1.061.942

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikroorganizmusok tartósítása és fenntartása

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 90 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-10-7753-5
Megjegyzés: 43 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: 31 880.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A biotechnológia egyik alapfeltétele a megfelelő törzsfenntartás.
A biotechnológia a mikroelektronika mellett korunk egyik legdinamikusabban fejlődő tudománya, amelynek gyakorlati jelentőségét ma... Tovább

Előszó

A biotechnológia egyik alapfeltétele a megfelelő törzsfenntartás.
A biotechnológia a mikroelektronika mellett korunk egyik legdinamikusabban fejlődő tudománya, amelynek gyakorlati jelentőségét ma még csak körvonalazni tudjuk.
A IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) meghatározása szerint: „A biotechnológia a biokémia, a mikrobiológia és a műszaki tudományok olyan integrált alkalmazása, amelynek célja a mikroorganizmusok, tenyésztett szöveti sejtek vagy azok valamely részének technológiai felhasználása".
Biokémiai eljárásokat az emberiség - ösztönösen - már évezredek óta alkalmazott (erjesztés, tartósítás). A XIX. sz. közepétől, Pasteur felfedezése óta egyre szélesbedik a mikroorganizmusok és azok biokémiai aktivitásának felhasználási területe.
Biotechnológiával találkozhatunk az ipar, a mezőgazdaság és a környezetvédelem számos ágazatában.
A hagyományos élelmiszeripari területek mellett - tejipar, sörgyártás, borászat - új távlatok nyíltak meg a biotechnológia jóvoltából a húsipar, a konzerv-, szesz-, cukor-, olajgyártás előtt.
A gyógyszeripar jelentékeny része - a hormon-, vitamin-, aminosav-, alkaloid-, dextrán-, vakcina-, inzulingyártás - a fermentációs műveleteken alapul. Kisebb mennyiségben, de egyaránt megtalálhatók a biotechnológiai eljárások a nehéziparban, bányászatban (biometallurgia, petromikrobiológia),a könnyűiparban (bőr-, textilfeldolgozás). A vegyiparban számos nélkülözhetetlen vegyszert állítanak elő mikrobiológiai úton.
A mezőgazdasági biotechnológia hihetetlen távlatokat ígér: a takarmányozásban a mikrobiális fehérje alkalmazása, a növénytermesztésben a növényi szövettenyészetek kialakítása, humusztrágya előállítása, biológiai védekezés a kártevők ellen.
A környezetvédelmen belül a szennyvíztisztítás ma már elképzelhetetlen biológiai tisztítás nélkül. Vissza

Tartalom

Előszó 7
1. Bevezetés 9
2. Törzsgyűjtemények (Dr. Török Tamás) 11
2.1. Történeti áttekintés 11
2.2. A törzsgyűjtemények feladata, működése 13
2.3. A letéteményes gyűjtemények feladata 14
2.4. A Mezőgazdasági és Ipari Mikroorganizmusok Nemzeti
Gyűjteményének működése és feladata 15
3. Törzs fenntartási módszerek (Dr. Olasz Katalin) 17
3.1. Általános feltételek 17
3.2. Gyakorlati módszerek 21
3.2.1. Szubkultúra 21
3.2.2. Olaj alatti tárolás 22
3.2.3. Víz alatti tárolás 22
3.2.4. Szárítás 22
3.2.5. Fagyasztás 37
3.2.6. Fagyasztva szárítás 57
3.3. Törzsfenntartási módszerek mikroorganizmustípusok szerint 75
3.3.1. Algák 75
3.3.2. Baktériumok 76
3.3.3. Gombák 79
3.3.4. Vírusok és bakteriofágok 81
3.3.5. Génbank 82
4. összefoglalás 85
Irodalom 87
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem