kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 282 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-242-268-6 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Előszó az első kiadáshoz | 11 |
Előszó a második kiadáshoz | 13 |
Még egy előszó vagy inkább ajánlás az olvasónak | 15 |
Az ember és környezete | 17 |
Ökológiai alapismeretek | 17 |
A civilizáció és az urbanizáció hatása az ökoszisztémákra | 21 |
A megváltott ökoszisztéma (vissza)hatása az emberre | 21 |
A környezeti ártalmak hatása az ember egészségére | 23 |
A zaj hatása az ember egészségére | 23 |
A vízszennyeződés hatása az ember egészségére | 23 |
A levegőszennyeződés hatása az ember egészségére | 24 |
A talajszennyeződés hatása az ember egészségére | 26 |
A környezet radioaktív szennyezése és hatása az ember egészségére | 26 |
A környezeti ártalmak megelőzése. Környezetvédelem | 30 |
Környezetszennyezés hatása az élelmiszerekre | 31 |
Környezetszennyezésből eredő mikrobiális kontamináció | 33 |
Radioaktív szennyezés élelmiszerekben | 36 |
A táplálkozás és az élelmezés | 37 |
Energia- és tápanyagforgalom | 37 |
Tápanyagok | 42 |
Energiát adó tápanyagok | 42 |
Vitaminok | 43 |
Ásványi anyagok | 44 |
Éhezés és túltáplálás | 46 |
Csökkent és túlzó tápanyagbevitel hatása az ember egészségére | 48 |
A tápanyagok aránya | 48 |
Táplálkozással összefüggő megbetegedések | 54 |
A néptáplálkozást és népélelmezést befolyásoló tényezők | 55 |
A főbb hazai élelmi anyagok tápanyagtartalma | 58 |
Kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás | 61 |
Táplálkozási ritmus | 61 |
Gyermekek és időskorúak táplálkozása | 63 |
Alternatív táplálkozási módok | 65 |
Étrend-összeállítás szempontjai | 66 |
Az élelmiszer-mikrobiológia alapismeretei | 69 |
Az élelmiszer-mikrobiológia fogalma, feladatai | 69 |
Az élelmiszerek megítélése mikrobiológiai minőségük alapján | 69 |
Az élelmiszerekben előforduló mikrobacsoportok általános jellemzése | 71 |
A mikroorganizmusok szaporodását befolyásoló tényezők | 73 |
A szaporodást befolyásoló tényezők az élelmiszerekben | 73 |
A szaporodást befolyásoló tényezők a környezetben | 74 |
A mikroorganizmusok tevékenysége az élelmiszerekben, hasznos és káros mikrobák | 77 |
Baktériumok tevékenysége az élelmiszerekben | 77 |
Gombák tevékenysége az élelmiszerekben | 78 |
Iparban alkalmazott starter kultúrák | 78 |
A mikroorganizmusok szerepe az élelmiszerek romlásában | 78 |
Az élelmiszerek romlása | 79 |
Az élelmiszerek védelme a káros mikrobákkal szemben, az élelmiszerek romlásának megakadályozása | 81 |
A tartósítás mikrobiológiai vonatkozásai | 82 |
Tartósítás hővel | 82 |
Tartósítás vízelvonással | 83 |
Tartósítás hűtéssel, fagyasztással | 83 |
Tartósítás ionizáló sugárforrással | 84 |
Az élelmiszerekben előforduló mikrobák és élettevékenységük következtében fellépő megbetegedések | 85 |
Gyakori élelmiszer-fertőzést okozó mikróbák | 85 |
Élelmiszer-fertőzést okozó baktériumok | 86 |
Élelmiszer-fertőzést okozó vírusok | 94 |
Élelmiszerekkel terjedő paraziták (élősködők) | 94 |
Gyakori élelmiszer-mérgezést okozó mikrobák | 96 |
Élelmiszer-mérgezést okozó baktériumok | 96 |
Élelmiszer-mérgezést okozó mikroszkopikus gombák | 99 |
Biogén aminok | 102 |
Prionbetegségek | 103 |
Élelmiszerek állati kártevői, egészségügyi jelentőségük | 107 |
Rovar- és rágcsálóírtás élelmezési létesítményekben | 111 |
A mérgező idegen anyagok jelentéte az élelmiszerekben | 112 |
Idegen anyagok az élelmiszerekben | 112 |
Az idegen anyagok élelemzéshigiénés megítélése | 112 |
Az élelmiszerek fémtartalma | 113 |
A mezőgazdaságban használt vegyi anyagok | 115 |
Növénytermesztésben és raktározásban használt vegyi anyagok | 115 |
Az állattartásban alkalmazott idegen anyagok | 123 |
Élelmiszer adalékanyagok és technológiai segédanyagok | 123 |
Detergensek az élelmiszerekben | 127 |
Rákeltő anyagok élelmiszerekben | 128 |
Műanyagok élelmezés-egészségügyi megítélése | 131 |
Természetes eredetű toxikus anyagok élelmiszerekben | 133 |
Növényi szervezetek által termelt méreganyagok | 132 |
Állati szervezetek által termelt mérgező anyagok | 143 |
Az ételmérgezés | 144 |
Az élelmiszer-fertőzések, -mérgezések meghatározása | 144 |
Az élelmiszer-fertőzések, -mérgezések előfordulása, epidemiológiai jellemzői | 147 |
Élelmiszer-fertőzések, -mérgezések gyakorisága | 147 |
Élelmiszer eredetű események az ételkészítés helye szerint | 152 |
Élelmiszer eredetű események az előidéző élelmiszer szerint | 152 |
Élelmiszer eredetű események az előidéző tényező szerint | 156 |
Élelmiszer eredetű események a kórokozó szerint | 158 |
Élelmiszer-fertőzések kórokozói | 158 |
Élelmiszer-mérgezések kórokozói | 163 |
Teendők élelmiszer-fertőzés, élelmiszer-mérgezés előfordulása esetén | 164 |
Ételminta | 165 |
Élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések megelőzése | 167 |
Az ételmérgezések költségei | 168 |
A személyhigiéné, a dolgozók egészségi állapota | 170 |
Alkalmassági vizsgálatok, egészségügyi könyv | 170 |
Személyi tisztaság | 171 |
Helyes magatartás élelmezési üzemben | 173 |
Foglakozási ártalmak, foglalkozási megbetegedések | 174 |
Egészséges életmód | 176 |
Munkavédelem | 176 |
Az élelmezésben dolgozók oktatása | 178 |
Az élelmezési létesítményekre és élelmezési tevékenységre vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 181 |
Élelmezési létesítmények elhelyezése, környezete | 181 |
Gépekre, berendezésekre, felszerelésekre vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 183 |
Élelmiszerek csomagolására, jelölésére vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 185 |
Élelmiszerek szállítására vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 187 |
Az áruátvételre vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 189 |
Az élelmiszerek tárolására vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások | 191 |
Takarítás, fertőtelnítés élelmezési létesítményekben | 194 |
Az étkeztetési rendszerek | 197 |
Konyhaüzemek típusai, létesítésük, kialakításuk, üzemeltetésük | 197 |
Étkeztetési létesítmény tervezése, építése, létesítése | 199 |
Áruátvétel, raktározás | 202 |
Előkészítés | 204 |
A késztermék előállítása | 209 |
Tálalás, kiszolgálás | 210 |
Ételkiszállítás. Készételek kiszállítása | 210 |
Mosogatás | 210 |
Előkészítő konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 212 |
Befejező, főző konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 213 |
Melegítő-tálaló konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai | 213 |
Étkeztetési üzemek a fogyasztók életkorának, egészségi állapotának figyelembevételével | 214 |
Az 1-3 évesek élelmezése | 215 |
Az időskorúak élelmezése | 215 |
Kórházi élelmezés | 216 |
Oktatási intézményekben történő élelmezés | 217 |
Időszakosan működő étkeztetési üzemek | 218 |
Szabadtéri táborok, sátortáborok | 218 |
Vendéglátó üzemek élelmezés-egészségügyi előírásai | 220 |
Melegkonyhás vendéglátó üzletek | 221 |
Hidegkonyák | 221 |
Cukrászüzemek | 223 |
Cukrászdák, fagylaltozók, süteményszaküzletek | 225 |
Gyorsétkezőhelyek | 227 |
Étel-, italautomaták | 229 |
Italüzletek | 229 |
Étkeztetés tömegközlekedési eszközön | 230 |
Nagyobb adagszámú étkeztetés megrendelése vendéglátó-ipari egységekben (fogadások, bankettek, családi események) | 232 |
Étkeztetés magánházaknál | 233 |
Tömegétkeztetés szabadtéri rendezvények alkalmával | 235 |
Az élelmiszer-kereskedelem | 236 |
Üzlethelyiség építése, kialakítása, üzemeltetése | 236 |
Üzlethelyiségek és környezetük tisztán tartása | 237 |
Forgalomba hozatal | 238 |
Az elárusító helyiség berendezése, árusítás | 238 |
Nagykereskedelmi raktárak | 240 |
Élelmiszer-árusító üzletek | 240 |
Általános áruház, élelmiszer-áruház, élelmiszer jellegű vegyes üzlet | 240 |
Élelmiszer szaküzletek | 242 |
Tej-, tejtermék szaküzlet | 242 |
Hús-, húsipari termékeket árusító szaküzlet | 245 |
Édességáruk üzlete, kávé, tea szaküzlet | 246 |
Zöldséget és gyümölcsöt árusító üzletek | 247 |
Mozgó árusítóhely, mozgó ABC | 248 |
Piacok, vásárcsarnokok | 248 |
Az élelmezéshigiénés ellenőrzés | 251 |
Belső higiénés ellenőrzések rendszere | 251 |
Élelmezéshigiénés ellenőrzésben együttműködő hatóságok | 254 |
Élelmezési üzem higiénés ellenőrzése | 255 |
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat szervezése és működése | 256 |
Az ÁNTSZ feladatai élelmezés- és táplálkozás-egészségügy területén | 258 |
A társadalom részvétele táplálkozás és élelmezés alakításában | 259 |
Oktatási programok | 259 |
Civil és társadalmi szervezetek szerepe a táplálkozás és élelmezés alakításában | 260 |
Irodalom | 262 |
Tárgymutató | 270 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.