1.063.236

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az árpa, a rozs és a zab termesztése

Szerző
Szerkesztő
Szeged
Kiadó: Gabonatermesztési Kutatóintézet-Winter Fair
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-7352-05-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hazánkban az árpa, a rozs és a zab lényegesen kisebb területen termesztett kalászos gabona, mint a búza. Vetésterületük együttvéve teszi ki a búza vetésterületének egynegyedét. Kis területi arányuk... Tovább

Előszó

Hazánkban az árpa, a rozs és a zab lényegesen kisebb területen termesztett kalászos gabona, mint a búza. Vetésterületük együttvéve teszi ki a búza vetésterületének egynegyedét. Kis területi arányuk azonban nem kisebbíti jelentőségüket, amely elsősorban sokrétű felhasználhatóságukban rejlik. Az árpát jó takarmányértéke és a söripari célok, a rozsot - mint a homok kenyérgabonáját - igen jó alkalmazkodóképessége, a zabot - mint a legjobb minőségű abrakot - igen jó takarmány- és élelmiszeripari értéke, kiváló étrendi és gyógyhatása tette és teszi mindenkor értékessé.
Az utóbbi egy-két évtizedben - hála az eredményes nemesítő munkának - a termésátlagok gyors növekedésének lehettünk szemtanúi. Az új, intenzív fajták azonban csak akkor tudják realizálni termőképességüket, ha termesztésükhöz lehetőség szerint optimális feltételeket teremtünk. A szorosabb értelemben vett környezeti igények kielégítésén kívül az agrotechnikai fegyelem betartása segíti elő a jó eredmények elérését.
Könyvünket nem monográfiának szántuk, a gyakorlati munkához kívánunk segítséget nyújtani nagyüzemben és privát gazdaságban egyaránt. Meggyőződésünk, hogy nincs a gabonafajokra általánosan alkalmazható „kerettechnológia", sem árpára, rozsra, zabra egyaránt és mindenkor érvényes termesztési receptúra. Ma már pl. nemcsak sörárpa és takarmányárpa között kell különbséget tennünk, hanem más igényei vannak egy legelő típusú rozsfajtának is, mint egy malmi rozsnak, és nem mindegy az sem, ha étkezési célra normál zabot vagy csupasz fajtát termesztünk. Hisszük, hogy a minőségi szemlélet érvényesítésével és fajtaspecifikus agrotechnika alkalmazásával tovább növelhetők a hozamok, s e gabonák szakszerű termesztése egyre nyereségesebb lesz a növénytermesztési ágazatban éppúgy, mint a takarmány és élelmiszeriparban.
- A szerzők -
Tekintettel arra, hogy a szerzők nem teljesen azonos szakterületen dolgoznak, nem törekedtünk a feldolgozás teljes egységesítésére. A szűk terjedelem ellenére teret engedtünk annak, hogy ki-ki a saját munkájában legfontosabbnak tartott témaköröket, kutatási eredményeit, gyakorlati tapasztalatait kissé részletesebben is az olvasó elé tárja.
Úgyszintén nem vállalkozhattunk az irodalom teljeskörű feldolgozására sem, így csak a szerzők által fontosnak ítélt bibliográfiákat közöljük, méltatjuk.
Köszönettel tartozunk a volt Mezőgazdasági Kiadónak az eredeti kézirat sajtó alá rendezéséért, kényszerű megszűnésével kellett más kiadóhoz folyamodnunk.
Az eredeti kéziratot 1992-ben zártuk le, de megkíséreltük az adatokat a lehető legjobban aktualizálni.
Könyvünket ajánljuk a mezőgazdasági közép- és felsőoktatás számára is.
Szeged, 1997. február
- A szerkesztő - Vissza

Tartalom

Bevezetés 7
Árpa 9
Az árpa gazdasági jelentősége, termőterülete 9
Az árpa származása, rendszertana, botanikája 11
Morfológiája, egyedfejlődése 14
Gyökérzet 14
Hajtás 15
A tavaszi árpa fejlődési szakaszai 18
Az őszi árpa fejlődési szakaszai 20
Az őszi árpa agrotechnikája 21
Éghajlatigény 21
Talajigény, termőtájak 22
A fajtamegválasztás irányelvei, fajtaismeret 22
Elővetemény, növényi sorrend 26
Tápanyagellátás, trágyázás 27
Talajművelés 30
A vetőmag csávázása 32
Vetés 32
Ápolás, növényvédelem 34
Szárszilárdító szerek használata 37
Betakarítás 38
Vetőmagtermesztés 38
A szem béltartalma és takarmányértéke 39
A tavaszi árpa agrotechnikája 40
Éghajlatigény 40
Talajigény, termőtájak, ökológiai körzetek 42
A fajtamegválasztás irányelvei, fajtaismeret 44
Elővetemény, növényi sorrend 46
Tápanyagellátás, trágyázás 47
Talajművelés 52
Vetés 54
Ápolás, növényvédelem 55
Betakarítás, tárolás 59
A sörárpa minősége 60
Irodalom 63
Rozs 65
A rozs gazdasági jelentősége, termőterülete 65
A rozs rendszertana, származása, biológiája 69
Nemesítése 73
A fajták megválasztása, fajtaismeret 74
A rozs agrotechnikája 77
Éghajlat- és talajigény 77
Elővetemény, növényi sorrend 78
Tápanyagellátás 80
Talajművelés 83
A fajta és a vetőmag jelentősége 84
Vetés 84
Vetésápolás, növekedésszabályozás és növényvédelem 87
Betakarítás 89
Vetőmagtermesztés 89
Rozstermesztés, zöldtakarmányozás céljára 92
Irodalom 96
Zab 99
A zab gazdasági jelentősége 99
A zab származása, rendszertana, botanikája 103
Nemesítése 108
A fajták megválasztása, fajtaismeret 119
A zab agrotechnikája 121
Éghajlat- és talajigény 121
Elővetemény, növényi sorrend 122
Tápanyagellátás, trágyázás 123
Talaj-előkészítés, vetés 126
Ápolás, növényvédelem 128
Betakarítás, tárolás 130
Vetőmagtermesztés 131
A zab felhasználása 135
Abraktakarmány 135
Zöldtakarmány-keverékek 137
Humán célú felhasználás 138
Irodalom 142
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem