1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Alkalmazott élelmiszer-analitika II.

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 532 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-232-400-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Gabonatermékek vizsgálata (dr. Lászity Radomir)
Gabonák vizsgálata21
Mintavétel21
Érzékszervi vizsgálatok23
A térfogattömeg, (hektolitersúly) meghatározása25
Az ezermagtömeg, ezermagtérfogat meghatározása31
Állati kártevők és kártételük kimutatása32
A nedvességtartalom meghatározása35
Búzaliszt laboratóriumi előállítása37
Az acélosság meghatározása39
A nyersfehérje-tartalom meghatározása40
A búza sikértartalmának meghatározása41
A sikér rugalmasságának és nyújthatóságának vizsgálata43
A hamutartalom meghatározása44
A homoktartalom vizsgálata45
Az aflatoxin meghatározása47
Lisztvizsgálatok50
Mintavétel50
Szín, korpázottság, szag és íz50
Idegen magőrlemények, állati kártevők és maradványaik kimutatása56
A nedvességtartalom meghatározása58
A hamu- és a homoktartalom meghatározása58
A savfom és a pH meghatározása60
A fehérjetartalom meghatározása61
A proteolitos aktivitás meghatározása61
Sikérvizsgálat62
Nyerszsír- és avasságmeghatározás65
A nyersrosttartalom meghatározása66
A diétás rost meghatározása67
A keményítőtartalom meghatározása67
Egyéb, a szénhidráttartalommal kapcsolatos vizsgálatok70
A sütőipari érték vizsgálata70
Sütéspróba78
A tészta gáztermelésének és gázvisszatartó képességének vizsgálata80
Az amilolites állapot vizsgálata85
Sütőipari termékek vizsgálata89
Pontozásos érzékszervi bírálat és minősítés89
Fizikai vizsgálatok98
Kémiai vizsgálatok103
Tésztakészítmények vizsgálata107
Érzékszervi tulajdonságok107
Fizikai vizsgálatok107
Kémiai vizsgálatok109
Egyéb vizsgálatok114
Cukor- és édesipari termékek vizsgálata (dr. Örsi Ferenc)
Cukoripari termékek115
Cukorrépa115
Késztermékek vizsgálata125
Melasztvizsgálat132
Édesipari termékek134
Keménycukorkák134
Szaloncukor139
Csokoládé140
Keksz149
Cukrászati termékek151
Fagylaltkészítmények vizsgálata155
Húsok és húsipari termékek vizsgálata (dr. Gábor Miklósné)
Húsok161
Mintavétel161
Érzékszervi vizsgálatok161
Kémiai vizsgálatok162
Húsipari termékek166
Mintavétel167
Érzékszervi vizsgálatok167
Kémiai vizsgálatok170
Szalonnafélék, zsíradékok195
Tej és tejtermékek vizsgálata (dr. Törley Dezső)
Mintavételi előírások197
Tej197
Mintavétel197
Érzékszervi vizsgálat198
A sűrűség meghatározása198
A zsírtartalom meghatározása200
A szárazanyag-tartalom meghatározása206
A titrálható savasság meghatározása211
A pH meghatározása213
Hőkezeltség vizsgálata213
Az összes fehérjetartalom meghatározása218
A kloridion-tartalom meghatározása218
Refrakciószám-meghatározás221
A laktóztartalom meghatározás222
Ízesített tejitalok szacharóztartalmának meghatározása223
Ízesített tejitalok ülepedésének meghatározása225
Tejtermékek229
Joghurt, kefír és aludttej vizsgálata229
Tejföl- és tejszínvizsgálat229
Sajt- és túróvizsgálat231
A sűrített tej vizsgálata238
Tejporvizsgálat239
Vajvizsgálat241
Fenotiazin kimutatása tejben, illetve sajtban243
Tartósítóipari termékek vizsgálata (dr. Gasztonyi Kálmán)
Mintavétel245
A térfogat és a tömeg ellenőrzése245
Kémiai és fizikai jellemzők meghatározása246
A szárazanyag- és a nedvességtartalom meghatározása247
A vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása248
Az összes szárazanyag-tartalom meghatározása253
Nedvességtartalom-meghatározás253
A víztartalom meghatározása257
A hamutartalom meghatározása259
Hamvasztásos eljárás259
Hamulúgosság (hamualkalitás)260
A homoktartalom meghatározása261
Kimosásos eljárás262
Sósavas eljárás264
A konyhasótartalom meghatározása265
Kálium-rodanidos módszer266
Ezüst-nitrátos módszer266
A nitrit- és a nitráttartalom meghatározása267
A nitritionok meghatározása268
A nitrátok meghatározása redukcióval268
A nitrátionok közvetlen meghatározása269
A savtartalom meghatározása270
Összes savtartalom271
Illósavtartalom272
Alkoholtartalom-meghatározás274
Titrálásos módszer275
Piknométeres módszer277
Cukortartalom-meghatározás278
Schoorl-módszer279
Bertrand-módszer279
A keményítőtartalom meghatározása280
Gravimetriás módszer280
Polarimetriás módszer281
Titrimetriás módszer282
A nyersrosttartalom meghatárzása283
Savelegyes feltárás283
Savas-lúgos feltárás285
A fehérjetartalom meghatározása285
Kjeldahl-féle nitrogénmeghatározás285
Parnas-Wagner-féle félmikroeljárás289
A zsírtartalom meghatározása290
Extrakciós módszerek290
Stoldt-Weibull-féle módszer292
Butirométeres módszerek292
Tartósítószerek meghatározása293
A kénessavtartalom meghatározása293
A hangyasavtartalom meghatározása296
A benzoesav-tartalom meghatározása297
A szorbinsavtartalom meghatározása298
Színezékanyagok meghatározása301
Karotinoidok meghatározása paradicsomkészítményekben302
Mesterséges színezékek kimutatása303
Mesterséges színezékek elválasztása304
A C-vitamin-tartalom meghatározása304
Rétegkromatográfiás módszer305
Dipiridiles módszer307
Tillmans-módszer310
Fémnyomok meghatározása311
Roncsolás312
Óntartalom315
Alumíniumtartalom317
Vastartalom317
Réztartalom317
Ólomtartalom317
Cinktartalom317
Arzéntartalom318
Higanytartalom318
Speciális vizsgálatok319
A zöldborsó zsengesége319
Zöldségek alkoholban oldhatatlan része320
A gyorsfagyasztott élelmiszerek hőmérséklete321
A szárítmányok vízfelvevő képessége323
Főzési idő323
Gyorsfagyasztott termékek főzési próbája324
Zsírok és olajok vizsgálata (dr. Lásztity Radomir)
Mintavétel és -előkészítés327
Érzékszervi vizsgálat328
Fizikai tulajdonságok vizsgálata328
Sűrűség328
Fénytörésmutató328
Színvizsgálat329
Reológiai sajátságok330
Dilatáció334
Kémiai tulajdonságok vizsgálata337
Savszám és szabad zsírsav337
Elszappanosítási szám337
Jódszám-meghatározás338
Reichert-Meissl- és Polenske-szám339
Lea- és peroxidszám340
Tiobarbitursav-szám341
Kreiss-reakció az avasodás kimutatására341
A zsírsav-összetétel gázkromaográfiás meghatározása342
Cisz, cisz 1,4-pentadién szerkezetű zsírsavtartalom meghatározása346
Olajos magvak és darák kéntartalmú glükozinoláttartalma347
Egyéb vizsgálatok351
Szeszes italok és élvezeti cikkek vizsgálata (dr. Gasztonyi Kálmán - dr. Törley Dezső)
Borvizsgálat353
Mintavétel353
Érzékszervi bírálat354
Alkoholtartalom-meghatározás359
Vonadékanyag (extrakttartalom) meghatározása360
A cukortartalom meghatározása361
Savak meghatározása363
Egyéb vizsgálatok365
Sörvizsgálat366
Mintavétel366
Érzékszervi vizsgálat368
Látszólagos extrakttartalom370
Az alkoholtartalom és a valódi extrakttartalom370
Az eredeti extrakttartalom371
A látszólagos végerejedési fok371
Savfok371
A szén-dioxid-tartalom372
Pasztőrözöttség374
Tartósság374
Habtartósság374
Fémtartalom375
Likőr- és pálinkavizsgálat375
Mintavétel375
Érzékszervi vizsgálat377
Alkoholtartalom380
Cukortartalom380
Metilalkohol-tartalom381
Kozmaolaj-tartalom381
Fémtartalom382
Szorbinsav- és benzoesav-tartalom383
Ciánhidrogén-tartalom383
Kávévizsgálat384
Nyerskávé384
Pörkölt kávé391
Kávépótszerek396
Tea vizsgálata396
Minőségi követelmények396
Mintavétel396
Teaital érzékszervi vizsgálata397
Tiszta tömeg398
Törmeléktartalom400
Szerves és szervetlen idegen anyagok400
Víztartalom (szárítási veszteség)400
Vasszennyeződés400
Vizes kivonat (vízben oldható rész)401
Nyersrosttartalom401
Koffeintartalom402
Csersavtartalom403
Dohányipari vizsgálatok403
Dohány404
Dohányipari termékek410
Csomagolóanyagok vizsgálata (dr. Karácsony Dezső - dr. Örsi Ferenc)
Műanyag (papír) burkolóanyagok és a belőlük készült csomagolóeszközök432
A burkolóanyagok mintavétele és minősítése432
A minták előkészítése432
A burkolóanyagok azonosítása433
A burkolóanyagok vastagsága433
A csomagolóeszközök méretei433
A csomagolóeszközök szilárdsága436
Áteresztőképesség438
Zsugorodás443
Biológiai ellenállás444
Kioldódó komponensek vizsgálata444
Fém csomagolóanyagok446
Konzervdoboz446
Fémtubusok456
Fémlapkák457
Alumíniumfólia460
Koronadugó462
Menetes zárókupak463
Alapanyagok464
Ónozott lemez464
Lakkozott lemez473
Korrózióállóság475
Konzervdoboz-tömítő keverék477
Forrasztóón477
Üveg478
Általános vizsgálat478
Zárásvizsgálat483
Irodalom
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem