kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 243 oldal |
Sorozatcím: | A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari technológia alapjai |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 13 cm |
ISBN: | 963-356-295-3 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Bevezetés | 11 |
Köszönetnyilvánítás | 13 |
Az állattenyésztési termelés fontosabb alapfogalmai, termelési tényezői és feladatai | 15 |
Az állattenyésztés fogalma, jelentősége | 15 |
Az állattenyésztés fogalma | 15 |
A gazdasági állatok eredete és a háziasítás | 16 |
Az állattenyésztés jelentősége, helyzete, erőforrásai | 16 |
A haszonállat és a környezet kapcsolata | 19 |
Gazdasági állataink rendszerezése | 19 |
Az állattenyésztésben alkalmazott genetika alapjai | 24 |
Örökléstani alapfogalmak | 24 |
A kvalitatív és kvantitatív tulajdonságok öröklődése | 27 |
A gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai | 28 |
Szaporodásbiológiai fogalmak, szaporítás, felnevelés | 32 |
Ivarzás, párzás | 32 |
A pároztatás módszerei | 33 |
A vemhesség és az ellés | 34 |
Az újszülött ápolásának legfőbb feladatai | 36 |
A növendékállatok felnevelésének alapelvei | 37 |
Gazdasági állatok tenyésztése | 37 |
Tenyésztéstechnikai fogalmak és módszertani alapismeretek | 38 |
Törzskönyvezés, egyedi megjelölés | 40 |
Tenyésztési eljárások | 42 |
Gazdasági állatok elhelyezése | 44 |
Fogalomtár | 46 |
Kulcsszavak | 47 |
Ellenőrző kérdések | 47 |
Takarmányozási alapismeretek | 48 |
A takarmányok összetétele, a takarmány-alkotórészek szerepe az állatok táplálkozásában | 48 |
A takarmányok szerves anyagai | 50 |
A takarmányok szervetlen anyagai | 54 |
A takarmányfelvételt és hasznosulást befolyásoló tényezők | 54 |
A takarmányok kihasználása, értékesülése, táplálóértéke | 56 |
Energia-értékelés | 57 |
Víz és ásványi anyag forgalom | 61 |
A takarmánygazdálkodás feladatai | 64 |
A takarmányok csoportosítása | 64 |
A takarmányok eltartása és etetése | 66 |
Takarmány előkészítés, abrakkeverékek | 68 |
A takarmányozás gyakorlata | 70 |
A takarmányadag összeállítás irányelvei | 71 |
A takarmányellátás megszervezése | 74 |
Tejtermelő tehenészet, húshasznú tehéntartás, marhahizlalás | 78 |
A szarvasmarha-tenyésztés technológiája | 78 |
A szarvasmarha-tenyésztés helyzete, jelentősége, távlati célkitűzései | 78 |
A szarvamarha elvenezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 80 |
Tejtermelő tehenészet | 80 |
Juhtenyésztés és hizlalás | 108 |
A juhtenyésztés technológiája | 108 |
A juhtenyésztés helyzete, jelentősége, távlati célkitűzései | 108 |
A juhok elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 109 |
A juhok tenyésztése, fajtái | 110 |
A juhok szaporítása és felnevelése | 114 |
A juhok elhelyezése és takarmányozása | 118 |
A juhok hasznosítása | 121 |
Sertéstenyésztés és hizlalás | 130 |
A sertéstenyésztés technológiája | 130 |
A sertéstenyésztés helyzete, jelentősége, távlati célkitűzései | 130 |
A sertés elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 132 |
A sertés tenyésztése, fajtái, jelentősebb hibridek | 132 |
A sertés szaporítása és felnevelése | 139 |
A sertés elhelyezése és takarmányozása | 143 |
A sertés hizlalása | 153 |
A sertés minősítése | 156 |
Lótenyésztés és hasznosítás | 160 |
Lótenyésztési alapismeretek | 160 |
A ló gazdasági értéke, létszáma, lótenyésztésünk távlati célkitűzései | 160 |
A ló elnevezései ivar, kor és használat szerint | 161 |
A ló mozgása | 163 |
A ló tenyésztése és fajtái | 163 |
A ló szaporítása | 168 |
A lovak takarmányozása és tartása | 169 |
Baromfitenyésztés és hizlalás | 175 |
A baromfitenyésztés alapjai | 175 |
Tyúktenyésztés | 175 |
Egyéb baromfifajok | 205 |
Irodalomjegyzék | 235 |
Mellékletek | 221 |
Tárgymutató | 239 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.