1.063.236

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gasztronómiánk krónikája

A magyar konyha múltja és jövője

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 251 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 21 cm
ISBN: 963-231-704-1
Megjegyzés: Ábrákkal, táblázatokkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
A magyar konyha jellemzői
A sertészsír, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttese11
A sertészsír13
A zsiradékok jellemzői13
A zsiradékok hasznosítása16
A sertészsír felhasználása a magyar konyhán18
A vöröshagyma21
A fűszerpaprika23
A fűszerparika készítése23
A fűszerparika összetétele és hasznosítása24
A kereskedelmi fűszerpaprika26
A zöldparika kiegészítő szerepe28
A sertéshúsfogyasztás aránytalansága32
A hús felépítése34
A hús tápanyagai36
A hús értéke a fehérje38
A sertéshús ipari feldolgozása43
A húskészítmények gyártása45
Húskészítmények47
A sertéshús konyhai feldolgozása52
A hús előkészítése53
A húsok hőkezelése56
Az egyoldalú sertéshúsfogyasztás hátrányai62
Ételeink sűrítése rántással65
A rántás elkészítése66
Egyéb sűrítési eljárások67
Sertészsírral gazdagított főtt tészták69
Az ízesítés sajátos együttesei73
Hogyan alakult ki a magyar konyha?
Élelmezés az őshazában81
A legősibb élelemszerzés a gyűjtögetés81
A gyűjtögetett táplálékok82
A vadászat és a halászat84
A kőkorszak konyhája86
A nomád pásztorélet élelmezése88
A savanyított tejkészítmények91
A tej feldolgozása az újabb időkben93
A kezdetleges földművelés kibontakozása96
Az ősi gabonatermesztés101
A gabona feldolgozása104
Ősi kásaételek109
Fejlődés a honfoglalás után112
Újabb kásaalapanyagok honosodnak meg a magyar konyhán114
Az olajtermő növények voltak az első ételízesítők115
A hüvelyesek szerepe a népélelmezésben116
Gazdagodik a zöldségfélék választéka117
A gyümölcsfélék száma is gyarapszik121
A kenyérkészítés diadalútja124
Amíg a pépekből tészta lesz124
A tésztaszárítástól a dúsított tésztákig126
A házi kovásztól a sajtolt élesztőig128
A sütőharangtól az alagútkemencéig130
A lepénykenyértől a burgonyás kenyérig132
Meghonosodnak a délvidéki fűszerek138
Új utakon jár a reneszánsz konyhája141
A konyha mesterei: a reneszánsz szakácsok142
A konyha és fölszerelése144
A terített asztal147
A reneszánsz lakomák150
A középkor vendégfogadója154
A török étkezési szokások hatása a magyar konyhán158
Új kásanövényt kaptunk, a rizst158
A törökök meghonosítják hazánkban a kávét160
A kávé elterjedése161
Amíg a kávémagból frissítő ital lesz164
A kávé élettani hatása168
A kávé ízesítő szerepe170
Új élelem-alapanyagok érkeznek Amerikából172
A burgonya népélelmezési szerepe173
A sokféleképpen hasznosítható paradicsom175
A jövő ígérete: a kukorica177
Becses főzeléknövényünk: a bab178
Egyéb amerikai jövevények180
A barokk idők konyhája183
Az osztrák biedermeier konyha188
Mit kaptunk az orsztrák konyhától188
Megjelenik az élelmezési technika új hazai alapanyaga, a répacukor191
Kifejlődik a magyar cukrászipar193
Az olasz fagylalt minőségjavító szerepe196
Kibontakozik a magyar konyha198
A század romantikus szemlélete felfedezi a parasztok ételeit200
A francia konyha finomító szerepe204
A gasztronómia stafétabotját a vendéglátóipar veszi át209
Az olasz konyha új ételekkel gazdagítja étlapjainkat212
Merre halad a magyar konyha?
Hogyan hatott a felszabadulás népélelmezésünkre?223
Mit kell megtartanunk és mit kívánatos megújítani?225
A továbbfejlesztés előfeltételei231
Mit tehet a mezőgazdaság az élelmezés korszerűsítéséért?231
Mit tehet a feldologó ipar élelmezésünk javításáért?236
A gasztronómia kultúrájának közkinccsé tétele245
Forrásmunkák251

Dr. Ketter László

Dr. Ketter László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Ketter László könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája

A gerinc elszíneződött, a borító foltos.

Állapot:
1.640 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba