kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Gödöllői Agrártudományi Egyetem |
---|---|
Kiadás helye: | Gyöngyös |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 702 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 29 cm x 20 cm |
ISBN: | |
I. kötet | |
Az egyes oktatócsomagok tartalma | 3 |
Bevezetés | 9 |
Az oktatási csomag használata | 10 |
Hogyan tanuljon | 13 |
A technológia fogalma, tárgyköre, költségei | 15 |
A technológia fogalma, ágai, tárgyköre | 15 |
A technológia értelmezése | 15 |
A technológia tárgyköre | 16 |
Technológiai terv, technológiai változat, költségek | 16 |
A növényi termékelőállítás fontosabb feltételei | 20 |
A mezőgazdasági növények termesztésének feltételei és körülményei | 20 |
A növény és környezete | 20 |
A növények életjelenségei | 28 |
Földműveléstani alapismeretek | 35 |
Földművelési alapfogalmak, a talaj és növény kapcsolata | 35 |
A talaj fogalma, kialakulása, tulajdonságai, összetétele, szerkezete | 35 |
A főbb talajtípusok | 38 |
A talajvédelem feladatai és lehetséges módjai | 45 |
Földhasználat | 46 |
Talajművelés, talajművelési rendszerek | 48 |
A növénytermesztés munkafolyamatai | 61 |
Fontosabb növényeink termesztés-technológiai feladatai | 61 |
A növények csoportosítása | 61 |
A tápanyag visszapótlás | 63 |
Az öntözés | 81 |
A vetés | 86 |
A növényvédelem technológiája | 96 |
A termésbecslés | 106 |
A betakarítás, szállítás, tárolás | 112 |
A határszemle | 143 |
Legfontosabb szántóföldi növényeink | 154 |
Legfontosabb szántóföldi növényeink | 154 |
Őszi búza | 155 |
Rozs | 159 |
Őszi árpa | 159 |
Tavaszi árpa | 160 |
Kukorica | 160 |
Burgonya | 162 |
Cukorrépa | 162 |
Napraforgó | 163 |
Őszi káposztarepce | 164 |
Lucerna | 165 |
A mezőgazdasági termelés műszaki alapjai | 170 |
Műszaki alapok | 170 |
Gépek | 170 |
Mezőgazdasági géprendszer | 171 |
Ágazati (vertikális) géprendszer | 171 |
Funkcionális (horizontális) géprendszer | 172 |
Szántóföldi gépcsoport | 174 |
Gépcsoportok mozgása a földtáblákon | 178 |
A géprendszer összeállításának műszaki szempontjai | 180 |
A gépek műszaki kiszolgálása | 181 |
Táblázatok jegyzéke | 184 |
Ábrák jegyzéke | 185 |
II. kötet | |
Az egyes oktatócsomagok tartalma | 3 |
Bevezetés | 9 |
Az oktatási csomag használata | 10 |
Hogyan tanuljon | 13 |
A zöldségtermesztés fontosabb feltételei és munkafolyamatai | 15 |
Zöldségtermesztés | 15 |
A zöldségtermesztés fogalma, jelentősége | 15 |
A zöldségnövények környezeti igényei | 15 |
A zöldségnövények csoportosítása | 18 |
Szabadföldi zöldségtermesztés | 20 |
Zöldséghajtás | 31 |
Zöldséghajtás | 31 |
A zöldséghajtás helyzete | 31 |
A paprikahajtás technológiája fűtés nélküli fóliasátorban | 38 |
A gyümölcstermesztés munkafolyamatai | 44 |
A gyümölcságazat szerepe, jelentősége | 44 |
A gyümölcságazat jellemzése | 4 |
A friss gyümölcs fogyasztás | 44 |
A gyümölcskivitel | 45 |
A gyümölcstermő növények morfológiai (alaktani) csoportosítása | 47 |
A gyümölcstermő növények gyakorlati csoportosítása | 48 |
A gyümölcstermő növények termőrészei | 49 |
A gyümölcstermő növények koronaformái | 52 |
Az ültetvény-beruházás tervezée | 56 |
Az ültetvény-beruházás kivitelezése | 58 |
Az ültetvény-beruházás gazdaságossága | 61 |
A metszés szervezése | 65 |
Munkaszervezés a gyümölcsök növényvédelmében | 68 |
A tápanyag-gazdálkodás szervezése | 70 |
A betakarítás szervezése | 72 |
Az alma és a körte áruvá készítésének szervezése | 76 |
A csonthéjas és bogyós gyümölcsök gépi betakarítása | 77 |
A tárolás szervezési feladatai | 80 |
Az értékesítés szervezése | 81 |
Az ár-költség-nyereség-fedezet (ÁKNF) összefüggés alkalmazása | 83 |
A szőlőtermesztés feltételei és munkafolyamatai | 91 |
Szőlőtermesztés | 91 |
A szőlőágazat jellemzése | 91 |
A szőlőnövény jellemzése | 93 |
A szőlő telepítése és a támberendezés létesítése | 94 |
A termesztés-technológiát meghatározó tényezők | 96 |
A termesztéstechnológia kérdései | 98 |
Dísznövény és faiskolai termesztés | 114 |
Dísznövénytermesztés | 114 |
A dísznövények csoportosítása | 114 |
A muskátli (Pelargonium Zonale hibridek) termesztéstechnológiája | 115 |
Egynyári dísznövények | 118 |
Kétnyári dísznövények | 120 |
Évelő dísznövények | 121 |
Díszfák | 122 |
Növényházi dísznövények | 124 |
Faiskola | 128 |
A faiskola fogalma és típusai | 128 |
A faiskola részei és beosztása | 128 |
Faiskolai nevlés | 134 |
Táblázatok jegyzéke | 143 |
Ábrák jegyzéke | 144 |
III. kötet | |
Bevezetés | 11 |
Az oktatási csomag használata | 12 |
Hogyan tanuljon | 15 |
Az állattenyésztési termelés és fontosabb alapfogalmai, termelési tényezői és feladatai | 17 |
Az állattenyésztési termelés alapfogalmai | 17 |
Az állattenyésztés fogalma, jelentősége | 17 |
A haszonállat és a környezet kapcsolata | 20 |
Gazdasági állataink rendszerezése | 21 |
Az állattenyésztésben alkalmazott genetika alapjai | 24 |
Szaporodásbiológiai fogalmak, szaporítás, felnevelés | 31 |
Gazdasági állatok tenyésztése | 36 |
Gazdasági állatok elhelyezése | 42 |
Takarmányozási ismeretek | 47 |
Takarmányozás alapjai | 47 |
A takarmányok összetétele, a takarmány-alkotórészek szerepe az állatok táplálkozásában | 47 |
A takarmányfelvételt és hasznosulást befolyásoló tényezők | 53 |
A takarmánygazdálkodás feladatai | 61 |
Részletes állattenyésztés (szarvasmarha és juh) | 75 |
A szarvasmarha-tenyésztés technológiája | 75 |
A szarvasmarha-tenyésztés helyzete, jelentősége, távlati célkitűzései | 75 |
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 77 |
Tejtermelő tehenészet | 77 |
A juhtenyésztés technológiája | 100 |
A juhtenyésztés helyzete, jelentősége, távlati célkitűzései | 100 |
A juhok elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 101 |
A juhok tenyésztése, fajtái | 101 |
A juhok szaporítása és felnevelése | 104 |
A juhok elhelyezése és takarmányozása | 107 |
A juhok hasznosítása | 110 |
Részletes állattenyésztés (sertés, ló és baromfi) | 120 |
A sertéstenyésztés technológiája | 120 |
A sertéstenyésztés helyzete, jelentősége, távlati célkitűzései | 120 |
A sertés elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 121 |
A sertés tenyésztése, fajtái, jelentősebb hibridek | 122 |
A sertés szaporítása és felnevelése | 127 |
A sertés elhelyezése és takarmányozása | 131 |
A sertés hizlalása | 138 |
A sertés minősítése | 141 |
Lótenyésztési alapismeretek | 146 |
A ló gazdasági értéke, létszáma, lótenyésztésünk távlati célkitűzései | 146 |
A ló elnevezései ivar, kor és használat szerint | 147 |
A ló mozgása | 148 |
A ló tenyésztése és fajtái | 148 |
A ló szaporítása | 152 |
A lovak takarmányozása és tartása | 153 |
A baromfitenésztés alapjai | 153 |
A baromfitenyésztés alapjai | 159 |
Tyúktenyésztés | 159 |
Egyéb baromfifajok | 185 |
Táblázatok jegyzéke | 200 |
Ábrák jegyzéke | 201 |
IV. kötet | |
Az egyes oktatócsomagok tartalma | 3 |
Bevezetés | 10 |
Az oktatási csomag használata | 11 |
Hogyan tanuljon | 14 |
Az élelmiszeripar főbb jellemzői | 15 |
Az élelmiszeripar főbb jellemzői, szerkezete és ágazati kapcsolatai | 15 |
Az élelmiszeripar helyzete | 15 |
A belföldi élelmiszerfogyasztás tendenciái | 18 |
Élelmiszer export és versenyképesség | 20 |
Élelmiszertörvény, élelmiszer-feldolgozás feltételei | 21 |
Az élelmiszertövény célja | 21 |
Az élelmiszer-feldolgozás szükségessége | 21 |
A törvény általános és értelmező rendelkezései | 21 |
A törvény főbb fejezetei | 24 |
Az EU élelmiszertörvényének általános irányelvei | 25 |
Élelmiszer-feldolgozás, élelmiszer-tartósítás | 27 |
Élelmiszer-feldolgozás és tartósítás | 27 |
Az élelmiszerek romlása | 27 |
Élelmiszertartósítási eljárások | 28 |
Az élelmiszer-feldolgozás főbb műveletei | 34 |
Az élelmiszeriparban alkalmazott eljárások | 34 |
Élelmiszerrel érintkezésbe kerülő berendezések, eszközök felületére vonatkozó előírások | 34 |
Folyadékok, gázok áramlásán alapuló műveletek | 35 |
Szállítás | 35 |
Ülepítés, centrifugálás, szűrés, keverés, préselés, passzírozás | 35 |
Szilárd, szemcsés anyagok kezelése | 37 |
Aprítás, szitálás, osztályozás | 38 |
Közegáramoltatás, fluidizálás | 39 |
Hőkezelés | 39 |
Hőcserélés, sterilezés, pasztőrözés, bepárlás, sütés, pörkölés | 39 |
Hőelvonás | 41 |
Anyagátadási műveletek | 41 |
Szárítás | 41 |
Extrakció | 42 |
Ioncsere | 42 |
Az élelmiszeripari technológia ismeretei | 46 |
Élelmiszeripari technológia | 46 |
Húsfeldolgozás technológiája | 46 |
A hús összetétele | 47 |
A vágás folyamatelemei | 51 |
Húskészítmények gyártástechnológiája | 52 |
Minőségszabályozás a húsiparban | 55 |
Ellenőrző kérdések | 56 |
A baromfifeldolgozás technológiája | 56 |
Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás | 62 |
A zöldség- és gyümölcstermesztés lehetőségei | 62 |
A nyersanyagokkal szemben támasztott követelmények | 63 |
A feldolgozás módjai | 63 |
A növényolaj-ipar | 73 |
A növényolaj előállítás és margaringyártás lehetőségei | 74 |
Az olajgyártás nyersanagai | 75 |
A feldolgozás módjai | 75 |
Cukor- és édesipar | 79 |
A cukoripar helyzete | 80 |
A cukorgyártás technológiája | 81 |
Az édesipar | 83 |
Tejtermékek gyártása | 85 |
A tejipar helyzete | 85 |
A nyersanyagok kezelése | 87 |
Tejátvétel | 89 |
Fogyasztói tej előállítása | 89 |
Tejszín-készítmények | 90 |
A vajgyártás technológiája | 90 |
Joghurt, kefír előállítás | 92 |
Étkezési túró, sajtgyártás | 92 |
Gabona, feldolgozás, sütőipar és tésztagyártás | 99 |
A gabona-feldolgozás és sütőipar helyzete | 99 |
Gabona-feldolgozás | 100 |
Sütőipari feldolgozás technológiája | 104 |
Tésztagyártás | 107 |
Takarmánygyártás | 108 |
A takarmányipar helyzete | 109 |
A keveréktakarmány-gyártás követelményei | 110 |
Az előállítás technológiái | 112 |
Ellenőrző kérdések | 114 |
A szőlőfeldolgozás és borászat technológiája | 115 |
A fehérbor-készítés technológiája | 117 |
A vörösbor, siller és rozé borok készítésének technológiája | 122 |
A borok kezelése | 124 |
A borok forgalmazása | 125 |
Szesz- és söripar | 128 |
A szeszipar és söripar helyzete | 128 |
Szeszgyártás | 128 |
Élesztőgyártás | 129 |
Pálinkafőzés | 129 |
Sörgyártás | 131 |
Fogalomtár | 135 |
Kulcsszavak | 136 |
Ellenőrző kérdések | 136 |
Feleletválasztás | 136 |
Ajánlott irodalom | 138 |
Információs rendszere - minőségbiztosítás - szabványok | 140 |
Az információs rendszerek és a minőség összefüggése | 140 |
Az információs rendszer feladatai | 140 |
A minőségbiztosítás szükségessége és lényege | 141 |
Minőségügyi alapfogalmak | 143 |
A minőségbiztosítás helyzete | 146 |
A szabványosítás és a szabvány | 148 |
Ellenőrző kérdések | 151 |
Csomagolás, termékforgalmazás | 152 |
Élelmiszer csomagolása, forgalmazása | 152 |
Az Ét. rendelkezései a szállítás, tárolás feltételeiről | 152 |
Élelmiszerek forgalmazása | 161 |
Élelmiszerek szállítása, kereskedelme | 163 |
Fogalomtár | 165 |
Kulcsszavak | 165 |
Ellenőrző kérdések | 166 |
Feleletválasztás | 166 |
Ajánlott irodalom | 168 |
Táblázatok jegyzéke | 169 |
Ábrák jegyzéke | 170 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.