kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 408 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-786-210-2 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Dr. Mikó József: Szarvasmarha-tenyésztés | |
A szarvasmarha-tenyésztés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 5 |
A szarvasmarha-tenyésztés fejlesztésére irányuló tervek, intézkedések | 6 |
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 7 |
A szarvasmarha külső testalakulása | 7 |
A testalakulás bírálatának jelentősége | 7 |
A szarvasmarha testrészeinek bírálata | 8 |
A kültakaró, a színeződés | 11 |
Típus, fejlettség, élőtömeg, testméretek | 11 |
Ivarjelleg, ivartalanítás | 12 |
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai | 13 |
Tejtermelő képesség | 14 |
A tejtermelést befolyásoló tényezők | 16 |
Hústermelő képesség | 17 |
Takarmányfelvevő képesség, legelőkészség | 18 |
Növekedési erély, koraérés | 19 |
Termékenység, szaporaság, egészség | 19 |
Konstutíció, élettartam | 20 |
Szarvasmarhafajták | 20 |
A szarvasmarha eredete, háziasítása | 20 |
Fajták és fajtacsoportok | 21 |
A szarvasmarha tenyésztése | 30 |
A tenyészcél, a fajta és a típus megválasztása | 30 |
Speciális és vegyes hasznosítású állományok kialakítása | 31 |
Tenyésztési eljárások | 31 |
A tenyészkiválasztás elvei és módszerei | 33 |
A szarvasmarha törzskönyvezése | 35 |
A szarvasmarha szaporítása | 38 |
Tenyésztésbe vétel | 38 |
Ivarzás (üzekedés, folyatás) | 39 |
Fedeztetés, mesterséges termékenyítés | 40 |
Vemhesség | 41 |
Az ellés és az ellés körüli teendők | 42 |
A szarvasmarha fölnevelése | 45 |
Borjúnevelés | 45 |
Növendék üszők tartása és takarmányozása | 50 |
Bikaborjak fölnevelése | 51 |
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása | 52 |
A tehenek takarmányozása | 52 |
A tenyészbikák takarmányozása | 57 |
A szarvasmarha tejtermelése | 57 |
A tejtermelés élettana | 57 |
A tejleadás mechanizmusa | 58 |
A fejés művelete | 58 |
Fejési rendszerek | 59 |
A szarvasmarha hústermelése | 62 |
Borjúhizlalás | 63 |
Növendékbika-hizlalás | 63 |
Növendéküsző-hizlalás | 67 |
Növendék marhák gyepre alapozott hizlalása | 67 |
Kifejlett selejtmarhák feljavítása | 68 |
A vágómarhák mérlegelése és szállítása | 68 |
A vágóérték megállapítása, húsminősítés | 69 |
A szarvasmarha elhelyezése | 71 |
Az elhelyezéssel kapcsolatos általános követelmények | 71 |
Tartási rendszerek | 72 |
A hazai tehenészeti teleprendszerek típusai | 73 |
A tehenészeti telepek épületei | 74 |
A tehenészeti telepek fontosabb munkái és munkaszervezése | 80 |
A marhahizlaló telepek épületei és berendezéssei | 81 |
A növendéknevelő telepek épületei és berendezései | 82 |
Járulékos létesítmények | 83 |
A szarvasmarha-istállók korszerűsítése, rekonstrukciója | 84 |
Az intervenciós üszönevelő telepek célja és jelentősége | 85 |
Termelési rendszerek | 86 |
Szarvasmarhatartás a háztáji és a kisegítő gazdaságokban | 88 |
Jelentősége | 88 |
Tejtermelés | 88 |
Borjú- és növendéknevelés | 89 |
Növendékbika-hizlalás | 90 |
Cseuz Károly: Sertéstenyésztés | |
A sertés gazdasági jelentősége | 93 |
A sertés származása, domesztikációja | 94 |
A sertések elnevezése ivar, kor és használat szerint | 94 |
A sertések külső testalakulása | 95 |
Az egyes testrészek alakulása és megítélése | 95 |
A bőr és a szőrzet | 99 |
Fejlettség és testtömeg | 100 |
Ivarjelleg, ivartalanítás | 100 |
Belső értékmérő tulajdonságok | 101 |
Egészségi állapot, szervezeti szilárdság (konstutúció) | 102 |
A tenyésztéssel összefüggő tulajdonságok | 103 |
A hízékonysági és vágási teljesítmények | 105 |
A sertés tenyészértéke | 108 |
Sertésfajták | 114 |
Nagy fehér hússertés fajtacsoport | 114 |
Lapály fajtacsoport | 117 |
Egyéb fajták | 121 |
A sertés tenyésztése | 125 |
A tenyészirány és a fajta megválasztása | 125 |
Tenyésztési eljárások | 126 |
A sertés takarmányozása | 131 |
Életfenntartó táplálóanyag-szükséglet | 131 |
A sertés takarmányai | 133 |
A takarmányok etetésének módszerei | 137 |
A sertés szaporítása | 138 |
A vemhesítés technológiája | 139 |
A tenyészkanok takarmányozása és ápolása | 143 |
A folyamatos fialás megszervezése | 143 |
A vemhesítő teleprészen levő kocák takarmányozása | 146 |
A fiaztató teleprész technológiája | 147 |
A sertés hizlalása | 155 |
A hizlalást befolyásoló belső tényezők | 155 |
A hizlalás eredményességét meghatározó külső tényezők | 157 |
A sertéshizlalás technológiája | 158 |
A hizlalási eredmények ellenőrzése | 163 |
A hízó sertések értékesítése és szállítása | 163 |
A sertések elhelyezése | 164 |
A sertéstelepek épületei és azok belső technológiája | 165 |
A trágya elhelyezése és hasznosítása | 169 |
A fontosabb telep- és termelési rendszerek | 169 |
Sertéstartás a háztáji és a kisegítő gazdaságokban | 172 |
Jelentősége | 172 |
A tenyész- és a hízóanyag beszerzése | 173 |
A sertések takarmányozása, elhelyezése és gondozása a kisüzemekben | 174 |
Dr. Mikó József: Lótenyésztés | |
A ló gazdasági értéke és jelentősége | 179 |
A ló elnevezései ivar, kor és használat szerint | 179 |
A külső testalakulás és a ló használati értéke közötti összefüggés | 180 |
Fajtaismeret | 183 |
A lótenyésztés múltja | 183 |
A lófajták csoportosítása | 184 |
A ló tenyésztése | 190 |
A tenyészcél megválasztása | 190 |
A tenyészegyedek megítélése | 191 |
Tenyésztésbe vétel | 192 |
Tenyésztési módszerek a lótenyésztésben | 192 |
A ló szaporítása | 193 |
Sárlás, fedeztetés, mesterséges termékenyítés | 193 |
Vemhesség, ellés | 194 |
A kanca és az újszülött csikó ápolása | 194 |
A választott csikók nevelése | 195 |
A ló takarmányozása | 196 |
A ló takarmányai | 196 |
A ló takarmányozásának rendje | 198 |
A csikók takarmányozása szopós és választott korban | 198 |
A vemhes és a szoptató kancák takarmányozása | 199 |
Az igáslovak takarmányozása | 199 |
A lovak elhelyezése és használata | 200 |
Dr. Mikó József: Juhtenyésztés | |
A juhtenyésztés népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 205 |
A juh elnevezései kor, ivar és hasznosítás szerint | 206 |
Gyapjúismeret | 206 |
A bundát alkotó szőrképletek | 207 |
A gyapjúszál tulajdonságai | 208 |
A bunda belszerkezete | 210 |
Gyapjúhozam, nyirótömeg | 210 |
A gyapjú kereskedelmi és ipari osztályozása | 211 |
A juh külső testalakulása és értékmérő tulajdonságai | 212 |
Testalakulás, testtájak | 212 |
Értékmérő tulajdonságok | 213 |
Juhfajták | 217 |
A juh eredete, háziasítása | 217 |
Ősi fajtáink | 217 |
Merinó fajtacsoport | 217 |
Hústermelő fajták | 222 |
Egyéb fajták | 223 |
A juh tenyésztése | 224 |
Fajtakérdés | 224 |
Tenyészirány, hasznosítási irány, hibridtenyésztés | 224 |
A tenyészegyedek kiválogatása | 225 |
A juhok törzskönyvezése | 228 |
A juh szaporítása | 231 |
Párosítás | 231 |
Pároztatási módok | 232 |
A tenyészjuhok előkészítése pároztatásra | 233 |
Az üzekedés jelei, tartama, ismétlődése | 233 |
Az üzekedő anyák kiválogatása | 234 |
Az ellés időpontjának megválasztása | 234 |
A vemhesség | 236 |
Az ellés és az ellés körüli teendők | 236 |
A juh fölnevelése | 238 |
Az újszülött és a szopós bárányok nevelése | 238 |
A választott bárányok tartása és takarmányozása | 240 |
A növendék tenyészjuhok nevelése és tartása | 241 |
A juh takarmányozása | 242 |
A juh táplálóanyag-szükséglete | 242 |
A juh takarmányai | 243 |
Az üres, a vemhes és a szoptató anyák takarmányozása | 246 |
A tenyészkosok takarmányozása | 247 |
A szopós és a választott bárányok takarmányozása | 248 |
A növendék tenyészjuhok és a kosok takarmányozása | 249 |
A juh termelése | 250 |
Gyapjútermelés | 250 |
Hústermelés | 254 |
Tejtermelés | 259 |
A juhok elhelyezése | 262 |
Az elhelyezéssel szembeni igények | 263 |
Férőhelyigény | 264 |
Juhistállók és berendezések | 265 |
Juhtelepek | 266 |
A hazai termelési társulások és termelési rendszerek | 271 |
Juhtartás a háztáji és kisegítő gazdaságokban | 272 |
Dr. Sófalvy Ferenc: Baromfitenyésztés és házinyúltenyésztés | |
A baromfitenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége | 277 |
A baromfifélék elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 278 |
Tyúktenyésztés | |
A tyúk testalakulása | 279 |
A kültakaró | 280 |
A baromfiak bőre | 281 |
A baromfiak tolltakarója | 281 |
A kotlás, a tojás és képződése | 283 |
Kotlás | 283 |
A tojás és képződése | 283 |
A tyúk értékmérő tulajdonságai | 285 |
Tojástermelő képesség | 285 |
Hústermelő képesség | 287 |
Takarmányértékesítő képesség | 288 |
Termékenység és keltethetőség | 288 |
A kifejlettkori testnagyság | 289 |
Ellenállóképesség, életerő | 290 |
Tyúkfajták és -hibridek | 291 |
A tyúk eredete, háziasítása | 291 |
A tyúkfajták csoportosítása | 292 |
Tyúkfajták | 293 |
Hibridek | 297 |
Tojástermelő hibridek | 297 |
Hústermelő hibridek | 299 |
A tyúk tenyésztése | 300 |
Tenyészkiválasztás | 300 |
A tyúktenyésztésben alkalmazott tenyésztési eljárások | 303 |
Teljesítményvizsgálatok | 307 |
A tyúk megjelölésének módszerei | 307 |
Pároztatási módok | 309 |
Keltetés | 310 |
A gépi keltetés fizikai és mechanikai tényezői | 310 |
A keltetőgépek főbb típusai | 312 |
A kelés eredményét befolyásoló tényezők | 314 |
Naposkori ivarmeghatározás | 316 |
A továbbtartásra szánt csibék és növendékek, valamint a pecsenyecsirkék fölnevelése | 318 |
A továbbtartásra szánt állatok nevelése | 318 |
Pecsenyecsirke-nevelés | 327 |
Tojástermelés | 332 |
Tenyésztojás-termelés | 332 |
Árutojás-termelés | 338 |
Baromfitartás a háztáji és a kisegítő gazdaságokban | 346 |
A kisüzemi baromfitartás jelentősége | 346 |
Baromfitartási módszerek a kisüzemekben | 347 |
Csibenevelés a kisüzemben | 347 |
Tojástermelés a kisüzemben | 348 |
Lúdtenyésztés | |
A lúd származása és fajtái | 351 |
A lúd tenyésztése és tartása | 353 |
Értékmérő tulajdonságok | 353 |
Pároztatás | 355 |
A tenyésznövendék nevelése | 355 |
A tenyésznövendékek takarmányozása | 356 |
Törzslúdtartás | 356 |
Hústermelés | 357 |
Libamájtermelés | 358 |
Tolltermelés | 359 |
Kacsatenyésztés | |
A kacsa származása és fajtái | 361 |
Származása | 361 |
Kacsafajták | 361 |
Kacsahibridek | 362 |
Értékmérő tulajdonságok | 363 |
Tojástermelő képesség | 363 |
A tojások termékenysége és keltethetősége | 364 |
Hústermelő képesség | 364 |
A kacsa tenyésztése | 365 |
Pároztatás | 365 |
Törzskacsatartás | 365 |
Pecsenyekacsa-nevelés | 366 |
Félszáraz pecsenyekacsa-nevelés | 366 |
Kacsanevelés halastavon | 368 |
Zárt rendszerű pecsenyekacsa-nevelés | 369 |
A pecsenyekacsák takarmányozása | 369 |
Pulykatenyésztés | |
A pulyka származása és fajtái | 371 |
Faji sajátosságok | 373 |
Értékmérő tulajdonságok | 374 |
Intenzív pulykahústermelés | 375 |
Szülőpártartás | 375 |
Végterméknevelés (broilerpulyka-előállítás) | 376 |
Gyöngytyúktenyésztés | |
A gyöngytyúk származása, változatai és hibridjei | 379 |
Extenzív és intenzív gyöngytyúktartás, a gyöngytyúk takarmányozása | 381 |
Extenzív gyöngytyúktartás | 381 |
Intenzív gyöngytyúktartás | 382 |
A gyöngytyúk takarmányozása | 383 |
Haszongalamb-tenyésztés | |
A galambtenyésztés jelentősége | 385 |
A galamb életmódja és táplálkozása | 385 |
A galamb elnevezései, ivarérettsége, tenyészérettsége | 386 |
A galamb származása, haszongalambfajták | 386 |
Tenyésztési ismeretek, a galambok elhelyezése és takarmányozása | 389 |
A galambok elhelyezése | 390 |
A galambok takarmányozása | 391 |
A kistenyésztők galambtarttó tevékenységének szervezése | 392 |
Házinyúltenyésztés | |
A háznyúl eredete, a fontosabb nyúlfajták | 395 |
Tenyésztési ismeretek | 396 |
A tenyészkiválasztás szempontjai | 396 |
Tenyésztési módszerek | 397 |
Pároztatás | 398 |
A nyulak elhelyezése, tartása és takarmányozása | 398 |
Nyúlketrecek | 399 |
A nyulak takarmányozása | 400 |
A kisgazdaságok nyúlhústermelésének szervezése | 400 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.