1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeripari műveletek III.

Szerző
Lektor
Szeged
Kiadó: Élelmiszeripari Főiskola
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illiusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszeriparban gyakran alkalmaznak olyan műveleteket, melyek célja a különböző anyagok összetételének fizikai módszerekkel való megváltoztatása, az alkotórészek /más néven komponensek/... Tovább

Előszó

Az élelmiszeriparban gyakran alkalmaznak olyan műveleteket, melyek célja a különböző anyagok összetételének fizikai módszerekkel való megváltoztatása, az alkotórészek /más néven komponensek/ elválasztása egymástól. Az elválasztás lehet tisztán mechanikus jellegű: mint például a fényes levek gyártása szűréssel.
Anyagátadási vagy diffúziós műveleteknek nevezzük azokat a műveleteket, amelyek során két vagy több homogén fázis bensőségesen érintkezik, miközben koncentrációjuk megváltozik. A diffúziós műveletek alkalmasak keverékek vagy oldatok komponenseinek elválasztására.
Vizsgáljuk meg egy tipikus anyagátadási műveletnek, a szárítási műveletnek a mechanizmusát. A szárítás folyamán a meleg levegő leadja hőtartalmát, elpárologtatja a szárítandó anyagban levő vizet, a vízgőzmolekulák átdiffundálnak a levegőben és azzal együtt távoznak. A fentiekből kivetkeztetésül levonható, hogy az anyagátadási műveletekre jellemző egy anyagnak a másikon való áthaladása - rendszerint molekuláris méretekben. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Az anyagátadási műveletek osztályozása4
A szétválasztási módszerek megválasztása5
Kivitelezési módozatok5
A méretezés adatai8
Fázisegyensúlyok9
A fázistörvény alkalmazása különböző rendszerekre11
Egy komponensű rendszerek11
Két komponensű rendszerek12
Diffúzió gázokban, folyadékokban15
Molekuláris diffúzió15
Molekuláris diffúzió gázokban16
Gázok diffúziós állandója22
Molekuláris diffúzió folyadékokban24
Folyadékok diffúziós állandója28
Analógia lamináris áramlás esetén impulzus-, hő- és anyagátadás között35
Diffúzió turbulens áramlásban40
Anyagátadási együtthatók40
Analógiák turbulens áramlás esetén impulzus-, hő- és anyagátadásban45
Diffúzió szilárd anyagokban55
Kapilláris diffúzió62
Anyagátbocsátás64
Diffúzió a fázisok között65
Filmelmélet65
Anyagátadási együtthatók68
Nedvesítési /kondicionáló/ műveletek71
Gőznyomásgörbe71
Entalpia75
Gőz - gáz-elegyek78
Telített gőz - gáz-elegyek78
Telítetlen gőz - gáz-elegyek78
Vízhűtés85
Hűtőtornyok85
Természetes cirkulációjú tornyok85
Kényszer huzatú tornyok86
A vízhűtéssel kapcsolatos legfontosabb összefüggések86
A nomgram használata90
Szárítás91
Egyensúly92
Hiszterézis92
Anyag-, víz- és hőmérleg93
Anyagmérleg94
Vízmérleg95
Hőmérleg95
Az i-x-diagram100
Szárítási műveletek109
Szakszos szárítás109
Folyamatos üzemű szárítás116
Szárítók hatásfokának meghatározása126
A korszerű szárítástechnológia művelettanának elméleti vonatkoztatásai128
Infravörös szárítás130
Melegedés - határhőfok133
Szárítás szublimációval135
Habszövet - szárítás140
Élelmiszerszárítmányok közös légtérben való tárolása141
Gázok abszorpciója144
Gázok egyensúlyi oldhatósága folyadékokban144
Anyagmérleg148
Hőmérleg150
Az abszorpciós műveletek készülékei az élelmiszeriparban 153
Lepárlás158
Gőz- folyadék - egyensúlyok160
Ideális elegyek fázisegyensúlya164
Nem ideális elegyek fázisegyensúlya165
Pozitív eltérés az ideálistól165
Negatív eltérés az ideálistól166
Azeotrop elegyek166
Vízgőz-desztilláció168
Anyagmérleg170
Egy fokozatú műveletek172
Több fokozatú műveletek173
Szeszgyártás az élelmiszeriparban178
Folyadék - folyadék-extrakció181
Alkalmazási területe az élelmiszeriparon belül181
A művelettel kapcsolatos egyszerű számítások183
Gibbs-féle fázistörvény185
Háromkomponensű rendszerek heterogén egyensúlyai185
Az extrakció készülékei186
Az adszorpció művelete188
Egyensúlyok189
Az adszorpciós műveletek kivitelezése192
Kromatigráfia193
Az adszorpciós oszlop működési elve194
Oldószerek és adszorbensek helyes megválasztása195
Az adszorbensekkel szemben támasztott követelmények196
A kromatográfia alkalmazása az élelmiszeripari műveletekben197
Ioncsere198
Kilugzás200
A kilugzás berendezései202
Fermetációs műveletek205
Irodalomjegyzék210

Dr. Sárosi Herbert

Dr. Sárosi Herbert műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Sárosi Herbert könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem