kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 393 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Kézirat. 210 példányban jelent meg. 177 fekete-fehér ábrát tartalmaz. Tankönyvi szám: J3-848. |
Bevezetés | 3 |
Általános szempontok a kémiai kísérletek bemutatásához | 5 |
A szemléltető és tanulói kísérletekről | 5 |
A szemléltető eszközök és azok használata | 7 |
Az anyagok melegítése a szemléltető kísérleteknél | 8 |
Az anyagok hűtése a szemléltető kísérleteknél | 10 |
Az anyagok szárítása a szemléltető kísérleteknél | 10 |
A gázok tárolása a szemléltető kísérletekhez | 13 |
Az általános és középfokú kémia oktatásában használatos kísérletek leírása | 17 |
Az általános iskola 7. osztályának szemléltető kísérletei | 17 |
Kísérletek egyszerű kémiai átalakulásokra | 17 |
A vas egyesülése oxigénnel | 19 |
Kísérletek az égés szemléltetésére | 21 |
Kísérletek a láng szerkezetének tanulmányozására | 23 |
Kísérlet a gyulladási hőmérséklet fogalmának bevezetéséez | 24 |
Az égéshez oxigén szükséges | 25 |
A gyors égés feltételeinek bemutatása | 26 |
Kísérlet tűzoltásra | 27 |
A levegő összetételének vizsgálata | 27 |
Az oxigén előállítása | 29 |
Egyéb oxigén előállítási kísérletek | 30 |
Kísérletek oxigénnel | 30 |
A víz mint oldószer | 32 |
A keveék szétválasztása ülepítéssel | 32 |
A keverék szétválasztása szűréssel | 33 |
Keverékek szétválasztása bepárlással és kristályosítással | 34 |
Keverékek szétválasztása desztillálással | 35 |
Desztillálás egysezrű eszközökkel | 37 |
A víz összetételének vizsgálata | 37 |
Vízbontás egysezrű eszközökkel | 38 |
A víz szintézise | 39 |
A hidrogén előállítása | 40 |
A durranógáz egyszerű bemutatása | 41 |
A hidrogén redukáló hatása | 42 |
A fa száraz lepárlása | 43 |
Kísérletek faszénnel | 44 |
A szén-dioxid előállítása | 45 |
A szén-monoxid előállítása | 47 |
A szén-monoxid redukáló hatása | 47 |
A kőolaj szakaszos lepárlása | 49 |
Kísérletek a kőolaj párlataival | 50 |
Egysezrű kísérletek állati zsírokkal és növényi olajokkal | 50 |
Egyszerű kísérletek a fehérjékkel | 52 |
Egyszerű kísérletek a fehérjékkel | 52 |
Az általános iskola 8. osztályának szemléltető kísérletei | 55 |
Kísérletek a keverék és a vegyület szemléltetésére | 55 |
Kísérletek nátriummal | 56 |
A nátrium hatása vízre | 56 |
Kísérletek nátrium-hidroxiddal | 57 |
Egyszerű kísérlet nátrium-hidroxid előállítására | 58 |
Egyszerű kísérletek kalciummal | 59 |
Kísérletek ammóniával | 60 |
Vízben nem oldódó bázis előállítása | 62 |
A savak előállításának és tulajdonságainak szemléltetése | 64 |
A kénessav színtelenítő hatása | 65 |
A tömény kénsav fajsúlyának szemléltetése | 66 |
A kénsav reakciója szénvegyületekkel | 66 |
Tömény kénsav odódása vízben | 67 |
A kénsav hatása fémekre | 68 |
Kísérletek salétromsavval | 70 |
A hidrogén-klorid előállítása | 71 |
A hidrogén-klorid vízben való oldódása | 72 |
A sósav reakciója fémekkel | 73 |
Közömböstíés szemléltetése | 73 |
Kísérletek réz-szulfáttal | 74 |
Kísérletek meszes vízzel és szén-dioxiddal | 74 |
A kemény és a lágy víz szemléltetése | 75 |
Az égetett- ésoltott-mész előállítása | 76 |
Az ammónium-hidroxid közömbösítésének szemléltetése salétromsavval | 77 |
Egyszerű kísérletek alumíniummal | 78 |
Timföldgyártás szemléltetése | 80 |
Az általános gimnázium I. osztályának szemléltető kísérletei | 81 |
A hidrogén diffúziója | 81 |
A bróm diffúziója | 82 |
A réz-szulfát és a kálium-permanganát diffúziója vízben | 82 |
A diffúziós kísérletek kivetítése írásvetítővel | 83 |
A jód szublimálása | 83 |
A tömegmegmaradás elvének szemléltetése | 84 |
Fehér foszfor égetése zárt térben | 85 |
A tömegmegmaradás elvének szemléltetése réz-szulfát és nátrium-hidroxid-oldat összeöntésével | 86 |
Bázisok előállításának és tulajdonságainak szemléltetése | 86 |
Vízben nem oldódó sav előállítása sójából | 87 |
A szén-dioxid molekulasúlyának meghatározása | 87 |
Az oxigén móltérfogatánk megahtározása | 88 |
A magnézium egyenértéksúlyának meghatározása | 90 |
Egyszerű kísérlet a megfordítható folyamat és a kémiai egyensúly szemléltetésére | 91 |
Hidrogéngáz fejlesztése Kipp-készülékkel | 91 |
A naszcensz hidrogén redukáló hatásának bemutatása | 92 |
A klórgáz előállítása | 93 |
A klórgáz reakciója fémekkel | 94 |
A klór-durranógáz előállítása | 96 |
A klórgáz fehérítő hatásának szemléltetése | 97 |
A klrógáz reakciója szénvegyületekkel | 97 |
A jód oldékonyságának szemléltetése | 98 |
A jód reakciója keményítővel | 99 |
A halogénelemek jellemerősségének bemutatása | 99 |
Különböző anyagok oldékonyságának bemutatása | 100 |
Az oldás és a hőmérséklet közötti összefüggés szemléltetése | 101 |
Tultelített oldat szemléltetése 1. | 102 |
Tultelített oldat szemléltetése 2. | 103 |
Súly és vegyes %-os oldatok készítésének szemléltetése | 104 |
Kísérletek kénnel | 104 |
A kén egyesülése fémekkel | 105 |
A kén-hidrogén égésének szemléltetése | 106 |
Fém-szulfidok leválasztása kén-hidrogénnel | 107 |
A kén-hidrogén savas jellegének bemutatása | 108 |
A kén-trioxid előállítása modellkísérlettel | 108 |
A nitrogén előállítása | 110 |
Az ammóniaszintézis modellkísérlete | 111 |
Ammónia reakciója sósavgázzal | 112 |
Ammónia előállítása nitrogéntartalmú szerves vegyületekből | 113 |
A nitrogén-monoxid és nitrogén-dioxid előállításának és tulajdonságainak szemléltetése | 113 |
A nitrogén-trioxid előállítása | 115 |
Kísérletek salétromsavval | 116 |
Fémek oldása salétromsavban | 117 |
A salétromsav előállítása | 118 |
Kísérletek foszforral | 119 |
A foszforsav előállítása | 121 |
Gáztisztítás aktív szénnel | 121 |
A szén-dioxid és a szén-monoxid tulajdonságainak szemléltetése | 122 |
A szíilícium előállításának szemléltetése | 122 |
A kvarc- és a nátronüveg hőtágulásának szemléltetése | 124 |
Kísérletek szilíciummal | 125 |
A kolloid állapot szemléltetése | 126 |
A szuszpenziók előállítása | 127 |
Emulzió előállítása | 127 |
Ezüst-klorid-szol előállítása | 128 |
Kolloidok védőhatásának szemléltetése | 128 |
A dialízis szemléltetése | 129 |
Szol-gél állapot szemléltetése | 129 |
Az ozmózis jelenségének kivetítése írásvetítővel | 130 |
Az általános gimnázium II. osztályának szemléltető kísérletei | 131 |
Szilárd halmazállapotú anyagok vezetőképességének vizsgálata | 131 |
Az elektrokémiai kísérletek eszközei és alapvizsgálatai | 132 |
Különböző anyagok áramvezetőképességének vizsgálata | 134 |
Az elektrolitos disszociáció mértékének szemléltetése | 135 |
Kísérletek a hidrolízis szemléltetésére | 137 |
Az ionvándorlás szemléltetése | 138 |
Cink-jodid-oldat elektrolízise | 138 |
A nátrium-szulfát-oldat elektrolízise | 139 |
A nátrium-szulfát elektrolízisének kivetítése írásvetítővel | 140 |
Az elektrolízis függése a hőmérséklettől | 141 |
A fémek elektrokémiai korróziójának bemutatása | 142 |
A fémek elektrokémiai korróziójának kivetítése írásvetítővel | 143 |
TAnulókísérletek a fémek elektrokémiai korróziójára | 143 |
Az ón és ólom ötvözet előállítása | 144 |
A nátrium és kálium ötvözet előállítása | 145 |
A nátrium és a víz reakciójának kivetítése írásvetítővel | 145 |
A nátrium és kálium aktivitásánák összehasonlítása | 146 |
A nátrium-klorid-oldat elektrolízise | 146 |
A nátrium-klorid-oldat higanykatódos elektrolízise | 147 |
A magnézium és a kalcium hatása vízre | 148 |
A magnézium redukáló hatása | 149 |
Az alumíniumtermit szemléltetése | 149 |
Az alumínium-hidroxid amfoter jellegének szemléltetése | 150 |
A vas hatása vízre | 151 |
Ön előállítása ón-klorid elektrolízisével | 152 |
A fényképezés elvének szemléltetése | 152 |
Az általános gimnázium III. osztályának szemléltető kísérletei | 154 |
A szén és a hidrogén kimutatása | 155 |
A nitrogén és a kém kimutatása | 155 |
A halogenidek kimutatása | 156 |
Kísérletek kloroformmal | 156 |
A metán előállítása | 157 |
Kísérletek metánnal | 158 |
Az etilén előállítása | 159 |
Kísérletek etilénnel | 161 |
A paraffinolaj hőbontása | 161 |
Kísérlet diolefinnel | 163 |
Az acetilén előállítása | 164 |
Kísérletek acetilénnel | 165 |
Benzol tulajdonságainak szemléltetése | 165 |
Az etil-alkoholtulajdonságainak szemléltetése | 167 |
Kísérletek etil-alkohollal | 168 |
Az etil-alkohol aktív hidrogénjének kimutatása | 169 |
Etil-alkoholelőállítása szeszes erjedéssel | 170 |
A fenol tulajdonságainak szemléltetése | 171 |
A formaldehid előállítása | 172 |
Az aldehidek tulajdosnágainak szemléltetése | 174 |
Az ecetsav előállítása | 178 |
Az ecetsav tulajdonságainak szemléltetése | 176 |
Kísérletek palmitinsavval, sztearinsavval és olajsavval | 177 |
Az etilacetát előállítása | 178 |
Kísérletek észterekkel | 179 |
Kísérletek zsírokkal és olajokkal | 180 |
A szappan előállítása | 181 |
Kísérletek szappanoldattal | 182 |
A szőlőcukor tulajdonságainak szemléltetése | 183 |
A keményítő tulajdonságainak szemléltetése | 184 |
A cellulóz tulajdonságainak szemléltetése | 185 |
A cellulóz-nitrát előállítása | 186 |
A répacukor tulajdonságainak szemléltetése | 187 |
A fehérjék tulajdonságainak szemléltetése | 187 |
A fehérjék kimutatása | 189 |
Kísérletek polietilénnel | 190 |
Kísérletek polivinil-kloriddal | 191 |
Kísérletek polisztirorral | 191 |
Fenoplaszt előállítása | 192 |
Aminoplaszt előállítása | 194 |
Az általános gimnázium IV. osztályának szemléltető kísérletei | 195 |
A reakciósebesség fggése a koncentrációtól | 195 |
A bróm reakciója hangyasaval | 195 |
Landolt-féle reakció | 196 |
Reakciósebesség hőmérséklettől függő függése | 197 |
Az aktivitási energia és a reakciósebesség összefüggésének vizsgálata | 198 |
A hidrogén-peroxid katalitikus bomlása | 198 |
Hidrogén-peroxid katalitikus bomlása a láncreakció szemléltetésére | 199 |
A hidrogén-peroxid redukáló hatása | 200 |
Heterogén katalízis | 200 |
A katalizátor és hő hatása az egyensőly kialakulására | 201 |
Etil-alkohol dehidratálása | 202 |
Etil-alkohol dehidrogénezése | 203 |
A megfordítható és egyensúlyra vezető folyamatok bemutatása a vas-rodanid képződésével | 205 |
A disszociáció megfordíthatósága és egyensúlyának megváltoztatása | 205 |
Kísérlet a megfordítható folyamat szemléltetésére | 206 |
A nyomás hatása a kémiai egyensúlyra | 207 |
A kémiai egyensúly hőmérséklettől való függése | 208 |
A nikkel-hidroxid oldhatósági egyensúlyának vizsgálata | 210 |
Disszociáció megváltoztatása a hőmérsékletváltoztatással | 210 |
A hőmérséklet hatása az egyensúlyi állandókra | 211 |
Kísérletek az általakulási hő tanulmányozására | 212 |
Hőérzékeny festék készítése | 212 |
Szén-diszulfid égése nitrogén-monoxidban | 213 |
A kénsav reakciója vízzel ésjéggel | 214 |
Különböző típusú szakközépiskoláknál alkalmazható szemléltető kísérletek | 215 |
Az olvadáspont meghatározása | 215 |
A forráspont meghatározása | 216 |
Kísérletek az átalakulási hő bemutatására | 216 |
Leválási potenciál vizsgálata | 217 |
A természetes vizek lugosságának és változó vagy karbonát-keménységének meghatározása | 219 |
A fémek színezésének bemutatása | 220 |
A tej zsírtartalmának meghatározása | 221 |
Az elszappanosítási szám meghatározásának szemléltetése | 222 |
Zsiradékokban levő savszám meghatározása | 223 |
A zsíralkoholszulfonát előállítása | 223 |
