 77. és 78. - Az élelmiszerhamisítás egészségügyi jelentősége. A tejhamisítás veszedelme 78. - Védekezés az élelmiszerhamisítás ellen 79.

Dr. Somogyi Mihály

Dr. Somogyi Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Somogyi Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem