1.062.184

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés a biológiai és élelmiszeripari technológiába

Vegyészmérnök hallgatók részére/Kézirat

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 72 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Megjelent 103 példányban. 15 fekete-fehér ábrával illusztrált. Tankönyvi szám: J6-842.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az utóbbi évtizedek sok egyéb tudományághoz és iparághoz hasonlóan, nagy fejlődést hoztak biológiai és élelmiszeripari technológiák területén is. A gyors fejlődést megalapozó tényezők közül... Tovább

Előszó

Az utóbbi évtizedek sok egyéb tudományághoz és iparághoz hasonlóan, nagy fejlődést hoztak biológiai és élelmiszeripari technológiák területén is. A gyors fejlődést megalapozó tényezők közül kiemelhetjük a biokémia, az élelmiszerkémia, a mikrobiológia, a müvelettan ujabb eredményeit, a növekvő mennyiségi és minőségi igényeket. Számos uj technológiai eljárás alakult ki, klasszikus sokáig megváltoztathatatlannak hitt technológiák változtak meg alapvetően, uj élelmiszerek gyártása kezdődött meg, bővült a biológiai uton előállitott termékek köre. Rohamosan terjednek a korszerü folytonos technológiai eljárások, jelentősen előrelépett az automatizálás, megjelentek a számitógépes irányitásu üzemek, technológiák.
A vegyészmérnök hallgatók részére előadott tananyagban állandó korszerüsitéssel kiséreltük meg, ill. kíséreljük meg a gyors fejlődés követését. Az 1952-ben megjelent "Telegd Kováts-Holló: Élelmezési Iparok. II." tankönyv mellett: a hallgatóknak fokozatosan egyre több kiegészítő anyagot kellett áttanulmányozniok a jó felkészüléshez. Az 1960-as évek elején bevezetett oktatási reform a müveleti oktatás szélesitésével, a "Biológiai ipari müveletek" tárgy bevezetésével uj alapokra helyezte a technológiai oktatást is. A hallgatók felkészülésének elősegítésére 1965-ben az esti tagozat részére készült két technológiai jegyzet (Lásztity R: "Élelmiszeriparok" és Puskás A.: "Mezőgazdasági és fermentációs iparok"), amelyek a fenti fejlődést, valamint a hosszabb termelési gyakorlatok adta lehetőségeket is figyelembe vették. Vissza

Tartalom

Előszó3
A biológiai és élelmiszeriparok népgazdasági jelentősége5
A biológiai és élelmiszeriparok történelmi fejlődése, a további fejlődés várható irányai8
A biológiai élelmiszeripari nyersanyagokra vonatkozó néhány általános ismeret17
A növényi sejtek felépitése17
Az állati test szövetei és szerkezetük29
Az élelmiszeripari nyersanyagok kémiai összetétele31
Élelmiszeripari nyersanyagok és élelmiszerek fontosabb fizikai tulajdonságai32
Fontosabb élelmiszeripari nyersanyagok34
Gabonafélék34
Olajos magvak, hüvelyesek34
Gyümölcsök34
Főzelékfélék34
Egyéb növényi nyersanyagok35
Állati eredetü nyersanyagok36
A biológiai és élelmiszeripari technológiák általános kérdései37
A biológiai élelmiszeripari technológiák legfontosabb müveletei39
Általános, nem speciálisan élelmiszeripari müveletek40
Szállitás40
Apritás41
Elválasztás41
Az élelmiszerek összetételének biztositását célzó műveletek42
Keverés, oldás42
Viztartalom eltávolitása, zsirtartalom eltávolitása42
Extrakció, diffuzió, desztilláció (lepárlás)42
Nem kívánatos komponensek mechanikai úton történő eltávolitása42
Fermentáció (erjesztés)43
Az élelmiszerek szerkezeti, kolloidikai, reológiai tulajdonságainak kialakitását célzó müveletek43
Az élelmiszerek jellegzetes érzékszervi tulajdonságok, élvezeti érték kialakitását célzó müveletek44
Az élelmiszerek tartósságát, az azokkal szemben támasztott higiéniai, és egészségügyi követelmények teljesitését célzó müveletek45
Fizikai elváltozások meggátlása45
Élelmiszerek kémiai romlásának gátlása49
A mikroorganizmusok okozta elváltozások meggátlása53
Az élelmiszerek jellegzetes megjelenési formájának biztositását szolgáló müveletek67
Az élelmiszeripari technológiák általános felépítése69
Irodalom70
Tartalomjegyzék71
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem