kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 326 oldal |
Sorozatcím: | Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 3 |
Borgazdasági üzemek felszerelése és berendezése | 6 |
Borgazdasági épületek, helyiségek | 6 |
Sajtóház | 7 |
Erjesztő | 9 |
Pince | 10 |
Boroshordók (bortartályok) | 16 |
Fahordók | 17 |
Cementhordók | 32 |
Fémhordók | 35 |
Agyag- és üvegedények | 35 |
A borgazdasági üzem egyéb tartozéka és felszerelése | 36 |
A szőlőfürt összetétele | 38 |
A szőlő érése | 38 |
A szőlőfürt összetétele | 40 |
A szüret | 44 |
A szüreti terv | 44 |
Szüreti előkészületek | 45 |
A szüret ideje | 47 |
A termés szedése | 49 |
A termés válogatása | 50 |
A termés behordása | 52 |
A termés feldolgozása | 53 |
A szőlő zúzása és bogyózása | 53 |
Fehérborok készítése | 55 |
Vörösborok készítése | 55 |
Sillerborok készítése | 60 |
Sajtolás és a sajtók | 60 |
A must összetétele és minősítése | 67 |
A must alkotórészei | 67 |
A must minőségének megállapítása | 71 |
A borászatban előforduló mikroorganizmusok | 75 |
Az élesztők | 75 |
Penészgombák | 77 |
Baktériumok | 78 |
A must erjedése és kezelése | 79 |
Az erjedésről általában | 79 |
A természetes erjedés | 80 |
Fajélesztő (kultúrélesztő) alkalmazása | 81 |
A must kezelése | 85 |
A must erjedésével kapcsolatos változások | 90 |
Kémiai változások | 90 |
Fizikai változások | 92 |
A bor kezelése | 94 |
A bor fejlődése és érése | 94 |
Biológiai változások | 94 |
Kémiai változások | 95 |
Fizikai változások | 97 |
A bor kezeléséről általában | 97 |
A borgazdasági tisztaság | 99 |
A bor egyszerű kezelése | 100 |
A töltögetés | 101 |
A fejtés | 105 |
Kénezés | 122 |
Az iskolázó borkezelés | 129 |
Derítés | 130 |
Szűrés | 144 |
A bor szeparálása | 153 |
Pasztőrözés | 156 |
Házasítás | 159 |
A must és bor különleges kezelése | 161 |
Palackborok (borok palackozása) | 166 |
A must és a bor javítása | 178 |
A must cukortartalmának pótlása | 179 |
A bor szesztartalmának növelése | 182 |
Savtompítás (savcsökkentés) | 186 |
Színtelenítés, szagtalanítás, színezés | 190 |
A bor felfrissítése folyékony szénsavval | 192 |
Továbberjesztés, újraerjesztés (áterjesztés) | 193 |
Édesborok, csemegeborok | 195 |
Aszú és aszúhoz hasonló borok | 199 |
Tokaji eszencia | 199 |
Tokaji aszú | 200 |
Fordítás és máslás | 202 |
Tokaji szamorodni | 203 |
Készített csemegeborok | 204 |
A csemegebor alapanyagai | 204 |
A csemegebor készítésénél felhasznált alapanyagok mennyisége | 210 |
Ürmösborok | 214 |
A bor kémiai összetétele és vizsgálata | 216 |
A bor alkotórészei | 216 |
A bor egyszerű kémiai vizsgálata | 225 |
Mintavétel | 225 |
A bor fajsúlyának meghatározása | 227 |
Alkoholmeghatározás | 228 |
Alkoholmeghatározás a hajszálcsövesség alapján | 233 |
Extraktmeghatározás | 235 |
Invertcukor meghatározás | 236 |
Savtitrálás | 238 |
Kékderítéssel kapcsolatos kémiai vizsgálatok | 241 |
Borok osztályozása, bírálása és ízlelése | 244 |
A borízlelés általános szabályai | 245 |
Részletes borbírálat | 249 |
A must és a bor szállítása | 258 |
Szőlő- és borgazdasági melléktermékek hasznosítása | 265 |
A melléktermékek népgazdasági jelentősége | 265 |
A must sűrítése | 267 |
Sűrítési hányados | 268 |
Mustsűrítés előmunkálatai | 269 |
Mustsűrítés légritkított térben (vakuumos sűrítés) | 272 |
A sűrített must borgazdasági felhasználása | 277 |
Pálinkafőzés | 279 |
A lepárlás elmélete | 279 |
Finomítás. Rektifikáció. Deflegmáció | 281 |
A pálinkafőzés nyersanyagai | 282 |
Pálinkafőző-készülékek és azok tartozékai | 284 |
Pálinkafőzés kisüstön | 286 |
Alkoholmetria | 287 |
A törköly egyéb hasznosítása | 289 |
Borpárlat készítés | 291 |
A bor fagyasztása | 294 |
A seprő felhasználása | 295 |
Seprőbor készítése | 295 |
A seprő egyéb feldolgozása | 297 |
Pezsgő- és habzóbor gyártás | 297 |
A bor rendellenes elváltozásai | 302 |
Borbetegségek | 303 |
A bor virágosodása | 303 |
A bor ecetessége | 304 |
Tejsavas-mannitos erjedés | 305 |
Egéríz | 306 |
Biológiai almasavcsökkenés | 307 |
A bor megfordulása (borkősav- és glicerinerjedés) | 307 |
Keseredés vagy glicerinerjedés | 308 |
Nyúlósodás | 308 |
A bor záptojásszaga | 309 |
Barnatörés | 310 |
Borhibák | 311 |
Feketetörés | 311 |
Fehértörés | 312 |
Penészíz és dohosság | 313 |
Seprőíz | 313 |
Egyéb vegyes eredetű borhibák | 314 |
Magyarország borvidékei és borai | 316 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.