1.066.425

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejhygiéne

Szerző
Fordító
Budapest
Kiadó: Magyar Országos Állatorvos-Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 381 oldal
Sorozatcím: Állatorvosi kézi könyvtár
Kötetszám: 14
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Írta dr. Rievel H. Hannoveri Állatorvosi Főiskolai tanár. Fordította és hazai vonatkozású jegyzetekkel bővítette dr. Fettick Ottó Állatorvosi Főiskolai segéd- és magántanár, a Tejhygienei Laboratórium vezetője. 35 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A "Pátria" irod. váll. és nyomdai r.-t. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állatorvostannak egyik legfontosabb ágát, az élelmiszer-vizsgálatot, eddigelé csak egyoldalúan mívelték, amennyiben a tudomány úgyszólván kizárólag a húsvizsgálattal foglalkozott és a tejjel... Tovább

Előszó

Az állatorvostannak egyik legfontosabb ágát, az élelmiszer-vizsgálatot, eddigelé csak egyoldalúan mívelték, amennyiben a tudomány úgyszólván kizárólag a húsvizsgálattal foglalkozott és a tejjel csak mostohán bánt, habár éppen a tej a legfontosabb, sőt nélkülözhetetlen élelmiszer.
Míg a gyakorlati és elméleti húsvizsgálatot már majdnem két évtizede, hogy felvették az állatorvosi főiskolák tantervébe, addig a hallgatóknak a tejre vonatkozó ismereteiket az élettani, az állattenyésztési és a szülészeti előadások folyamán kellett összegyűjteni. Az említett tantárgyak nagy terjedelménél fogva a tejet csak röviden lehetett tárgyalni, úgyhogy a tejre vonatkozó összes ismeretek többnyire annak összetételére és a szervezetben miként való kihasználására szorítkoztak... Vissza

Tartalom

Előszó
Előszó a magyar kiadáshoz
Tartalom
Bevezetés
ELSŐ FEJEZET
1. A tejmirígy és a tejelválasztás 1
2. A tej 13
A kolosztrum 13
A tulajdonképeni tej 16
A tej alkotórészei 20
A víz 20
A fehérjék 20
A zsír 23
A szénhydrátok 25
Az anorganikus alkotórészek 26
Az enzymák 27
Oxydase 28
Peroxydase 28
Katalse 29
Reductase 30
Diastase 31
Galactase 31
Thrombase 31
Lipase 32
Monobutyrase 33
3. Az egyes állatfajok tejéről 33
4. A tehéntej minősége és mennyisége között észlelhető különbségek és azok okai 39
A fajta befolyása 39
Az egyed befolyása 40
A kor befolyása 41
A nemi élet befolyása 41
A takarmányozás, a tartás és a gondozás befolyása 44
A tejelési időszak befolyása 47
A fejési idő és a fejés módjának befolyása 50
A naponkint észlelhető ingadozások 54
A betegségek befolyása 55
A gyógyszerek befolyása 56
5. A tej minősége tőgybajok esetén 57
6. Idegen anyagok, melyek a tejbe átmennek 59
7. A tej baktériumai és az azok által okozott elváltozások 61
A közönséges tejbaktériumok 65
Tejsavas erjedést okozó baktériumok 66
A vajsavas erjedés baktériumai 68
A peptonizáló baktériumok 69
A tejhibák okozói 70
A kórokozó baktériumok 73
A tehenek fertőző betegségei, melyek a tejjel az emberre átvihetők 76
Gümőkór 76
Száj- és körömfájás 100
Lépfene 103
Veszettség 104
Tehénhimlő 105
Aktinomikozis 105
Botriomikozis 106
MÁSODIK FEJEZET
A tehenek fertőző betegségei, melyek folyamán a tej az egészségre ártalmas tulajdonságokat vesz fel anélkül, hogy azok az emberre átvitetnének 106
Ragadós tüdőlob 106
Tőgybetegségek 107
Egyéb fertőző betegségek 112
A tejnek pahtogén mikróbákkal való szennyeződése 114
Csak az emberre pathogének 114
Typhus abdominalis 114
Cholera asiatica 118
Vörheny 119
Diftéria 120
Tüdőgyulladás 122
Torokgyulladás 122
Egyéb betegségek 122
Az állatokra és az emberekre pathogének 123
Gümőkór 123
Az emésztő szervek betegségei 125
A nemi szervek szeptikus betegségei 127
A bőr fertőző betegségei stb. 127
A tejnek saprophytákkal való szennyeződése 128
Az istálló levegőjéből 129
Az állat testéről 129
A takarmányból, alomból stb. 130
A tej szennyeződése idegen anyagokkal 130
Tejszenny 130
Chemiai anyagok 132
Toxinok 132
Tejes edények fémrészei 133
Konzerváló anyagok 134
Bórsav 135
Szaliczilsav 136
Benzoesav 138
Formalin 138
Hydrogensuperoxyd 140
Formin 141
Fluor 141
Alkáliák 142
Kaliumbichromat 143
Szagos anyagok 143
HARMADIK FEJEZET
A szoptatás 145
A sterilizálás 150
A pasteurözés 155
A hevítés megállapítása 168
Fertőtlenítő szerek hozzáadása (formalin, hydrogensuperoxyd) 172
Ózonnal való sterilizálás 176
Villamossággal való sterilizálás 176
Ultraibolya fénysugarakkal való sterilizálás 177
Karbonizálás 178
Aseptikus fejés 178
NEGYEDIK FEJEZET
Nyers vagy forralt tej 179
Az asszonytej és a tehéntej közötti különbség 182
Különleges gyermektej készítmények: Bidert-, Gärtner-, Voltmer-, Backhaus-, Gottlieb-, Lahmann-, Hall-, Pfund-, Székely-féle tej. Pegnin-tej. Iró. Tejpor. Homogenizált tej. Kefir. Kumys. Yoghurt 184
Hatósági tejtermelés és tejkezelés 193
Tejkereskedés 196
ÖTÖDIK FEJEZET
A tejtermelés és tejkereskedés ellenőrzése 200
Az istálló 203
Az ivóvíz 207
A tehenek egészségi állapota 207
A tejelő állatok takarmányozása, tartása és gondozása 215
A fejés és a fejőszemélyzet 221
A tej tisztítása 227
A tej hűtése 227
A tejes edények 240
A tej szállítása 243
A tejes edények tisztítása 246
A tejelárúsítás módja 247
A tej kezelése a háztartásban 250
A tej vizsgálata 252
Mintavétel 257
A tej színének, szagának és izének vizsgálata 260
A tej hőmérsékletének megállapítása 260
A chemiai reakczió megállapítása 260
Savfok-meghatározás 261
Főző-próba 262
Alkohol-próba 263
A tej frissessége és tisztasága 263
Oxydase kimutatása 264
Reductase kimutatása 264
Katalase kimutatása 265
Diastase kimutatása 266
Ammoniák kimutatása 267
Erjedési próba 267
Oltó-próba 268
A tej szennytartalma 268
A tej baktériumtartalma 271
A fajsúly meghatározása 274
Zsírmeghatározás 279
Régi eljárások 279
Optikai eljárások 279
Súlyanalytikai eljárások 283
Araeometeres meghatározás 285
Butyrometriás eljárások 292
A szárazanyag meghatározása 301
A fehérjék meghatározása 304
A fehérjék meghatározása 304
A tejczukor meghatározása 305
A tejhamu meghatározása 306
A tej hamisításai és azok kimutatása 306
Vizezés 307
A tej lefölözése vagy lefölözött tej hozzákeverése 313
A tej lefölözése és egyidejű vizezése 314
Konzerváló anyagok hozzáadása 315
Nádczukorral való hamisítás 315
Más állatfajok tejével való keverés 316
A sovány tej hamisítása 316
A tejföl hamisítása 316
Függelék.
Egészségügy-rendőri intézkedések: 321
Kopenhága 321
Darmstadt 325
Stuttgart 329
München 335
Wiesbaden 335
Poroszország 341
Magyarország: 345
A czentrifuga-iszap megsemmisítése, a sovány tejnek és savónak af orralás után való flehasználása. A m. kir. földmívelésügyi miniszter 1909. évi november 16-án kelt 15.908. számú körrendelete 345
A tőgygümőkóros tehenek irtása. 1907. évi deczember 28-án kelt 115.800. számú m. kir. földmívelésügyi miniszteri rendelet 347
A tőgygümőkóros tehenek irtása. A földmívelésügyi miniszter 1909. évi deczember 31-én kelt 113,000. számú körrendelete 350
Ragadós száj- és körömfájás megállapítása esetén teendő intézkedések. 1904. évi február 22-áén kelt 24.500. számú m. kir. földmivelésügyi miniszteri körrendelet 353
A tejnek felhasználása és forgalombahozatala ragadós száj- és körömfájás uralgása esetén. 1890. évi julius 5-én kelt 34.373. számú m. kir. földmívelésügyi miniszteri körrendelet 354
A közfogalomba kerülő tejnek a m. kir. állatorvosok által való ellenőrzése. 1908. évi 47.711. számú földmívelésügyi miniszteri határozat és 1909. évi 26.000. számú földmívelésügyi miniszteri körrendelet 355
Irodalom 359
Betűsoros tárgymutató 371

Dr. Rievel H.

Dr. Rievel H. műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rievel H. könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Tejhygiéne Tejhygiéne Tejhygiéne Tejhygiéne Tejhygiéne Tejhygiéne Tejhygiéne

A borító kopottas, az előzéklap sérülékeny.

A lapélek mintázottak.

Állapot:
15.000 ,-Ft
75 pont kapható
Kosárba