kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 159 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-230-680-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
A telep tecnológiája | 9 |
Mit tartalmazzon a technológia? | 10 |
Mit érhetünk el a technológia fejlesztésével? | 11 |
Mi is az a rotáció? | 14 |
Milyen adatok szükségesek a rotáció megtervezéséhez? | 15 |
Kocalétszám - jövedelmezőség | 16 |
A fajta és a tenyésztési mód kiválasztása | 17 |
Néhány szót a szállításról | 20 |
Trágyakezlés az épületen belül és a telepen kívül | 22 |
A vemhesítés technológiája | 27 |
Búgathatjuk-e a gyenge kondíciójú kocát? | 28 |
A vemhesítési szakasz és időtartama | 28 |
A kocacsoport kialakításának jelentősége | 30 |
Hány nap alatt búgassuk a kocacsoportokat? | 30 |
A kocacsoport összetétele | 30 |
Vemhesítés | 32 |
Az ivarzás szakaszai és tartalma | 33 |
Hogyan válogassuk ki az ivarzó kocákat? | 34 |
A termékenyítés legkedvezőbb időpontja | 34 |
Hányszor termékenyítsünk? | 35 |
A termékenyítés módszerei | 36 |
A mesterséges termékenyítés előnyei | 37 |
Hogyan szoktassuk a kanokat a fantomra? | 38 |
A mesterséges termékenyítés technológiája | 39 |
A mesterséges termékenyítő labor kialakítása és berendezései | 42 |
A laboratóriumi eszközök tiszítása | 42 |
A mesterséges termékenyítés aranyszabályai | 43 |
Hogyan termékenyül meg a petesejt? | 43 |
Az embrió fejlődésének szakaszai | 44 |
A kocák elhelyezése | 44 |
Milyen a jó vemhesítőépület? | 45 |
Mennyi ideig tartsuk és hogyan helyezzük el a kocákat a vemhesítőben? | 48 |
Milyen etetési rendszert válasszunk? | 49 |
Mikor optimális a hőmérséklet és a páratartalom? | 50 |
Elhelyezés a vemhesség alatt, a kocaszállás kialakítása | 51 |
Fűtsük-e a kocaszállást? | 53 |
Milyen legyen az etetési módszer? | 53 |
Mit kell tudni a padozatról? | 54 |
A vemhesítőépület és a kocaszállás dolgozóinak munkarendje | 55 |
Takarmányozás | 56 |
Mit etessünk a tenyészkanokkal? | 57 |
Miből álljon a kocák takarmánya? | 57 |
Milyen fejadagot naponta hányszor etessünk? | 58 |
Szükséges-e a takarmány kiegészítése? | 60 |
A fiaztatás technológiája | 63 |
Az elletési szakasz tartalma | 64 |
Mikor helyezzük a kocát a fiaztatóba? | 64 |
Hány napig szopjanak a malacok? | 64 |
Miért szükséges az utónevelés? | 65 |
Hogyan fertőtlenítsük a fiaztatót? | 65 |
Milyen legyen a fiaztatóépület? | 67 |
Miért és hogyan fűtsük a fiaztatót? | 69 |
Hogyan ellessünk? | 70 |
Miről ismerjük fel az ellésre készülő kocát? | 72 |
Az ellés segédeszközei | 73 |
Tennivalók az újszülött malacokkal | 73 |
Hogyan gondozzuk a szopós malacokat? | 74 |
Hogyan dajkásítsunk? | 77 |
Mikor és hogyan válasszuk el a malacokat? | 78 |
Meddig tartsuk a kocákat tenyésztésben? | 79 |
A fiaztatóban dolgozók tennivalói, munkarendje | 80 |
Takarmányozás | 81 |
Hogyan takarmányozzuk a szoptatós kocákat? | 81 |
Mit és meddig etessünk a szopós és választott malacokkal? | 83 |
A vaspótlás módja | 84 |
Mikor kezdjük a takarmány etetését? | 86 |
Hogyan etessük a malacokat? | 87 |
Melléktermékek etetése | 90 |
Hogyan előzzük meg a választáskori problémákat? | 91 |
Korai malacelválasztás | 92 |
A hizlalás technológiája | 95 |
A hizlaló teleprész és a hízóférőhelyek kialakítása | 97 |
A hizlalóépületek kialakítása | 100 |
A férőhelyek kialakítása | 102 |
A hizlalóépületek gépesítési lehetőségei | 108 |
A takarmánykiosztás gépesítése | 109 |
Szellőzési rendszerek | 111 |
Miért szükséges a megfelelő szellőztetés? | 114 |
A hizlalóépületek dolgozóinak munkarendje | 116 |
Milyen súlyú állatokkal kezdjük a hizlalást? | 116 |
Falkásítás ivar és súly szerint | 118 |
Hogyan térjünk át a hizlalótakarmányra? | 118 |
Etetési módszerek | 119 |
Nedves darás etetés | 119 |
Kombinált etetés | 122 |
Száraz darás önetetés | 123 |
Padlós etetés | 124 |
Takarmányozás | 125 |
Hogyan állítsuk be a fejadagot? | 126 |
Az ivóvíz legyen megfelelő mennyiségű és minőségű | 127 |
Milyen takarmányt etessünk? | 128 |
Takarmánykiegészítők | 129 |
Mit kell tudni a sertésbetegségekről? | 131 |
A betegségmegelőzés (prevenció) eszközei | 131 |
A prevencia módszerei | 133 |
A beteg állat fogalma | 134 |
Testhőmérséklet | 135 |
A fertőző betegségek jellemzői | 136 |
Baktériumok okozta fertőző betegségek | 136 |
Brucellózis | 136 |
Leptospirózis | 137 |
Sertésorbánc | 138 |
Vírusok okozta fertőző betegségek | 139 |
Ragadós száj- és körömfájás | 140 |
Sertéspestis | 140 |
Vírusos hasmenés | 142 |
Aujeszky-féle betegség | 143 |
Torzító orrgyulladás | 143 |
Malacok hurutos, gennyes tüdőgyulladása | 143 |
Gyakoribb, nem fertőző betegségek | 144 |
Savós csülökirha-gyulladás | 144 |
Rongyostalpúság | 145 |
Corynebacerium pyogenes okozta fertőzés | 146 |
Nehéz fialás | 146 |
Méhgyulladás | 147 |
Tőgygyulladás | 147 |
Hiánybetegségek | 148 |
Élősködők (paraziták) | 148 |
Malacok vashiányos anaemiája | 150 |
Coli-baktériumok okozta betegségek | 150 |
Gyomor- és bélgyulladások | 152 |
Sertések gyomorfekélye | 153 |
Kannibalizmus | 153 |
Tüdőgyulladás | 154 |
Emberre veszélyes sertésbetegségek | 155 |
Gyógyszerek beadása | 156 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.