kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 205 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: Má915/II. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Bevezető | 3 |
Állattenyésztés | 4 |
Baromfitenyésztés | 4 |
A baromfitenyésztés jelentősége, helyzete | 4 |
A baromfi értékmérő tulajdonságai | 4 |
Tojástermelő képesség | 4 |
Hústermelő képesség | 5 |
Takarmányértékesítő képesség | 5 |
Termékenység, keltethetőség | 6 |
Testnagyság | 6 |
Tollasodás | 6 |
Szaporodóképesség | 6 |
Ellenállóképesség | 6 |
A tojás részei | 7 |
Tyúkfajták és hibridek | 7 |
A baromfi keltetése, elő- és utónevelés | 10 |
A keltetés | 10 |
A naposcsibe jellemzői | 11 |
Az elő- és utónevelés | 12 |
Az áru- és tenyésztojás termelése | 13 |
Az áru- és tenyésztojás kezelése | 13 |
A pecsenyecsirke nevelése, értékesítése | 14 |
Lúdtenyésztés | 16 |
A lúd fajtái | 17 |
Növendéknevelés | 17 |
Tojástermelés | 17 |
A pecsenyeliba előállítás | 17 |
A libamájtermelés | 18 |
A tolltermelés | 18 |
Pulykatenyésztés | 18 |
Fajták, hibridek | 18 |
Értékmérő tulajdonságok | 19 |
A szülőpártartás | 20 |
A pecsenyepulyka előállítása | 20 |
Kacsatenyésztés | 21 |
Kacsafajták és hibridek | 21 |
Törzskacsatartás | 22 |
Pecsenyekacsa nevelés | 23 |
Gyöngytyúktenyésztés | 24 |
A leggyakoribb baromfibetegségek | 25 |
Sertéstenyésztés | 27 |
A sertéstenyésztés jelentősége, helyzete | 27 |
A sertés értékmérő tulajdonságai | 28 |
Külső értékmérő tulajdonságok | 28 |
Testalakulás | 28 |
A bőr és a szőrzet | 29 |
Fejlettség és testtömeg | 29 |
Ivarjelleg és ivartalanítás | 29 |
Belső értékmérő tulajdonságok | 30 |
Egészségügyi állapot, szervezeti szilárdság | 30 |
A tenyésztéssel összefüggő tulajdonságok | 31 |
A hízékonysági és vágási teljesítmények | 32 |
Sertéstípusok, sertésfajták és hibridek | 32 |
Típuskérdés a sertéstenyésztésben | 32 |
Nagy fehér hússertés fajtacsoport | 33 |
Lapálysertés fajtacsoport | 35 |
Egyéb sertésfajták | 36 |
Hibridek | 36 |
A sertéstenyésztés technológiája | 37 |
A sertés szaporítása | 37 |
A malacok felnevelése | 39 |
A malacok és növendéksertések takarmányozása | 39 |
A tenyészsertések takarmányozása | 40 |
A tenyészsertések elhelyezése | 41 |
A sertés hízlalása | 43 |
A baconsertés hízlalása | 43 |
Sonkasertés hízlalása | 43 |
Tőkesertés hízlalása | 44 |
Öreg sertések hízlalása | 44 |
A hízósertések elhelyezése, takarmányozása | 44 |
A hízlalási eredmények ellenőrzése | 45 |
Hízósertések értékesítése, szállítása | 45 |
A sertések átvétele és minősítése | 45 |
A sertések objektív minősítése | 47 |
A leggyakoribb sertésbetegségek | 49 |
Szarvasmarhatenyésztés | 51 |
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége, helyzete | 51 |
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 52 |
Külső értékmérő tulajdonságai | 52 |
Konstitúció | 52 |
Típus | 52 |
Kültakaró és színeződés | 53 |
Fejlettség | 53 |
Élőtömeg | 53 |
Ivarjelleg és ivartalanítás | 53 |
Belső értékmérő tulajdonságok | 54 |
Tejtermelő képesség | 54 |