Szintetikus mosószerek habzásának bemutatása | 224 |
Acetil-szalicilsav (aszpirin) előállítása | 224 |
Azoszinezékek előállítása | 225 |
Vitaminok kvalitatív meghatározása | 226 |
Növényvédőszerek készítése | 228 |
A por-robbanás bemutatása | 228 |
Vízzel oltó kézi tűzoltókészülék működésének bemutatása | 230 |
Félmikro kémiai kísérletek módszertana és technikája | 231 |
A félmikro technika helye a kémia oktatásában | 231 |
A félmikro technika alkalmazásának előnyei | 233 |
Néhány példa a félmikro technikával levezetett tanóra szerkezetéről | 236 |
A tanár felkészülése a félmikor technikával vezetett órára | 252 |
A félmikro technika alkalmazásának tárgyi feltételei | 255 |
A félmikro kísérleti eszközök tárolása | 256 |
Félmikro kémiai kísérleteknél használt eszközök jegyzéke | 262 |
A félmikro technikában használatos eszközök kezelése, tisztítása | 263 |
A félmikro technikával vezetett tanórán általában előforduló hibák | 264 |
Az általános és középfokú oktatásban használatos szervetlen félmikro kémiai kísérletek leírása | 267 |
Kísérletek nem-fémekkel és vegyületeikkel | 267 |
Kémiai fogalmak szemléltetése | 290 |
Kolloid rendszerek előállítása | 296 |
Kísérletek fémekkel és vegyületeikkel | 300 |
Az általános és középfokú oktatásban használatos szerves félmikro kémiai kísérletek leírásai | 327 |
A szénvegyületek alkotórészeinek kimutatása | 327 |
A szén és hidrogén kimutatása | 327 |
A nitrogén kimutatása 1. | 327 |
A nitrogén kimutatása 2. | 328 |
A kén kimutatása | 329 |
A kőolaj lepárlása | 329 |
A krakkolás szemléltetése | 330 |
A kőszén lepárlása | 331 |
A fa száraz lepárlása | 332 |
Szénhidrogének | 333 |
A metán előállítása | 333 |
Az etilén előállítása | 334 |
Acetilén előállítása | 335 |
Acetilén víz addíciója | 336 |
A szénhidrogének halogénszármazékai | 337 |
A kloroform tulajdonságainak vizsgálata | 337 |
A szén-tetraklorid mint oldószer vizsgálata | 337 |
A szerves halogén vegyületek vizsgálata | 338 |
Jodoform szublimációja | 338 |
Etil-klorid előállítása | 338 |
Az alkoholok és származékaik | 340 |
Az alkoholok kémhatása | 340 |
Alkoholok reakciója fémnátriummal | 340 |
A szeszes erjedés | 341 |
A glicerin reakciója réz-hidroxiddal | 342 |
Formaldehid előállítása | 342 |
Acetaldehid előállítása | 343 |
Az aldehidek reakciói | 344 |
Aceton előállítása | 345 |
Celluloid oldása acetonban | 345 |
Etiléter előállítása | 346 |
Az éter oldó hatása | 347 |
Az éter gőzeinek meggyújtása | 347 |
A hangyasav redukáló hatásának kimutatása | 349 |
A hangyasav kémhatása | 349 |
Nátrium-formiát reakciója kmsavval | 349 |
Az ecetsav hatása fémekre | 351 |
Kísérletek sztearinsavval | 351 |
Olajsav reakciója brómos-vízzel | 352 |
Tejsav oxidációja | 352 |
Oxálsav reakciója tömény kénsavval | 353 |
Oxálsav reakciója káliumpermanganátta | l353 |
Az etil-formiát előállítása | 354 |
Az etil-acetát előállítása | 355 |
Kísérlet szappannal | 355 |
Szappanfőzés étolajból | 356 |
Növényi olajok telitetlensége | 357 |
Szénhidrátok | 358 |
A szőlőcukor oldása | 358 |
Cukor reakciója ásványi savval | 358 |
Szőlőcuor reakciója rér-hidroxiddal | 359 |
A szőlőcukor redukáló hatása | 359 |
A keményítő tulajdonságai | 360 |
A keményítő hidrolízise | 361 |
A cellulóz hidrolízise | 361 |
Kísérletek fehérjékkel | 362 |
Fehérjék nitrogéntartalmának kimutatása | 363 |
A fehérjék hőérzékenysége | 363 |
Fehérjék reakciója nehézfém sókkal | 364 |
A fehérjék színreakciói | 364 |
Benzol és származékai | 366 |
A benzol előállítása | 366 |
A benzol vizsgálata | 366 |
A benzol szerkezetének vizsgálata | 367 |
Brómbenzol előállítása | 367 |
Táblázatok | 369 |
Irodalom | 381 |
Tartalomjegyzék | 383 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.