SZARVASMARHATENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | 13 |
A szarvasmarha eredete és domesztikációja | 13 |
A marha rokonfajai | 15 |
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 18 |
A szarvasmarhák elnevezései | 19 |
A szarvasmarha külső testalakulása | 21 |
A testalakulás bírálatának jelentősége | 21 |
A szarvasmarha kültakarója | 23 |
A szarvasmarhák színei | 24 |
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása | 26 |
A fejlettség és az élősúly | 30 |
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása | 31 |
A fej | 31 |
A törzs | 34 |
A tőgy | 38 |
A végtagok | 45 |
A szarvasmarha életkorának meghatározása | 49 |
Az ivari jelleg és az ivartalanítás | 50 |
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai | 52 |
Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam | 52 |
Termékenység | 56 |
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés | 58 |
Vérmérséklet, természet és rossz szokások | 59 |
A tejtermelés | 61 |
A tejképződés és tejleadás mechanizmusa | 66 |
Tejzsírtermelés, zsírszázalék | 68 |
A tej egyéb alkotórészei | 71 |
Fejhetőség (Fejési sebesség) | 73 |
Perzisztencia | 74 |
A tejtermelést befolyásoló tényezők | 76 |
Takarmányfelvevő-képesség, legelőkészség | 81 |
Hústermelés, hizodalmasság | 81 |
Erőtermelés, lábszerkezet | 84 |
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk | 85 |
Magyar szürke marha | 86 |
A szimmentáli marha | 87 |
A magyar tarka marha | 89 |
Borzderes fajták | 92 |
Kosztromai | 94 |
A jersey marha | 95 |
Fekete és vöröstarka lapálymarhák | 98 |
Dán vörös | 100 |
Egyéb fajták | 101 |
A szarvasmarha tenyésztése | 111 |
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei | 111 |
Kiválasztás az egyediség (fenotípus) alapján | 114 |
Kiválasztás a származás és a rokonok minősége alapján | 115 |
Az ivadékvizsgálat (tenyészértékbecslés az ivadékok alapján) a szarvasmarhatenyésztésben | 118 |
A szelekció hatékonyságának növelése a gazdaságosabb termelés érdekében | 124 |
A törzskönyvezés és a termelésellenőrzés | 128 |
Állományfelvétel | 129 |
Termelési adatok megállapítása | 129 |
Tenyésztési adatok | 130 |
A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek és utódai megjelölése | 130 |
Küllemi bírálat | 132 |
Törzskönyvezési adatok értékelése | 135 |
A szarvasmarha szaporítása | 139 |
Az ivarzás | 140 |
A bika használata | 142 |
Fedeztetés | 143 |
A vemhesség jelei és tartama | 144 |
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása | 145 |
Az ellés | 147 |
A szarvasmarha fölnevelése | 150 |
Az újszülött borjú ápolása | 152 |
A borjúnevelés | 154 |
Az üszők takarmányozása | 160 |
A bikaborjak felnevelése | 163 |
Fejlődő szarvasmarhák hizlalása | 164 |
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása | 167 |
A tehenek takarmányozása | 167 |
Tenyészbikák takarmányozása | 175 |
Szarvasmarhahizlalás és -feljavítás | 176 |
A vágómarha minősítése | 181 |
A levágott szarvasmarha húsának kereskedelmi felosztása és minősítése | 181 |
Az igásökör takarmányozása | 184 |
A szarvasmarha elhelyezése, ápolása és fejése | 186 |
A tehénistállók | 186 |
Az istálló berendezése és tartozékai | 197 |
A bikaistálló | 200 |
A borjúnevelő | 200 |
Növendék- és hízóistállók. Egyéb rendeltetésű istállók | 202 |
A fejés | 207 |
A tehenek gondozása | 212 |
A tenyészbikák gondozása | 218 |
Az igásmarhák gondozása és járomozása | 219 |
Javasolt irodalom | 220 |
JUHTENYÉSZTÉS | |
Bevezetés | 223 |
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 223 |
A juh mint gyapjútermelő | 223 |
A juh mint tejtermelő | 224 |
A juh mint hústermelő | 224 |
A juh mint prémtermelő | 224 |
A juh egyéb szolgáltatásai | 224 |
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben | 224 |
A juhászat takarmányigényei | 225 |
A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás? | 225 |
A juh mint gyomirtó és féregirtó | 226 |
A juhászat szerepe a talajerő fenntartásában | 227 |
A juhok elnevezése ivar és kor szerint | 228 |
Honnan eredtek juhfajtáink? | 228 |
Alapismeretek a juhtenyésztéshez | 230 |
A testtájak külső alakulása | 230 |
A fej | 230 |
A törzs | 232 |
A végtagok | 234 |
Méretek felvétele a juhon | 236 |
A juh életkorának meghatározása | 326 |
Gyapjúismeret | 237 |
A gyapjú | 237 |
A bundát alkotó szőrképletek | 237 |
A gyapjúzsír | 239 |
A gyapjúszál tulajdonságai | 240 |
A gyapjú belszerkezete vagy jellege | 246 |
Kiegyenlítettség | 247 |
Gyapjúféleségek | 249 |
A nyírósúly és a gyapjúanyag | 251 |
A rendement | 251 |
A gyapjú összértékének kifejezése | 253 |
A juh fajtái | 255 |
A merinók | 255 |
A francia húsmerinó (Merinó precoce) | 256 |
A német húsmerinó | 258 |
A Szovjetunióban kitenyésztett '"finomgyapjas" merinók | 259 |
A magyar fésűsmerinó | 260 |
A cigája | 264 |
A racka | 266 |
Egyéb fajták | 269 |
Ile de France | 271 |
Keletfriz | 273 |
Egyéb fajták | 274 |
A tenyészjuhok kiválasztása, táplálkozása, ápolása | 277 |
Milyen fajtát tenyésszünk? | 277 |
Az anyajuhok bonitálása | 278 |
Termelékenység és nevelőképesség | 278 |
Egészséges szervezet | 279 |
Termelőképesség | 279 |
Testalakat és testnagyság | 283 |
A kor | 283 |
Származás | 285 |
A tenyészkosok bonitálása | 285 |
A juhok törzskönyvezése | 287 |
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete | 291 |
A juh nyári takarmányai, azaz legelői | 292 |
A juh téli takarmányai | 297 |
Az ivóvíz és az itatások száma | 301 |
A juhakol | 301 |
A juhok ápolása | 305 |
A szaporítás | 312 |
A párosítás | 312 |
Mikor ellessünk? | 313 |
Az anyák üzekedésének jelei, tartama, ismétlődése | 314 |
Egy koshoz hány anya osztható be? | 314 |
A nyáj előkészítése a pároztatásra | 315 |
A pároztatás | 316 |
A mesterséges termékenyítés | 317 |
Az utópároztatás, utóbeondózás | 318 |
A pároztatási idény időtartama | 318 |
A vemhesség tartama és jelei | 319 |
A vemhes anya táplálása és ápolása | 319 |
Az elvetélés | 320 |
Az ellés | 320 |
A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása | 321 |
A juh felnevelése | 324 |
Az újszülött bárány ápolása | 324 |
A szopós bárányok táplálása | 325 |
A szopós bárányok ápolása | 327 |
A szopós bárányok farkalása | 328 |
A bárányok elválasztása | 328 |
A növendékjerkék és növendékürük takarmányozása | 329 |
A növendékkosok második osztályozása és takarmányozása | 330 |
A juh gyapjútermelése | 324 |
Az újszülött bárány ápolása | 324 |
A szopósbárányok táplálása | 325 |
A szopósbárnyok ápolása | 327 |
A növendékjerkék és növendékürül takarmányozása | 329 |
A növendkékkosok második osztályozása és takarmányozása | 330 |
A juh gyapjútermelése | 331 |
Az egészségi állapot | 331 |
Idegizgalmak | 331 |
A hiányos táplálás | 332 |
A vizelet és bélsár hatása | 332 |
A juhakol rossz szellőzöttsége | 332 |
Az út porának és a futóhomoknak hatása | 333 |
Növényi anyagok (takarmánytörmelék, tüskék) a bundában | 333 |
Szurokjelzés | 333 |
A juhok nyírása | 333 |
A juhok nyírása | 333 |
Mikor nyírjuk a juhokat? | 333 |
Érdemes-e évente kétszer nyírni? | 334 |
Mikor nyírjuk a bárányokat? | 334 |
Előkészület a nyírásra | 334 |
A nyírás munkája | 335 |
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása | 335 |
A gyapjú értékesítése | 337 |
A juh tejtermelése | 338 |
A juhtej gazdasági jelentősége | 338 |
A juhtej fizikai és kémiai tulajdonságai | 338 |
A tejhozam növelésének lehetőségei | 339 |
A juhok fejése | 341 |
A juhtej értékesítése | 341 |
A juh hústermelése | 338 |
A vágójuh minősége | 338 |
A juhhizlalás gyakorlata | 344 |
A kecske tenyésztése | 346 |
A kecske gazdasági jelentősége | 346 |
Honnan erednek kecskefajtáink? | 346 |
A külső testtájak | 346 |
A szőrözet és a szín | 347 |
A súly és a testméretek | 348 |
Az életkor meghatározása | 348 |
Milyen fajtát tenyésszünk? | 348 |
A tenyészkecskék kiválasztása | 349 |
A kecske táplálása | 350 |
Táplálóanyag-szükséglet | 350 |
A kecske takarmányai | 351 |
Takarmányszabványok | 352 |
A kecske istállója | 352 |
A kecske ápolása | 352 |
Tenyésztési teendők | 352 |
Pároztatás | 352 |
A gödölyék és gidák felnevelése | 353 |
A kecske tejtermelése | 353 |
A kecske egyéb haszontételei | 354 |
Irodalom | 354 |
TEJGAZDASÁGTAN | |
Bevezetés | 357 |
A tejgazdaságtan története és jelentősége | 357 |
A tej táplálkozástani jelentősége | 359 |
A tejelválasztás | 362 |
A tejmirigy fejlődése és szerkezete | 362 |
A tejtermelés élettana | 367 |
A tejleadás élettana | 369 |
A tej tulajdonságai és összetétele | 372 |
A tej érzékelhető tulajdonságai | 372 |
A tej fizikai tulajdonságai | 373 |
A tej kémhatása | 374 |
A tej biológiai tulajdonságai | 374 |
A tej összetétele | 375 |
A tej víz-, ill. szárazanyag-tartalma | 376 |
A tejcukor | 376 |
A tejzsír | 377 |
A tej fehérjéi | 378 |
A tej ásványi anyagai | 380 |
A tej vitaminjai | 380 |
A tej enzimjei | 381 |
A tejben található egyéb anyagok | 382 |
A kolosztrum | 382 |
A különböző állatfajok tejének összetétele | 383 |
A tej mikrobái | 384 |
Baktériumok | 387 |
Élesztők (sarjadzó gombák) | 389 |
Penészek (fonálgombák) | 390 |
A tej kezelése a termelőhelyen és szállítása | 391 |
A kifejt tej gyűjtése és szűrése | 391 |
A tejkezelő helyiség és berendezése | 395 |
A tej hűtése, szellőztetéses és tárolása | 402 |
A tej csírátlanítása és konzerválása | 405 |
A tej szállítása | 409 |
A tejhibák | 411 |
Takarmányeredetű hibák | 411 |
Istállóeredetű tejhibák | 412 |
Mikrobák okozta tejhibák | 412 |
Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák | 413 |
A tej feldolgozása | 415 |
A minősített tej | 415 |
A tej homogénezése | 415 |
Savanyútej készítmények | 416 |
Aludttej | 416 |
Joghurt, tarhó és kefír | 416 |
A tej fölözése és a vajkészítés | 416 |
A tej fölözése | 416 |
A vajkészítés alapelvei | 420 |
A fölözés és vajgyártás mellktermékei | 424 |
A vaj összetétele és forgalomba hozása | 424 |
A sajtkészítés alapelvei | 424 |
A sajtok osztályozása | 430 |
A túrókészítés alapelvei | 433 |
Az étkezési túró készítése | 433 |
A juhtúró készítése | 434 |
A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei | 434 |
Tejkonzervek | 435 |
A tej és tejtermékek fontosabb vizsgálati módszerei | 436 |
A mintavétel | 436 |
A tej szennytartalmának meghatározása | 437 |
A tej fajsúlyának meghatározása | 439 |
A tej és tejszín savfokának és pH-jának meghatározása | 440 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 443 |
A tej összes fehérjetartalmának meghatározása | 446 |
A tejszín szírtartalmának meghatározása | 448 |
A vaj víztartalmának meghatározása | 449 |
A tej hamisított voltának kimutatása | 451 |
Vizsgálati eljárások a tőgygyulladás kimutatására | 454 |
A tej mikrobatartalmára vonatkozó vizsgálatok | 456 |
A tej hevített voltának kimutatására szolgáló vizsgálati eljárások | 458 |
Tejgazdasági jogszabályok | 460 |
Név- és tárgymutató | 461 |