Ajánlás (Dr. Svéd László) | 7 |
Előszó (Dr. Andics László) | 9 |
Bevezetés | 11 |
A kiegyensúlyozott táplálkozás jelentősége | 13 |
Élelmiszer-fogyasztásunk jellemzői | 14 |
Amit az energiafogyasztásról tudni kell | 16 |
Tápláltsági állapotunk megítélése | 16 |
Miért káros az elhízás? | 20 |
Az energiát szolgáltató tápanyagok optimális összetétele | 22 |
A testépítő fehérjék | 24 |
Az aminosavak táplálkozásélettani jelentősége | 28 |
Az esszenciális aminosavak jellegzetes hatásai | 28 |
A nem esszenciális aminosavak táplálkozásélettani szerepe | 29 |
A fehérjék komplettálásának fontossága | 30 |
A túlzott fehérjefogyasztás hátrányai | 31 |
Nélkülözhetetlen szénhidrátok | 33 |
Összetett szénhidrátok, poliszacharidok | 34 |
Szénhidrátszükséglet | 34 |
Cukorpótló anyagok | 37 |
A nem emészthető szénhidrátok | 38 |
Mérsékeljük zsírfogyasztásunkat! | 42 |
A zsírsavak felosztása | 42 |
A kiegyensúlyozott táplálkozásban a zsírsavak összetétele is meghatározó | 45 |
Miért szükséges a zsírok fogyasztásának csökkentése? | 47 |
A vérkoleszterinszint mutatja a szívinfarktus veszélyét | 48 |
A túlzott zsírfogyasztás a daganatok keletkezésében is veszélyeztető tényező | 50 |
Életfontos vitaminok | 53 |
Korunk betegsége, a marginális vitaminhiány | 54 |
Hazai vizsgálatok vitaminellátásunk területén | 54 |
A sokoldalú B-vitamin-csoport | 56 |
Az alkohol növeli a B1-vitamin-igényt | 56 |
Az anyagcsere-folyamatok biokatalizátorai | 56 |
A vérképző vitaminok | 58 |
Vízben oldódó "magyar vitaminok" | 59 |
Új szerepkörben a zsírban oldódó vitaminok | 62 |
Ásványi anyagok az élet sói | 66 |
A makroelem-szükséglet arányai | 68 |
A konyhasó alkotórészei: a nátrium és a klór | 68 |
A kálium véd a túlzott nátriumfogyasztás hatásáról | 69 |
A kalcium biztosítja a csontok szilárdságát | 70 |
Magnézium, az "antistressz" ásványi anyag | 72 |
A sokszínű funkciót ellátó foszfor | 73 |
A mikroelemek is életfontosak | 74 |
Másfél milliárd embert érintő vashiány | 75 |
A védő koleszterinszintet növelő cink | 76 |
A mangán is véd a szívinfarktustól | 76 |
A réz segíti a vas beépülését a hemoglobinba | 77 |
A fogszuvasodás ellen védő fluor | 77 |
Jódszegény ivóvizeink | 78 |
A szelén erősíti az E-vitamin hatását | 78 |
A cukortűrő képességet fokozó króm | 79 |
Vegetarianizmus és az egészég | 80 |
Vegetarianizmus és a tudomány | 82 |
A vegetárius étrendek szervezetre gyakorolt hatásai | 83 |
A táplálkozási ritmusban is fontos a kiegyensúlyozottság | 86 |
A nikotin- és az alkoholfüggőség gátja a kiegyensúlyozott táplálkozásnak | 87 |
A dohányzás csökkenti a C-vitamin- és a szelénelláttságunkat | 87 |
A legdrágább ital | 88 |
Irányelvek a kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósításához | 91 |
Irodalom | 94 |