1.060.421

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ápolástan, gondozástan

Egészségügyi szakközépiskolák és szakiskolák tankönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A magyar egészségügy szervezeti felépítése (Dr. Marosi Józsefné)9
A magyar egészségügy szervezeti felépítésének alapelvei11
Az Egészségügyi Minisztérium szervezeti felépítése12
Az Egészségügyi Törvény14
A gyógyító-megelőző ellátás intézményrendszerének egysége19
Csecsemő és kisgyermek gondozása (Greskovics Józsefné)21
Gondosság, elővigyázatosság, felelősség a csecsemő és a kisgyermek ellátása során23
Hogyan tanuljuk meg a csecsemő és a kisgyermek helyes, szakszerű gondozását?26
A csecsemő és a kisgyermek fogása, tartása, emelése26
Felemelés, hasra- és visszafordítás újszülöttkortól kb. 5-6 hónapos korig26
A csecsemő felemelése, tartása 5-6 hónapos kortól27
A csecsemő és a kisgyermek súly- és hosszmérése, a testméretek mérése27
Pelenkázás31
A pelenkázás kellékei31
A pelenkázás módjai31
Öltöztetés38
A ruha szerepe38
A csecsemő és a kisgyermek célszerű ruházatáról általában39
A csecsemő és a kisgyermek öltözéke39
Az öltöztetés általános szempontjai43
A fürösztés45
A fürösztés célja45
Előkészítés a fürösztéshez45
A fürösztés módja47
Kéz- és arcmosás50
Hogyan mossuk a csecsemő kezét és arcát?
Orrtörlés50
Fogmosás51
Fésülés51
Körömvágás52
Etetés52
A csecsemő és kisgyermek etetésének alapelvei53
Szoptatás53
A csecsemő etetése53
Asztalhoz ültethető csecsemő etetése54
Kisgyermekek etetése két kanállal56
Csoportos étkeztetés56
Az edények tisztántartása, kezelése56
A csecsemők edényeinek mosogatása és sterilezése58
A kisgyermekek edényeinek mosogatása58
A csecsemő és kisgyermek ágyneműje59
Mikrobiológia, közegészségtan, személyi egészségtan. Közélelmezés alapismeretek. Munkavédelem (Dr. Pálinkás Lajos)63
Általános mikrobiológia65
A mikrobiológia tárgya, felosztása65
A mikroorganizmusok főbb jellemzői65
Az emberi szervezet természetes baktériumflórája70
A baktériumok ellenállása fizikai, kémiai behatásokkal szemben71
Virológia73
A vírusok fogalma73
A vírusok alakja, fizikai és kémiai szerkezete73
Protozoologia74
A fontosabb protozoonok74
Helminthologia76
Néhány fontosabb féreg76
Mycologia78
Néhány fontosabb gombás megbetegedés79
A mikrobiológiai vizsgálati anyagok levétele és laboratóriumba küldés80
Néhány jellegzetes mintavételi mód81
A közegészségtan-járványtan fogalma, helye az orvostudományban83
Településegészségtan, környezetvédelem85
A levegő egészségtana85
A talaj egészségtana88
A vízellátás egészségtana90
Települések építése és fejlesztése93
A lakásépítés egészségtana93
Kórház és rendelőintézet95
A világítás egészségtana96
A fűtés egészségtana97
A szellőztetés egészségtana97
Az egészséges életmód alapjai99
A tisztálkodás egészségtana99
Az öltözködés egészségtana100
A mozgás és pihenés egészségtana100
A szellemi élet higienéje (mentálhigiene)101
A táplálkozás és élelmezés egészségtana102
Élelmezés102
Az élelmezés ellenőrzése103
Az élelmezési üzemek higienéje104
Az ételmérgezések közegészségügyi jelentősége104
Munkavédelem105
A munkavédelem fogalma105
A munkavédelem hazai szervezete105
A Szakszervezeti Munkavédelmi Felügyelet feladatköre és jogköre106
Közegészségügyi-járványügyi szervek szerepe a munkavédelemben107
Munkavédelem az egészségügyi intézményekben108
Az egészségügyi dolgozók alkalmazása, foglalkoztatása109
A Munkavédelem oktatása az egészségügyi intézményekben109
Üzemi balesetekkel kapcsolatos fontosabb tudnivalók110
Egyéni védőeszközök, munkaruha, védőruha110
Az érintésvédelem111
Foglalkozási betegségek, fertőzések és az ellenük való védekezés111
Veszélyességi pótlék, csökkentett munkaidő, egészségügyi pótszabadság, védőétel, védőital juttatás112
Munkavédelmi rendelkezések113
Méregrendelet114
Egészségnevelés (Bende Józsefné)115
Az egészségnevelés fogalma, célja, tartalma117
Az egészségnevelés szervezete, rendeletek118
Az egészségnevelés módszerei119
Az előszó120
Az írásbeli közlés módszerei122
A szemléltetés formái124
Gyakoroltatás126
Az aktivizálás összetett módszerei126
A tömegközlés (rádió, tv) az egészségnevelésben127
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem