1.062.212

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia

Gyógyszerész- és fogorvostan-hallgatóknak

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Semmelweis Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 460 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9214-62-0
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. CD-melléklet nélkül.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A tankönyv teljes értékű tájékoztatást ad a mikrobiológia tárgyköréről, összefoglalva mindazokat a korszerű ismereteket, amelyek a legutóbbi években a mikrobiológia legkülönbözőbb területein előrehaladást jelentettek. Korszerű szemlélettel tárgyalja a mikroorganizmusok szerkezeti, biológiai, biokémiai tulajdonságai mellett a természetben elfoglalt helyüket, betegségokozó tulajdonságaikat és járványtani jelentőségüket. A könyv nagy súlyt helyez a klinikai vonatkozások áttekintő ismertetésére, a mikrobás betegségek megelőzésének és gyógyításának legfontosabb kérdéseire, utalva az Európai Unió különböző tagországaiban érvényes szabályaira is. Ezen túlmenően a külön speciális fejezetekben részleteiben tárgyalja a legújabb kutatási eredmények alapján a gyógyszerészek és fogorvosok számára szükséges mikrobiológiai ismereteket. Bemutatja a fertőző betegségek diagnosztikájának alapelveit és a mikrobáknak biológiai fegyverként való esetleges felhasználási és az ellenük való védekezés... Tovább

Fülszöveg

A tankönyv teljes értékű tájékoztatást ad a mikrobiológia tárgyköréről, összefoglalva mindazokat a korszerű ismereteket, amelyek a legutóbbi években a mikrobiológia legkülönbözőbb területein előrehaladást jelentettek. Korszerű szemlélettel tárgyalja a mikroorganizmusok szerkezeti, biológiai, biokémiai tulajdonságai mellett a természetben elfoglalt helyüket, betegségokozó tulajdonságaikat és járványtani jelentőségüket. A könyv nagy súlyt helyez a klinikai vonatkozások áttekintő ismertetésére, a mikrobás betegségek megelőzésének és gyógyításának legfontosabb kérdéseire, utalva az Európai Unió különböző tagországaiban érvényes szabályaira is. Ezen túlmenően a külön speciális fejezetekben részleteiben tárgyalja a legújabb kutatási eredmények alapján a gyógyszerészek és fogorvosok számára szükséges mikrobiológiai ismereteket. Bemutatja a fertőző betegségek diagnosztikájának alapelveit és a mikrobáknak biológiai fegyverként való esetleges felhasználási és az ellenük való védekezés lehetőségeit. A könyvben gazdag képanyag, a vonalas ábrák és táblázatok segítik a tanulást és az összefüggések felismerését a hallgatóság számára.
A könyvhöz CD-n csatolt több száz, nagyrészt színes képet tartalmazó képsorozat a kórokozók által okozott betegségek tüneteit, a betegségek patomechanizmusát, a mikrobiológiai diagnosztikát szemlélteti, amely ugyancsak segítséget jelent a tanulásban. A CD-n több száz egyszerű választásos, illetve többszörös választásos ellenőrző kérdés is található, melyek megoldásával a hallgatók ellenőrizhetik, mennyire sikerült elsajátítaniuk a tananyagot. Vissza

Tartalom

Előszó
Bevezetés1
A mikrobiológia felosztása és gyógyszerészi-orvosi jelentősége2
A mikrobiológia tudományának kialakulása és fejlődése3
Általános bakteriológia19
A baktériumok mérete és alakja20
A baktériumsejt szerkezete21
A sejtburok (sejtfal)21
Belső (citoplazma-) membrán21
A Gram-pozitív sejtfal22
A Gram-negatív sejtfal22
Citoplazma23
Nukleoid vagy maganyag24
Endospóra24
Csillók25
Pilusok (fimbriák)26
A tok26
A baktériumok szaporodása28
A szaporodási görbe28
A baktériumok tápigénye, energianyerése és tenyésztése30
A baktériumok szénhidrát-anyagcseréje30
A baktériumok tenyésztése32
A baktériumok genetikája34
A bakteriális genom34
A baktériumok változékonysága: módosulás, mutáció35
Klasszikus génátviteli módszerek37
Plazmidok41
Infekció és immunitás43
Fertőző ágensek és a gazdaszervezet44
Patogenitás45
Virulencia46
Baktériumok patogenezisét meghatározó tényezők48
A fertőzés terjedése48
Adherencia50
Invázió és gyulladás50
Toxintermelés53
Autoimmun betegségek57
A gazdaszervezet szerepe a patogenitásban (fogékonyság)59
A fertőzés és a fertőző betegségek lefolyása60
A szervezet védekezése kórokozókkal szemben61
Aspecifikus védelem61
Specifikus védelem66
Immunitás68
Aktív immunitás68
Passzív immunitás75
Mikrobák immunmoduláns hatásai77
Mikrobák által okozott immunkárosodások és allergiás reakciók78
Kóros folyamatok kialakulásához vezető túlérzékenységi reakciók78
Mikroorganizmusokkal szembeni védekezés81
A sterilezés elve és gyakorlata82
Fizikai módszerek83
Kémiai módszerek87
A dezinficiálás elve és gyakorlata89
Fizikai módszerek89
Fertőtlenítőszerek89
Gyógyszerkészítmények mikrobiológiai tartósítása94
Ipari és gyógyszertári aszeptikus gyógyszerkészítés95
Steril gyógyszerkészítmények előállítása96
Gyógyszerkészítményekkel szembeni mikrobiológiai követelmények97
Gyógyszerkészítmények sterilitási vizsgálata97
Nem steril gyógyszerek mikrobiológiai tisztasági vizsgálata99
Prionok gyógyszerkészítmények útján történő átvitelének kockázata és megelőzése100
Vérkészítmények mikrobiológiai ellenőrzése101
Élelmiszerek mikrobiális szennyezésének megelőzése és mikrobiológiai vizsgálata102
Antibiotikumok, kemoterápiás szerek103
Antibakteriális szerek és hatásmechanizmusaik105
Mycobacteriumok elleni szerek116
Baktériumok antibiotikum-rezisztenciája116
Antibiotikumok mikrobiológiai értékmérése120
Antibiotikum-érzékenység meghatározása, célzott antibiotikum-terápia121
Kölcsönhatások122
Antimikrobás szerek lehetséges mellékhatásai124
Kórházi fertőzések (nosocomialis és iatrogén fertőzések)125
Részletes bakteriológia129
Gram-pozitív aerob és anaerob coccusok132
Staphylococcus genus132
Streptococcus genus134
Enterococcus genus138
Stomatococcus genus138
Gram-negatív aerob és anaerob coccusok139
Neisseria genus139
Moraxella genus140
Veillonella genus140
Acinetobacter genus140
Gram-pozitív pálcák141
Gram-pozitív aerob nem spóraképző pálcák141
Gram-pozitív anaerob nem spóraképző pálcák143
Gram-pozitív aerob spóraképző pálcák144
Gram-pozitív anaerob spóraképző pálcák145
Gram-negatív aerob pálcák és coccobacillusok148
Enteralis és extraintestinalis kórképeket okozó baktériumok149
Elsődlegesen enteralis kórokozók153
Extraintestinalis kórképek okozói157
Légúti fertőzéseket okozó baktériumok160
Haemophilus genus160
Legionella genus161
Bordetella genus162
Zoonozisok (állati eredetű baktériumfertőzések)164
Brucella genus164
Francisella genus165
Yersinia genus165
Pasteurella genus167
Burkholderia genus167
Gram-negatív anaerob pálcák169
Bacteroides genus169
Porphyromonas genus169
Prevotella genus169
Fusobacterium genus170
Leptotrichia genus170
Mycobacteriumok171
Mycoplasmák177
Spirochaeták179
Treponema genus179
Borrelia genus182
Leptospira genus184
Obligát intracelluláris baktériumok186
Chlamydiák186
Rickettsiák187
Egyéb Gram-negatív baktériumok191
Általános virológia193
A vírusok jellemzése és a vírusokat meghatározó kritériumok194
A virion szerkezete196
Helikális vírusok197
Kubikális vírusok198
A vírusok kémiai összetétele199
Nukleinsavak199
Fehérjék, enzimek199
Lipidek, szénhidrátok, glikoproteinek201
A vírusok elnevezése és osztályozása202
A vírusok szaporodása202
A vírusok genetikája213
Vírusfertőzés hatása a gazdasejtre215
A vírusfertőzés típusai216
A sejtek malignus transzformációja és a vírusok szerep a daganatképzésben216
Vírusinterferencia219
Interferonok220
Szubvirális ágensek222
Bakteriofágok224
A vírusok patogén hatása és a vírusfertőzésekkel szembeni védelem227
A vírusfertőzésekkel szembeni védelem231
Vírusfertőzések kemoterápiája232
A vírusok adszorpciójának, penetrációjának és dekapszidációjának gátlása232
A transzkripció gátlása233
A vírusnukleinsav szintézisének gátlása234
A kiszabadulás gátlása234
Interferonok, mint antivirális szerek235
Részletes virológia237
DNS-vírusok238
Adenovírusok238
Herpesvírusok242
Papillomavírusok248
Parvovírusok249
Polyomavírusok251
Poxvírusok251
RNS-vírusok254
Arenavírusok254
Astrovírusok256
Bunyavírusok256
Calicivírusok257
Coronavírusok258
Filovírusok259
Flavivírusok260
Orthomyxovírusok262
Paramyxovírusok264
Picornavírusok267
Reovírusok272
Retrovírusok273
Rhabdovírusok281
Togavírusok282
Hepatitisvírusok285
Lassú vírusfertőzések293
Konvencionális lassú vírusfertőzések293
Nem konvencionális lassú vírusfertőzések293
Mikológia297
A gombák általános jellemzése298
A gombasejt morfológiája298
A gombasejt anyagcseréje és a szaporodás feltételei299
A gombák szaporodása300
A gombák osztályba sorolása301
Mycosisok302
A mycosisok osztályozása, patogenezise és a gombákkal szembeni immunitás302
Gombaellenes szerek304
A mycosisok laboratóriumi diagnózisa305
Részletes mikológia307
Dermatophytosisok307
Szuperficiális mycosisok308
Subcutan mycosisok308
Belső szervi (szisztémás) mycosisok309
Opportunista mycosisok310
Parazitológia313
A protozoonok alapvető tulajdonságai314
Morfológia és osztályozás314
Biológiai tulajdonságok314
Táplálkozás314
Szaporodás314
Rezisztencia315
Protozoonokkal szembeni védelem315
Protozoonosisok laboratóriumi diagnózisa316
Protozoonok elleni gyógyszerek316
Részletes protozoológia318
Testüregekben élő protozoonok318
Vérben és szövetekben élő protozoonok323
A férgek alapvető tulajdonságai330
Morfológia és osztályozás330
Férgekkel szembeni védelem331
Helminthiasisok laboratóriumi diagnózisa333
Féregellenes szerek335
Részletes féregtan337
Bélben előforduló férgek337
Szövetekben és vérben előforduló férgek344
A fertőző betegségek diagnosztikájának alapelvei347
A mikrobiológiai laboratóriumi munka alapszabályai348
Tenyésztést nem igénylő módszerek a diagnosztikában350
Mikroszkópos vizsgálatok350
Mikrobiális antigének kimutatása352
Molekuláris módszerek a diagnosztikában353
Tenyésztés és a tenyésztésre alapozott módszerek357
A baktériumok diagnosztikai célú tenyésztése357
A baktériumok tenyésztést követő azonosítása358
A baktériumok antibiotikum-érzékenységének meghatározása359
A vírusok tenyésztése360
Diagnosztikában alkalmazott immunreakciók364
Szerológiai módszerek364
Celluláris reakcióképesség vizsgálata370
A mikroorganizmusok gyógyszerészeti vonatkozásai373
Mikroorganizmusok által előállított, gyógyszerként alkalmazott anyagok375
Antibiotikumok375
Vitaminok, aminosavak, organikus savak376
Enzimek376
Szteroidok377
Szénhidrátok377
Immunbiológiai készítmények378
Antigénhatású készítmények378
Ellenanyaghatású készítmények382
A mikroorganizmusok és termékeik felhasználása különböző vizsgálatokban384
Antibiotikum-vizsgálatok384
Vitaminok és aminosavak vizsgálata384
Egyéb felhasználások384
A géntechnológia jelentősége a gyógyszergyártásban387
A géntechnológia alapjai388
Géntechnológia ipari alkalmazásának nehézségei392
Rekombináns fehérjék orvosi alkalmazása394
A mikroorganizmusok fogászati vonatkozásai403
A szájüreg normál flórája404
Caries és a dentalis plakk407
Caries mint fertőző betegség410
A caries megelőzése és a mikrobiológiai védekezés lehetőségei413
A parodontium megbetegedései (paradontopathiák)416
Endodontalis és szájüregi fertőzések419
Endodontalis fertőzések419
A szájüreg egyéb fertőzései419
Biológiai fegyverek, bioterrorizmus421
A bioterrorizmus rövid története422
Mikroorganizmusok, mint biológiai fegyverek422
A kórokozók betegségcsoportok, szervek szerinti csoportosítása425
Fontosabb források440
Tárgymutató441
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem