1.062.395

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátóipari értékesítés

A vendéglátóipari technikum I. és IV. osztálya számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 319 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált könyv. Tankönyvi szám: 21334.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
A vendéglátóipar feladatai4
A vendéglátóipar jelentősége5
A vendéglátóipar története7
A vendéglátóipar üzem9
Beosztása9
Értékesítő helyiségek9
Termelő helyiségek14
Ügyviteli helyiségek16
Szociális helyiségek16
Az értékesítő helyiségek kiképzése17
Az értékesítő helyiségek berendezése21
Kiszolgáló asztalok (pultok)21
Vitrinek24
Szekrények24
Éttermi asztalok25
Éttermi székek26
Szőnyegek28
Függönyök28
Éttermi felszerelés29
A felszerelés anyaga30
Fémek30
Üvegneműek31
Finomkerámiából készült eszközök33
Textilneműek34
Műanyagok35
A felszerelés csoportosítása36
Evőeszközök36
Tálalóeszközök38
Segédeszközök39
Tálak40
Tányérok42
Csészék44
Poharak45
Palackok47
Kannák, kancsók48
Asztali leltár49
Fűszertartó edények, patika50
Asztali textíliák50
A vendéglátóipari dolgozók52
Munkaterületek, munkakörök52
A termelést és értékesítést előkészítő dolgozók53
A termelő részleg dolgozói53
Értékesítő részleg dolgozói55
A szolgáltatás dolgozói55
Az ügyvitel dolgozói56
Műszaki részlegek dolgozói56
Üzletvezető és helyettesei56
Követelmények57
Jellembeli követelmények57
Magatartás59
Adottságok62
Felkészültség64
Szakképzettség65
Oktatási formák65
A vendéglátóipar munkakörei66
Egészségvédelem66
Testápolás66
Munka- és balesetvédelem67
Ruházat és gondozása69
A felszolgálók felszerelése71
A vendégek73
A vendégek igényei73
A vendégek jogai74
A vendégek kötelességei74
Az értékesítés követelményei76
A kapitalista és a szocialista vendéglátóipar76
Általános követelmények77
Értékesítési ágak78
Értékesítő helyek - üzlettípusok84
Büfé jellegű üzemek84
Üzlettípusok84
Berendezésük, felszerelésük88
Értékesítő munkájuk92
Étterem jellegű üzemek97
Éttermi típusok98
Az üzletek telepítése100
Az üzletek felszerelése és berendezése101
Takarítás103
A szakmai felszerelés gondozása103
Előkészületi munkák105
Asztalok elrendezése105
Textíli vételezése, abroszok felterítése107
A tányérok előkészítése és elhelyezése107
Az evőeszközök felterítése109
Poharak elhelyezése109
A zsemletányér, asztalkendő és az asztali leltár elhelyezése110
Székek beállítása112
Szervízasztal elkészítése112
Terem díszítése113
A felszolgálók egyéni előkészülete113
A vendégek fogadása113
Felszolgálási alapfogalmak114
Étkezési formák115
Felszolgálási módok115
A felszolgálókkal szemben támasztott követelmények116
Italok felszolgálása117
Alkoholmentes italok felszolgálása118
Sör119
Bor121
Palackborok felszolgálása123
Rövid italok felszolgálása125
Ételek felszolgálása126
Levesek felszolgálása127
Előételek felszolgálása132
Tojásból készült ételek133
Halból készült ételek134
Főzelékfélékből, belsőségekből, tésztafélékből készült előételek134
Húsételek felszolgálása135
Köretek felszolgálása136
Saláták felszolgálása137
Tészták felszolgálása137
Sajtok felszolgálása138
Gyümölcs felszolgálása138
Fekete felszolgálása139
Foglalkozás a vendéggel140
A vendég távozása és a zárás utáni teendők143
Kávéház jellegű üzletek144
Üzlettípusok144
Kávéházak145
Eszpresszók146
Cukrászdák146
Táncos szórakozóhelyek148
Berendezésük, felszerelésük149
Értékesítő munkájuk151
Vendéglátóipari üzletház156
Az utazók ellátása158
Az utasellátás értékesítő helyei158
Berendezés, felszerelés160
Az értékesítés a járműveken161
Az értékesítő és szolgáltató helyeket ellátó kisegítő üzemek162
Karbantartó üzemek162
Textíliákat mosó-javító üzemek164
Hulladékhasznosító üzemek164
Adminisztrációs alapfogalmak165
Az adminisztráció célja és feladata. A bizonylati elv165
Leltározási alapismeretek167
A vagyonváltozások nyilvántartása169
A raktárak fontosabb bizonylatai169
Az értékesítés bizonylatai173
A felelősök elszámoltatása176
A vendéglátóipari értékesítés irányelvei177
A dolgozók értékesítési feladatai177
Értékesítés elvei178
Vendégismeret178
A külföldi vendégek ellátása181
Árukínálat, hírverés184
A reggeli értékesítése188
A reggeli italok készítése189
A kávékészítés alapelvei189
A kávékészítés módszerei190
Terítés reggelihez191
A reggeli felszolgálása193
Az ételek értékesítése196
Az étlap szerkesztése197
Étrendek összeállítása197
Az ételválaszték összeállítása198
Az étlap kiállítása200
Felszolgálási rendszerek202
Ajánlás203
Jellegzetes ételek felszolgálása206
Levesek207
Előételek207
A húsok szeletelése a vendég asztalánál213
Saláták felszolgálása214
Tészták, fagylaltok felszolgálása215
Az italok értékesítése217
Az italok áttekintése217
Italértékesítés elvei218
Az itallapok és ártáblák szerkesztése220
Általános irányelvek220
Az italok csoportosítása221
Az italok ajánlása, a rendelés felvétele223
Italkínálás eltérő alkalmakra224
Az ételekhez illő ital kiválasztása224
Bárértékesítés228
A bár berendezése és felszerelése228
A bátitalok készítése229
A báritalok felszolgálása233
A báritalok receptjei233
Szállodai felszolgálás243
Az emeleti felszolgálás módszerei243
Felszolgálás közvetlenül a konyháról243
Felszolgálás az emeleti tálalóból243
Felszolgálás a konyha mellett létesített tálalóból244
Reggeli felszolgálása244
Főétkezések felszolgálása246
Társas étkezések szervezése247
A rendelés felvétele248
A társas étkezés előkészítése251
Az asztalok összeállítása és terítése253
Étrendek összeállítása és terítése257
A felszolgálás szervezése és lebonyolítása261
Fogadások szervezése és lebonyolítása265
A fogadás fajtái265
A rendelés felvétele, tervezése267
A büféasztal összeállítása, díszítése268
A felszolgálók munkája a fogadásokon270
Üzemen kívüli értékesítés272
Üzemen kívüli díszétkezések és fogadások272
Kitelepülések274
Csomagolás és házhozszállítás275
Az értékesítés gazdálkodási feladatai276
A gazdasági eredmények javítása276
Üzletszervezés277
Ellenőrzés279
Az értékesítéssel kapcsolatos jogszabályok282
Munkaügyi rendelkezések282
A Vendéglátóipari Üzleti Szabályzat284
Az értékesítéssel kapcsolatos jogszabályok283
Vállalat alapítása283
Működési engedély283
Vendéglátóipari üzletek és átépítése283
Zene, műsor, tánc, kártya, játék284
Belépődíj284
Általános rendelkezések284
Panaszok kezelése285
Az üzem és a dolgozók anyagi felelőssége286
Vendéglátó üzletek felelőssége287
Dolgozók anyagi felelőssége288
A leltárhiányért fennálló anyagi felelősség288
A Munka Törvénykönyvén alapuló felelősség290
A vendéglátóipar irányító szervei291
A vendéglátóipari vállalatok felépítése291
Az igazgató jogai és kötelességei, a közvetlen alátartozó munkakörök292
Titkárság293
Személyzeti osztály293
Munkaügyi osztály293
Jogügyi osztály293
Terv- és statisztikai osztály293
Szervezés-technikai osztály294
Gondnokság294
Ellenőrzési osztály294
Rendész294
A vállalat áruforgalmi szervezete294
Áruforgalmi részleg294
Üzemeltetési osztály295
Leltározó részleg295
A vállalati ügyvitel szervezete296
Könyvelési osztály296
Pénzügyi osztály296
Bérelszámolási osztály296
Ügyviteli szervezők296
Leltár értékelő részleg296
A vendéglátóipar irányító szervei297
A vendéglátóipari vállalatok szervezeti rendszere297
Állami vendéglátóipari vállalatok297
Szövetkezeti hálózat298
A Magán vendéglátóiparosok298
A Belkereskedelmi Minisztérium szakfelügyeleti jogköre298
Tárgymutató307
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem