1.067.335

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejipari technológia I-II.

Pasztőrözött tejféleségek, ultrapasztőrözött készítmények, tartósított készítmények és fagylaltok gyártása/Vaj- és sajtgyártás melléktermékek feldolgozása

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 474 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari szakmunkáskönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-233-8
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet
A tejfeldolgozás történeti áttekintése5
A tej mint a tejipar nyersanyaga10
A tej összetétele és tulajdonságai10
A tej összetétele11
A tej alkotórészei12
Érzékszervi tuladjonságok19
Fizikai tulajdonságok20
Kémiai tulajdonsággok22
Kolloidtulajdonságok23
Biológiai tulajdonságok26
A tej összetételét és tulajdonságait befolyásoló tényezők27
A tej táplálkozás-élettani jelentősége30
A tej mikrobiológiája31
A tej és a tejfeldolgozás fontosabb mikrobái32
A tej fertőződése a tőgyben és a tőgyön kívül41
A tej mikrobatartalmának és mikroflórájának változása a feldolgozásig42
A tej termelése45
A tej képződése45
A tej leadása46
A tej nyerése47
A tej elsődleges kezelése a termelőhelyen50
A higiénia biztosítása a tejházban54
A tej felvásárlása55
A felvásárlás rendszere55
A tej átvétele58
A tej kezelése és tárolása a gyűjtőcsarnokban60
A higiénia biztosítása a gyűjtőcsarnokban61
A tej beszállítása a feldolgozó üzembe61
A tej minősítése64
A minőségi követelmények64
A leggyakoribb tejhibák66
A pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények gyártása
A termékek forgalmi meghatározása, csoportosítása és jelentősége71
A pasztőrözött tej, valamint a tej- és tejkészítmények nyersanyagai73
Az alapanyag73
A színtenyészetek (kultúrák)74
A termékbe kerülő segédanyagok (adalékanyagok)79
Csomagolóanyagok és -eszközök81
A pasztőrözött tej, valamint a tej- és tejszínkészítmények gyártásának technológiai műveletei és folyamatai82
Az alapanyag átvétele82
A tej előtárolása85
A tej tisztítása86
A tej fölözése89
A zsírtartalom beállítása93
A zsírmentes szárazanyag-tartalom növelése94
A homogénezés95
Az adalékanyagok bevitele97
A pasztőrözés és hűtés98
Az utótárolás107
Az alvasztás108
A habosítás111
Az újraemulgálás113
A tejpor visszaállítása tejjé114
A csomagolás114
A készáru raktározása120
A frissfogyasztású termékek gyártása121
A 3% zsírtartalmú fogyasztói tej gyártása tasakcsomagolásban121
A sovány tejeskakaó gyártása tasakcsomagolásban122
A habart ananászos gyümölcsjoghurt gyártása123
A tejföl gyártása homogénezéses eljárással vaj felhasználásával124
A cukrozott tejszínhab gyártástechnológiája126
A csokoládés tejpuding gyártása127
A frissfogyasztású termékek minősítése128
A minőségi követelmények128
Az érzékszervi bírálat129
A frissfogyasztású termékek gyakoribb hibái130
Ultrapasztőrözött termékek gyártása
A termékek fogalmi meghatározása, csoportosítása és jelentősége135
A tartós termékek nyersanyagai136
A tartós termékek gyártástechnológiai műveletei és folyamatai136
Az ultrapasztőrözést megelőző műveletek136
Az ultrapasztőrözés137
Az aszeptikus utótárolás138
Az aszeptikus csomagolás139
Az utópasztőrözés140
A tartós termékek gyártástechnológiája140
Az 1,5% zsírtartalmú tartós tejeskakaó gyártása140
A tartós termékek minősítése142
A tartósított termékek gyártása
A termékek fogalmi meghatározása, csoportosítása és jelentősége143
A tartósított termékek nyersanyagai144
Az alapanyag144
Segédanyagok145
A tartósított termékek gyártásának technológiai műveletei és folyamatai146
A hőkezelést megelőző műveletek146
A hőkezelés146
A besűrítés147
A sűrítmény homogénezése149
Az adalékanyagok bevitele149
A hűtés és kristályosítás150
Szárítás151
A tejpor hűtése155
A porított termékek utótárolása156
A csomagolás156
A sterilezés158
A késztermékek raktározása158
A tartósított termékek gyártástechnológiája159
A cukrozott sűrített tej előállítása tubuscsomagolásban159
Zsíros tejpor gyártása tasakcsomagolásban160
A tartósított termékek minősítése161
A minőségi követelmények161
Az érzékszervi bírálat163
A tartósított termékek gyakoribb hibái164
A fagylaltgyártás
A fagylaltok fogalmi meghatározása, csoportosítása és jelentősége166
A jégkrémgyártás nyersanyagai167
A jégkrémgyártás műveletei és folyamatai167
Az alapanyag-keverék összeállítása168
A homogénezés168
A hőkezelés168
Az érlelés168
A fagyasztás169
Az adagolás, formázás és csomagolás169
A keményítés170
A jégkrém raktározása170
A jégkrém gyártástechnológiája171
A csokoládébevonatos pálcikás tejszínjégkrém gyártása171
A jégkrém minősítése172
Függelék177
II. kötet
Bevezetés
Vajgyártás
A vajról általában7
A vaj fogalma7
A vaj összetétele8
A vaj fizikai szerkezete10
A vaj és a vajgyártás jelentősége11
A vajgyártás elmélete13
A vaj képződése14
Vajgyártási eljárások14
A vajgyártás nyersanyagai15
A vajgyártás alapanyagai15
A leggyakoribb alapanyaghibák18
A vajgyártás segédanyagai22
A tej fölözése, a tejszín elsődleges kezelése a termelőhelyen, ill. a fölözőállomáson25
A tejszín átvétele és kezelése a gyűjtőcsarnokban, mélyhűtő állomáson és a továbbszállító üzemben26
A vajgyártás műveletei és folyamatai28
Az alapanyag átvétele és kezelése a vajgyártó üzemben28
A tejszín pasztőrözése, szellőztetése és hűtése30
A tejszín érlelése32
A tejszín színezése35
A tejszín köpülése36
A vaj mosása38
A vaj gyúrása39
A vaj víztartalmának és pH-értékének beállítása42
A vaj sózása43
A vaj utószilárdulása44
A vaj csomagolása45
A vaj tárolása47
A tárolt vaj átgyúrása és felújítása48
A vaj gyártástechnológiája50
Szakaszos vajgyártás köpülőben50
Olvasmány54
Folytonos köpüléses vajgyártás55
Vajgyártás lipázos tejszínből59
A vaj minősítése60
A vaj minőségi követelményei60
A vaj minősítése62
A vaj hibái62
Vajkészítmények66
Ízesített vajkészítmények66
Kalóriaszegény vajkészítmények66
Egyéb vajkészítmények66
A vajzsír gyártása67
A vajzsír fogalma és jelentősége67
A vajzsír gyártástechnológiája67
A vajzsír minősége69
Sajtgyártás
A sajtokról általában72
A sajt fogalma72
A sajt összetétele72
A sajt szerkezete74
A sajt és a sajtgyártás jelentősége77
A sajtok csoportosítása79
A sajtgyártás elmélete80
A tej alvadása80
Az alvadék zsugorodása83
A sajt érlelése85
A sajtgyártás nyersanyagai92
A sajtgyártás alapanyaga92
A sajtgyártás segédanyagai95
A sajtgyártás műveletei, folyamatai108
Az alapanyag átvétele és előtárolása108
A sajttej kezelése109
A kádtej előkészítése112
A tej alvasztása115
Az alvadék kidolgozása121
Az alvadék különleges kezelése127
Az alvadék formázása132
A sajtok préselése139
A sajtok megjelölése143
A sajtok sózása143
A sajtok érlelése147
Kitermelés157
A sajtok tárolása160
A sajtok csomagolása161
A sajtok szállítása163
A sajtok gyártástechnológiája163
Oltós alvadású érlelt sajtok gyártása163
Friss sajtok gyártása167
Túrósajtok gyártása170
Sajtkészítmények gyártása172
Fontosabb sajtféleségeink173
Tehénsajtok173
Juhsajtok176
A sajtok minősítése176
Minőségi követelmények176
A sajtok érzékészervi bírálata177
A gyakoribb sajthibák179
Az ömlesztett sajt gyártása
Az ömlesztett sajtról általában187
Az ömlesztett sajt fogalma187
Az ömlesztett sajt összetétele188
Az ömlesztett sajt szerkezete188
Az ömlesztett sajt gyártásának jelentősége189
A sajtömlesztés elmélete190
Fizikai és kémiai folyamatok190
Mikrobiológiai változások191
Az ömlesztettsajt-gyártás nyersanyagai192
Az ömlesztettsajt-gyártás alapanyagai192
Az ömlesztett sajt gyártása szempontjából káros sajthibák192
Az ömlesztettsajt-gyártás segédanyagai193
Az ömlesztettsajt-gyártás műveletei és folyamatai196
Az alapanyag kiválasztása196
Az alapanyag előkészítése196
Az alapanyag-keverék összeállítása197
Próbaömlesztés197
Ömlesztés198
Homogénezés199
Ultrapasztőrözés és sterilezés199
Adagolás és csomagolás200
Hűtés201
Füstölés201
Tárolás201
Az ömlesztett sajt gyártástechnológiája202
Fontosabb ömlesztett sajtféleségeink203
Ömlesztett sajtok204
Ömlesztett sajtkészítmények204
Az ömlesztett sajtok minősítése206
Minőségi követelmények206
Érzékszervi bírálat207
A leggyakoribb hibák208
Tejipari melléktermékek feldolgozása és hasznosítása
A tejipari melléktermékekről általában211
A tejipari melléktermékek összetétele211
A tejipari melléktermékek jelentősége211
A sovány tej feldolgozása és hasznosítása212
A sovány tej hasznosítása emberi táplálkozásra212
Sovány tej hasznosítása állati takarmányozásra214
Olvasmány214
Kazeingyártás ipari célra214
Az író feldolgozása, ill. hasznosítása215
A savó feldolgozása és hasznosítása215
Savóitalok és egyéb savókészítmények előállítása215
Savóporok gyártása216
Olvasmány217
Egyéb savóporkészítmények217
A savó feldolgozása alkotórészeire való bontással217
A tisztogatás és csírátlanítás a tejipari üzemben
A tisztogatás és csírátlanítás általános kérdései220
A tisztogatás és csírátlanítás kellékei222
A víz223
A tejiparban alkalmazott tisztítószerek223
A tejiparban alkalmazott fertőtlenítőszerek226
Tisztogatóeszközök és -felszerelések227
A tisztogatás és csírátlanítás műveletei és folyamatai227
A tisztogatás és csírátlanítás technológiája229
A technológiai gépek, berendezések, szerelvények, csővezetékek tisztogatása és csírátlanítása230
A göngyöleg tisztogatása és csírátlanítása235
Az üzemi helyiségek tisztogatása237
A tejtermékek értékesítése
Az értékesítés szervezete és rendszere230
Az áruterítés rendszere és módszerei240
A tejipari üzemek létesítésének főbb irányelvei
A telepítés főbb szempontjai242
Az üzemépület kialakítása és a belső elrendezés fontosabb kérdései243
A tejüzemek víz- és szennyvízgazdálkodásának fontosbb szempontjai244
Függelék

Dr. Ketting Ferenc

Dr. Ketting Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Ketting Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem