1.060.447

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Válogatott fejezetek az élelmiszerkémiából V.

Mérgező anyagok-toxinok/Kézirat

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mérnöki Továbbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 43 oldal
Sorozatcím: Budapesti Műszaki Egyetem Vegyszmérnöki Kar, Szakmérnöki Tagozat Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványa
Kötetszám: 97
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J 6-429. A könyv 271 példányban jelent meg. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszerek által előidézett mérgezések kezdete egybeesik az emberiség kialakulásával. Ezen mérgezések minősége azonban a táplálkozás és a táplálék minőségének alakulásával változott. Az... Tovább

Előszó

Az élelmiszerek által előidézett mérgezések kezdete egybeesik az emberiség kialakulásával. Ezen mérgezések minősége azonban a táplálkozás és a táplálék minőségének alakulásával változott. Az ősemberre nyilvánvalóan elsősorban a növényi eredetű mérgezőanyagok jelentettek veszélyt. A táplálékok raktározása és a konyhatechnika fejlődésével jelentkeztek a mikroorganizmusok által előidézett mérgezések.
Új fejezetet jelent az élelmiszer mérgezések történetében az élelmiszerek nyersanyagainak és feldolgozásának ipari fejlődése. Ez ugyanis magával hozza mind a mezőgazdaság, mind az ipar kemizálását. A mezőgazdaság széles körben alkalmazza a legkülönbözőbb vegyszereket csávázásra, gyomirtásra stb., amelyek vagy a nem kielégítő feldolgozás előtti tiszítás, vagy a talajba kerülve a növényekbe történő felszívódáson keresztül az emberi szervezetbe juthatnak, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Ugyanilyen következménnyel járhat a vegyszerek feldolgozás közbeni adagolása is (tartósítószerek, színezékek, állagbiztosítók, bevonók stb.) Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Toxikológiai alapfogalmak6
A mérgező hatásban szerepet játszó tényezők7
A vegyianyagok kémiai sajátosságai7
A vegyületek fizikai tulajdonságai7
A szervezetbe kerülő mérgező anyagok mennyisége8
Méregfelvétel, a szervezetbe került vegyianyagok sorsa, kiválasztása8
A szervezet reakciója a méreggel szemben9
Élelmiszerek technológiai feldolgozása során felhasznált adalékanyagok, melyek mérgezést okozhatnak10
Színezékek10
Színezékek hatása az élőszövetekre és belső szervekre10
Színezékek hatása enzimekre11
A színezékek mérgező hatása és szerkezete közötti néhány összefüggés11
Szervetlen és szerves szennyezések14
Fémi mérgezések14
Műanyagok17
Élelmiszerekhez termesztés során jutó, esetleg mérgező vegyületek18
Csávázó és permetezőszerek19
Növényvédő és rovarirtószerek20
DDT (p-p'-diklór-difenil-triklór-etán)20
HCH (hexaklórciklohexán)21
Paration (dietil-p-nitrofenil-tiofoszfát)22
Radioaktív szennyeződések22
Egyes élelmiszerek természetes eredetű mérgező anyagai24
Alkaloidok24
Egyéb mérgező vegyületek27
Illóolajok28
Toxinok29
Növényi eredetű toxinok (Fitotoxinok)29
Állati eredetű toxinok33
Mikróbás eredetű toxinok és ételmérgezések34
Botulinizmus35
Paratífuszszerű toxinfertőzések38
Sztafilokokkusz mérgezések40
Penészeredetű toxinfertőzések41
Irodalom43
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem