1.063.119

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vágóállat és hústermelés 1977. január-december

Állatforgalmi és Húsipari Tröszt, és a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Információs központja - VII. évfolyam 1-6. szám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

Amikor folyóiratunk ezen példányát kezükbe veszik, már mindnyájan megkezdtük a szorgos munkát 1977. évi feladataink teljesítése érdekében.
Tettük és tesszük ezt mindnyájan, életkorra... Tovább

Előszó

Részlet:

Amikor folyóiratunk ezen példányát kezükbe veszik, már mindnyájan megkezdtük a szorgos munkát 1977. évi feladataink teljesítése érdekében.
Tettük és tesszük ezt mindnyájan, életkorra való tekintet nélkül, közös ügyünkhöz, a fejlett szocialista társadalom felépítéséhez méltó lelkesedéssel és akarással. Ez így is van rendjén, mert egy-egy új esztendő munkájának megkezdését mindig megelőzi egy korábbi - hosszabb vagy rövidebb - időszak, de legalább egy év mérlegének az elkészítése. Ezekben a számadásokban tükröződik a befektetett munka, az erőfeszítések és ezek nyomán elért eredmények, sikerek, de, ha lelkiismeretes mérleget készítettünk, akkor megjelennek azok a tényezők is, amelyeknek esetleg ügyesebb, gyorsabb, szellemesebb megoldása esetén a mérlegben kimutatott eredmények még jobbak, még szebbek, még tiszteletre méltóbbak lettek volna. Vissza

Tartalom

1977/1.
Dr. Banke Antal: Tisztelt Olvasóink! 1
Dr. Ruttkai György: Ifjúsági parlamentek az állatforgalmi és húsipari ágazatban 4
Székely Kornél: Egyszer ellett fiatal vágótehenek utáni költségtérítés 7
Dr. Matusz László: Hozzászólás dr. Hajas Pál: "A hatékonyság néhány kérdése a szarvasmarha-tenyésztésben" című cikkéhez 10
Dr. Muszély János: Magyartarka bikák eltérő intenzitású borjúkori táplálásának hatása a hústermelés paramétereire 14
Kállai Miklós: "Boscoop" korai leválasztású borjútakarmányozási technológia 26
Mélykuti Ferenc: Tapasztalatok és teendők egy hat éve termelő, nem korszerű, 100 kocás sertéstelepen 33
Szilágyi József: A társadalmi tulajdon védelme az állatforgalom és húsipar területén 41
Szakirodalmi szemle 47
Külföldi hírek:
Szilágyi Zsolt: A svájci hegyi tarka, vöröstarka holstein szarvasmarha-keresztezés tapasztalatai 53
Dr. Solti László: Vemhesség-megállapítás szarvasmarhán a leggyorsabb módszerrel 56
Szilágyi Zsolt: Megváltoztatható-e az izom súlyeloszlása húsmarhában? 57
Dr. Szücs Endre: A sertés-, borjú- és marhahústermelés minőségi színvonala az NSzK-ban 59
Selmeci Zoltán: Lucernapogácsa hízómarhák takarmányadagjában 65
Szilágyi Zsolt: Új zsírkiegészítő borjútejpótló táp dúsításához 67
Dr. Szücs Endre: A monenzin és a karbamid hatásai a tinóhízlaló adagokban 68
Selmeci Zoltán: Pektavamorin Ph-val készített lucernaszilázs etetése hízósertéssel 70
Selmeci Zoltán: Keveréktakarmányok dúsítása takarmányzsírral 72
Szilágyi Zsolt: Szalma kezelése nátronlúggal és etetése kérődzőkkel 74
Szilágyi Zsolt: Az éveskori gyapjútermelés és más értékmérő tulajdonságok összefüggése német húsmerinó-állományban 77

1977/2.
Felhívás a mezőgazdasági, élelmezésügyi, erdő- és fagazdasági, valamint a földmérési és térképészeti dolgozókhoz 1
Berszán Gábor: A nemzetközi műszaki-tudományos együttműködés szerepe a magyar húsipari fejlesztésében 3
Dr. Ruttkai György: Együttműködési megállapodás 6
Dr. Dormán Miklósné: Sertésértékesítési verseny, 1976 8
Tatár Sándor: Hozzászólás dr. Hajas Pál: "A hatékonyság néhány kérdése a szarvasmarha-tenyésztésben" című cikkéhez 17
Dr. Varga Pál: A takarmányfelhasználás hatékonyságának növelési lehetőségei a szarvasmarha-tartásban 19
Dr. Szabó Ferenc: Fehérjetakarékosság lehetősége az itatásos borjúnevelésben 26
Dr. Szalay László: Egy szakosított sertéstelep információs rendszere 32
Gyökér András: Új takarmányozási módszerek I. 40
Dr. Hajas Pál: Az állami húsipar legújabb létesítménye: az új Szegedi Szalámigyár 45
Dr. Bartha András: A húskészítményeket érintő komplex piacszervezési program eredményei 50
Szakirodalmi szemle 55
Külföldi hírek:
Szilágyi Zsolt: Eltérő szilázsadagok etetése hízómarhával monenzin kiegészítéssel 60
Dr. Murányi Ferenc: A hasított test érettségének hatása a marhahús ízletességére 64
Dr. Murányi Ferenc: A takarmány és a vágósúly hatása a húsmarha ürestest-összetételére, a csontoshús gyarapodására 66
Szilágyi Zsolt: A keveréktakarmány összetételének hatása a hízóbikák súlygyarapodására 68
Dr. Szücs Endre: A különféle eljárásokkal kezelt szója hatása a borjak takarmányozásában 70
Szilágyi Zsolt: Az amerikai központi hízékonyságvizsgáló állomások 1975. évi eredményei 71
Szilágyi Zsolt: A keresztezett, hibrid-kanok használata tisztavérű árutermelő állományokban 75
Dr. Murányi Ferenc: Különböző fajták keresztezéséből származó, kétféle súlyban levágott bárányok vágási jellemzői 77

1977/3.
Dr. Ruttkai György: Szocialista brigádvezetők ágazati tanácskozása 1
Dr. Hajas Pál: "Fiatalok a húsprogramért" Eredmények és tennivalók a húsprogram felett vállalt KISZ védnökségi munkában 8
Kovács István: 1976. évi munkaverseny értékelése 14
Dr. Lengyel Zoltán: Tapasztalatok és feladatok a szerződéses állatforgalmazásban 16
Gyökér András: Új takarmányozási módszerek II. 21
Dr. Józsa László: A takarmánycirkók felhasználása 27
Dr. Tresser Pál: A dunavarsányi Petőfi Mezőgazdasági Termelőszövetkezet hústermelésének alakulása 40
Dr. Budavári János: A tőkés húspiac a hetvenes évek közepén 47
Munkatársunk mongóliai beszámolója Fejlődő szocialista mezőgazdaság Mongóliában 57
Szakirodalmi szemle 61
Külföldi hírek:
Dr. Szücs András: A fajta és a téli takarmánykiegészítő hatása a legeltetett hústehenek szálasfogyasztására 66
Dr. Szücs Endre: Az előgyomrok kikerülésével, tejpótló tápszerekkel táplált borjak egészségi állapota és súlygyarapodása 67
Dr. Szücs Endre: Hústípusú, választott borjak átteleltetése lucernaszilázson és -szénán 68
Szilágyi Zsolt: A fajta és az ivar hatása a sertéságyék hosszának alakulására 71
Szilágyi Zsolt: Halliszt helyettesítése szójadarával különböző ivarú sertésállományban 73
Dr. Szücs Endre: A sertéstakarmányadagok sótartalmának a súlygyarapodásra, a vízfogyasztására és a takarmányértékesítésre gyakorolt hatása 76
Szilágyi Zsolt: Melyik a legjobb juhfajta? 78
Dr. Szücs Endre: Anyajuhok berregtetése lucernalegelőn 80

1977/4.
Surányi Albert: A húsipari fiatalok a húsprogram-védnökség sikeréért 1
Dr. Bíró István: A szarvasmarha-tenyésztés néhány időszerű kérdése 5
Wolf Gyula: A hízómarhák genotípusa és a takarmányozás módszere közötti kölcsönhatás 20
Dr. Simon Gyula: A munkadíjazás korszerűsítése a termelőszövetkezetek sertéshústermelésében 26
Dr. Sárközy Péter: Energia-, vagy fehérjegondok? 30
Dr. Budavári János: A tőkés húspiac a hetvenes évek közepén II. 3. Az élő juh és a juhhús piaci helyzetének alakulása 34
Dr. Sebők Emília: Vágóló-exportunk helyzete és lehetőségei 40
Szakirodalmi szemle 44
Külföldi hírek:
Dr. Szilágyi Zsolt: Tejelőfajta-kereszteződésből származó növendékmarhák hízlalási eredménye és vágóértéke 51
Dr. Szilágyi Zsolt: Tejelő fajták kereszteződéséből származó selejttehenek hízlalási eredménye és vágóértéke 55
Dr. Szilágyi Zsolt: Nemzetközi húsmarha-fajták összehasonlítása 57
Dr. Szilágyi Zsolt: Szarvasmarhahízlalás legelőn 61
Dr. Szilágyi Zsolt: Herefüves szenázs etetés a szarvasmarhával 64
Varga Pál: Új belorussz sertésfajta 65
Varga Pál: Vágóérték-előbecslés falsúlyméréssel sertéseknél 67
Dr. Murányi Ferenc: A hasított test elektromos ingerlése a marhahús hideg zsugorodás okozta rágósságának megelőzésére 70
Varga Pál: Új Nitrogén-ásványi kiegészítő 73
Varga Pál: Szárított melléktermékek alkalmazása bikahízlalásban 75
Varga Pál: Az aminotranszferaz aktivitása és a növekedési sebesség a kalmükfajta bikaborjak különböző típusainál 77

1977/5.
Dr. Banke Antal: Sertéshústermelés új gazdasági szabályozói 1
Barta Jánosné - Havas Gábor: Az Európai Gazdasági Közösség marhahús-piacpolitikája és várható alakulása 7
Tibenszky Oszkár: Juhtenyésztés a KGST országokban 14
Dr. Stefler József: Mit tudunk az üsző-elhasználatról? 19
Wolf Gyula - dr. Stefler József - Makay Bertalan: Az újszülött borjak föcstej-táplálása 24
Dr. Hajas Pál: Fiatalok a húsprogramért! A húsprogram-védnökség hírei 33
Kapás Lajos: Az állatforgalom és húsipar 1977. évi munkaversenye 36
Munkatársunk mongóliai beszámolója Pár szó a Darháni Húskombinált üzemeléséről 41
Szakirodalmi szemle 45
Külföldi hírek:
Dr. Szilágyi Zsolt: A sertéshízlalás kooperációs szervezése az NDK-ban 52
Dr. Szilágyi Zsolt: A takarmányozás szervezése Rostock megyében 60
Varga Pál: Enzimes sertéspremix 62
Varga Pál: Mikróbás eredetű karotin az A-vitamin helyettesítésére a sertéstakarmányban 63
Dr. Szilágyi Zsolt: A takarmánytartalékok maradéktalan felhasználása a sertéshízlalásban 64
Dr. Szilágyi Zsolt: A szarvasmarhahízlalás koncentrációja és specializációja egy NDK-beli üzem példáján keresztül 66
Dr. Szilágyi Zsolt: Brikettált, félkész takarmány nedves répaszeletből, szalmából, karbamidból és ásványi keverékből 68
Dr. Szilágyi Zsolt: Az amid-koncentrátum alkalmazása a kérődzők takarmányozásában 69
Dr. Szilágyi Zsolt: A finn lapályjuhok felhasználása a haszonállat-előállító keresztezésében 71
Dr. Murányi Ferenc: Elektromos ingerlés és a bárányhús porhanyóssága 74
Dr. Szilágyi Zsolt: A halszilázs, ill. a baromfimélyalom alkalmazása a sertés-, ill. marhahízlalásban 77

1977/6.
Dr. Lengyel Zoltán: Az 1978. évi vágóállat-értékesítési és felvásárlási feltételekről 1
Dr. Hajas Pál: A kisárutermelés példás szervezése Medgyesbodzsás, Egyetértés Tsz 9
Ki mit mond: a duroc-sertésről 17
Gál József: Néhány szó a duroc-sertésről 18
Dr. Nagy Nándor: az eltérő génarányú szarvasmarhapopulációk hízodalmasságának összehasonlító értékelése 21
Dr. Szilágyi Zsolt: Iparszerű szarvasmarha- és sertéstartás Csehszlovákiában 30
Fiatalok a húsprogramért!
A KISZ-védnökség eredményei, tanulságai a Gyulai Húskombinált beruházásán 36
Benits László: Az állatforgalom és húsipar munkavédelmi helyzete és tevékenysége 41
Szakirodalmi szemle 50
Külföldi hírek:
Dr. Szilágyi Zsolt: A borjúveszteségek csökkentésének lehetőségei az NDK-ban 59
Varga Pál: Ipari keresztezés és az ivari dimorfizmus a szarvasmarhatenyésztésben
Gáspár Margit: A hústermelési tulajdonságok genetikai paramétereinek becslése a szarvasmarhánál üzemi adatok alapján 64
Gáspár Margit: A márványozási és küllemi pontszámok hatása a tinók és üszők hasított testének minőségi és mennyiségi jellemzőire 65
Gáspár Margit: Eltérő energiaszintű takarmánnyal etetett és négy különböző életkorban vágott bikák, illetve tinók hasított-test-összetétele, húsának minősége és ízletessége 66
Gáspár Margit: A baromfitrágyával, vagy nitrogén-kiegészítőkkel együtt silózott kukoricanövény összetétele és hatása a fiatal ürükre 67
Varga Pál: Battériás sertéshízlalás 69
Varga Pál: Vágóminőség javítása takarmánykorlátozással 71
Varga Pál: A stressz megelőzése korai malacválasztásnál 75
Varga Pál: A korai választású malacok különböző szintű A-, E-vitamin-ellátottságának hatékonysága 77
Gáspár Margit: A zsír értékesítése a malacban 79
Gáspár Margit: A szelénkiegészítés hatása sertésnél 80
Varga Pál: Istállózó juhtartás 81
Gáspár Margit: A lucerna, illetve a baromfitrágya, mint nitrogénkiegészítő, bárányok részére 83
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vágóállat és hústermelés 1977. január-december Vágóállat és hústermelés 1977. január-december Vágóállat és hústermelés 1977. január-december Vágóállat és hústermelés 1977. január-december Vágóállat és hústermelés 1977. január-december Vágóállat és hústermelés 1977. január-december Vágóállat és hústermelés 1977. január-december Vágóállat és hústermelés 1977. január-december

Az első szám borítója enyhén kopott, sérült, javított és foltos. A lapélek kissé foltosak. Az első és a második szám egy lapján jelölés látható.

Állapot:
12.000 ,-Ft
60 pont kapható
Kosárba