1.062.212

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Folyadékfogyasztás és egészség

Szerző

Kiadó: Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar Egészségügyi Csoportfőnökség
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 84 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 12 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A híres beugrató kérdés jut eszünkbe Rigó János Folyadékfogyasztás és egészség című kitűnő könyvét olvasva. - Melyik az erősebb elem, a tűz, vagy a víz? - Természetesen a víz, mert képes a tüzet... Tovább

Előszó

A híres beugrató kérdés jut eszünkbe Rigó János Folyadékfogyasztás és egészség című kitűnő könyvét olvasva. - Melyik az erősebb elem, a tűz, vagy a víz? - Természetesen a víz, mert képes a tüzet eloltani, míg az árvízzel szemben a tűz tehetetlen.
Víz nélkül nincs élet. A sivatagban csak néhány órát, de a mérsékelt égövön is legfeljebb néhány napot élhetünk folyadékfelvétel nélkül. Szervezetünk jelentős része a víztartalom, s nem kevésbé fontosak a vízben lévő ásványi anyagok, elsősorban a konyhasó. De a folyadékfogyasztás nemcsak szükséglet, hanem élvezet is, része a táplálkozási kultúrának. Az üdítőitalok, ásványvizek növekvő hazai fogyasztása kedvezően ítélhető meg.
Sajnos itt is Janus arcú a civilizáció. Döbbenetes, hogy egymillióhoz közelít az alkoholfüggőségben szenvedők száma: ez a növekvő folyadékfogyasztás negatív arca. Ugyanakkor a kávé és a tea élvezete életmódunk természetes része lehet. Persze az alkohollal kapcsolatban is ismert a "kulturált ivási szokások" kifejezés. Csak éppen nem ez válik jellemzővé, hanem az alkohol rabjainak nő a száma, megkeserítve saját és környezetük életét. Érdekes így együtt olvasni az életfontosságú folyadékfelvétel pozitív vonatkozásait. Tanulságos olvasmány e kötet, ugyanakkor igen sok könnyen megvalósítható gyakorlati tanácsot is kapunk a szerzőtől. Vissza

Tartalom

Ajánlás (Dr. Svéd László)7
Előszó (Dr. Frenkl Róbert)9
Bevezetés11
Víz nélkül nincs élet13
A korral a szervezet víztartalma is változik13
A folyadékfelvétel és -leadás egyensúlya15
Az oxidációs víz a tápanyagok elégetésekor keletkezik15
Élelmiszereink víztartalma15
A folyadékfelvétel és -leadás az egészséges szervezetben egyensúlyt mutat16
Az éhség- és szomjúságérzet19
Szervezetünk víztartalma megoszlik a vízterek között21
A só- és vízháztartás összefüggése23
A vízmérgezéstől a kiszáradásig23
Miben rejlik a sóadás kedvező hatása?24
Hogyan működnek a víz- és sóforgalmat szabályozó rendszerek?25
A sportolás és a fizikai munka növeli az ásványianyag- és folyadékigényt27
Milyen tüneteket okozhat a só- és folyadékvesztés?27
Mivel pótoljuk a veszteséget?28
Mikor kell a folyadékfelvételről gondoskodni?28
Folyadékpótlás kánikulában29
A jó ivóvíz az italok királya31
Alacsony sótartalmú ásványvizek: jó minőségű ivóvizek32
Népszerű ivóvizünk, a szikvíz32
A szénsavas vizek is üdítenek33
Előnyös-e a desztillált víz fogyasztása?33
Becsüljük meg vizeinket!35
Az ásványvizek és a gyógyvizek egészségünk őrei, gyógyulásunk segítői37
Gyógyvizek40
A gyümölcs- és zöldséglevek a vitaminok és az ásványi anyagok tárházai42
Mi adja a gyümölcsök értékét?42
A sokrétű élettani szereppel rendelkező zöldségfélék43
A gyümölcslevek folyékony gyümölcsök44
Miért csökken üdítőital-fogyasztáskor a fáradtságérzés?44
A rostos ivólevek45
Az energiaszegény üdítőitalok védenek a fölösleges energiafelvételtől47
Az üdítőitalok édesítésére használt édesítőszerek jellemzői49
Miért népszerűek a Cola-italok?50
Miért érezzük a Tonik-italok ízét hosszabb ideig?50
A hazai és a nemzetközi üditőital-fogyasztás alakulása52
Az alkoholtartalmú italok54
Az alkohol befolyása a szervezet működésére54
Az alkoholfogyasztók típusai56
Az alkoholizmus veszélyei57
Hazánkban közel egymillió az alkoholisták száma58
Mennyi alkoholt fogyaszthatunk naponta a szervezet károsodása nélkül?59
A környezeti tényezők, a szociális helyzet és az alkoholizmus61
A fiatalkori iszákosság62
Akiknél fokozott veszélyt jelent az alkoholfogyasztás64
Különböző nemzetek ivási szokásai67
A kulturált ivási szokások kialakulása68
Az alkoholmentes élvezeti italok jelentősége a táplálkozásban69
Kávéivó nemzet lettünk69
A kávé fő alkotóeleme a koffein70
A kávé hatása a szervezet működésére70
A koffein javítja a szellemi alkotóképességet70
A koffein befolyásolja a szervezet véreloszlását71
Hagyomány és valóság71
A kávé aromája növeli népszerűségét71
A koffein fokozza a gyomorsavelválasztást72
A koffein fokozza a vizeletkiválasztást73
Akiknek egy csésze kávé elfogyasztása is káros73
A kávéfogyasztás ajánlott határa74
Amiről téves fogalmaink vannak75
Tejjel vagy tej nélkül75
Hogyan csökkentsük az elfogyasztott kávé koffeintartalmát?76
A teafogyasztás77
A teafogyasztás szertartása78
Italunk a bölcsőtől a sírig - a tej80
A turmixitalok fogyasztása az egészéges táplálkozás része81
Turmix- és gyümölcsléreceptek81
Utószó83
Irodalom84

Dr. Rigó János

Dr. Rigó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rigó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem