1.063.223

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A falusi turizmus gyakorlata

Magyarország népi ételei

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 118 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-9553-09-3
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A turizmus egyik leggyorsabban fejlődő ágazata a falusi turizmus.
A hagyományos falusi településkép eddig megszokott megismertetése mellett üdítő színfolt lehet a tradicionális konyha élményszerű bemutatása a helyi vendéglőkben, éttermekben vagy a falusi vendéglátók asztalánál. Az ételek elkészítését összeköthetjük valamilyen látványos elkészítési móddal, pl. kemencében való sütés, disznóvágás, nyársalás, grillezés. Így biztos, hogy a vendégek is jobban fogják érezni magukat, és a kapott élmények is emlékezetesebbek lesznek.
A könyv a falusi vendéglátók számára kíván segítséget nyújtani, de örömmel forgathatja bárki, aki érdeklődik a népi hagyományok iránt. Bemutatja, hogy az adott tájegységen mit, hogyan, miből és miért főztek, fogyasztottak. Végül pedig sok-sok ismerős és eddig ismeretlen, új recept, amelyek szinte kínálják magukat elkészítésre!

Tartalom

Bevezetés9
A magyarság táplálkozásnak főbb jellemzői11
A feldolgozás helye és eszközei18
A kenyér sütése19
A heti étrend22
Hazánk keleti tájegységének táplálkozása23
A paraszti háztartás ünnepei és azok jellegzetes ételei25
A hétköznapok ételei48
Levesek48
Tésztalevesek48
Tejlevesek49
Zöldséglevesek50
Gyümölcslevesek50
Tojáslevesek51
Húsból készült levesek51
Ciberelevesek53
Levesbetétek53
Kölesből készült ételek55
Kukoricából készült ételek57
Burgonyából készült ételek59
Babból és káposztából készült ételek61
Húsételek62
Öregételek65
Egyéb ételek67
Főtt tészták68
Zsírban sült tészták70
Rétesek és bélesek71
Kenyértésztából készült sütemények72
Zsírban sült sütemények76
Kalácsok, kalácstésztából készült tészták77
Öntött, kelt sütemények85
Egyéb kelt tészták86
Mézes sütemények87
Egyéb sütemények88
A magyar nép italai91
Népi ételek receptjei95
Levesek95
Aszaltszilva-leves95
Tejbetészta leves95
Kötött galuskaleves, táskaleves95
Köleskásaleves96
Savanyú leves96
Csíkleves97
Korpacibere97
Kásák és pépes ételek98
Sterc98
Krumpligánica, krumpliganca98
Kukoricás dödölle99
Köleskása99
Tört krumpli99
Beré, lepcsánk100
Szaggatott puliszka100
Puliszka100
Laska, laksa101
Főzelékek, mártások101
Salátafőzelék101
Párolt káposzta102
Tört bab vagy törve bab102
Zsemlemártás103
Rozmaringmártás103
Tejfölös tormamártás103
Fokhagymamártás140
Saláták104
Forrázott fejes saláta104
Tejtermékek104
Érett túró vagy erős túró104
Füstölt túró105
Főtt és sült tészták105
Túrós barátfüle105
Mákos guba106
Kelt rétes106
Hájas pogácsa107
Hókifli108
Pörkölt torta108
Zsemlefánk109
Bundázott bodzavirág109
Keszőcés lepény110
Kalinkó, kulcsos kalács110
Kukoricaprósza, kukoricamálé110
Zsíros pogácsa111
Hájas kifli111
Tökös-mákos rétes112
Kerekrépás rétes112
Vízben kullogó, vízen kullogó113
Csíramálé, szalados, csiripiszli, kőttés113
Felhasznált irodalom114

Dr. Pethő Mária

Dr. Pethő Mária műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Pethő Mária könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem