1.062.289

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állathigiénia

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 603 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-230-139-0
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó
Bevezetés
Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége19
Az állathigiénia történetéből20
Általános állathigiénia
Az állat és környezete
A környezet fogalma, változása25
A szervezet reakciói a környezeti hatásokra26
Bioszféra
A légkör51
Az állattartó telepek létesítésének, fejlesztésének és üzemeltetésének higiéniája
A telep helyének kijelölése67
Domborzati viszonyok70
Az épületek telepen belüli elhelyezése70
Az istállók építésének higiéniája
Építőanyagok75
A határolószerkezetek higiéniája78
A padozat83
Az istálló csatornázása93
Szempontok az állattartó telepek és épületek műszaki tervdokumentációinak higiéniai értékeléséhez94
Az állati szervezet energiaforgalma
A környezeti tényezők hatása az energiaforgalomra101
Az állatok hőtermelése102
Az állatok hőszabályozása106
Az állatok hőleadása111
Az istálló mikroklimája
Az istálló hőmérséklete118
Az istálló levegőjének nedvességtartalma123
Az istállón belüli légáramlás126
A lehülés nagysága128
Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége129
Az istálló megvilágítása142
Az istálló szellőztetése144
Az istálló hőegyensúlya149
Az istállóklima vizsgálatának általános szempontjai153
A takarmányozás higiéniája
A takarmány és a takarmányozás mint környezeti tényező161
Az ipari abrakkeverékek etetésének higiéniája
Az ipari abrakkeverékek tárolása és felhasználása185
Az ipari abrakkeverékek és egyéb takarmányok vizsgálatának fontosabb szempontjai194
A diétás és antibiotikum-tartalmú takarmányok195
Az ivóvíz higiéniája
Az állatok vízszükséglete202
A jó ivóvíz tulajdonságai204
A vizet szennyező anyagok208
A víz fertőzést közvetítő szerepe209
Az ivóvíz vizsgálata és minősítése212
A víz tisztítása és fertőtlenítése216
Az etetés és itatás higiéniája
Az etetés néhány alapvető takarmányozás-élettani kérdése218
Az itatás higiéniája225
A legelő és a legeltetés higiéniája
A legelő növényzetének higiéniai jelentősége229
A parazitás és fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei a legelőkön232
A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai233
A takarmánynövények és a mérgező növények okozta ártalmak
A takarmánynövények okozta gyakoribb ártalmak236
A mérgező növények okozta ártalmak240
A növényi mérgezések osztályozása és néhány gyakoribb növényi mérgezés242
A takarmányok penészgombás fertőzöttsége
A penészgombák elszaporodásához szükséges környezeti feltételek247
A penészes takarmányok káros hatásai248
A penészgombákkal való fertőződés lehetőségei249
A gombatoxinok képződése és meghatározása250
A gombatoxinok hatása a szervezetre251
A fertőző betegségek megelőzésének fontosabb higiéniai vonatkozásai
A telepítés és üzemeltetés járványvédelmi szempontjai265
A járványvédelmet szolgáló üzemeltetés higiéniája269
A környezet és a specifikus ellenállóképesség
Általános immunbiológiai alapfogalmak272
Egyes környezeti tényezők és az immunaktivitás kapcsolata275
A szervezet és belső mikrobiológiai környezete278
Az anya és az újszülött immunbiológiai kapcsolata281
A kolosztrum jelentősége a fiatal állatok immunitásában282
Az állati kártevők elleni védekezés
A ragadozók elleni védekezés287
A rágcsálók irtása288
A kártevő madarak irtása290
A kártevő rovarok irtása290
Az állatok szállítása
Általános higiéniai szempontok a szállításhoz292
A szállításból eredő károk okai és megelőzésük298
Fertőtlenítés
Csírátlanítás mechanikai úton302
Fizikai eljárásokon alapuló frtőtlenítés302
Fertőtlenítés vegyszerekkel309
