kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 470 oldal |
Sorozatcím: | A vendéglátás szervezése |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 62 fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: KG-273. |
A vendéglátás eszközei | |
Állóeszközök | 21 |
Az állóeszközök fogalma, fajtái | 21 |
Az állóeszközök állományának bővítése | 24 |
Szállítás, átvétel, használatbavétel | 27 |
Az állóeszközök nyilvántartása | 28 |
Az állóeszközök raktározása | 29 |
Az állóeszközök elhasználódása | 30 |
Az állóeszközök karbantartása | 31 |
Az állóeszközök felújítása | 32 |
Állóeszközök selejtezése | 32 |
Forgóeszközök | 33 |
Fogyóeszközök | 34 |
Csomagolás, göngyölegek | 43 |
Segédanyagok | 50 |
Ellenőrző kérdések | 56 |
A vendéglátóipari árubeszerzések szervezése | |
A termékforgalmazás rendje | 58 |
Beszerzési módok | 60 |
Az adásvétel típusú szerződések | 62 |
Megbízás típusú szerződések | 72 |
A vendéglátóipari vállalatok beszerzési forrásai | 75 |
Beszerzés a termelő- (ipari) üzemektől | 75 |
Nagykereskedelem | 78 |
Beszerzés a kiskereskedelemtől | 80 |
Helyi árualapból történő beszerzés | 80 |
A beszerzési döntések | 81 |
A beszerzés mennyisége és összetétele | 82 |
A beszerzés kondícióinak (feltételeinek) kialakítása | 82 |
A szállító partnerek kiválasztása | 85 |
A beszerzések lebonyolítása | 86 |
A vállalati központ feladatai | 86 |
Hálózati feladatok | 89 |
Az új üzemeltetési formában működő üzletek árubeszerzése | 91 |
Ellenőrző kérdések | 94 |
A vendéglátóipari fuvarozás szervezése | |
Szállítói kapcsolatok rendszere | 98 |
A fuvarozás formái | 99 |
Vasúti fuvarozás | 100 |
Közúti fuvarozás | 101 |
Vízi fuvarozás | 102 |
Légi fuvarozás | 103 |
Egyéb fuvarozási megoldások | 103 |
Fuvarozási módok | 103 |
Ömlesztett küldemények | 104 |
Darabos küldemények | 104 |
Konténeres fuvarozás | 105 |
Rakodólapos fuvarozás | 106 |
Termoszfuvarozás | 106 |
Fuvarozási feladatok a vendéglátásban | 107 |
Termelőüzemi kiszállítás | 107 |
Központi raktárból történő kiszállítás | 107 |
Üzletek közötti árumozgatás | 108 |
Átvállalt fuvarozás | 108 |
A fuvarozás vállalati szervezése | 109 |
A fuvarozás szervezésére ható tényezők | 109 |
A fuvarozási feladatok meghatározása | 110 |
A szükséges gépjármű-kapacitás biztosítása | 111 |
A gépjárművek üzemeltetésével és teljesítményével kapcsolatos legfontosabb ellenőrzési feladatok | 112 |
A fuvarozás vállalati irányítása | 114 |
Ellenőrző kérdések | 115 |
A vendéglátóipari raktározás szervezése | |
A raktározás folyamata | 118 |
Az áruátvétel | 120 |
A tárolás | 125 |
Az áru kiadása | 130 |
A raktározás feltételei | 131 |
A raktározás helyiségei | 132 |
A raktárhelyiség méretének és kapacitásának meghatározása | 137 |
A raktározás technikai eszközei | 140 |
A raktározás személyi feltételei | 147 |
A raktári dolgozók munkájának szervezése | 150 |
A raktárakkal szemben támasztott követelmények | 151 |
A raktár környezete és közlekedési útjai | 152 |
A raktár szellőzése | 153 |
A raktár higiéniája | 154 |
Munka- és tűzvédelem | 155 |
Az árukészletek megóvása, vagyonvédelme | 156 |
Vendéglátóipari raktárak | 159 |
Központi raktárak (bázisraktárak) | 160 |
Az üzleti (üzemi) raktárak | 167 |
A készletgazdálkodás szervezési összefüggései | 181 |
A készletek és a vállalati eredmény kapcsolata | 182 |
A készletgazdálkodás mutatói | 183 |
A forgási sebesség növelésének szervezési módszerei | 186 |
A készletgazdálkodás irányítása | 189 |
A készletek alakulásának közvetlen irányítása | 189 |
A készletnagyság keretutasítással való irányítása | 189 |
A készletek alakulásának közvetett irányítása | 190 |
Ellenőrző kérdések | 191 |
Az elszámoltatás (leltározás) szervezése a vendéglátásban | |
Leltározási alapfogalmak | 192 |
A leltározás fogalma | 192 |
A leltározás célja | 193 |
A leltározás fajtái, csoportosítása | 193 |
Leltározási eljárások | 196 |
A vendéglátás eszközeinek leltározása | 197 |
A leltározás technikai lebonyolítása | 199 |
Leltározási ütemterv | 199 |
