Fehérjék | 3 |
A fehérjék összetétele | 3 |
Az aminosavak tulajdonságai | 3 |
Az aminosavak reakciói | 9 |
A fehérjék aminosav összetételének meghatározása | 11 |
A fehérjék szerkezetében előforduló kémiai kötések | 13 |
Peptidkötések | 13 |
Diszulfidhidak | 15 |
Hidrogénkötések | 16 |
Hidrofob kölcsönhatások | 16 |
Ionos kötések | 17 |
A fehérjék elsődleges szerkezete | 17 |
A fehérjék térszerkezete | 20 |
A fehérjék csoportosítása | 23 |
A fehérjék tulajdonságai | 25 |
Molekulasúly | 25 |
A fehérjemolekula töltése | 26 |
A fehérjék tisztítása | 27 |
A fehérjék denaturálódása | 29 |
Peptidek és polipeptidek | 30 |
A szervezet fehérje anyagcseréje | 32 |
Biokatalízis, enzimek | 35 |
Az enzimek tulajdonságai | 35 |
Az enzimek hatását befolyásoló tényezők | 37 |
Az enzimreakciók kinetikája | 37 |
A pH-hatás az enzimreakciókra | 40 |
A hőrmérséklet hatása az enzimreakciókra | 41 |
Aktivátorok hatása az enzimreakciókra | 42 |
Inhibitorok hatása az enzimreakciókra | 43 |
Az enzimek felosztása | 46 |
Nukleinsavak | 49 |
A nukleinsavak kémiája és típusai | 49 |
Szabad nukleotidok | 55 |
A nukleinsavak szintézise és funkciója | 58 |
A DNS szintézise és funkciója | 58 |
Az RNS szintézise és funkciója | 62 |
A fehérjeszintézis | 64 |
A szervezet energiagazdálkodása | 69 |
Az energia felszabaditása és felhasználása a szervezetben | 69 |
Energiatermelő biokémiai folyamatok | 71 |
Fermentáció, glikolizis | 72 |
A Szent-Györgyi-Krebs ciklus | 74 |
Terminális oxidáció, oxidativ foszforilezés | 76 |
Az aminosavak anyagcseréje | 79 |
Az aminosavak átalakulásának típusai | 79 |
Az aminosavak jelentősége egyéb vegyületek felépítésében | 81 |
Az egyes aminósavak anyagcseréje | 84 |
Szénhidrátok az élő szervezetben | 87 |
Mono- és diszaharidok | 87 |
Poliszaharidok | 90 |
A szénhidrátok átalakulása | 93 |
Lipidek az élő szervezetben | 95 |
A lipidek fontosabb típusai | 95 |
Elszappanosítható lipidek | 95 |
Nem elszappanosítható lipidek | 96 |
A lipidek anyagcseréje | 101 |
A neutrális zsírok anyagcseréje | 101 |
A karotinoidok és a szteránváz bioszintézise | 104 |
Vitaminok | 105 |
Vízoldékony vitaminok | 106 |
Tiamin | 106 |
Riboflavin | 107 |
Nikotinsav | 108 |
Piridoxin | 109 |
Kobalamin | 110 |
Fólsav | 112 |
Biotin | 114 |
Pantoténsav | 115 |
Aszkorbinsav, C-vitamin | 115 |
Lipoidoldékony vitaminok | 117 |
A-vitamin | 117 |
D-vitamin | 118 |
K-vitamin | 120 |
Az emésztés biokémiája | 123 |
Szájemésztés | 123 |
Gyomoremésztés | 125 |
A pankreász-emésztő működése | 126 |
Az epe szerepe az emésztésben | 127 |
Emésztés a vékony- és vastagbélben | 128 |
A tápanyagok felszívódása | 128 |
A bél baktériumflórájának jelentősége az emésztésben | 129 |
A vér biokémiája és a belső környezet élettana | 131 |
A vér összetétele és funkciói | 132 |
A plazmafehérjék és funkcióik | 132 |
A vörösvérsejtek és funkcióik | 134 |
Véralvadás és vérzéscsillapítás | 142 |
Patogén mikrobiológia | 145 |
A mikroorganizmusok típusai | 145 |
Patogenitás, virulencia, infekció | 152 |
Alapfogalmak, deffiníciók | 152 |
A virulencia tényezői | 153 |
Az infekció útja és befolyásoló tényezői | 154 |
Rezisztencia, immunitás | 155 |
Természetes rezisztencia | 156 |
Szerzett rezisztencia, immunitás | 158 |
Részletes orvosi mikrobiológia | 160 |
Patogén coccusok | 160 |
Patogén Gram-pozitív pálcák | 161 |
Patogén Gram-negatív pálcák | 163 |
Patogén vírusok | 165 |
Patogén protozoák | 166 |
Irodalomjegyzék | 167 |