1.060.604

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés I.

Általános rész és a szőlő szaporítása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kertészeti Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 416 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 400 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A termésükért és oltási alanyként termesztett szőlőfajok, azok természetes és mesterséges fajtái, hibridjei a kertészeti növények csoportjába tartoznak, a szőlőtermesztés pedig a kertészeti... Tovább

Előszó

A termésükért és oltási alanyként termesztett szőlőfajok, azok természetes és mesterséges fajtái, hibridjei a kertészeti növények csoportjába tartoznak, a szőlőtermesztés pedig a kertészeti növénytermesztés egyik ágazata.
A szőlőt egyrészt szőlő- és gyümölcscukorban gazdag, ezeken kívül különböző savakat, sókat, vitaminokat tartalmazó, kiváló étrendi hatású, tápláló, nyersen és aszalva fogyasztásra alkalmas gyümölcséért, továbbá alkoholtartalmú (bor, borpárlat stb.) és alkoholmentes üdítő italokká és desszertekké feldolgozható terméséért termesztik. Az étkezési vagy csemegeszőlő jelentős helyet foglal el a fogyasztott gyümölcsök, a bor és a szőlőlé alapanyagú italok pedig az élvezeti cikkek, ill. üdítő italok között. A szőlő és a belőle készült termékek nemcsak a belföldi igényeket elégítik ki a szőlőtermesztő államokban, hanem jelentős adóalapot és exportlehetőséget is adnak, tehát gazdaságilag jelentősek, sőt igen jelentősek. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
ÁLTALÁNOS RÉSZ7
A szőlőfélék származása és törzsfejlődése7
A szőlőnemzetségek megjelenése a Földön7
A Vitis nemzetség alnemzetségeinek és földrajzi fajcsoportjainak kialakulása8
A kertiszőlő kialakulása9
A szőlőtermesztés kialakulása és elterjedése a Földön12
Az ókori szőlőtermesztés12
A szőlőtermesztés a középkorban15
A szőlőtermesztés terjedése az újkorban16
A lisztharmat, a filoxéra és a peronoszpóra hatása a szőlőtermesztésre18
Nemzetközi együttműködés a szőlőtermesztés területén21
A világ szőlőtermesztésének és borgazdaságának jelenlegi helyzete22
A magyar szőlőtermesztés kialakulása és jelenlegi helyzete29
A szőlőtermesztés hazánk területén a honfoglalás előtt29
Szőlőtermesztésünk a honfoglalástól a mohácsi vészig29
Szőlőtermesztésünk a török hódoltság idején31
A kuruc szabadságharcok hatása szőlőtermesztésünkre32
Szőlőtermesztésünk Mária Terézia és II. József uralkodása idején33
A reformkor hatása szőlőtermesztésünkre34
Szőlőtermesztésünk a szabadságharc bukásától a filoxéravészig35
A filoxéravész és a borvidékek rekonstrukciója36
A peronoszpóra megjelenése hazánkban39
A csemegeszőlő-termesztés kialakulása39
Szőlőtermesztésünk a két világháború között40
Szőlőtermesztésünk a második világháborútól napjainkig43
1945-től 1960-ig - a korszerű felújítás kezdetéig43
Az új rekonstrukció előkészítése, beindulása és eddigi eredményei44
Szőlőtermesztésünk jelenlegi helyzete50
A szőlőfélék botanikai rendszerezése61
A szőlőfélék családja, nemzetségei és azok jellemzése61
A Vitoideae alcsalád nemzetségei63
A Vitis (Tournef.) L. nemzetség63
A szőlő alaktani és szövettani leírása75
A magról kelt növény75
A vegetatív úton szaporított szőlő77
A gyökérzet77
A szár86
A szár oldalszervei98
A szőlő anyagcseréje137
A szőlő vízforgalma137
A transzspiráció137
A fiziológiai nedvesség mennyiségének változása141
A szőlő szervetlen táplálkozása142
A levelek CO2 asszimilációja155
A szénhidrát-anyagcsere157
Szénhidrátok a szőlőben157
A szőlőlevél szénhidrát-anyagcseréje158
A szőlőhajtás és a szőlővessző szénhidrát-anyagcseréje160
A vesszőérettség és a szénhidráttartalom közötti összefüggések165
A szénhidrátok változása a több éves karokban165
A gyökerek szénhidrát-anyagcseréje166
A szőlőtőke metamer szénhidrát változásai166
A szőlőbogyó anyagcseréje167
A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusai és vegetációs fázisai174
Az életszakaszok és az évi biológiai ciklusok174
A vegetációs fázisok177
A könnyezés177
A rügyfakadás181
A hajtásnövekedés184
A virágzás187
A zöld bogyók növekedése201
A termés érése203
A hajtások beérése206
A szőlő nyugalmi szakasza209
A szőlőtermesztés ökológiai tényezői214
Klimatikus tényezők215
Fényviszonyok216
Hőviszonyok220
A nedvességviszonyok232
A fény, hő és nedvesség együttes értékelése238
A levegő, mint ökológiai tényező242
A klimatikus tényezőkre ható környezeti adottságok244
A szőlőültetvény állományklímája248
A talaj258
A szőlőtermesztésre használt talajok259
A szőlőtalajok vázalkatrészek szerinti összetétele264
A talaj rétegezettsége264
A talaj kötöttsége265
A talaj mésztartalma266
A talaj sótartalma267
A talaj vízkapacitása268
A talaj hőviszonyai269
A különböző származású talajok hatása a bor jellegére és minőségére272
A szőlő élő környezete275
Az ország szőlőtermő területének tájegységei276
A borvidékek, jó bortermő helyek és csemegeszőlő-termesztő körzetek fogalma276
Borvidékek278
Borvidékbe nem sorolt jó bortermő helyek296
Csemegeszőlő-termelő körzetek297
Egyéb szőlőtermő helyek298
A SZŐLŐ SZAPORÍTÁSA
A szaporítási eljárások áttekintése299
A szaporító alapanyagok előállítása299
A szaporító alapanyagok származási fokozatai299
A szaporító alapanyagok megszedése, feldolgozása és tárolása301
Az alany- és termőfajták vesszőinek megszedése301
A szaporító alapanyagok feldolgozása, kötegelése és szállítása306
A szaporítóanyag tárolása308
Gyökeres dugványok készítése313
A dugvány- vagy gyökereztető iskola területének megválasztása és iskolázásra előkészítése313
A dugványok előkészítése iskolázásra316
A vesszők átválogatása és talpalása316
A vesszők áztatása316
Gyökeresedésserkentő anyagok alkalmazása319
Az iskolázás319
Bakhátas iskolázás321
Bakhát nélküli iskolázás323
Gépesített dugványozás324
A dugványiskola művelése325
A gyökeres dugványok felszedése330
A gyökeres dugványok válogatása, minősítése, kötegelése331
A gyökeres vesszők tárolása334
A gyökeres vesszők csomagolása, szállítása, átvétele334
A kétéves iskola művelése335
Gyökeres rövid- és rügydugványok készítése336
A szőlő oltása337
Az oltványkészítés biológiai alapjai337
A kompatibilitás és az affinitás337
Az alany- és a nemesrész közötti biológiai kapcsolatok338
Az oltási módok csoportosítása342
A kézben oltás344
A különleges oltványkészítési eljárások377
Helybenoltás389
A bujtással szaporítás405
Ajánlott irodalom407

Dr. Kozma Pál

Dr. Kozma Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kozma Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem