kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 355 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 11 |
Bevezetés | 15 |
Az anyagcsere kémiai reakcióinak alapfeltételei | |
Belső környezet | 21 |
A szervezet anyagainak oldószere: a víz | 21 |
Az ionok és kis molekulák vándorlása, megoszlása | 22 |
A szervezet oldatrendszereinek ionösszetétele | 29 |
Enzimek | |
Enzimológiai alapfogalmak | 39 |
Az anzimaktivitás lényege | 40 |
Az aktiválási energia fogalma | 40 |
Az aktiválási energia csökkentése | 40 |
Az enzimes reakciók megfordíthatósága | 42 |
Az enzimhatás mechanizmusa | 43 |
Az enzimek specifitása | 45 |
Az enzimaktivitás sebességét befolyásoló tényezők | 46 |
Az enzimek szerkezete, molekuláinak kiegészítő részei, aktivátorok | 49 |
Az enzimaktivitás gátló tényezői, enzimgátlók | 52 |
Az enzimek elnevezése | 55 |
Az enzimek osztályozása | 55 |
Az enzimek elhelyezkedése a sejtben és a sejtorganellumokban | 59 |
Intermeider anyagcsere | |
A köztes anyagcsere rövid áttekintése | 67 |
A köztes anyagcsere jelentősége | 67 |
Az anyagcsere-folyamatok vázlata | 70 |
Az anyagcsere-folyamatokat vizsgáló módszerek | 72 |
Biológiai oxidáció | 73 |
A biológiai oxidáció kutatásának rövid története | 74 |
A sejtoxidáció enzimei | 75 |
A sejtoxidáció rövid vázlata | 78 |
Redoxrendszerek | 78 |
A szénhidrátok és anyagcseréjük | 81 |
A szénhidrátok biológiai jelentősége | 81 |
A szénhidrátok kémiai osztályozása | 83 |
Monoszacharidok | 83 |
Oligoszacharidok | 93 |
Poliszacharidok | 94 |
A szénhidrátok anyagforgalma | 106 |
Egyes monoszacharidok speciális jelentősége és anyagcseréjük különleges útjainak lehetősége | 126 |
Nitrogéntartalmú vegyületek és anyagcseréjük | 131 |
Aminosavak | 131 |
Az aminosavak szerepe N-tartalmú, nem fehérje jellegű vegyületekben | 155 |
Fehérjék | 168 |
A hemoproteidek kémiája és anyagcseréje | 182 |
A nukleinsavak, nukleoproteidek kémiája és intermedier anyagcseréje | 188 |
A lipidek (zsírok és zsírszerű anyagok) kémiája és anyagcseréje | 197 |
Egyszerű zsírok | 198 |
Összetett lipidek (lipoidok) | 215 |
Az anyagcsere-folyamatok egységes rendszerének vázlata | 241 |
Anorganikus ionok szerepe a szervezetben | |
Általános jelentőségük | 247 |
Nátrium, kálium és klorid | 248 |
Kalcium és foszfor | 249 |
Magnézium | 253 |
Vas | 255 |
Mikroelemek | 258 |
Vitaminok | |
Általános rész | 267 |
A vitaminok fogalma | 267 |
A vitaminok elnevezése | 268 |
A vitaminok hatása | 268 |
Vitaminhiány | 269 |
Hipervitaminózis | 274 |
A napi vitaminszükséglet | 274 |
Provitaminok | 275 |
A vitaminok osztályozása | 276 |
Részletes rész | 277 |
Zsírban oldódó vitaminok | 277 |
Vízben oldódó vitaminok | 307 |
Irodalom | 343 |
Rövidítések jegyzéke | 345 |
Névmutató | 347 |
Tárgymutató | 351 |