Aeroszolfertőtlenítés315
Biológiai fertőtlenítés317
A hígtrágya fertőtlenítésének lehetőségei320
A nagyüzemi állattartás és a környezetvédelem
Általános szempontok325
Az állatállomány koncentrálódásával összefüggő környezetvédelmi kérdések326
A nagyüzemi állattartó telepeken keletkező hulladékok és melléktermékek környezetszennyező hatása 329
A hígtrágya340
Az állatok takarmányozásának környezetvédelmi vonatkozásai356
Állatokról emberre átterjedő fertőző és parazitás betegségek358
Részletes állathigiénia
A nagyüzemi szarvasmarhatartás higiéniája
A tehenészeti technológiák higiéniai vonatkozásai368
A termelési rendszerek és az állategészségügy kapcsolata390
A nagyüzemi tehenészetek állategészségügyi létesítményei391
A borjúnevelés higiéniája
A megtermékenyített petesejt és az anya szervezetének egysége397
A tehenek előkészítésének hatása a kolosztrum minőségére és az újszülött borjak ellenállóképességére399
Az elletés higiéniája403
A borjak mesterséges nevelésének higiéniája407
A különböző helyekről származó borjak nagyüzemi nevelésének higiéniája417
A hízlalás és a tenyészállat-nevelés környezetigénye
A borjak hízlalása419
A növendék állatok hízlalása420
A tenyésztésre szánt növendék állatok tartáshigiéniája422
A tartási hibákkal összefüggő betegségek megelőzésének higiéniai vonatkozásai423
A nagyüzemi juhtartás higiéniája
A juhtartás jelentősége és módozatai443
Az anyajuhok tartása és a szaporítás higiéniája443
A báránynevelés, és -hízlalás környezetigénye449
A nagyüzem itartásban előforduló gyakoribb juhbetegségek453
A nagyüzemi sertéstartás higiéniája
A sertéstenyésztés gazdasági jelentősége459
Technológiai rendszerek és az állategészségügy460
A szaporítás higiéniája463
A malacok különböző korban való elválasztásának biológiai és ökonómiai vonatkozásai478
A ketreces sertéstartás higiéniai vonatkozásai486
A hízlalás környezetigénye489
A felnevelési hibákkal összefüggő gyakoribb betegségek495
A sertések tömegesen jelentkező emésztőszervi megbetegedései503
A sertések légzőszervi és egyéb betegségei elleni védekezés512
A nagyüzemi baromfitenyésztés higiéniája
Általános higiéniai szempontok519
A nagyüzemi baromfitelepek szervezésének és üzemeltetésének higiéniai szempontjai521
A szaporítás és a mesterséges keltetés hsigiéniája531
A nagyüzemi tyúktenyésztés higiéniája
Higiéniai szempontok a tojótyúkok nagyüzemi tartásához540
A csibenevelés és -hízlalás higiéniája544
A nagyüzemi kacsatartás higiéniája
A kacsatartás higiéniai feltételei549
A törzsállomány tartásának higiéniája549
A kacsatartás és -hízlalás higiéniája551
A nagyüzemi lúdtartás higiéniája
A fejlesztés általános szempontjai555
A törzsállomány tartásának higiéniája556
A lúdnevelés és -hízlalás higiéniája559
A nagyüzemi pulykatartás higiéniája
A tenyész- és árutermelő állomány tartásának főbb higiéniai vonatkozásai563
A növendék pulykák nevelése566
A tartási hibákkal összefüggő nagyobb gazdasági kárt okozó baromfibetegségek
Tollcsipkedés és kannibalizmus570
Gombák okozta betegségek571
A tojótyúkok "ketrecbénulása"574
A ludak kloáka- és péniszgyulladása575
Higiéniai szempontok a kacsák és a libák paratifuszának megelőzéséhez575
A baromfi orsóférgessége578
A házinyúl nagyüzemi tartásának higiéniai vonatkozásai
A nyúltelep elhelyezése, épületei és berendezései580
A szaporítás és felnevelés higiéniai vonatkozásai582
A hízlalás környezetigénye586
A tartási és takarmányozási hibákhoz kapcsolódó gyakoribb betegségek588
A nagy- és kisüzemi állattartás kapcsolatának állathigiéniai vonatkozásai591
Irodalom593
Név- és tárgymutató595

Dr. Kovács Ferenc

Dr. Kovács Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kovács Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem