1.060.417

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmezéshigiéné

Élelmezés-egészségügy az étkeztetésben és a kereskedelemben

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Medicina Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 282 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-242-268-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerző az orvostudományi egyetemet Pécsett végezte. Több mint 30 éves közegészségügyi munkássága során többek között a környezet-egészségügyi, élelmezéstoxikológiai, élelmezéshigiéné, néptáplálkozás területén végzett kutatásokat.
Az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságának Környezetegészségügyi Szakbizottsága tagja, több mint tíz éve a Vízvédelmi Munkabizottság elnöke. A Népjóléti Minisztérium Közegészségügyi-Járványügyi és Sugáregészségügyi Szakmai Kollégiumának tagja.
Több tudományos társaság vezetőségi tagja. A Medicina Kiadó gondozásában megjelent Ételmérgezések, ételfertőzések, valamint Salmonellosis a mindennapi gyakorlatban című könyvek szerkesztője és szerzője.
... a magas színvonalú ismeretterjesztést szolgáló könyvek általános hibája, hogy a bemutatni kívánt témakört csak egyetlen irányból érkező fénycsóvával világítja meg, a kapcsolódó, gyakran fontos részek sötétben maradnak. Éppen ezért öröm olvasni az olyan munkát, amely mentes ettől a hibától és ezt az örömet mindjárt... Tovább

Fülszöveg

A szerző az orvostudományi egyetemet Pécsett végezte. Több mint 30 éves közegészségügyi munkássága során többek között a környezet-egészségügyi, élelmezéstoxikológiai, élelmezéshigiéné, néptáplálkozás területén végzett kutatásokat.
Az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságának Környezetegészségügyi Szakbizottsága tagja, több mint tíz éve a Vízvédelmi Munkabizottság elnöke. A Népjóléti Minisztérium Közegészségügyi-Járványügyi és Sugáregészségügyi Szakmai Kollégiumának tagja.
Több tudományos társaság vezetőségi tagja. A Medicina Kiadó gondozásában megjelent Ételmérgezések, ételfertőzések, valamint Salmonellosis a mindennapi gyakorlatban című könyvek szerkesztője és szerzője.
... a magas színvonalú ismeretterjesztést szolgáló könyvek általános hibája, hogy a bemutatni kívánt témakört csak egyetlen irányból érkező fénycsóvával világítja meg, a kapcsolódó, gyakran fontos részek sötétben maradnak. Éppen ezért öröm olvasni az olyan munkát, amely mentes ettől a hibától és ezt az örömet mindjárt továbbadni a jövendő olvasónak. Címében élelmezéshigiénét ígér, azonban ezt behelyezi abba a kapcsolatrendszerbe, amelynek elemei befolyásolják működését. Röviden, de a kérdés szempontjából fontos tényezőket mélyrehatóan elemezve tárgyalja korunk nagy problémáját: a környezet szennyezésének forrásait, körülményeit és ezek hatását az élelmiszerekre. Kitér az élelmezés és a táplálkozás összefüggéseire. Ily módon egyértelművé és a gyakorlat számára könnyen alkalmazhatóvá teszi azt a tényt, amely szerint egyrészt az élelmezés feladata a megfelelő táplálkozás objektív feltételeinek megteremtése, másrészt nem valósítható meg az egészséges táplálkozás jól szervezett, korszerű élelmezés nélkül.
Ugyanilyen gondos az élelmezéshigiénés rész, amely mindazt magába foglalja, amit ma a nemzetközi szakmai közvélemény élelmiszer-biztonságnak nevez. Az élelmezésben egészségügyi, gazdasági érdekek érvényesülnek. Ez a könyv alapvető az egészségügyi szempontok meghatározása és érvényesítése vonatkozásában. Nem kétséges, hogy ez egyidejűleg a gazdasági hasznosságot is szolgálja.
Olvassák és használják ezt a munkát valamennyiük egészsége érdekében. Vissza

Tartalom

Előszó az első kiadáshoz11
Előszó a második kiadáshoz13
Még egy előszó vagy inkább ajánlás az olvasónak15
Az ember és környezete17
Ökológiai alapismeretek17
A civilizáció és az urbanizáció hatása az ökoszisztémákra21
A megváltott ökoszisztéma (vissza)hatása az emberre21
A környezeti ártalmak hatása az ember egészségére23
A zaj hatása az ember egészségére23
A vízszennyeződés hatása az ember egészségére23
A levegőszennyeződés hatása az ember egészségére24
A talajszennyeződés hatása az ember egészségére26
A környezet radioaktív szennyezése és hatása az ember egészségére26
A környezeti ártalmak megelőzése. Környezetvédelem30
Környezetszennyezés hatása az élelmiszerekre31
Környezetszennyezésből eredő mikrobiális kontamináció33
Radioaktív szennyezés élelmiszerekben36
A táplálkozás és az élelmezés37
Energia- és tápanyagforgalom37
Tápanyagok42
Energiát adó tápanyagok42
Vitaminok43
Ásványi anyagok44
Éhezés és túltáplálás46
Csökkent és túlzó tápanyagbevitel hatása az ember egészségére48
A tápanyagok aránya48
Táplálkozással összefüggő megbetegedések54
A néptáplálkozást és népélelmezést befolyásoló tényezők55
A főbb hazai élelmi anyagok tápanyagtartalma58
Kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás61
Táplálkozási ritmus61
Gyermekek és időskorúak táplálkozása63
Alternatív táplálkozási módok65
Étrend-összeállítás szempontjai66
Az élelmiszer-mikrobiológia alapismeretei69
Az élelmiszer-mikrobiológia fogalma, feladatai69
Az élelmiszerek megítélése mikrobiológiai minőségük alapján69
Az élelmiszerekben előforduló mikrobacsoportok általános jellemzése71
A mikroorganizmusok szaporodását befolyásoló tényezők73
A szaporodást befolyásoló tényezők az élelmiszerekben73
A szaporodást befolyásoló tényezők a környezetben74
A mikroorganizmusok tevékenysége az élelmiszerekben, hasznos és káros mikrobák77
Baktériumok tevékenysége az élelmiszerekben77
Gombák tevékenysége az élelmiszerekben78
Iparban alkalmazott starter kultúrák78
A mikroorganizmusok szerepe az élelmiszerek romlásában78
Az élelmiszerek romlása79
Az élelmiszerek védelme a káros mikrobákkal szemben, az élelmiszerek romlásának megakadályozása81
A tartósítás mikrobiológiai vonatkozásai82
Tartósítás hővel82
Tartósítás vízelvonással83
Tartósítás hűtéssel, fagyasztással83
Tartósítás ionizáló sugárforrással84
Az élelmiszerekben előforduló mikrobák és élettevékenységük következtében fellépő megbetegedések85
Gyakori élelmiszer-fertőzést okozó mikróbák85
Élelmiszer-fertőzést okozó baktériumok86
Élelmiszer-fertőzést okozó vírusok94
Élelmiszerekkel terjedő paraziták (élősködők)94
Gyakori élelmiszer-mérgezést okozó mikrobák96
Élelmiszer-mérgezést okozó baktériumok96
Élelmiszer-mérgezést okozó mikroszkopikus gombák99
Biogén aminok102
Prionbetegségek103
Élelmiszerek állati kártevői, egészségügyi jelentőségük107
Rovar- és rágcsálóírtás élelmezési létesítményekben111
A mérgező idegen anyagok jelentéte az élelmiszerekben112
Idegen anyagok az élelmiszerekben112
Az idegen anyagok élelemzéshigiénés megítélése112
Az élelmiszerek fémtartalma113
A mezőgazdaságban használt vegyi anyagok115
Növénytermesztésben és raktározásban használt vegyi anyagok115
Az állattartásban alkalmazott idegen anyagok123
Élelmiszer adalékanyagok és technológiai segédanyagok123
Detergensek az élelmiszerekben127
Rákeltő anyagok élelmiszerekben128
Műanyagok élelmezés-egészségügyi megítélése131
Természetes eredetű toxikus anyagok élelmiszerekben133
Növényi szervezetek által termelt méreganyagok132
Állati szervezetek által termelt mérgező anyagok143
Az ételmérgezés144
Az élelmiszer-fertőzések, -mérgezések meghatározása144
Az élelmiszer-fertőzések, -mérgezések előfordulása, epidemiológiai jellemzői147
Élelmiszer-fertőzések, -mérgezések gyakorisága147
Élelmiszer eredetű események az ételkészítés helye szerint152
Élelmiszer eredetű események az előidéző élelmiszer szerint152
Élelmiszer eredetű események az előidéző tényező szerint156
Élelmiszer eredetű események a kórokozó szerint158
Élelmiszer-fertőzések kórokozói158
Élelmiszer-mérgezések kórokozói163
Teendők élelmiszer-fertőzés, élelmiszer-mérgezés előfordulása esetén164
Ételminta165
Élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések megelőzése167
Az ételmérgezések költségei168
A személyhigiéné, a dolgozók egészségi állapota170
Alkalmassági vizsgálatok, egészségügyi könyv170
Személyi tisztaság171
Helyes magatartás élelmezési üzemben173
Foglakozási ártalmak, foglalkozási megbetegedések174
Egészséges életmód176
Munkavédelem176
Az élelmezésben dolgozók oktatása178
Az élelmezési létesítményekre és élelmezési tevékenységre vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások181
Élelmezési létesítmények elhelyezése, környezete181
Gépekre, berendezésekre, felszerelésekre vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások183
Élelmiszerek csomagolására, jelölésére vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások185
Élelmiszerek szállítására vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások187
Az áruátvételre vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások189
Az élelmiszerek tárolására vonatkozó élelmezés-egészségügyi előírások191
Takarítás, fertőtelnítés élelmezési létesítményekben194
Az étkeztetési rendszerek197
Konyhaüzemek típusai, létesítésük, kialakításuk, üzemeltetésük197
Étkeztetési létesítmény tervezése, építése, létesítése199
Áruátvétel, raktározás202
Előkészítés204
A késztermék előállítása209
Tálalás, kiszolgálás210
Ételkiszállítás. Készételek kiszállítása210
Mosogatás210
Előkészítő konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai212
Befejező, főző konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai213
Melegítő-tálaló konyhaüzem működésének élelmezés-egészségügyi előírásai213
Étkeztetési üzemek a fogyasztók életkorának, egészségi állapotának figyelembevételével214
Az 1-3 évesek élelmezése215
Az időskorúak élelmezése215
Kórházi élelmezés216
Oktatási intézményekben történő élelmezés217
Időszakosan működő étkeztetési üzemek218
Szabadtéri táborok, sátortáborok218
Vendéglátó üzemek élelmezés-egészségügyi előírásai220
Melegkonyhás vendéglátó üzletek221
Hidegkonyák221
Cukrászüzemek223
Cukrászdák, fagylaltozók, süteményszaküzletek225
Gyorsétkezőhelyek227
Étel-, italautomaták229
Italüzletek229
Étkeztetés tömegközlekedési eszközön230
Nagyobb adagszámú étkeztetés megrendelése vendéglátó-ipari egységekben (fogadások, bankettek, családi események)232
Étkeztetés magánházaknál233
Tömegétkeztetés szabadtéri rendezvények alkalmával235
Az élelmiszer-kereskedelem236
Üzlethelyiség építése, kialakítása, üzemeltetése236
Üzlethelyiségek és környezetük tisztán tartása237
Forgalomba hozatal238
Az elárusító helyiség berendezése, árusítás238
Nagykereskedelmi raktárak240
Élelmiszer-árusító üzletek240
Általános áruház, élelmiszer-áruház, élelmiszer jellegű vegyes üzlet240
Élelmiszer szaküzletek242
Tej-, tejtermék szaküzlet242
Hús-, húsipari termékeket árusító szaküzlet245
Édességáruk üzlete, kávé, tea szaküzlet246
Zöldséget és gyümölcsöt árusító üzletek247
Mozgó árusítóhely, mozgó ABC248
Piacok, vásárcsarnokok248
Az élelmezéshigiénés ellenőrzés251
Belső higiénés ellenőrzések rendszere251
Élelmezéshigiénés ellenőrzésben együttműködő hatóságok254
Élelmezési üzem higiénés ellenőrzése255
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat szervezése és működése256
Az ÁNTSZ feladatai élelmezés- és táplálkozás-egészségügy területén258
A társadalom részvétele táplálkozás és élelmezés alakításában259
Oktatási programok259
Civil és társadalmi szervezetek szerepe a táplálkozás és élelmezés alakításában260
Irodalom262
Tárgymutató270

Dr. Rodler Imre

Dr. Rodler Imre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rodler Imre könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem