Bevezetés | 3 |
A táplálkozás-egészségügyi irányelvek szerepe az élelmiszer-fogyasztás távlatai fejlesztésében | 9 |
A lakosság tápanyagfogyasztása | 11 |
Tápanyagfogyasztás Magyarországon 1950-1964 között | 13 |
A tápanyagfogyasztás nemzetközi összehasonlítása | 18 |
A tápanyagszükségleti normák felhasználása az élelmiszer-fogyasztás távlati tervezésében | 19 |
A tápanyagszükségleti normák | 20 |
A kalóriaszükségletek megállapítása | 24 |
A tápanyagszükségletek változásának felmérése | 25 |
Az egy lakosra jutó kalóriaszükségletre ható tényezők | 28 |
A táplálkozás-egészségügyi követelmények és az élelmiszer-fogyasztás összefüggései | 29 |
A tápanyagnormák mint irányelvek | 29 |
A tervezés két metodikai problémája | 32 |
Az élelmiszer-fogyasztás színvonala | 34 |
A lakosság élelmiszer-fogyasztása Magyarországon | 36 |
Élelmiszer-fogyasztás a felszabadulás után | 37 |
A lakosság fogyasztása 1950-1956 között | 39 |
A lakosság fogyasztása 1956-1964 között | 43 |
A fogyasztás fő tencenciái 1950-1964 között | 43 |
A lakosság élelmiszer-fogyasztását meghatározó főbb tényezők | 47 |
Mezőgazdasági termelés és élelmiszer-fogyasztás | 47 |
A reáljövedelmek és az élelmiszer-fogyasztás | 52 |
A fogyasztásra ható tényezők az 1956 utáni években | 54 |
A lakosság egyes csoportjainak élelmiszer-fogyasztása | 59 |
A bérből élők és a parasztság fogyasztása | 60 |
A munkások és a parasztság fogyasztásának eltéréseit meghatározó tényezők | 64 |
A parasztság élelmiszer-fogyasztásának távlati változásai | 67 |
A jövedelem és a fogyasztás összefüggései | 71 |
Egyes kapitalista országok élelmiszer-fogyasztása színvonalának alakulása | 76 |
A szocialista országok élelmiszer-fogyasztásának alakulása | 84 |
Mennyiségi telítettség az élelmiszer-fogyasztásban | 91 |
Az élelmiszerek tartalékolása | 92 |
A táplálkozás mennyiség korlátai | 93 |
Az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége Magyarországon | 95 |
Növekedjen-e az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége a következő 15-20 évben? | 99 |
Az élelmiszer-fogyasztás szerkezete | 104 |
Az élelmiszer-fogyasztás szerkezetének megítélése | 105 |
A tápanyagellátottság mutatói | 106 |
A fogyasztás szerkezetét jellemző mutatók | 108 |
Az élelmiszer-fogyasztás szerkezetének alakulása | 110 |
A tápanyagfogyasztás szerkezetének változása | 110 |
Az állati eredetű termékek és a lisztfélék fogyasztási arányai | 114 |
A gyümölcs- és lisztfélék fogyasztási arányai | 119 |
A kalorikus élelmiszerek fogyasztásának összetétele | 122 |
Az állati eredetű termékek fogyasztásának arányai | 123 |
Az egyes élelmiszercsoportok fogyasztásának összetétele | 125 |
A húsfogyasztás összetétele | 125 |
A zsiradékfogyasztás összetétele | 128 |
A gyümölcsfogyasztás összetétele | 129 |
A zöldségfogyasztás összetétele | 132 |
Az élelmiszerek közötti szubsztituciós és komplementer kapcsolatok | 134 |
A helyettesíthetőség a tápanyagtartalom alapján | 136 |
A helyettesíthetőséget meghatározó gazdasági-társadalmi tényezők | 138 |
Az élelmiszerek közötti komplementer kapcsolatok | 141 |
Árak és árarányok hatása az élelmiszer-fogyasztás szerkezetére | 142 |
A fogyasztási cikkek árszínvonalának változása | 143 |
Az egyes élelmiszercsoportok árának alakulása | 146 |
A fontosabb élelmiszerek árváltozásai | 148 |
Az egyes élelmiszercsoportokon belüli árarányváltozások | 150 |
Az 1961. december 10-i árrendezés hatása a fogyasztásra | 154 |
Az árarányok és a tápanyagtartalom kapcsolata | 156 |
Ármódosítások és a fogyasztás | 159 |
Az élelmiszer-fogyasztás fejlesztésének fő irányai | 162 |
A gazdasági fejlődés hatása az élelmiszer-fogyasztásra | 162 |
A fogyasztási színvonal kiegyenlítődése a kapitalista és szocialista országokban | 163 |
A gazdaságilag legfejlettebb országok lakossága fogyasztása utólérésének követelménye | 166 |
A fogyasztási szokások, az ízlés szerepe az élelmiszer-fogyasztás fejlődésében | 170 |
Az élvezeti értékek jelentősége a táplálkozásban | 173 |
A fogyasztási szokások és a konzervatív jellegűek | 174 |
A parasztság táplálkozási szokásai | 176 |
A fogyasztási szokások kiegyenlítődése | 177 |
A fogyasztási szokások fejlődése és befolyásolása | 178 |
Az élelmiszer-fogyasztás alakulásának speciális tendenciái Magyarországon | 180 |
A tej- és terjtermékfogyasztás lassú fejlődésének okai | 181 |
A zöldségfogyasztás alakulása | 184 |
A zsiradékfogyasztás különleges vonásai | 185 |
A húsfogyasztás szerkezete | 186 |
Az élelmiszerfogyasztás perspektívikus tervezésének néhány elvi és módszertani kérdése | 188 |
Az élelmiszer-fogyasztás fejlesztésének irányelvei | 188 |
Optimális feltételek a táplálkozás fejlesztésében | 190 |
A kereslet és kínálat figyelembevétele a távlati tervezésben | 192 |
Távlati prognózisok a tőkés országokban | 195 |
A kereslet és kínálat összehangolásának szükségessége a perspektivikus tervezésében | 198 |
Az élelmiszer-fogyasztás távlati tervezésének prognózisa | 199 |
Az élelmiszer-fogyasztást hosszabb távlatban befolyásoló tényezők felmérésének lehetősége | 200 |
A fogyasztási arányok szerepe a távlati tervezésben | 202 |
Számítások a háztartás-statisztika alapján a jövedelmek és a fogyasztás összefüggéséről | 203 |
Fogyasztási előirányzatok 1980. évre | 212 |
Az életszínvonal és a fogyasztás egyenletes növelésének követelménye | 213 |
További feladatok a fogyasztás távlati tervezésében | 221 |
Az élelmiszerek áruforgalma | |
A központi árualapok és az élelmiszer-forgalom változásai 1950-1965 között | 224 |
Az élelmiszer-fogyasztás és a forgalom szerkezete | 226 |
A bolti élelmiszer-eladások és a vendéglátás fogalma | 228 |
Az élelmiszer-forgalom összetétele | 229 |
Kereskedelempolitika az elmúlt időszakban | 233 |
Az élelmiszerek kereskedelmi forgalmának távlati fejlődését befolyásoló néhány tényező | 235 |
Az élelmiszer-forgalom perspektivitikus változásának fő vonásai | 235 |
A technikai haladás hatása a háztartásokra | 240 |
Mennyi időt fordítanak az asszonyok a háztartásra? | 241 |
A táplálkozási szokások és a vendéglátás igénybevétele | 242 |
A háztartási munka gépesítése | 246 |
Az élelmiszerek beszerzése, a vásárlás és tárolás | 247 |
A feldolgozott élelmiszeripari termékek fogyasztása | 249 |
Az élelmiszer-forgalom fejlődésének perspektívája | 252 |
A feldolgozott termékek fogyasztásának növelése népgazdasági érdek | 252 |
A fogyasztás szerkezetének átalakítása és a munka társadalmi termelékenységének javítása | 255 |
Az élelmiszerek iránti igények kielégítésének különféle módozatai | 256 |
Az élelmiszer-ellátás fejlesztése és a társadalmi munkamegosztás | 259 |
Melléklet | 263 |
Felhasznált irodalom | 273 |