kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 352 oldal |
Sorozatcím: | Egészségügyi szakiskolák tankönyve |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 48 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Előszó | 11 |
MIKROBIOLÓGIA ÉS PARAZITOLÓGIA | |
A mikrobiológia tárgya és felosztása | 15 |
Az orvosi mikrobiológia feladatai | 15 |
Az orvosi mikrobiológia történetének rövid áttekintése | 16 |
A mikroorganizmusok jelentősége a természetben | 18 |
Általános bakteriológia | |
A mikroorganizmusok osztályozása, a baktériumok elnevezése | 20 |
A baktériumok vizsgálatának módszerei | 20 |
Morfológiai vizsgálatok | 20 |
A baktériumok biológiai vizsgálati módszerei | 22 |
Biokémiai vizsgálatok | 24 |
Szerológiai vizsgálatok | 24 |
A baktériumok alakja | 24 |
A baktériumok fizikai szerkezete | 26 |
A bktériumok anyagcseréje | 26 |
A baktériumok legfontosabb biokémiai tevékenysége | 28 |
A baktériumok kémiai összetétele | 29 |
A baktériumok szaporodása | 29 |
A baktériumok ellenállása fizikai és kémiai behatásokkal szemben | 29 |
Fizikai tényezők | 30 |
Kémiai tényezők | 31 |
A fertőzés | 31 |
A fertőzés fogalma | 32 |
A fertőzés sorsát eldöntő tényezők | 33 |
A fertőzés lefolyása | 34 |
Általános immunitástan | 35 |
Antigének és ellenanyagok | 36 |
Védőoltások | 37 |
Anaphylaxia és allergia | 38 |
Szerológiai reakciók | 40 |
Vércsoportok | 43 |
Chemotherápiás szerek és antibioticumok | 46 |
Chemotherapeuticumok | 47 |
Antibioticumok | 47 |
A fertőző betegségek bakteriológiai laboratóriumi diagnosztikája | 48 |
A vizsgálati anyagok vétele és laboratóriumba küldése | 48 |
A vizsgálati anyag feldolgozásának általános szempontjai a laboratóriumban | 49 |
Az emberi szervezet természetes baktériumflórája | 50 |
Mikológia | |
A gombák általános tulajdonságai | 52 |
Alaki sajátságok | 52 |
Szaporodás | 52 |
Anyagcsere | 53 |
Pathogenitas | 53 |
A gombák ellenállóképessége | 54 |
A gombák diagnosztizálása | 54 |
Direkt módszerek | 54 |
Indirekt eljárások | 54 |
Pathogen gombák okozta betegségek | 55 |
Moszatgombák | 55 |
Tömlős gombák | 55 |
Imperfect gombák | 55 |
Sugárgombák | 56 |
Általános virológia | |
A vírusok fogalma, alakja, fizikai és vegyi szerkezete, méretei. A vírusok osztályozása | 57 |
A vírusok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben | 58 |
A vírus és a gazdasejt | 59 |
A vírusfertőzésekkel szembeni immunitás | 59 |
Fertőző betegségek virológiai laboratóriumi diagnosztikája | 60 |
A vizsgálati anyagok vétele és laboratóriumba küldése | 60 |
A vizsgálati anyag feldolgozásának általános szempontjai a laboratóriumban | 61 |
Rickettsiák | 62 |
Bacteriophagok | 63 |
Általános parazitológia | |
Protozoonok általános tulajdonságai és rendszerezése | 65 |
Parazita férgek általános tulajdonságai és rendszerezése | 66 |
Laposférgek | 66 |
Fonalférgek | 67 |
Ízeltlábúak általános tulajdonságai és rendszerezése, egészségügyi jelentőségük | 67 |
Rovarok | 67 |
Pókszabásúak | 68 |
Paraziták behatolása a gazdaszervezetbe | 68 |
A paraziták által okozott károsodások | 69 |
A parazitákkal szembeni immunitás | 69 |
Parazitológiai laboratóriumi diagnosztika | 70 |
Székletminta vétele | 71 |
Székletből kimutatható protozoonok vizsgálati módjai | 71 |
Székletből kimutatható férgek vizsgálati módszerei | 71 |
Anorectalis kaparék vétele és vizsgálati módszerei | 72 |
Vizelet vétele és vizsgálata | 73 |
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok vizsgálati módjai | 73 |
Vérből és szövetekből kimutatható férgek vizsgálati módszerei | 73 |
JÁRVÁNYTAN | |
Általános járványtan | |
A járványtan tárgya, feladata, kapcsolata egyéb tudományágakkal, jelentősége és felosztása | 77 |
A fertőzés (infectio) | 79 |
A fertőzés fogalma. A fertőzést befolyásoló tényezők | 79 |
A fertőzés kapuja | 80 |
Lappangási idő (incubatio) | 80 |
A járványfolyamat mozgatóerői | 81 |
Közvetlen (elsődleges) mozgatóerők | 82 |
Közvetett (másodlagos) mozgatóerők | 93 |
Fertőző betegségek előfordulási módjai | 96 |
Sporadikus előfordulás | 97 |
Endemia | 97 |
Epidemia | 97 |
Pandemia | 98 |
Szezonális ingadozás | 98 |
Ciklusos ingadozás vagy periodicitás | 100 |
Fertőző betegségek felosztása | 100 |
Bélfertőzések | 101 |
A légutak fertőzései | 101 |
A vér fertőzései | 102 |
A kültakaró fertőzései | 102 |
Állatról emberre terjedő betegségek | 103 |
Fertőző betegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló tevékenység | 103 |
Járványügyi szervezet | 103 |
Általános jellegű (megbetegedésektől függetlenül végzendő) járványügyi feladatok | 104 |
Járványügyi teendők fertőző betegségek előfordulásakor | 120 |
Járványügyi vizsgálat | 137 |
Részletes járványtan | |
Enteralis fertőzések | 138 |
A légutak fertőzései | 180 |
Haematogen fertőző betegségek | 218 |
A kültakaró fertőzései | 230 |
Anthropozoonosisok | 240 |
KÖZEGÉSZSÉGTAN | |
A közegészségtan helye az orvostudományban | 263 |
A magyar egészségügy szervezeti felépítésének áttekintése | 265 |
Egészségügyi Minisztérium | 265 |
Országos egészségügyi intézmények | 265 |
Közegészségügyi-járványügyi országos intézmények | 265 |
Gyógyító-megelőző feladatokat ellátó országos intézmények | 266 |
Országos Vértranszfúziós Szolgálat | 266 |
Az egészségügy helyi irányító szervei | 266 |
A körzeti orvosi ellátás | 267 |
Szakorvosi ellátás | 267 |
A gondozási módszer | 268 |
A kórház | 269 |
Kórházi betegellátás | 270 |
A kórházak belső rendje | 270 |
Szakkórházak sajátos szempontjai | 270 |
Közegészségügyi-járványügyi szolgálat | 271 |
Településegészségtan | |
A levegő egészségtana | 273 |
A levegő összetétele | 273 |
A levegő hőmérséklete | 274 |
A levegő nedvessége | 275 |
A levegő mozgása | 275 |
Hőszabályozás és hőmérsékletérzés | 276 |
A légnyomás hatása a szervezetre | 277 |
A napsugárzás biológiai hatása | 278 |
Időjárás és éghajlat | 278 |
A levegő szennyeződése | 280 |
Talajhigiéne és hulladékkezelés | 283 |
A talaj higiénés jelentősége | 283 |
A talaj összetétele | 283 |
A talaj fizikai szerkezete | 284 |
A talaj hőmérséklete | 284 |
A talajvíz | 284 |
Élőlények a talajban | 285 |
A talaj szennyeződése és öntisztulása | 285 |
A hulladékanyagok és egészségügyi jelentőségük | 286 |
Az emberi ürülék eltávolítása és elhelyezése | 286 |
A szemét és eltávolítása | 287 |
Temetkezés | 288 |
Vízhigiéne | 289 |
A víz élettani és higiénés jelentősége | 289 |
A víz előfordulása és körforgása a természetben | 290 |
A víz alkotórészei | 291 |
Az ivóvíz egészségügyi követelményei | 292 |
A vízellátás módjai és egészségügyi szempontjai | 293 |
A vízellátás egészségügyi ellenőrzése | 296 |
Szennyvizek | 297 |
A lakóépületek és a lakás higiénéje | 299 |
A lakásklíma mint biológiai tényező | 299 |
A lakóépület higiénéje | 300 |
A lakás és helyiségei | 301 |
Világítás | 302 |
A fűtés egészségtana | 303 |
A szellőztetés egészségtana | 305 |
Célépületek higiénéje | 307 |
Kórházak | 307 |
Bölcsődék | 307 |
Óvodák | 311 |
Iskolák | 311 |
Települések tervezése és fejlesztése | 213 |
Városi települések | 313 |
Falusi települések | 315 |
Élelmezés-egészségtani alapismeretek | |
Alapfogalmak | 316 |
Energiaszükséglet | 316 |
Tápanyagok | 317 |
Kalóriát adó tápanyagok | 317 |
Építő tápanyagok | 318 |
Biokatalizátorok | 320 |
A főbb élelmiszercsoportok táplálkozástani jelentősége | 322 |
Helyes és helytelen táplálkozás | 322 |
A magyar néptáplálkozás jellemzői | 325 |
Élelmiszerek raktározása és szállítása | 326 |
Csoportos élelmezés | 328 |
Név- és tárgymutató | 330 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.