Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 199 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 3 |
Fizikai kémia | 5 |
Kémiai hangsúly, tömeghatás törvénye | 5 |
Diszperz rendszerek | 6 |
Szuszpenziók | 8 |
Valódi oldatok | 9 |
Kolloid-oldatok | 29 |
Felületi jelenségek | 36 |
A kémiai reakciók kinetikája, a reakciósebesség | 38 |
Homogén rendszerek kinetikája | 38 |
Heterogén rendszerek kinetikája | 42 |
Szénhidrátok | 44 |
A szénhrátok csoportosítása | 44 |
Monoszacharidok | 45 |
A cukrok fizikai tulajdonságai | 45 |
A cukor térszerkezeti ábrázolása | 46 |
A cukor kémiai sajátosságai | 47 |
Fontosabb monoszacharidok | 58 |
Oligoszacharidok | 52 |
Diszacharidok | 53 |
Triszacharidok | 55 |
Poliszacharidok | 56 |
Fehérjék | 60 |
A fehérjék jelentősége | 60 |
A fehérjék tulajdonságai | 61 |
A fehérjék osztályozása | 65 |
Egyszerű fehérjék | 66 |
Összetett fehérjék | 68 |
Fehérjebontási termékek | 68 |
Az aminosavak | 69 |
A fehérjemolekulák szerkezete | 75 |
A fehérjék elektrolites disszociációja | 81 |
A fehérjék a táplálkozásban és az iparban | 83 |
A fehérjék körútja a természetben | 87 |
Alkoholok | 90 |
Metilalkohol | 90 |
Etilalkohol | 91 |
Propilalkohol | 93 |
Amilalkohol | 93 |
Enzimkémia | 95 |
Általános rész | 95 |
Mi a katalizátor? | 95 |
Az enzimkémia vázlatos fejlődéstörténete | 96 |
Az enzimek elnevezése | 98 |
Az enzimek vegyi összetétele | 98 |
Kristályos enzimek | 99 |
Az enzimműködés fajlagossága | 101 |
Az enzimek aktiválódása | 104 |
A pH hatása az enzimaktivitásra | 105 |
A hőmérséklet hatása az enzimaktivitásra | 107 |
Anionok és kationok hatása az enzimaktivitásra | 109 |
Az enzimreakciók kinetikája | 110 |
Az enzimműködés gátlása (inhibició) | 115 |
Különböző típusú inhibítorok | 119 |
Enzimes szintézis | 122 |
Az enzimek osztályozása | 123 |
Az enzimek részletezése | 123 |
Hidrolázok | 124 |
Észterázok | 124 |
Karbohidrázok | 126 |
Fehérjebontó enzimek (proteázok) | 135 |
Dezmolázok | 141 |
Oxidációs enzimek | 141 |
Szénsavat lehasító enzimek (dekarboxilázok) | 147 |
Hidrázok, mutázok és izomerázok | 149 |
Vitaminok, bioszanyagok | 151 |
A-vitamin | 153 |
C-vitamin | 153 |
Kalciferol (D2-vitamin) | 154 |
Tiamin (B1-vitamin) | 157 |
Riboflavin (B2-vitamin) | 158 |
Nikotinsav-Nikotinsavamid (Niacid-Niacinamid) | 158 |
Pantoténsav | 159 |
Piridoxin | 160 |
Inozit | 161 |
Biotin | 161 |
Para-aminobenoesav | 162 |
Folsav | 163 |
Mikroorganizmusok bioszanyagai | 164 |
Ipari erjedések kémiája | 166 |
Dezmolizises bomlási folyamatok oxigén közreműködése nélkül | 166 |
Kizárólag dezmolízises bomlási folyamatok | 166 |
Alkoholos és glicerines erjedés | 166 |
Tejsavas erjedés | 175 |
Dezmolízises folyamatok a bomlási termékek egyidejű szintézisével | 181 |
Vajsavas erjedés | 181 |
Butilalkohol-acetonos erjedés | 182 |
Oxidációs erjedések oxigén közreműködésével | 184 |
Dezmolízises bomlási folyamatok a képződő bomlási termékek egyidejű szintézisével | 185 |
Citromsavas erjedés | 185 |
Oxálsavas erjedés | 185 |
Kizárólag oxidációs folyamatok | 187 |
Glukonsavképződés | 187 |
Ecetes erjedés | 187 |
A cukor biológiai elégetése | 189 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.