A leltározás előkészítése | 200 |
A leltár felvétele | 201 |
A leltározás befejezése | 204 |
Pótleltár | 204 |
A leltáridőszak lezárása | 205 |
Ellenőrző kérdések | 210 |
A vendéglátóipari termelés helye a vendéglátó tevékenység folyamatában | |
A vendéglátóipari termelés alapfogalmai | 211 |
A vendéglátóipari termelés helye az alaptevékenység folyamatában | 213 |
A vendéglátóipari termelés sajátossága | 214 |
Az ipari megjelölés alapja | 215 |
Egyedi jelleg | 215 |
Kisüzemi szervezettség | 215 |
Kézimunka-igényesség | 216 |
Munkaerő-igényesség | 216 |
Eszközigényesség | 217 |
Energiaigényesség | 217 |
Üzemek közötti gazdasági kapcsolat | 217 |
Szazonalitás | 217 |
A vendéglátóipari termelés fejlődése, jelenlegi helyzete, fejlesztésének iránya | 218 |
A vendéglátóipari termelés fejlődése | 218 |
A vendéglátóipari termelés jelenlegi helyzete | 220 |
A vendéglátóipari termelés fejlődésének várható iránya | 221 |
Az élelmiszeripar és a vendéglátás kapcsolatrendszerének fejlesztése | 222 |
Ellenőrző kérdések | 224 |
A vendéglátóipari termelés folyamata | |
A vendéglátóipari termelés részfolyamatai | 226 |
A nyersanyag előkészítése | 226 |
A nyersanyagok előkészítése | 234 |
A termelés befejező műveletei | 236 |
A vendéglátóipari termelés kiegészítő műveletei | 237 |
A belső anyagmozgatás | 238 |
A mosogatás | 238 |
Hulladékok és ételmaradékok kezelése | 241 |
A takarítás | 242 |
Ellenőrző kérdések | 243 |
A vendéglátóipari termelés munkahelyei | |
Az előkészítés munkahelyei | 245 |
Zöldség-előkészítő | 246 |
Zöldségutánmosó | 250 |
Húselőkészítő | 251 |
Husutánmosó | 254 |
Halelőkészítő | 255 |
Vad- és baromfi előkészítő | 257 |
Tojáselőkészítő | 257 |
Az ételkészítés munkahelyei | 259 |
Melegkonyha | 260 |
Tésztakonyha | 266 |
Diétáskonyha | 268 |
Kávékonyha | 270 |
Tej- (tea-) konyha | 271 |
Hidegkonyha | 273 |
Cukrászkonyha | 274 |
Ételkészítés a vendég asztalánál | 276 |
A befejező műveletek munkahelyei | 277 |
Tálaló | 277 |
A vendéglátóipari termelés kiegészítő műveleteinek munkahelyei | 286 |
A mosogatás munkahelyei | 286 |
A hulladék és ételmaradék tárolását szolgáló helyiségek | 294 |
A takarítás eszközeinek tárolását szolgáló helyiségek | 295 |
A vendéglátóipari termelés kiegészítő létesítményei | 296 |
Szociális helyiségek | 297 |
Irodák | 303 |
Közlekedő helyiségek | 304 |
Épületgépészeti helyiségek | 305 |
Ellenőrző kérdések | 305 |
Termelőüzemek a vendéglátásban | |
A termelőüzem általános jellemzői | 307 |
A termelőüzem fogalma | 307 |
A termelőüzem típusai | 308 |
Készterméket előállító üzemek a vendéglátásban | 317 |
Termelő konyhaüzem | 317 |
Gyorsfagyasztott készételeket gyártó üzem | 347 |
Cukrászati termelőüzem | 366 |
Központi hidegkonyhaüzem | 382 |
Félkész termékeket előállító üzemek a vendéglátásban | 398 |
Központi húselőkészítő üzemek | 399 |
Központi zöldség-előkészítő üzem | 413 |
Ellenőrző kérdések | 424 |
A vendéglátóipari termelés személyi feltételei | |
A vendéglátóipari termelés munkakörei | 427 |
Alkalmassági feltételek | 432 |
Általános követelmények | 432 |
Szakmai követelmények | 432 |
Különleges követelmények | 433 |
Szervezeti felépítés | 433 |
A termelésben részt vevő dolgozók gazdasági kapcsolatai | 435 |
A munkabér | 435 |
Bérrendszer | 436 |
A vendéglátás dolgozóinak bérezése | 436 |
Munkabéren kívüli anyagi ösztönzők | 439 |
A munkaerő-szükséglet meghatározása és a dolgozók beosztása | 442 |
A munkaerő-szükséglet meghatározása | 442 |
A munkaerő beosztása | 445 |
Ellenőrző kérdések | 448 |
A vendéglátóipari program tartalma | 450 |
A termelési program tartalma | 450 |
A termelési program fogalma | 450 |
A termelési programot meghatározó tényezők | 450 |
A vendéglátóipari termelőüzemek termelési programja | 453 |
Termelési ív | 454 |
Menükönyv | 455 |
A menükönyvszerkesztés gyakorlata | 456 |
A menükönyv szerkezete | 456 |
A választék terjedelme | 466 |
Az adatszám meghatározása | 466 |
Ellenőrző kérdések | 471 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.