1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés és borkezelés

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 383 oldal
Sorozatcím: A mezőgazdasági tanulóképzés tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 242 fekete-fehér ábrával és 1 kihajtható melléklettel illusztrálva. Tankönyvi szám: T-150. Ideiglenes használatra!
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Első rész
NÖVÉNYTAN ÉS NÖVÉNYÉLETTAN
Első fejezet
A növény 3
A növény mint élőlény 3
A növényi sejt 3
A növényi szövetek 5
A szőlőtest alakulása 6
A szőlőtőke gyökérzete - 6
A szőlőtőke föld feletti fás részei 7
A szőlőtőke zöld részei 7
A növények szaporodása és szaporítása 14
Második fejezet
A NÖVÉNYI SZERVEZET ANYAGCSERÉJE
A szőlő életfeltételei 15
A táplálkozás alapanyagai 16
A tápanyagok felvétele gyökérrel 17
A tápanyagok felvétele levéllel 18
A tápanyagok szállítása 18
A tápanyagok átalakítása, asszimiláció 21
Harmadik fejezet
A szőlő életműködése 23
A szőlő tenyészetének szakaszai 23
A szőlő évi tenyészetének jelenségei 25
A szőlő környezeti tényezői 28
Második rész
A KERTÉSZETI TERMESZTÉS ALAPJAI
Első fejezet
Az időjárás és a növénytermesztés kapcsolata 30
Az éghajlat tényezői 31
Meteorológiai műszerek és kezelésük 35
A talaj 37
A talaj fogalma 37
A talaj élőlényei 38
A talaj alkotórészei 40
A talaj fontosabb tulajdonságai 41
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodása 46
A talajtípusok kialakulása 50
Talajjavítás 55
Az öntözéses termesztés talajtani alapjai 57
Harmadik fejezet
A szőlő- és gyümölcstermesztés különleges talajtani vonatkozásai 59
Negyedik fejezet
Talajművelés és talajvédelem 61
Talajművelés 61
A talajművelés célja 61
A gyümölcsös és a szőlő talajművelése és növényápolása 66
Talajvédelem 69
A szélerózió elleni védelem 71
Ötödik fejezet
Trágyázás 72
A trágyázás általános elvei 72
A trágyák felosztása 73
A szerves trágyák készítése és felhasználása 75
Műtrágyázás 77
A gyümölcsös és szőlő trágyázási módszerei 78
Harmadik rész
NÖVÉNYVÉDELEM
Első fejezet
A növényvédelem jelentősége és módjai 81
A növényvédelem jelentősége 81
A növényvédelem módjai 82
Második fejezet
Növényvédőszerek 84
Gombaölő szerek 84
Rovarölő szerek 87
Gyomirtó szerek 90
Óvatossági rendszabályok 91
A permetlevek keverhetősége 92
Harmadik fejezet
A szőlő károsítói 93
A környezet által okozott károsodások 93
Növényi kórokozók 96
Állati kártevők 105
A védekezések technikája 110
Negyedik rész
SZŐLŐMŰVELÉSTAN
Első fejezet
Bevezetés 116
A szőlőművelés tájai és borvidékeink 117
Második fejezet
A szőlő szaporítása 119
A szaporítás célja és módjai 119
Dugványozás 119
Oltás 132
Bujtás 144
Döntés 149
Harmadik fejezet
A szőlő telepítése 150
A terület kiválasztása 150
Talajvizsgálatok 151
A szőlőfajta kiválasztása 151
Telepítési tervkészítés 153
Területrendezés 154
Táblásítás 155
Tenyészterület 156
Kitűzés 157
Az ültetés ideje 157
A szaporítóanyag előkészítése 157
Az ültetés általános tudnivalói 159
Negyedik fejezet
Támaszrendszerek 162
A termőszőlő támaszrendszerei 163
Az anyatelep támaszrendszerei 167
Ötödik fejezet
Művelési módok 168
A művelési mód kialakítását meghatározó tényezők 169
A tőkekialakítás általános szabályai 170
A tőke kialakítása művelési módok szerint 171
Hatodik fejezet
Metszés 181
A rügyek elnevezése és tulajdonságaik 182
A csapok elnevezése és szerepe 183
A tőkék megterhelése 185
A metszés végrehajtása 185
Metszési módok 186
A metszés befejező munkái 192
Hetedik fejezet
Zöldmunkák 193
Hajtásválogatás 193
Kötözés 194
A termőhajtások bekurtítása 195
Csonkázás 195
Hónaljazás 196
Nyolcadik fejezet
Az alanytelep évi munkái 197
Kilencedik fejezet
Fajtaismeret 199
Alanyfajták 199
Borszőlofajták 201
Csemegeszolőfaj ták 210
Direkttermő szőlőfajták 212
Ötödik rész
BORÁSZAT
Első fejezet
Szüret 215
A szőlőfürt összetétele 215
A szőlő érése 215
Szüreti előkészületek 216
A hordók előkészítése a szüretre 1 216
A szüret idejének megállapítása 217
Szüreti terv 218
A szőlő szedése és behordása 218
A must cukortartalmának meghatározása 219
Második fejezet
A termés feldolgozása 221
A szőlő zúzása és sajtolása 221
A fehérborok készítése 222
A tokaji borok készítése 225
A vörösborok készítése 226
A sillerborok készítése 226
Harmadik fejezet
A bor kezelése 227
Töltögetés 227
Fejtés 229
Kénezés 232
Házasítás 234
Savtompítás 235
Az íz- és illathiba javítása 236
Színtelenítés 236
Színjavítás 236
Derítés 237
Szűrés 239
Negyedik fejezet
A borok minősítése és osztályozása 239
Borbírálat 240
Az alkoholtartalom meghatározása .. 242
Borbetegségek és borhibák 243
Borbetegségek 243
A borvirág 243
Ecetesedés 243
Tejsavas-mannitos erjedés 244
Barnatörés 244
Nyúlósodás 245
Egéríz 245
Záptojásszag 245
Borhibák 245
Penészíz és dohosság 246
Egyéb borhibák 246
Hatodik fejezet
A szőlő melléktermékei 247
Hatodik rész
GYÜMÖLCSTERMESZTÉSI ALAPISMERETEK
Első fejezet
A gyümölcstermesztés jelentősége és fejlődése 249
A gyümölcstermő növények részei 250
A gyümölcstermő növények szaporítása 250
A gyümölcsfa alanyok - 251
A gyümölcsfa nevelése a faiskolábán 252
Második fejezet
A gyümölcsös létesítése 253
Telepítés 253
A korona kialakítása 255
Harmadik fejezet
Termőfák gondozása 257
Talajművelés 258
Trágyázás
Negyedik fejezet
Gyümölcstermesztés 259
Az alma termesztése 259
A körte termesztése 262
A cseresznye és a meggy termesztése 263
A szilva termesztése 264
A kajszi termesztése 265
Az őszibarack termesztése 266
A mandula termesztése 267
A dió termesztése 267
A bogyósgyümölcsűek termesztése 268
A szamóca termesztése 268
Hetedik rész
SZŐLŐMŰVELÉSI ÉS BORÁSZATI ESZKÖZÖK, GÉPEK ÉS ÉPÜLETEK
Első fejezet
Fizikai alapismeretek 269
A legegyszerűbb mérések 269
A mozgásról általában 270
Egyenletes és változó mozgás 270
A sebesség mértékegységei 270
Súrlódás és közegellenállas 271
A szilárd testek tulajdonságai 272
Erőátviteli eszközök 273
A folyadékok tulajdonságai 276
A gázok tulajdonságai 277
Hőtan 278
Hőmérők 279
A hő terjedése 279
Halmazállapot-változás 279
Második fejezet
Eszközök és gépek - 280
Kertészeti eszközök 280
A területmérés és a szögkitűzés eszközei 286
Építőanyagok 287
Természetes építőanyagok 287
Mesterséges építőanyagok 288
Szerkezeti anyagok 290
A legfontosabb fémek 290
Fák 291
Műanyagok 291
Tömítőanyagok 291
Gépelemek 292
Oldhatatlan kötőelemek 292
Oldható kötőelemek Ég 293
Csőelzáró szerkezetek 293
Forgó mozgást átszármaztató gépelemek 294
Csapágyak 294
Tengelykapcsolók 294
Forgattyús hajtómű 296
Harmadik fejezet
Elektrotechnikai ismeretek 296
Mágneses alapjelenségek 296
Elektromos alapjelenségek 297
Áramerősség 298
Feszültség 298
Az elektromos áram felhasználása 298
Az áram hőhatásának gyakorlati alkalmazása 298
Az áram vegyi hatásának alkalmazása 299
Akkumulátor 299
Elektromágneses indukció 300
A villamosítás lehetősége a szőlőgazdaságban 302
Hőerőgépek 302
A hőerőgépek osztályozása 302
Közlőművek vagy erőátviteli szerkezetek 306
Kenési rendszerek 306
Gyújtás 307
Tüzelőanyagok 307
Kenőanyagok 308
Kenőszerkezetek 309
Diesel-motorok 309
A motorok indítása 310
Járószerkezetek 311
Traktorok 312
Szőlőművelő csörlő és munkagépei 316
Ötödik fejezet
Kertészeti gépesítés 318
A kertészeti gépesítés jelentősége 318
A növényvédelem gépei 319
Permetezőgépek 321
Porozógépek 325
Szénkénegező 326
A növényvédelmi gépek tárolása 326
Az öntözés gépei 327
Kutak 327
Szivattyúk 328
A talajművelés gépei 329
Ekék 329
Kultivátorok 335
A talajfelszint alakító gépek 336
Műtrágyaszórók 338
A gyümölcsszedés eszközei és gépei 338
Gyümölcsosztályozók 340
Osztályozógépek 340
Szőlőoltvány és csemetekiszedő gép 341
Szőlőszüreti eszközök, gépek 341
Zúzógépek 342
Bogyózógépek 342
Léelválasztók 343
„ Cefreszivattyúk 345
Sajtók 346
Borászati eszközök, gépek 349
Hordók 349
Hordótisztító eszközök 351
Fejtőgépek 351
Fejtőcsövek 353
Szűrőgépek 353
Hatodik fejezet
Épületek 356
Nyolcadik rész
ÜZEMI ISMERETEK
Első fejezet
Az állami gazdaságok szervezete 359
Második fejezet
A gazdaságok gazdálkodási rendszere 361
Pénzgazdálkodás 361
Anyaggazdálkodás 362
A társadalmi tulajdon védelme ... 363
Bizonylati elv 363
Harmadik fejezet
Bérrendszer, bérelszámolás 368
Negyedik fejezet
A szállítások rendszere 373
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem