1.062.898

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tudatos fogyás

Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival/Receptekkel és tápanyagtáblázatokkal

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: SpringMed Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 312 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-9914-27-8
Megjegyzés: Színes fotókkal és fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. 3., átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A modern világ egyik legnagyobb rákfenéje, hogy túlhajszoltak vagyunk, keveset mozgunk és ehhez képest sok és kalóriadús ételeket fogyasztunk. Mi is ennek az eredménye? Az elhízás, mely ma már „népbetegségnek" számít. A betegség szó sajnos sok esetben helytálló, hiszen a súlyos fokú elhízás nagyon sok baj okozója lehet (szív- és érrendszeri és daganatos betegségekre hajlamosít). Az elhízás problémájával foglalkozó orvos szerzőpáros évtizedek óta több tízezer elhízott embernek segített a lefogyásban és a testsúlya megtartásában. Miért olyan nagy a diétát abbahagyók száma? Melyek a célértékek és a reális célkitűzések a fogyásban? Mik az elhízás kezelésének alappillérei? A könyvből nemcsak „csodadiétákat", hanem számos, orvosilag is megalapozottat ismerhetünk meg, köztük az eredeti - kombinált rövid és hosszú távú - ún. „Pados-diétát", melyek alapján magunk is könnyen dönthetünk, hogy a nagy kínálatból gondosabban, tudatosabban kell a tartós eredmény érdekében választanunk.

Tartalom

ELŐSZÓ 11
AJÁNLÁS 13
BEVEZETÉS 15
A TESTSÚLYCSÖKKENTÉS NEHÉZSÉGEI 18
A diétát abbahagyók magas aránya 20
A visszahízás 21
Téves információk és forrásaik 22
Mit jelent a jojó diéta? 23
Tévhitek a környezetből, a bulvár sajtóból 24
Reklám és biznisz 26
TUDATOS FOGYÁS 27
Az elhízás kezelésének négy pillére 27
Az orvos és a dietetikus tanácsainak szerepe 28
Állapotfelmérés és kezelési terv készítése 29
Testsúly adatok 29
Labor adatok 30
Fizikális vizsgálat és anamnézis 32
Kezelési terv 32
Kit kell kezelni? 35
Alma típusú elhízás 35
Nagy kardiometabolikus kockázatú egyén 36
A teljes kardiometabolikus kockázat felmérése 39
Célértékek a fogyásban és a reális célkitűzések 40
AZ ELHÍZÁS KEZELÉSÉNEK NÉGY PILLÉRE 42
A diéta - a fogyás alapja 44
A kalóriabevitel csökkentése 46
Diétás alapelvek 48
Este kevesebbet! 48
Az elért testsúlycsökkenés fenntartása 49
A zsírbevitel korlátozása (low fat diéta) 50
Energia- és zsír-, vagy csak zsírkorlátozás? 50
Állati és növényi zsírok 52
A koleszterinbevitel csökkentése 54
Ellentmondó tudományos eredmények az alacsony zsírtartalmú diétáról 55
116 000 ápolónő táplálkozásával szerzett tapasztalatok 56
A szénhidrátok korlátozása (low carb diéták) 58
Glikémiás Index (Gl) 58
Az Atkins-diéta előnyei és hátrányai 61
South Beach diéta 64
Orvosilag megalapozatlan és megalapozott diéták 66
Zsírszegény szénhidrátban gazdag diéták 70
Szénhidrátban szegény diéták (low carb diéták) 71
Egyéb diéták 72
Tudományosan megalapozatlan diéták 74
Az orvosilag megalapozott diéták (Atkins, ZONE, LEARN, ORNISH) összehasonlítása 74
A mediterrán diéta 77
A szénhidrátszegény (low carb), a zsírszegény (low fat) diéta és a mediterrán diéta összehasonlítása 80
Low carb és a low fat diéta összehasonlítása a Szent Imre Kórházban 83
A „Pados-diéta" 83
Amerikai élelmiszer piramisok. Táplálkozási ajánlások a lakosság számára 92
A fehérjebevitel növelése 95
Érvek a fehérjebevitel növelése mellett 96
A Nemzetközi Elhízás Társaság elnöki ajánlása 97
Fehérje- és rostdús, szénhidrátszegény variációk 99
A Magyar Elhízástudományi Társaság kettős ajánlása 100
Tudnivalók a táplálékféleségekről 102
Húsok, húskészítmények 102
Halak 103
Tojás 103
Zsírok, olajok, margarinok 104
Tej és tejtermékek 105
Kenyér, tésztafélék, rostok, édességek 105
Zöldségek, főzelékek, burgonya, rizs 107
Gyümölcsök 108
Italok, zöldség- és gyümölcslevek, „fitokomponensek", alkohol 108
A VLCD diéták (Igen alacsony kalóriájú diéták) 111
Hogyan alkalmazható a VLCD (Very Low Calory Diet)? 113
Kiknél nem alkalmazható a VLCD? 114
Kinek javasolt a VLCD? 115
A VLCD időtartama és eredményessége 116
A hasi zsírszövet csökkentése és mérése 117
A vitamin- és ásványianyag-pótlás jelentősége 118
VLCD típusú fogyókúra lehetőségek hazánkban 125
Testsúlycsökkentő program a Szent Imre Kórházban 125
Mellékhatások a VLCD során 128
A VLCD eredményei 129
Diéta rizikófaktorok jelenlétében 130
Cukorbetegség és a diéta 130
A magas vérnyomás és a diéta 132
A magas vérzsírszint és a diéta 137
A metabolikus szindróma és a diéta 139
Az életmód megváltoztatása (Magatartás-viselkedés terápia) 142
Önkontroll, csoportos fogyás I43
A csoportos program előnyei 144
Pszichológiai módszerek a diéta betartásában 145
Alapszabályok a diétázás során 145
Mit kell még tudnunk? - Táplálkozási alapismeretek 147
A diéta ideje alatt tartandó kalória kiszámítása 148
Tűzzünk ki reális célokat! 149
Miből álljon a diéta? 149
Tiltás helyett ajánlás 150
A motiváció, mint alapeszköz 151
Az étkezések napszaki elosztása 152
Pszichológiai segítség 153
Fizikai tréning 156
Gyógyszeres és műtéti kezelés 162
Az elhízás gyógyszeres kezelése 162
Egy kis történelmi áttekintés 162
A telítettségérzést fokozó szibutramin 163
A zsírfelszívódás gátlása orlisztáttal 166
Egyéb gyógyszeres lehetőségek 167
Gyógyszeres kezelés elhízott metabolikus szindrómásoknál 169
Az elhízás sebészi kezelése 172
Az elhízás kezelésétől várható eredmények 176
Orvosi kifejezések szótára 179
RECEPTEK 183
Dr. Audikovszky Éva és Németh Erika receptjei
FÜGGELÉK 253
Hosszú távú testsúlycsökkentő program kalóriaszámolás nélkül 254
Mértékegység táblázat 258
Néhány élelmianyag és élelmiszer besorolása glikémiás indexük szerint 259
Néhány élelmiszer, étel glikémiás indexe 260
Tápanyagtáblázat-kivonat: élelmiszerek energia, fehérje, zsír és szénhidrát tartalma 274
HASZNOS INFORMÁCIÓK 277
Ajánlott irodalom 278
Együttműködő partnerek 281
Hasznos címek, linkek 289
Lipidközpontok listája 291
A SpringMed Kiadó kiadványai 298
A SpringMed Kiadó kiadványainak elérhetősége 306
MELLÉKLETEK
Testtömeg-index táblázat, SCORE kockázatbecslő tábla
A III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlása. A nagy rizikófaktorok területén javasolt kezeléssel elérendő célértékek.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem