1.067.675

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A sertésistállók építésének és üzemeltetésének állathigiéniai szempontjai

Témadokumentáció

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Károlyi Mihály Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 77 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Készült 400 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A sertéstermékek jelentős szerepet töltenek be a lakosság élelmezésében. Hazai statisztikai adatok mutatják, hogy bár az egy főre eső húsfogyasztásból 53 százalék a sertéshúsra esik, a kereslet... Tovább

Előszó

A sertéstermékek jelentős szerepet töltenek be a lakosság élelmezésében. Hazai statisztikai adatok mutatják, hogy bár az egy főre eső húsfogyasztásból 53 százalék a sertéshúsra esik, a kereslet mégis állandóan nő a sertéstermékek iránt. Az előállított sertéshús mennyisége világszerte is állandóan fokozódik. HAJAS, MURAKÖZT és SÁRKÖZY /1964/ közlése szerint a világ jelentősebb 20 sertéstartó államának 1934--1938 évi adatához viszonyítva a mai termelést figyelembe véve 156 %-os -emelkedés tapasztalható. Napjaink fő feladata a sertéstenyésztés belterjességének a fokozása, vagyis az adott körülmények legjobb' kihasználásával, leggazdaságosabban, minél nagyobb mennyiségű sertéshús előállítása /STUTTERHEIM, 1962/• f A növekvő mennyiségi igények mellett mindinkább fontossá válik a vágósertés minőségének a kérdése is. A táplálkozásban ugyanis egyre nagyobb a jelentősége a biológiailag értékes fehérjéket tartalmazó húsnak, ugyanakkor csökken a zsír, és szalonnafélék fogyasztása. Mindezek szükségessé tették a sertéstenyésztés irányának a megváltoztatását is. A mangalica és mangalica keresztezésű sertések tenyésztése, különösen a nagyüzemekben, mindinkább háttérbe szorult, a hússertés tenyésztéssel szemben. Amíg pl. 1935-ben a sertésállomány több mint 80 %-a zsírsertés volt, addig jelenleg 88 % a hús-, vagy húsjellegű sertések aránya. A hússertés - különösen a fehér hússertés - ugyanis szaporább, nagyobb a fejlődési erélye, jobban értékesíti a takarmányt és az elfogyasztott takarmányból több húst termel, mint zsírt. Gazdaságosan termelni azonban csak egészséges állatállománnyal lehet. De hogy ezt el lehessen érni, ahhoz az szükséges, hogy állatainkat a fertőző és parazitás betegségektől mentesen nevelhessük fel, és megadjuk számukra a nagy termeléshez szükséges elhelyezési, üzemeltetési és takarmányozási feltételeiket. Ha utóbbiakat nem tudjuk biztosítani, akkor az igényes, nagytermelő állatok olyan környezeti megterhelés, stresszhatás alatt állnak, amely termelésüket és egészségi állapotukat egyaránt veszélyezteti. Vissza

Tartalom

TARTALOM
I. BEVEZETÉS ....................... 1
II. A NAGYÜZEMI BELTERJES ÁLLATTARTÁS ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI
KIHATÁSAI......................2
1/ A tartás célja - tartási rendszerek......... 2
2/ Tartási környezet, mint stress-faktor ...... 3
3/ Fiaztatók és hízóistállók nagyüzemi betelepítésének
főbb állathigiéniai irányelvei..........4
a/ A telepítés általános irányelvei . ........6
b/ Talajtani viszonyok............... 6
c/ Szintviszonyok.................7
d/ Az épületek tájolása.........................8
e/ Járulékos épületek......................9
f/ Vízellátás...................10
IRODALOM 1-44-ig......................11
III. A SERTÉSFIAZTATÓK ÉS HÍZÓSZÁLLÁSOK MIKROKLÍMÁJÁNAK
SZEREPE A TERMELÉSBEN ÉS A FELNEVELÉS SORÁN ELŐFORDULÓ MEGBETEGEDÉSEKBEN................14
1/ A fiaztató mikroklimája, mint környezeti tényező . ....15
a/ Hőmérséklet...................15
b/ Az állatok által" termelt, illetve hasznosítható
hőmennyiség .......................16
c/ Hőmérséklet-igény az elletőistállóban ...... 13
d/ A levegő páramennyisége..............20
e/ Az istállón belüli légáramlás sebessége ..........23
f/ Lehűlés nagysága /száraz-kataérték/ a fiaztatókban...... .....................25
g/ Az istálló levegőjének kémiai szennyeződése ... 26
2/ Fiaztatók mikroklímájának hatása az újszülött
állatok életfolyamataira ..................28
5/ A nem megfelelő mikroklíma szerepe az un. meghűléses bántalmak kialakításában, súlyosbításában ... 30
4/ Hízóistállók szerepe a termelésben.......... 32
a/ Tartási rendszer hatása a termelésre és az
állatok egészségére . ..............33
b/ A hízóistállók mikroklímájának hatása a
termelésre és az állatok egészségére ...... 34
c/ A különféle etetési módok hatása a mikroklímára,
az állatok termelésére és egészségére ......37
IRODALOM 45-115-ig.................. 41
IV. HIGIÉNIAI SZEMPONTOK AZ IGÉNYEKET KIELÉGÍTŐ ISTÁLLÓK
ÉPÍTÉSÉHEZ ÉS ÜZEMELTETÉSÉHEZ ............. 47
1/ Határolószerkezetek higiéniája........ . . 48
a/ Falak befolyása az istálló mikroklímájára .... 48
b/ A nyílászárószerkezetek építésének higiéniai szempontjai........................30
c/ A higiéniai követelményeket kielégítő padozat kialakítása...................52
d/ Állathigiéniai követelmények" a tetőszerkezet kialakításában....................58
2/ A leggyakrabban előforduló sertésistállók típusainak ismertetése állategészségügyi szempontból ..61
5/ Az istálló szellőztetésének állategészségügyi szempontjai ................. 62
a/ A szellőztetés módjai ..............59
IRODALOM 117-142-ig ..................72
V. ÖSSZEFOGLALÁS ...... ...............74

Dr. Kovács Ferenc

Dr. Kovács Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kovács Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem