Előszó | 5 |
A megfagyott mammuttól a hűtve tárolt ételekig | 7 |
Növényi nyersanyagok | 15 |
Gyümölcsök | 15 |
Almástermésűek | 16 |
Csonthéjasok | 18 |
Bogyósok | 26 |
Különleges gyümölcsök | 36 |
Zöldségfélék | 39 |
Burgonyafélék | 40 |
Kobakosok | 45 |
Hüvelyesek | 49 |
Káposztafélék | 56 |
Levélzöldségek | 59 |
Gyökérzöldségek | 64 |
Különleges zöldségfélék | 68 |
Állati származású nyersanyagok | 69 |
A húsfélék táplálkozási jelentősége | 70 |
Nagy vágóállatok | 71 |
Segédanyagok | 86 |
Cukor | 86 |
Konyhasó | 87 |
Citromsav | 87 |
Borkősav | 87 |
Aszkorbinsav | 87 |
Morzsa | 87 |
Búzaliszt | 87 |
Rizs | 87 |
Sertészsír | 87 |
Étolaj | 88 |
Habtejszín | 88 |
Fűszerek | 88 |
Víz | 88 |
Előkészítés gyorsfagyasztásra | 91 |
A nyersanyag beszállítása és tárolása | 91 |
Előkészítő műveletek | 94 |
Üzemen belüli anyagmozgatás | 106 |
Gyümölcs- és zöldségfélék feldolgozástechnikája | 109 |
Almástermésűek | 109 |
Csonthéjas gyümölcsök | 111 |
Bogyósgyümölcsűek | 114 |
Egyéb gyümölcsfélék | 119 |
Gyümölcskrémek | 120 |
Zöldségfélék | 121 |
Burgonyafélék | 121 |
Gyökérzöldségek | 126 |
Hagymafélék | 130 |
Hüvelyesek | 130 |
Káposztafélék | 137 |
Kobakosok | 139 |
Levélzöldségek | 139 |
Egyéb zöldségfélék | 142 |
Gyümölcslevek | 144 |
Ételek és élelmezési rendszerek | 147 |
Élelmezési rendszerek | 148 |
Termelő (központi) nagykonyhához tartozó ételgyorsfagyasztás | 150 |
Gyorsfagyasztásos ételtartósítás a háztartásokban | 153 |
Nagyüzemi, iparszerű gyorsfagyasztott ételgyártás | 153 |
Burgonyával készült ételek, tésztafélék | 154 |
Komponensételek | 157 |
Gyorsfagyasztott félkész húsok | 159 |
Készételek | 162 |
Hús nélküli és húst tartalmazó főzelékek | 165 |
Társadalmi étkeztetés gyorsfagyasztott ételekkel | 166 |
Csomagolás | 169 |
A gyorsfagyasztott élelmiszerek csomagolásával szemben támasztott általános és speciális követelmények | 170 |
Csomagolóanyagok és csomagolóeszközök | 172 |
A csomagolás technológiája | 186 |
Gyorsfagyasztás | 201 |
A fagyás folyamata | 204 |
A víz fagyása | 205 |
Kristálygócképződés | 206 |
Kristályképződési sebesség | 206 |
A víz fagyása oldatokból | 208 |
Kristályosodási egységek | 211 |
A sejtek fagyása | 211 |
A jégkristályok képződésének módja és hatása | 213 |
A kifagyó víz mennyisége | 216 |
Átkristályosodás | 218 |
Sejtszuszpenziók fagyása | 219 |
A fagyasztás hatása a mikroorganizmusokra | 220 |
A különböző élelmiszerek gyorsfagyasztása | 227 |
Szövetszerkezet nélküli élelmiszerek gyorsfagyasztása | 227 |
A növényi sejtek és szövetek változásai fagyasztáskor | 230 |
Az izomszövetek változásai fagyasztáskor | 232 |
Az élelmiszerek fagyasztásának hőfizikai alapjai | 235 |
Fagyasztási eljárások és berendezések | 259 |
A fagyasztás felhasználása egyéb tartósítási eljárások során | 282 |
Tárolás | 297 |
A gyorsfagyasztott élelmiszerek változásai tárolás alatt | 300 |
Mennyiségi változások | 300 |
Minőségi változások | 301 |
Fizikai, kémiai, biokémiai folyamatok | 302 |
Az érzékszervi tulajdonságok változása | 304 |
A minőséget befolyásoló mikrobiológiai körülmények | 306 |
A minőségi jellemzők változása | 310 |
Tárolás alatti változások | 317 |
Zöldségek | 319 |
Hús, húsételek | 320 |
Baromfihús | 324 |
Sütőipari termékek | 325 |
Fagylalt | 326 |
Készételek | 326 |
Raktározás | 328 |
Szállítás és kereskedelmi forgalomba hozatal | 331 |
Szállítás | 331 |
Szigetelt szállítóeszközök | 335 |
Gépi hűtésű gépkocsik | 339 |
Cseppfolyós gázokkal hűtött gépkocsik | 340 |
Hűtővagonok | 341 |
Kereskedelmi forgalomba hozatal | 345 |
Gyorsfagyasztott élelmiszerek felengedtetése | 351 |
Felengedtetési eljárások | 353 |
A felengedtetés hatása a gyorsfagyasztott élelmiszerek minőségére | 356 |
Irodalomjegyzék | 361 |