Hústermelő képesség | 54 |
Takarmányfelvevő képesség | 55 |
Növekedési erély, koraérés | 55 |
Termékenység, szaporaság | 55 |
Egészség - élettartam | 55 |
A szarvasmarha fajtái | 56 |
A szarvasmarha szaporítása | 59 |
Az ivarzás | 60 |
Fedeztetés, mesterséges termékenyítés | 60 |
A vemhesség | 61 |
Az ellés | 61 |
A borjak felnevelése, elhelyezése | 62 |
A növendéküszők felnevelése, elhelyezése | 64 |
A tejelő tehénállomány elhelyezése, takarmányozása | 65 |
A tehenek tejtermelése, fejése | 68 |
A tőgy felépítése, élettani működése | 68 |
A tehenek fejése | 70 |
Tejgazdasági alapismeretek | 72 |
A tej jelentősége | 72 |
A tej tulajdonságai, összetétele | 72 |
A tejtermelés higiéniája | 75 |
A tej kezelése és értékesítése | 76 |
A szarvasmarha hízlalása | 78 |
A vágómarhák minősítése | 79 |
A vágómarhák felvásárlása, szállítása | 80 |
A vágómarhák elsődleges vágóhídi feldolgozása | 82 |
A szarvasmarha betegségei | 82 |
Juhtenyésztés | 84 |
A juhtenyésztés jelentősége, helyzete | 84 |
A juh értékmérő tulajdonságai | 85 |
Egészséges szervezet | 85 |
Termékenység | 85 |
Testalkat és testnagyság | 85 |
Hústermelő képesség | 85 |
Gyapjútermelő képesség | 86 |
Tejtermelő képesség | 88 |
Juhfajták, juhtípusok | 88 |
A juh szaporítása | 90 |
Az ivarzás | 90 |
A termékenyítés | 90 |
Az ellés időpontjának megválasztása | 90 |
A vemhesség | 91 |
Az ellés | 91 |
A juh felnevelése | 92 |
Az újszülött bárányok felnevelése | 92 |
A növendék bárányok felnevelése | 92 |
A kifejlett állatok takarmányozása | 93 |
A juhok termlése | 93 |
A hústermelés | 93 |
A juhok értékesítése | 94 |
A tejtermelés | 95 |
A gyapjútermelés | 95 |
A juhbetegségek és megelőzésük | 95 |
Lótenyésztés | 97 |
A lótenyésztés jelentősége, helyzete | 97 |
A ló értékmérő tulajdonságai | 97 |
Külső testalakulás | 97 |
A ló színe és jegyei | 98 |
A ló testtájai | 99 |
A ló mozgása | 99 |
A ló életkora | 100 |
Fajtaismeret | 100 |
A lovak szaporítása | 102 |
Ivarzás, fedeztetés | 102 |
Vemhesség, ellés | 102 |
A kanca és az újszülött csikó ápolása | 103 |
A választott csikók nevelése | 103 |
A ló használata | 104 |
A ló hústermelése | 104 |
A legismertebb lóbetegségek és megelőzési lehetőségük | 105 |
Szántóföldi növénytermesztés | 107 |
A gabonafélék termesztése | 107 |
Az őszi búza termesztése | 108 |
A rozs, tirticale és az őszi árpa termesztése | 119 |
A tavaszi árpa termesztése | 120 |
A zab termesztése | 124 |
A rizs termesztése | 125 |
A kukorica termesztése | 127 |
A gabonafélék magjának vizsgálata | 136 |
Gyökér és gumós növények termesztése | 138 |
A burgonya termesztése | 138 |
Jelentősége | 138 |
Fajtái | 138 |
Környezeti igénye | 139 |
Előveteményei | 139 |
Tápanyag-utánpótlás | 139 |
Talajelőkészítés | 140 |
Ültetés | 140 |
Növényápolás | 141 |
Betakarítás | 143 |
A burgonya elsődleges feldolgozása | 143 |
Tárolása | 144 |
A cukorrépa termesztése | 144 |
Jelentősége | 144 |
Fajtái | 144 |
Környezeti igénye | 145 |
Előveteményei | 145 |
Tápanyag-utánpótlás | 145 |
Talajelőkészítés | 146 |
Vetés | 146 |
Növényápolás | 147 |
Betakarítás | 150 |
A cukorrépa feldolgozása | 153 |
Hüvelyes növények | 154 |
Jellemzése, jelentősége | 154 |
A borsó termesztése | 154 |
Jelentősége | 154 |
Fajtái | 155 |
Környezeti igénye | 156 |
Tápanyag-utánpótlás | 156 |
Talajelőkészítés | 156 |
Vetés | 156 |
Növényápolás | 157 |
Betakarítás | 157 |
A bab termesztése | 157 |
Jelentősége | 157 |
Fajtái | 158 |
Környezeti igénye | 158 |
Tápanyag-utánpótlás | 158 |
Talajelőkészítés | 158 |
Vetés, növényápolás | 158 |
Betakarítás | 158 |
A szója, a lencse és a csillagfürt termesztése | 159 |
A hüvelyesek elsődleges feldolgozása | 160 |
Az ipari növények termesztése | 162 |
A napraforgó termesztése | 162 |
Jelentősége | 162 |
Fajtái | 162 |
Környezeti igénye | 163 |
Előveteményei | 163 |
Tápanyag-utánpótlás, talajelőkészítés | 163 |
Vetés | 163 |
Növényápolás | 164 |
Betakarítás | 164 |
A napraforgó feldolgozása | 166 |
A dohány termesztése | 166 |
Jelentősége | 166 |
Fajtái | 167 |
Környezeti igénye | 167 |
Előveteményei | 167 |
Tápanyag-utánpótlás | 167 |
Talajelőkészítés | 167 |
Palántanevelés, ültetés | 168 |
Növényápolás | 168 |
Betakarítás | 168 |
A dohány elsődleges feldolgozása | 170 |
A kender termesztése | 170 |
Jelentősége | 170 |
Fajtái | 171 |
Környezeti igénye | 171 |
Előveteményei | 171 |
Tápanyag-utánpótlás | 171 |
Talajelőkészítés | 171 |
Vetés | 171 |
Növényápolás | 171 |
Betakarítás | 171 |
A rostkender elsődleges feldolgozása | 172 |
A repce termesztése | 172 |
Jelentősége | 172 |
Fajtái | 173 |
Környezeti igénye | 173 |
Előveteményei | 173 |
Tápanyag-utánpótls | 173 |
Talajelőkészítés | 173 |
Vetés | 174 |
Növényápolás | 174 |
Betakarítás | 174 |
A mák termesztés | 174 |
Jelentősége | 174 |
Fajtái | 174 |
Környezeti igénye | 174 |
Előveteményei | 174 |
Tápanyag-utánpótlás | 174 |
Talajelőkészítés | 174 |
Vetés | 174 |
Növényápolás | 176 |
Betakarítás | 176 |
A mák elsődleges feldolgozása | 177 |
A takarmánynövények termesztése | 179 |
A lucerna termesztése | 179 |
Jelentősége | 179 |
Fajtái | 179 |
Környezeti igénye | 179 |
Előveteményei | 180 |
Tápanyag-utápótlás | 180 |
Talajelőkészítés | 180 |
Telepítés | 180 |
Növényápolás | 181 |
Betakarítás | 181 |
A vöröshere termesztése | 183 |
Fajtái | 183 |
Környezeti igénye | 184 |
Talajelőkészítés | 184 |
Vetés | 184 |
Növényápolás | 184 |
Betakarítás | 185 |
A baltacim termesztése | 185 |
Jelentősége | 185 |
Fajtái | 185 |
Környezeti igénye | 185 |
Trágyázás és talajelőkészítés | 185 |
Vetés | 186 |
Betakarítás | 186 |
Egyéb pillangós virágú növények termesztése | 186 |
A pillangós virágú takarmánynövények magjainak termesztése | 187 |
Őszi keveréktakarmányok termesztése | 188 |
A tavaszi keveréktakarmányok termesztése | 189 |
Másod- és harmadvetésű takarmánynövények | 190 |
Rét és legelőgazdálkodás | 191 |
Jelentősége | 191 |
A gyepnövények és a gyepek csoportosítása | 191 |
A gyep termőképessége | 192 |
A gyep hasznosítása | 194 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.