A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémia I.

Kézirat/Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Kar

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 250 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J6-900. A könyv 428 példányban jelent meg. 370 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A jegyzet az első-, másodéves hallgatók szerves kémiai oktatásához készült. Szerves kémiai alapismeretek tekintetében mind mennyiségi, mind minőségi szempontból támaszkodik a BME Szerves Kémiai... Tovább

Előszó

A jegyzet az első-, másodéves hallgatók szerves kémiai oktatásához készült. Szerves kémiai alapismeretek tekintetében mind mennyiségi, mind minőségi szempontból támaszkodik a BME Szerves Kémiai Tanszékén kialakult több évtizedes hagyományokra, Lempert professzor korábbi szerves kémiai jegyzeteire.
Arra törekedtünk, hogy vegyülettípusonként a reakciókészség értelmezését, az egyes reakciók mechanizmusát részletesebben tárgyalva lehetővé tegyük, hogy a hallgató a legfontosabb összefüggéseket ne csak az előadásból, hanem a jegyzetből is el tudja sajátítani.
Köszönetünket fejezzük ki valamennyi kollégánknak, köztük elsősorban Doleschall Gábornak, Nógrádi Mihálynak és Simig Gyulának, akik jegyzetírás közben értékes észrevételeikkel, javaslataikkal munkánkat támogatták, valamint a lektoroknak gondos munkájukért. Vissza

Tartalom

1. SZERVES KÉMIAI ALAPISMERETEK 5
1.1. A szerves kémia tárgya 5
1.2. A szerves vegyületek szerkezete. Izoméria 6
1.3. A kovalens kötés elektronelmélete 6
1.3.1. A kovalens kötés Lewis-Langmuir-elmélete és az úgynevezett VB (valence-bond) módszer 6
1.3.2. A kovalens kötés ún. MO elmélete 15
1.4 . A reakciómechanizmus fogalma 17
1.5. A szabadentalpia és az aktiválási paraméterek 17
1.6. A szerves kémiai reakciók felosztása 19
1.7. A reagens-szubsztrátum fogalma 20
1.8. A szerves reakciók jellege 20
1.9. Sav-bázis alapfogalmak 21
1.10. Szerves vegyületek izolálása és tisztítása 23
1.11. A szerves vegyületek elemi összetételének és szerkezetének meghatározása 23
1.12. A szerves kémia rendszerezése 24
2. SZÉNHIDROGÉNEK 26
2.1. Paraffin-szénhidrogének 26
2.1.1. Paraffin-szénhidrogének elnevezése (nómenklatúra) 27
2.1.2. Paraffin-szénhidrogének térszerkezete (konformáció) 32
2.1.3. Paraffin-szénhidrogének fizikai tulajdonságai 33
2.1.4. Paraffin-szénhidrogének reakciói 36
2.1.5. Paraffin-szénhidrogének előállítása 38
2.1.6. Fontosabb képviselők 41
2.2. Cikloparaffinok (CnH2n) 42
2.3. Mono- és diolefinek 46
2.3.1. Mono- és diolefinek elnevezése 46
2.3.2. Olefinek 48
A) Olefinek előállítása 50
B) Olefinek fizikai tulajdonságai 51
C) Olefinek reakciói 52
D) Speciális képviselők 62
2.3.3. Diolefinek CnH2n-2 63
A) Kumulált diolefinek 63
B) Izolált diolefinek 64
D) Konjugált diének 64
Konjugált diének előállítása 64
Konjugált diének reakciói 66
2.4. Aromás szénhidrogének 71
2.4.1. Monociklusos aromás szénhidrogének (CnH2n-6) 72
A) Nómenklatúra 75
B) Előállítás 76
C) Kémiai tulajdonságok 77
D) Fontosabb képviselők 82
2.4.2. Policiklusos aromás vegyületek 84
2.4.2.1. Izolált policiklusos aromás vegyületek 85
A) Bifenil és származékai 85
B) Difenil-metán és trifenil-metán 87
2.4.2.2. Kondenzált policiklusos vegyületek 92
A) A naftalin reakciói 93
B) Antracén és fenantrén 100
2.5. Acetilének (CnH2n-2) 105
2.5.1. Nómenklatúra 105
2.5.2. Előállítás 106
2.5.3. Kémiai tulajdonságok 108
3. HALOGÉNSZÁRMAZÉKOK 114
3.1. Csoportosításuk 114
3.2. Nómenklatúrájuk 114
3.3. Halogénszármazékok előállítása 116
3.3.1. Alifás halogénvegyületek előállítása 116
3.3.2. Aromás halogénvegyületek előállításai 118
3.4. Halogénszármazékok fizikai tulajdonságai 119
3.5. A halogénvegyületek kémiai tulajdonságai 120
3.5.1. Nukleofil szubsztitúciós reakciók (SN) 120
3.6. Speciális képviselők 132
4. HIDROXIVEGYÜLETEK 135
4.1. Alkoholok 135
4.1.1. Csoportosítás 135
4.1.2. Nómenklatúra 136
4.1.3. Előállítás 139
4.1.4. Fizikai tulajdonságok 146
4.1.5. Kémiai tulajdonságok 147
4.1.6. Speciális képviselők 151
4.2. Fenolok 154
4.2.1. Nómenklatúra 154
4.2.2. Előállítás 1154
4.2.3. Fizikai tulajdonságok 155
4.2.4. Kémiai tulajdonságok 155
4.2.5. Speciális képviselők 164
4.3. Irányítási szabályok 166
4.3.1. A szubsztituens elektronikus hatása az irányításra 167
4.3.1.1. A meta-irányító szubsztituensek 167
4.3.1.2. Az o/p-irányító, aktiváló szubsztituensek 167
4.3.1.3. A halogének hatása az SE Ar reakcióra 170
4.3.1.4. Az elektrofil és a sztérikus tényezők szerepe 170
4.3.1.5. A termodinamikus kontroll szerepe 171
4.3.1.6. Két szubsztituens együttes hatása 172
5. ÉTEREK 173
5.1. Csoportosítás 173
5.2. Nómenklatúra 173
5.3. Előállítás 174
5.4. Fizikai tulajdonságok 174
5.5. Kémiai tulajdonságok 175
5.6. Fontosabb képviselők 176
6. NITROVEGYÜLETEK 179
6.1. Nómenklatúra 179
6.2. A nitrocsoport szerkezete 179
6.3. Előállítás 180
6.3.1. Alifás nitrovegyületek előállításai 180
6.3.2. Aromás nitrovegyületek előállítása 181
6.4. Fizikai tulajdonságok 182
6.5. Kémiai tulajdonságok 182
6.6. Fontosabb képviselők 184
7. AMINÓK ÉS AMMÓNIUMVEGYÜLETEK 186
7.1. Felosztás 186
7.2.. Nómenklatúra 187
7.3. Előállítások 189
7.4. Fizikai tulajdonságok 193
7.5. Aminők kémiai reakciói 194
7.6. Fontosabb képviselők 203
7.7. Diazóniumsók és reakcióik 205
7.7.1. Nómenklatúra 206
7.7.2. Aromás diazóniumvegyületek előállítása 207
7.7.3. Kémiai tulajdonságok 207
8 . OXOVEGYÜLETEK 213
8.1. Oxovegyületek csoportosítása 213
8.2. Nómenklatúra 215
8.3. Oxovegyületek előállítása 217
8.4. Oxovegyületek fizikai tulajdonságai 229
8.5. Oxovegyületek kémiai tulajdonságai 230
8.6. Fontosabb képviselők 246
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem