kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 603 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | 963-230-139-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal. |
Előszó | |
Bevezetés | |
Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége | 19 |
Az állathigiénia történetéből | 20 |
Általános állathigiénia | |
Az állat és környezete | |
A környezet fogalma, változása | 25 |
A szervezet reakciói a környezeti hatásokra | 26 |
Bioszféra | |
A légkör | 51 |
Az állattartó telepek létesítésének, fejlesztésének és üzemeltetésének higiéniája | |
A telep helyének kijelölése | 67 |
Domborzati viszonyok | 70 |
Az épületek telepen belüli elhelyezése | 70 |
Az istállók építésének higiéniája | |
Építőanyagok | 75 |
A határolószerkezetek higiéniája | 78 |
A padozat | 83 |
Az istálló csatornázása | 93 |
Szempontok az állattartó telepek és épületek műszaki tervdokumentációinak higiéniai értékeléséhez | 94 |
Az állati szervezet energiaforgalma | |
A környezeti tényezők hatása az energiaforgalomra | 101 |
Az állatok hőtermelése | 102 |
Az állatok hőszabályozása | 106 |
Az állatok hőleadása | 111 |
Az istálló mikroklimája | |
Az istálló hőmérséklete | 118 |
Az istálló levegőjének nedvességtartalma | 123 |
Az istállón belüli légáramlás | 126 |
A lehülés nagysága | 128 |
Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége | 129 |
Az istálló megvilágítása | 142 |
Az istálló szellőztetése | 144 |
Az istálló hőegyensúlya | 149 |
Az istállóklima vizsgálatának általános szempontjai | 153 |
A takarmányozás higiéniája | |
A takarmány és a takarmányozás mint környezeti tényező | 161 |
Az ipari abrakkeverékek etetésének higiéniája | |
Az ipari abrakkeverékek tárolása és felhasználása | 185 |
Az ipari abrakkeverékek és egyéb takarmányok vizsgálatának fontosabb szempontjai | 194 |
A diétás és antibiotikum-tartalmú takarmányok | 195 |
Az ivóvíz higiéniája | |
Az állatok vízszükséglete | 202 |
A jó ivóvíz tulajdonságai | 204 |
A vizet szennyező anyagok | 208 |
A víz fertőzést közvetítő szerepe | 209 |
Az ivóvíz vizsgálata és minősítése | 212 |
A víz tisztítása és fertőtlenítése | 216 |
Az etetés és itatás higiéniája | |
Az etetés néhány alapvető takarmányozás-élettani kérdése | 218 |
Az itatás higiéniája | 225 |
A legelő és a legeltetés higiéniája | |
A legelő növényzetének higiéniai jelentősége | 229 |
A parazitás és fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei a legelőkön | 232 |
A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai | 233 |
A takarmánynövények és a mérgező növények okozta ártalmak | |
A takarmánynövények okozta gyakoribb ártalmak | 236 |
A mérgező növények okozta ártalmak | 240 |
A növényi mérgezések osztályozása és néhány gyakoribb növényi mérgezés | 242 |
A takarmányok penészgombás fertőzöttsége | |
A penészgombák elszaporodásához szükséges környezeti feltételek | 247 |
A penészes takarmányok káros hatásai | 248 |
A penészgombákkal való fertőződés lehetőségei | 249 |
A gombatoxinok képződése és meghatározása | 250 |
A gombatoxinok hatása a szervezetre | 251 |
A fertőző betegségek megelőzésének fontosabb higiéniai vonatkozásai | |
A telepítés és üzemeltetés járványvédelmi szempontjai | 265 |
A járványvédelmet szolgáló üzemeltetés higiéniája | 269 |
A környezet és a specifikus ellenállóképesség | |
Általános immunbiológiai alapfogalmak | 272 |
Egyes környezeti tényezők és az immunaktivitás kapcsolata | 275 |
A szervezet és belső mikrobiológiai környezete | 278 |
Az anya és az újszülött immunbiológiai kapcsolata | 281 |
A kolosztrum jelentősége a fiatal állatok immunitásában | 282 |
Az állati kártevők elleni védekezés | |
A ragadozók elleni védekezés | 287 |
A rágcsálók irtása | 288 |
A kártevő madarak irtása | 290 |
A kártevő rovarok irtása | 290 |
Az állatok szállítása | |
Általános higiéniai szempontok a szállításhoz | 292 |
A szállításból eredő károk okai és megelőzésük | 298 |
Fertőtlenítés | |
Csírátlanítás mechanikai úton | 302 |
Fizikai eljárásokon alapuló frtőtlenítés | 302 |
Fertőtlenítés vegyszerekkel | 309 |
Aeroszolfertőtlenítés | 315 |
Biológiai fertőtlenítés | 317 |
A hígtrágya fertőtlenítésének lehetőségei | 320 |
A nagyüzemi állattartás és a környezetvédelem | |
Általános szempontok | 325 |
Az állatállomány koncentrálódásával összefüggő környezetvédelmi kérdések | 326 |
A nagyüzemi állattartó telepeken keletkező hulladékok és melléktermékek környezetszennyező hatása | 329 |
A hígtrágya | 340 |
Az állatok takarmányozásának környezetvédelmi vonatkozásai | 356 |
Állatokról emberre átterjedő fertőző és parazitás betegségek | 358 |
Részletes állathigiénia | |
A nagyüzemi szarvasmarhatartás higiéniája | |
A tehenészeti technológiák higiéniai vonatkozásai | 368 |
A termelési rendszerek és az állategészségügy kapcsolata | 390 |
A nagyüzemi tehenészetek állategészségügyi létesítményei | 391 |
A borjúnevelés higiéniája | |
A megtermékenyített petesejt és az anya szervezetének egysége | 397 |
A tehenek előkészítésének hatása a kolosztrum minőségére és az újszülött borjak ellenállóképességére | 399 |
Az elletés higiéniája | 403 |
A borjak mesterséges nevelésének higiéniája | 407 |
A különböző helyekről származó borjak nagyüzemi nevelésének higiéniája | 417 |
A hízlalás és a tenyészállat-nevelés környezetigénye | |
A borjak hízlalása | 419 |
A növendék állatok hízlalása | 420 |
A tenyésztésre szánt növendék állatok tartáshigiéniája | 422 |
A tartási hibákkal összefüggő betegségek megelőzésének higiéniai vonatkozásai | 423 |
A nagyüzemi juhtartás higiéniája | |
A juhtartás jelentősége és módozatai | 443 |
Az anyajuhok tartása és a szaporítás higiéniája | 443 |
A báránynevelés, és -hízlalás környezetigénye | 449 |
A nagyüzem itartásban előforduló gyakoribb juhbetegségek | 453 |
A nagyüzemi sertéstartás higiéniája | |
A sertéstenyésztés gazdasági jelentősége | 459 |
Technológiai rendszerek és az állategészségügy | 460 |
A szaporítás higiéniája | 463 |
A malacok különböző korban való elválasztásának biológiai és ökonómiai vonatkozásai | 478 |
A ketreces sertéstartás higiéniai vonatkozásai | 486 |
A hízlalás környezetigénye | 489 |
A felnevelési hibákkal összefüggő gyakoribb betegségek | 495 |
A sertések tömegesen jelentkező emésztőszervi megbetegedései | 503 |
A sertések légzőszervi és egyéb betegségei elleni védekezés | 512 |
A nagyüzemi baromfitenyésztés higiéniája | |
Általános higiéniai szempontok | 519 |
A nagyüzemi baromfitelepek szervezésének és üzemeltetésének higiéniai szempontjai | 521 |
A szaporítás és a mesterséges keltetés hsigiéniája | 531 |
A nagyüzemi tyúktenyésztés higiéniája | |
Higiéniai szempontok a tojótyúkok nagyüzemi tartásához | 540 |
A csibenevelés és -hízlalás higiéniája | 544 |
A nagyüzemi kacsatartás higiéniája | |
A kacsatartás higiéniai feltételei | 549 |
A törzsállomány tartásának higiéniája | 549 |
A kacsatartás és -hízlalás higiéniája | 551 |
A nagyüzemi lúdtartás higiéniája | |
A fejlesztés általános szempontjai | 555 |
A törzsállomány tartásának higiéniája | 556 |
A lúdnevelés és -hízlalás higiéniája | 559 |
A nagyüzemi pulykatartás higiéniája | |
A tenyész- és árutermelő állomány tartásának főbb higiéniai vonatkozásai | 563 |
A növendék pulykák nevelése | 566 |
A tartási hibákkal összefüggő nagyobb gazdasági kárt okozó baromfibetegségek | |
Tollcsipkedés és kannibalizmus | 570 |
Gombák okozta betegségek | 571 |
A tojótyúkok "ketrecbénulása" | 574 |
A ludak kloáka- és péniszgyulladása | 575 |
Higiéniai szempontok a kacsák és a libák paratifuszának megelőzéséhez | 575 |
A baromfi orsóférgessége | 578 |
A házinyúl nagyüzemi tartásának higiéniai vonatkozásai | |
A nyúltelep elhelyezése, épületei és berendezései | 580 |
A szaporítás és felnevelés higiéniai vonatkozásai | 582 |
A hízlalás környezetigénye | 586 |
A tartási és takarmányozási hibákhoz kapcsolódó gyakoribb betegségek | 588 |
A nagy- és kisüzemi állattartás kapcsolatának állathigiéniai vonatkozásai | 591 |
Irodalom | 593 |
Név- és tárgymutató | 595 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.