A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biológiai ismeretek

Kézirat

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 171 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Fehérjék3
A fehérjék összetétele3
Az aminosavak tulajdonságai3
Az aminosavak reakciói9
A fehérjék aminosav összetételének meghatározása11
A fehérjék szerkezetében előforduló kémiai kötések13
Peptidkötések13
Diszulfidhidak15
Hidrogénkötések16
Hidrofob kölcsönhatások16
Ionos kötések17
A fehérjék elsődleges szerkezete17
A fehérjék térszerkezete20
A fehérjék csoportosítása23
A fehérjék tulajdonságai25
Molekulasúly25
A fehérjemolekula töltése26
A fehérjék tisztítása27
A fehérjék denaturálódása29
Peptidek és polipeptidek30
A szervezet fehérje anyagcseréje32
Biokatalízis, enzimek35
Az enzimek tulajdonságai35
Az enzimek hatását befolyásoló tényezők37
Az enzimreakciók kinetikája37
A pH-hatás az enzimreakciókra40
A hőrmérséklet hatása az enzimreakciókra41
Aktivátorok hatása az enzimreakciókra42
Inhibitorok hatása az enzimreakciókra43
Az enzimek felosztása46
Nukleinsavak49
A nukleinsavak kémiája és típusai49
Szabad nukleotidok55
A nukleinsavak szintézise és funkciója58
A DNS szintézise és funkciója58
Az RNS szintézise és funkciója62
A fehérjeszintézis64
A szervezet energiagazdálkodása69
Az energia felszabaditása és felhasználása a szervezetben69
Energiatermelő biokémiai folyamatok71
Fermentáció, glikolizis72
A Szent-Györgyi-Krebs ciklus74
Terminális oxidáció, oxidativ foszforilezés76
Az aminosavak anyagcseréje79
Az aminosavak átalakulásának típusai79
Az aminosavak jelentősége egyéb vegyületek felépítésében81
Az egyes aminósavak anyagcseréje84
Szénhidrátok az élő szervezetben87
Mono- és diszaharidok87
Poliszaharidok90
A szénhidrátok átalakulása93
Lipidek az élő szervezetben95
A lipidek fontosabb típusai95
Elszappanosítható lipidek95
Nem elszappanosítható lipidek96
A lipidek anyagcseréje101
A neutrális zsírok anyagcseréje101
A karotinoidok és a szteránváz bioszintézise104
Vitaminok105
Vízoldékony vitaminok106
Tiamin106
Riboflavin107
Nikotinsav108
Piridoxin109
Kobalamin110
Fólsav112
Biotin114
Pantoténsav115
Aszkorbinsav, C-vitamin115
Lipoidoldékony vitaminok117
A-vitamin117
D-vitamin118
K-vitamin120
Az emésztés biokémiája123
Szájemésztés123
Gyomoremésztés125
A pankreász-emésztő működése126
Az epe szerepe az emésztésben127
Emésztés a vékony- és vastagbélben128
A tápanyagok felszívódása128
A bél baktériumflórájának jelentősége az emésztésben129
A vér biokémiája és a belső környezet élettana131
A vér összetétele és funkciói132
A plazmafehérjék és funkcióik132
A vörösvérsejtek és funkcióik134
Véralvadás és vérzéscsillapítás142
Patogén mikrobiológia145
A mikroorganizmusok típusai145
Patogenitás, virulencia, infekció152
Alapfogalmak, deffiníciók152
A virulencia tényezői153
Az infekció útja és befolyásoló tényezői154
Rezisztencia, immunitás155
Természetes rezisztencia156
Szerzett rezisztencia, immunitás158
Részletes orvosi mikrobiológia160
Patogén coccusok160
Patogén Gram-pozitív pálcák161
Patogén Gram-negatív pálcák163
Patogén vírusok165
Patogén protozoák166
Irodalomjegyzék167

Dr. Nyeste László

Dr. Nyeste László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Nyeste László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem