1.067.681

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia és táplálkozás-élettan

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 227 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari szakmunkásképzés tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-234-224-0
Megjegyzés: Tankönyvi száma: Szm-514. Fekete-fehér ábrákkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Élelmiszereinken nagy számban szaporodnak a parányi élőlények, a mikroorganizmusok (a gyakran használt idegen szó értelme: kicsiny szervezet). Ha élelmianyagainkon kedvező környezetet találnak... Tovább

Előszó

Élelmiszereinken nagy számban szaporodnak a parányi élőlények, a mikroorganizmusok (a gyakran használt idegen szó értelme: kicsiny szervezet). Ha élelmianyagainkon kedvező környezetet találnak életükhöz - vizet, tápanyagokat, oxigént, igényeiknek megfelelő (optimális) hőmérsékletet, kémhatást stb. -, úgy gyorsan elhatalmasodnak. A tömérdek mikroorganizmus élénk anyagcseréje rövid idő alatt szembetűnő változásokat okoz az élelmiszeren. E láthatatlan hadsereg tevékenysége nyomán vagy jobb minőségű, hasznosíthatóbb lesz az ember számára az élelmianyag, vagy értéktelenné romlik, sőt a, fogyasztó egészségét, életét is veszélyezteti. Ezért nem közömbös az élelmiszeripar dolgozói számára, hogy a feldolgozásra váró nyersanyagon, a talajon, a levegőben mindenütt nagy számban nyüzsgő, de szabad szemmel nem látható mikroorganizmus-fajok közül melyik szaporodik el termékeinken. Ezért az élelmiszeripar-ágak gyártástechnológiája a parányi élőlényekkel foglalkozó tudomány, a mikrobiológia segítségét veszi igénybe. A mikrobiológia tudománya megállapította, hogy a sok mikroorganizmus-faj mindegyikének más és más környezeti feltételre van szüksége életfolyamataihoz. Ezért szaporításukra vagy éppen elpusztításukra eltérő módszerek terjedtek el. Az egyik parányi szervezet ellen bevált védekezés a másik ellen nem vezet eredményre. Mikrobiológiai ismeretek birtokában jobban megértjük a szakági gyártástechnológia munkamódszereit, és azokat helyesebben is tudjuk alkalmazni. Parányi ellenfeleink ismeretében tudatosabban dolgozhatunk és pontosabban ellenőrizhető védekezési eljárásokat alkalmazhatunk. Ahol viszont egyes fajok hasznunkra lehetnek, ott a segítő fajok elszaporodását tudatosan irányíthatjuk. A mikrobiológia nagyszámú parányi élőlénnyel foglalkozik, mert az eltérő életfeltételekhez jól alkalmazkodó mikroorganizmusok körében igen sok faj alakult ki. A számos faj áttekintése nehéz feladat, ezért a gyakorlati munka megkönnyítésére külön orvosi, mezőgazdasági vagy élelmiszeripari mikrobiológia alakul ki aszerint, hogy a parányi szervezetek melyik csoportját vizsgálja. Vissza

Tartalom

Általános mikrobiológia
Bevezetés
A mikroorganizmusok felismerése9
A mikroogranizmusok alaktana10
A mikroorganizmusok telepképzése13
A mikroorganizmusok anyagcseretermékei17
A mikroorganizmusok életfeltételei21
A víz és az oldott tápanyagok23
A tápanyag töménysége25
A környezet hőmérséklete26
A környezet kémhatása34
A levegő jelenléte vagy hiánya36
Az élő környezet38
A mikroorganizmusok életfolyamatai42
Az anyagcsere43
Tápanyagfelvétel43
Sejtépítés (asszimiláció)45
Lebontás (disszimiláció)46
A raktározás és a kiválasztás58
A mikroorganizmusok szaporodása59
A mikrobák egyéb életjelenségei63
A mikoroorganizmusok hasznos tevékenysége65
Hasznosításuk az élelmiszeripari gyártástechnológiában65
A mikrobák egyéb hasznosítási irányai69
A mikroorganizmusok szaporítása72
A mikroorganizmusok káros tevékenysége79
A mikroorganizmusok élelmiszerbontó hatása80
A gyártástechnológiai folyamatok megzavarása81
Érzékszerveinkkel megfigyelhető romlásjelenségek81
A mikrobák okozta tápanyagcsökkenés86
Az élelmiszerek útján terjedő egészségártalmak87
Élelmiszer-fertőzések88
Élelmiszer-mérgezések89
A káros mikroorganizmusok elleni védekezés101
Tartósító (csíragátló) módszerek102
Tartósítószerek104
Csíraölő (fertőtlenítő) módszerek108
Fertőtlenítőszerek114
Táplálkozás-élettan
Bevezetés
Az ember tápanyagai123
A testépítő anyagok123
Energiát adó anyagok128
Szénhidrátok128
Zsírok-olajok130
Egyéb energiaforrások133
Az energiakészlet mérése133
Élettani tényezők134
Vitaminok135
Ásványi anyagok141
Egyéb anyagok143
Víztartalom143
Színező- és fűszerezőanyagok145
Ballaszt- és salakanyagok145
A tápanyagok emésztése és felszívódása149
A táplálkozás folyamata149
Az emésztés enzimjei150
Emésztés és felszívódás152
A szövetek sejtek közti anyagcseréje155
Élelmiszereink értékelsée159
Élelmiszereink táplálóértéke159
Élelmiszereink élettani értéke160
Élelmiszereink élvezeti értéke161
Emészthetőség és telítőhatás164
Az élelmiszerek romlékonysága166
Az élelmiszeripari feldolgozás hatása a termékekre168
A nyersanyagok tárolása168
Erőművi eljárások170
A víztartalom megváltoztatása171
A hőkezelés172
A hőkezelés módjai172
A hőkezelés hatása a tápanyagokra173
Az élelmiszerek összetételének megváltoztatása175
Technikai szennyeződések177
Az élelmiszerek táplálkozás-élettani értékelése181
Növényi eredetű élelmiszerek181
Gabonafélék (cereáliák)181
Hüvelyesek, olajtartalmú magvak185
Zöldség- és főzelékfélék186
Gyümölcsök191
Élvezeti anyagok194
Az állati eredetű élelmiszerek197
Húsok és húskészítmények199
Tojás és tojáskészítmények202
Tej és tejtermékek204
Tápanyagigény209
Az energiaszükséglet fedezése209
Az életfolyamatok alapanyagcseréje210
A munkavégzés energiaszükséglete212
A tápanyagszükséglet fedezése213
A fehérjeigény214
A zsírigény215
A szénhidrátigény216
Az élettanitényező-igény216
A különleges élelmezési igények217
Az élelmiszeripar feladata a népélelmezés korszerűsítésében220
Összefoglalás222
Kérdések, feladatok222

Dr. Ketter László

Dr. Ketter László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Ketter László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem