1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élettani demonstratiók és gyakorlatok I-II.

I.: Biochemiai és biophysikai demonstratiók/II.: Élettani gyakorlatok

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Tudományos Könyvkiadóvállalat és Könyvkereskedés-Novák Rudolf és Társa
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 231 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két kötet egybekötve. Nyomtatta a Viktória-nyomda, Budapest. 68 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Irta: Dr. Mosonyi János az Élettani Intézet I. tanársegéde és Dr. Tangl Harald az Élettani Intézet II. tanársegéde. Előszót irt hozzá: Dr. Farkas Géza a Élettan ny. r. tanára a Budapesti Kir. M. Pázmány Péter Tudományegyetemen.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Klug Nándor professzorinak, ki 1891-ben lett a budapesti egyetemen az élettan ny. r. tanára, elévülhetetlen érdeme, hogy minden erejével iparkodott az élettan tanítását gyakorlati irányba terelni.... Tovább

Előszó

Klug Nándor professzorinak, ki 1891-ben lett a budapesti egyetemen az élettan ny. r. tanára, elévülhetetlen érdeme, hogy minden erejével iparkodott az élettan tanítását gyakorlati irányba terelni. Az időben, midőn Pékár Mihály és én voltunk tanársegédei, mi állítottuk össze először az élettani demonstratiók és gyakorlatok anyagát, s ezt az élettani intézet gyakorlatkönyvében összegyüjtve folytonosan továbbfejlesztettük s ennek alapján jelent meg 1907-ben Klug Nándor tanár "Észlelőkönyve", mint a hallgatók intézeti dolgozásának vezérfonala; később az újabb adatokkal kiegészítve, mint "Pekár-Hortobágyi-Winter: Észlelőkönyv" ért meg több kiadást. Az összegyűjtött anyag az utóbbi években lényeges átalakuláson ment át, számos új módszert kellett a tudomány haladásának megfelelőleg meghonosítanunk, másfelől kevésbé bevált régebbi eljárásokat kiselejtezni. Az így kifejlesztett intézeti demonstratiós és gyakorlati könyv alapján szükségessé vált egy, a mai kívánalmaknak megfelelő praktikum kidolgozása. A munka megszerkesztésével Mosonyi János és Tangl Harald tanársegéd urakat bíztam meg, mint akik évek óta vezetik buzgalommal a bemutatásokat, illetőleg gyakorlatokat s e körben már nagy gyakorlattal rendelkeznek. Minthogy a könyv kerete nem engedi meg minden módszernek teljes részletességgel való ismertetését, szükségesnek tartottam, hogy a módszerek eredeti forrásai a könyvben megtalálhatók legyenek, ami a haladottabbaknak lehetővé teszi a módszerek alkalmazását akkor is, ha más laboratóriumban kívánják ezeket felhasználni, amikor az intézeti személyzet útmutatása nincsen segítségükre s megkönnyíti a továbbképzést is ezen a téren. Nagyon kívánatosnak tartom, hogy a könyvben felsorolt módszerek minél többjét módjában legyen az intézetben minden hallgatónak magának is begyakorolni; a gyakorlati tanítás fejlesztése tehát abban az irányban kell hogy történjék, hogy az, ami ma még a demonstratiók körébe tartozik, mindinkább teret nyerjen a gyakorlatokban. Ennek akadálya elsősorban az, hogy a hallgatók céljait szolgáló műszerek és felszerelés egyáltalában nem áll az intézet rendelkezésére. Vissza

Tartalom

I. kötet:
BIOCHEMIAI RÉSZ.
Fehérjék 1
A fehérjék mennyileges meghatározása 2
Fehérjeössznitrogen-meghatározás Kjeldahl szerint 2
A nucleoproteidák előállítása és mennyileges meghatározása 4
Aminosavak 7
Az aminonitrogen mennyileges meghatározása van Slyke szerint 7
Sörensen-féle formoltitrálás 10
Szénhydrátok 11
I. a) Hexosek 11
A szőlőcukor mennyileges meghatározása: a) Fehling szerint 11
b) Betrand szerint 12
c) Lohnstein-féle saccharometerrel 13
d) Polarimeterrel 14
I. b) Galaktose 14
II. Pentosék 15
A pentose mennyileges meghatározása Tollens szerint 15
III. Polysaccharidák 16
A glykogen előállítása Brücke szerint 16
A glykogen mennyileges meghatározása Pflüger szerint 16
Zsírok 16
Savszám-meghatározás 17
Elszappanosítási szám 17
Jodszám-meghatározás Hübl szerint 17
A zsírok mennyileges meghatározása Soxhlet szerint 18
Lipoidok 19
A cholesterin mennyileges meghatározása Windaus szerint 19
A cholesterin meghatározása Bloor szerint 19
Vér 21
Színe. Fajsúlya. Reaktióia. Alkalicitása 21-24
Az alakoselemek és a vérnedv térfogatviszonya 24
Vérsejtszámlálás 25
Vérlepény, serum és defibrinált vér 26
A vér egyes alkotórészeinek kimutatása és mennyileges meghatározása 28
Haemoglobin 28
Kimutatása a vérben spectroskop segítségével 28
A haemoglobin mennyileges meghatározása 30
1. Hüfner-féle spectrophotometerrel 30
2. Colorimetrikusan 32
a) Fleischl-Miescher-féle haemoglobinometer 32
b) Sahli-féle haemometer 33
3. Vastartalma alapján 34
A vér vastartalmának meghatározása Röhmann és Steinitz szerint 34
4. Az oxygenmegkötőképessége alapján 34
A vérből nyerhető oxygen mennyileges meghatározása a Barcroft-készülékkel 35
A meghatározás kivitele oxygennel telített vérben 37
A vér szőlőcukortartalmának meghatározása Bong szerint 38
A vérplasma nitrogéntartalmú alkatrészei 40
A maradéknitrogen mennyileges meghatározása Bang szerint 41
A vér gázainak mennyileges meghatározása 43
A vérgázok mennyileges meghatározása a Pflüger-féle szivattyúval 43
A vér CO2-tartalmának meghatározása a Barcroft-készülékkel 43
A vérplasma CO2-tartalmának meghatározása 46
Emésztés 49
A ptyalin mennyileges meghatározása a nyálban Wohlgemuth szerint 49
Gyomornedv 50
A gyomornedv mennyileges meghatározása 50
A pepsin kimutatása és mennyileges meghatározása 51
A pepsin előállítása Pekelharing szerint 52
Vizelet 52
Fajsúlya. Fagyáspontsülyedése. Consistentiája. Színe. Reactiója 52-54
A vizelet egyes alkatrészeinek mennyileges meghatározása 54
A nátrium, kalium és calcium meghatározása Tisdall és Kramer szerint 54
Natrium 54
Kalium 55
Calcium 55
A chloridok meghatározása 56
A sulfatok és az összeskén mennyiségének meghatározása Folin szerint 57
A phosphatok mennyileges meghatározása 58
A vizelet össznitrogentartalmának meghatározása 59
Az ammónia mennyileges meghatározása Folin szerint 59
A carbamid mennyileges meghatározása 60
A carbamid gravimetrikus meghatározása xanthydrollal 61
A carbamid meghatározása urease segítségével, Marshall, van Slyke és Cullen szerint (Mikroeljárás) 62
A kreatinin mennyileges meghatározása Autenrieth és Müller szerint 63
A hugysav mennyileges meghatározása Folin-Shaffer szerint 64
BIOPHYSIKAI RÉSZ.
Az élettani kísérleteknél használatos eszközök rövid leírása.
Áramforrások 66
Ellenállások 67
Áramszakítók, kulcsok 68
Irányváltoztatók (Commulatorok) 69
Elektrodok 69
Általános ideg- és izom-élettan 71
Az izom rugalmasságának vizsgálata 72
Az ideg és izom izgatása 73
Indukált áram hatása az idegre és izomra 74
Állandó áram hatása az idegre és izomra 74
A különleges polushatás törvénye 75
Elektrotonus 76
Pflüger-féle rángás-szabály 77
Az izomrángás 79
Az izomrángás graphikus ábrázolása a Du Bois-Reymond-féle rugós myographionnal 80
Az izom munkavégzése különböző nagyságú megterhelések mellett 83
Az izom kifáradásának demonstrálása kivágott békaizmon 83
Fáradási kísérlet emberen, Mosso-féle ergographfal 83
Izomhang 84
Az ideg és izom villamosságfejlesztése 84
A demarcatiós áram kimutatása kivágott békaizmon 85
Actiós áram 86
Sima izmokkal végzett kísérletek. Túlélő házinyúlbél 86
Lélekzés.
Intrathoracális nyomás 87
A lélekzőmozgások felírása 88
Spirometria 89
Az emberi lélekzés perevolumenének meghatározása 90
A lélekzőmozgások összefüggése az idegrendszerrel 90
A tüdőn át történő CO2-kiürítés kimutatása 91
A gégefő és a hangszalagok megfigyelése 91
Vérkeringés 92
I. A szív 92
A) Békaszíven végzett kísérletek 92
A békaszív működésének megfigyelése feltárt mellkas mellett 92
Az ingerületvezetés lefolyásának demonstrálása 93
A szívblock vizsgálása békaszíven 93
Goltz-féle shock 94
A szívműködés felírása 94
Kísérletek túlélő békaszívvel 94
A "minden vagy semmi" tétel demonstrálása 95
Refractió-idő, külön-systole, compensatiós szünet 96
A békaszív sinus venosusából nyerhető hormon hatása a szívműködésre 96
B) Melegvérű állatok szívén észlelt jelenségek 96
A házinyúl szívműködésének megfigyelése in situ 96
A vagusizgatás hatása a szívműködésre 97
Túlélő házinyúlszív átáramoltatása Langendorff szerint 98
A szívcsúcslökés regisztrálása embernél 98
II. Az erek 99
Az artériás vérnyomás mérése házinyúl carotisában 99
Vérnyomásmérés emberen 100
Sphygmographia 103
A vér áramlási sebességének mérése 103
Plethysmographia 103
A vérkeringés mikroskopos vizsgálata a béka úszóhártyáján 105
Adrenalin 105
Az adrenalin előállítása 105
Az adrenalin mennyileges meghatározása biologiai úton, Läwen-Trendelenburg szerint 106
Központi idegrendszer 107
Reflexkísérletek lefejezett békán 107
Bell-Magendie-törvény 108
Nagyagy-kiirtás békánál 108
Kényszertesttartás és kényszermozgások békánál 109
Melegvérű állatok központi idegrendszerén végzett kísérletek 109
A nagyagykéreg izgatása kutyánál 111
Anyag- és energiaforgalmi vizsgálatok 111
I. Az anyagcserevizsgálatok kivitele 112
Gázcserevizsgálatok 113
Pettenkofer-Voit-féle respiratiós kamra 113
A Zuntz-Geppert-féle respiratiós készülék 114
A Krogh-féle respiratiós készülék 116
II. Energiaforgalmi vizsgálatok 118
Organikus anyagok chemiai energiatartalmának meghatározása 118
Calorimetria 119
Dulong-Despretz-féle vízcalorimeter. Respiratiós calorimeter 119
A d'Arsonval-féle calorimeter 120
Érzékszervek 121
Látás 121
Fénytörési kísérleteknél használatos lencsék. Optikai pad 121
A szem optikai állandóinak meghatározása 121
Astigmatismus 123
A látásélesség 123
A szem alkalmazkodása 124
Pater Scheiner-féle kísérlet 125
A nyugalomban lévő szem fénytörési viszonyai 126
A pupillareactio vizsgálata 127
A szemfenék vizsgálata (szemtükrözés) 128
A vakfolt kimutatása Mariotte-féle kísérlettel 129
A látótér nagyságának és alakjának meghatározása 130
Tárgylátás 131
A bőr nyomásérző-, melegérző-, hidegérző- és fájdalomérzőpontjainak felkeresése 132
A lokalizálóképesség (helyiérzés) vizsgálata 133
Az ízérzés vizsgálata 133
A szaglás vizsgálata 133
A hallás 134
A középfül működésének vizsgálata 135
Kolloid-chemiai és physikai-chemiai eljárások 135
Kolloidoldatok 135
Diffusio, dialysis és ultrafiltratio 136
Adsorptio és absorptio 138
Tyndalljelenség demonstrálása kolloidoldattal 139
Kataphoresis 139
Viscositas 140
Felületi feszültség 142
A felületi feszültség mérése Traube-féle stalagmometerrel 142
Osmosisnyomás 143
A villamosvezetőképesség mérése Kohlrausch szerint 145
Optikai eljárások 147
Colorimetria 147
Autenrieth-Königsberger-féle colorimeter 147
Duboscq-féle colorimeter 149
Standford-féle colorimeter 149
Nephelometria 150
Polarimetria 153
Refractometria 155
Függelék 159
Az elemek atomsúlya 159
Bertrand-féle táblázat 160
Van Slyke és Cullen-f. táblázat 161
Obach-f. táblázat 162-163
Táblázat a Pulfrich-f. refractometer használatához 164
Táblázat a serum, ex- és transsudatumok fehérjetartalmának meghatározásához 165

II. kötet
I. Fehérjék 1
Az alkatrészek kimutatása 1
Egyes aminosavak kimutatása 2
Kicsapási próbák 5
Színreakctiók 7
II. Szénhydratok 9
Általános cukorreactió 10
Reduktiós próbák 10
Furfurol próbák 12
Disaccharidok kimutatása 14
Polysaccharidok kimutatása 15
III. Zsirok 17
Zsirsavak reactiói 18
Zsirok kimutatása 19
Szappanok kimutatása 19
Cholesteridák kimutatása 20
IV. Nyál 21
V. Gyomornedv 23
VI. Pankreasnedv 27
VII. Az epe 28
VIII. A tej 31
IX. A vér 33
A vér reactiója 34
A vérplasma chemiája 35
A vér spektroskopiai vizsgálata 36
X. Vizelet 39
Vizelet vegyhatásvizsgálata 39
Vizelet egyes alkatrészeinek kimutatása 39
Vizelet anorganikus alkatrészeinek kimutatása 39
Kóros vizelet reactiói 43
Fehérjés vizelet reactiói 43
Cukros vizelet reactiói 45
Véres vizelet reactiói 46
Gennyes vizelet kimutatása 46
Ivóvíz vizsgálat 46
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem