Fülszöveg
Dobrotka Pál
1958. április 18.-án született Szarvason. Apai ágon a város neves iparos családjából származik: nagyapja és édesapja is órás volt. Iskoláit szülővárosában végezte: az általános iskolát a 2. Sz. Ált. Iskolában, a középiskolát a Vajda Péter Gimnáziumban. 1977-ben érettségizett. Édesapja tanácsára nem folytatta a hagyományos órás mesterséget, amely ekkoriban ment át forradalmi változáson, s úgy tűnt, hogy a mechanikus órák kiszorulnak a forgalomból, s ugyancsak ő irányította a vendéglátóipar felé. Szarvason kezdte pályáját; 1984-ben vendéglátó-ipari üzletvezetői végzettséget szerzett, 1986-ban Budapesten felsőfokú kereskedelmi szakvizsgát tett.
1980-tól az Erzsébet-ligeti Pavilonban , a Sirály vendéglőben majd az Árpád Szállóban dolgozott. Szakmáját megszerette és lelkiismeretesen végezte. A szakmai ranglétrán lépésről lépésre haladt. Később Békéscsabán felszolgálóként gyakorolta szakmáját különböző vendéglátó-ipari egységekben. Fiatalkori álmát valósította meg, amikor...
Tovább
Fülszöveg
Dobrotka Pál
1958. április 18.-án született Szarvason. Apai ágon a város neves iparos családjából származik: nagyapja és édesapja is órás volt. Iskoláit szülővárosában végezte: az általános iskolát a 2. Sz. Ált. Iskolában, a középiskolát a Vajda Péter Gimnáziumban. 1977-ben érettségizett. Édesapja tanácsára nem folytatta a hagyományos órás mesterséget, amely ekkoriban ment át forradalmi változáson, s úgy tűnt, hogy a mechanikus órák kiszorulnak a forgalomból, s ugyancsak ő irányította a vendéglátóipar felé. Szarvason kezdte pályáját; 1984-ben vendéglátó-ipari üzletvezetői végzettséget szerzett, 1986-ban Budapesten felsőfokú kereskedelmi szakvizsgát tett.
1980-tól az Erzsébet-ligeti Pavilonban , a Sirály vendéglőben majd az Árpád Szállóban dolgozott. Szakmáját megszerette és lelkiismeretesen végezte. A szakmai ranglétrán lépésről lépésre haladt. Később Békéscsabán felszolgálóként gyakorolta szakmáját különböző vendéglátó-ipari egységekben. Fiatalkori álmát valósította meg, amikor í985-től vendéglátó-ipari vállalkozó lett. Először egy lerobbant békéscsabai kisvendéglőt 0ó barát bisztró) bérelt, azt fejlesztette színvonalas vendéglővé (Magyar lűrály Étterem és Söröző), majd a rendszerváltás után, amikor úgy tűnt, hogy a tömegétkeztetés veszteséges vállalkozás, felvállalta ezt a feladatot. Vállalkozásának fő profilja a tömegétkeztetés lett, éttermeket és nagykonyhákat üzemeltetett Békéscsabán, Szarvason; színvonalas vendéglátó hellyé emelte a vésztői Monostor éttermet. Időközben családot alapított. Gyermekei: Marianna, Paula és Ilona.
Dobrotka Pál közéleti érdeklődésű ember. Alapító tagja a szarvasi Tessedik Táncegyüttes Alapítványnak, a Szarvasi Vízisport Alapítványnak, tagja Szarvas Város Baráti Körének. 2006-ig a Békéscsabai Penn Teniszklub elnöke és a Békés megyei Tenisz Szövetség elnökségi tagja. 2004-ben „Békés megye tenisz sportjáért" kitüntetésben részesült.
2003. évben súlyos autóbalesetet szenvedett, amely megtörte szakmai pályáját, Békés megyei vállalkozását megszüntette. 2006. óta a Szeged-Tápéi Egészségmegőrző Központ üzemeltetője a Tisza-partján.
Szenvedélyes gyűjtői múltat tudhat maga mögött. Korábban jelentős numizmatikai gyűjteménye volt, majd amikor megvált e gyűjteménytől, a képes levelezőlapok felé fordult érdeklődése. Elsősorban a történelmi Magyarország településein kiadott régi épületeket ábrázoló képeslapokat gyűjtötte, de jelentős gyűjteménye volt a Szarvasról és Békéscsabáról megjelent, a város épületeit ábrázoló képeslapokból. Ezekből válogatta ki a legérdekesebbeket és legértékesebbeket, s jelentette meg könyv alakban. E második bővített kiadást megelőzte az Üdvözlet Békés-Csabáról című, szintén képes levelezőlapokból álló nagy sikerű könyve.
Vissza