1.062.261

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmianyagismeret II/5.

Távoktatási tankönyv/Fűszerek és ízesítőszerek

Szerző
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Távoktatási tankönyv. Tankönyvi szám: FV-03-02/5/1998.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
BEVEZETŐ
Az életben maradáshoz táplálkoznunk kell. Nem mindegy azonban, hogy az elfogyasztott élelmiszereknek, ételeknek milyen a színük, az illatuk és az ízük. Az ínycsiklandozóan... Tovább

Előszó

Részlet:
BEVEZETŐ
Az életben maradáshoz táplálkoznunk kell. Nem mindegy azonban, hogy az elfogyasztott élelmiszereknek, ételeknek milyen a színük, az illatuk és az ízük. Az ínycsiklandozóan illatozó, kellemes küllemű ételek megpillantása is megindítja már a nyálelválasztást. Ez ösztönöz minket arra, hogy a megpillantott ételt is fogyasszuk. Az étkezés során aztán nem mindegy az sem, hogy az élelmiszereknek, ételeknek milyen az ízük. A jó ízű ételek fogyasztása bőséges emésztőnedv kiválasztást indít meg, ezért a különböző tápanyagokká történő lebontás és ezeknek felszívódása, azaz az ételekben található anyagok hasznosulása megfelelően történik. Ezzel ellentétben a gusztustalan, íztelen ételek "megfekszik az ember gyomrát", vagyis lebontásuk, hasznosításuk sokkal hosszabb időt vesz igénybe. Az, hogy az étel ilyen reakciót váltson ki az emberben elsősorban az elkészítése során alkalmazott fűszereknek és ízesítőszereknek köszönhető.
Ebben a tankönyvben ezekkel az anyagokkal ismerkedhetnek meg. Az első fejezetben megtudhatják, hogy az emberiség története során milyen fűszereket használt majd megismerheti azokat a hatóanyagokat, amelyek miatt a fűszereket felhasználjuk. A fejezet nagy részét a különböző fűszereink bemutatása foglalja le. Ebben a részben megtudhatják, hogy a növénynek melyik részét használjuk fűszerként, ebben milyen hatóanyagok találhatóak és azt is, hogy ezek a részek mire használhatók a konyhában illetve pl. a gyógyászatban. Végül megismerkedhetnek a fűszerek vizsgálati módszereivel, raktározásával, szavatossági idejével és csomagolásával is. A fűszerek mellett tárgyalja a könyv a különböző fűszerkeverékeket és fűszerpótlókat is, hiszen ezeket legalább olyan gyakran használjuk, mint magukat a fűszereket. Vissza

Tartalom


TARTALOMJEGYZÉK
BEVEZETŐ 5
1. FŰSZEREK 7
1.1 A FŰSZEREK TÖRTÉNETE 7
1.2 A FŰSZEREK HATÓANYAGAI 8
1.3. A FŰSZEREK CSOPORTOSÍTÁSA 10
1.3.1 Magvak 10
1.3.2 Termések 11
1.3.3 Virágok, virágrészek 18
1.3.4 Héj és héjrészek 19
1.3.5 Gyökerek és gyökértörzsek 20
1.3.6 Levelek 21
1.4 FŰSZERKEVERÉKEK 28
1.5 FŰSZERPÓTLÓK 29
1.6 A FŰSZEREK VIZSGÁLATA 29
1.6.1 Fűszerek érzékszervi vizsgálata 29
1.6.2 Por alakú és porított drogok mikroszkópos vizsgálata 35
1.6.3 Fűszerpaprika hamisításának kimutatása 36
1.7 A FŰSZEREK CSOMAGOLÁSA, TÁROLÁSA, FORGALMAZÁSA 37
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 39
2. ÍZEÍTŐSZEREK 41
2.1 SÓK 41
2.2 SAVANYÍTÓK 43
2.3 ÉDESÍTŐSZEREK 47
2.3.1 Természetes édesítőszerek 47
2.3.2 Mesterséges édesítőszerek 57
3. ÉTELÍZESÍTŐK 61
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 65
VÁLASZOK AZ ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEKRE 67
IRODALOMJEGYZÉK 80

Dr. Seregi Andrásné

Dr. Seregi Andrásné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Seregi Andrásné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem