kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kir. Magy. Természettudományi Társulat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői vászonkötés |
Oldalszám: | 226 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 30 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Nyomtatta a Pesti Lloyd-társulat könyvsajtója. |
Bevezetés | |
Az élelmiszerek alkatrészei és ezek chemiai beosztása | 1 |
Nevezetesebb élelmiszerek összetétele | 6 |
Állati eredetű élelmiszerek összetétele | 6 |
Növényi eredetű élelmiszerek összetétele | 7 |
Fűszerek és élvezeti szerek összetétele | 8 |
Általános rész | |
Az élelmiszerek alkatrészeinek meghatározására használt általános módszerek | 9 |
Fizikai vizsgálati módszerek | |
Fajsúly- meghatározás | 9 |
Piknométerrel. Areométerrel. Westphal v. Reimann-mérleggel | 10 |
Olvadás- és forráspont-meghatározás | 11 |
Folyadékok folyékonységi fokának meghatározása. Engler-féle viszkoziméter | 12 |
Fénytörőképesség meghatározása. Zeiss-féle refraktométer | 13 |
Abszorpczió-spektrométeres vizsgálat | 14 |
Chemiai vizsgálati módszerek | |
Vízmeghatározás | 15 |
Hamu (ásványi sók) meghatározása | 17 |
Nitrogéntartalmú anyagok: proteinek meghatározása | 19 |
Kjeldahl-féle eljárás | 19 |
Zsírmeghatározás Soxhlet-féle zsírkivonó készülékkel | 23 |
A szénhydrátok meghatározása | 25 |
Szilárd élelmiszerek vízben oldható szénhydrátjainak meghatározása | 26 |
A czukrok meghatározása térfogatos úton Soxhlet szerint Fehling-féle oldattal | 27 |
A czukrok súlyszerinti meghatározása Allihn szerint | 29 |
Nádczukor-meghatározás Fehling-féle oldattal | 31 |
A czukrok meghatározása polározással | 32 |
Wild-féle polaristrobométer | 34 |
Soleil-Ventzke-Scheibler-féle polározó készülék | 36 |
Dextrinek meghatározása | 39 |
Oldható szénhydrátok elválasztása | 39 |
Hideg vízben oldhatatlan szénhydrátok, keményítő meghatározása | 40 |
Rostanyag (czellulóz) meghatározása | 43 |
Weender-féle eljárás | 44 |
König új eljárása autoklávval és a nélkül | 45 |
Pentozának meghatározása | 45 |
Vonadékanyag- (extrakt) meghatározás | 46 |
Alkohol-meghatározás. Gay-Lussac-féle eljárás | 47 |
A nevezetesebb élelmiszerek részletes vizsgálata | |
ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK | 50 |
Tej és tejtermékek | 50 |
Fajsúlymeghatározás | 53 |
Zsírmeghatározás | 55 |
Száraz maradék és víz meghatározása | 64 |
Hamu meghatározása | 65 |
Fehérje (kázein és albumin) meghatározása | 65 |
Tejczukor meghatározása | 67 |
A tej savtartalmának meghatározása | 67 |
Salétromsav, illetőleg sóinak kimutatása | 67 |
A tej szennytartalmának meghatározása | 67 |
Felfőzött és főtelen tej megkülönböztetése | 68 |
Konzerváló anyagok kimutatása | 68 |
Víztartalom-meghatározás | 75 |
Zsírmeghatározás | 76 |
Kázein, tejczukor és hamu meghatározása | 76 |
A konzerváló anyagok kimutatása | 77 |
Az olvadás és a megszilárdulási pont meghatározása | 77 |
Fajsúlymeghatározás | 78 |
Fénytörőképesség, refrakczió meghatározása | 78 |
A savszám és a vaj avassági fokának meghatározása | 78 |
Az oldhatatlan zsírsavak mennyiségének (Hehner-féle szám) meghatározása | 79 |
Köttstorfer-féle szám meghatározása | 79 |
A Reichert-Meisl-féle szám, vagy az illanó zsírsavak mennyiségének meghatározása | 80 |
Idegen festőanyagok kimutatása | 82 |
Liszt és egyéb hamisítások | 83 |
Vízmeghatározás | 86 |
Zsírmeghatározás | 87 |
Az összes nitrogén-vegyületek meghatározása | 87 |
Az oldható nitrogén-vegyületek meghatározása | 87 |
Savtartalom-meghatározás | 88 |
Hamumeghatározás | 88 |
A sajt zsírjának tisztasága | 88 |
Festés, idegen anyagok, hamisítások | 88 |
Hús, húsneműek és húskonzervek | 89 |
Zsírok és olajok | 95 |
Hechner-féle szám meghatározása | 102 |
Reichert-Meissl féle szám meghatározás | 103 |
Savszám-meghatározás (Szabad savak mértéke) | 103 |
Köttstorfer-féle vagy elszappanosítási szám meghatározása | 103 |
Hübl-féle jódszám meghatározása | 104 |
NÖVÉNYI EREDETŰ TÁPSZEREK | |
Liszt, kenyér, sütemények | 109 |
Lisztvizsgálat | 109 |
Kenyér és sütemények vizsgálata | 123 |
Czukortartalmú élelmiszerek | 124 |
A különböző czukorfajták vizsgálata | 124 |
Czukorkák, czukorszirupok és befőttek vizsgálata | 126 |
A méz vizsgálata | 130 |
Fűszerek | 133 |
Bors | 136 |
Fahéj | 138 |
Mustárliszt | 138 |
Paprika | 139 |
Sáfrán | 140 |
Szegfűszeg | 140 |
Vanilia | 141 |
Alkaloid-tartalmú élelmi- és élvezetiszerek | 142 |
Kávé | 142 |
Tea | 148 |
Kakao és Csokoládé | 150 |
Alkohol-tartalmú táp- és élvezeticzikkek | 154 |
Bor | 154 |
Sör | 184 |
Egyéb szeszes italok | 188 |
Eczet | 206 |
Festékek használata élelmi és élvezeti szerekben. 1905. junius 17-én kelt 35,556. sz. belügyminiszteri rendelet | 212 |
Táblák | |
Allihn-féle dextrózmeghatározási tábla | 215 |
Invertczukor meghatározására tábla Meissl szerint | 217 |
Maltóz meghatározására tábla Wein szerint | 219 |
Tejczkor meghatározására tábla Soxhlet szerint | 220 |
Levulóz meghatározására tábla Lehmann szerint | 221 |
Alkohol-táblázat Windisch szerint | 223 |
A minőségi chemiai analizis módzserei | |
Előszó | |
Tartalomjegyzék | |
Sajtóhibák | |
Bevezetés | 1 |
Chemiai hatás | 5 |
Cserebomlás | 5 |
oxidáczió | 6 |
Redukczió | 14 |
Az elméleti chemia alkalmazása a chemiai analizisben | 21 |
Kolloid oldatok | 31 |
Kémszerek | 32 |
Az elemek beosztása a chemiai analizis szempontjából | 39 |
A kationok reakczió | |
Első osztály | 43 |
Második osztály. A) csoport | 52 |
Második osztály. B) csoport | 74 |
Második osztály. C) csoport | 87 |
Harmadik osztály | 91 |
Negyedik osztály | 130 |
Ötödik osztály | 137 |
A savak reakcziói | |
Első csoport. Első osztály | 146 |
Második osztály | 148 |
Harmadik osztály | 162 |
Második csoport. Első oszátly | 166 |
Második osztály | 176 |
Harmadik csoport | 181 |
Negyedik csoport | 185 |
Negyedik rész. Az elemek reakcziói | |
Ötödik rész. A fémek elválasztása | |
Hatodik rész. A savak kimutatása | |
Táblák | 247 |
Színkép tábla |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.