1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 3.

Sertéstenyésztés, lótenyésztés, baromfitenyésztés

Szerző
Grafikus
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 475 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

SERTÉSTENYÉSZTÉS
Bevezetés13
A sertés domesztikációja13
A sertés népgazdasági jelentősége15
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint17
A sertés külső testalakulása15
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez19
Méretek felvétele a sertésen24
A sertés fejlettsége és súlya26
A sertés színe, bőre és szőrzete26
A sertés testrészei29
Az ivari jelleg és az ivartalanítás38
A sertés belső értékmérő tulajdonságai40
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság40
Szaporaság40
Tejtermelő-képesség42
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség42
Hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség43
A sertés vágóértéke45
Átörökítőképesség47
A sertés fajtái48
A mangalica48
Magyar fehér hússertés52
Berkshire sertés55
A cornwall (large black)56
Egyéb fajták58
A sertés tenyésztése66
A fajta és a tenyészirány megválasztása66
A tenyészkoca kiválasztása69
A tenyészkan kiválasztása70
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben71
A sertések törzskönyvezése77
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel77
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése77
Ellenőrzési lapok vezetése80
Törzs és tenyésztési főkönyv84
A külemi bírálat előfeltételei84
Törzskönyvi osztályok84
Törzskönyvi osztályba sorolás84
A hizodalmasság és vágóérték megállapítása87
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása87
A vágottáru minősítése89
Zsírsertések minősítése92
A vizsgált egyed értékelése és minősítése92
A sertés takarmányozása95
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete95
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend96
A sertés takarmányai97
A sertés legeltetése97
Zöldtakarmányok99
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák100
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok100
Nedves ipari melléktermékek101
Magvak101
Légszáraz gyári melléktermékek103
Állati eredetű takarmányok103
Konyhamoslék104
A sertésistállók és berendezése105
Általános irányelvek105
Az istállók alapterülete106
A sertésistállók elhelyezése106
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők107
A kifutók108
A fiaztató108
A szabad szállások mint fiaztatók111
A tenyészkanok istállója111
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója112
Egyéb épületek116
Vályúk és etetőhelyek117
A sertések ápolásának általános irányelvei117
A sertés szaporítása119
A koca ivarzása119
A pároztatás120
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja122
A tenyészkan takarmányozása és ápolása124
A vemhes koca ápolása és takarmányozása126
Az ellés (elvetélés, koraszülés)130
A szoptató koca gondozása és takarmányozása133
A szopós malacok gondozása és táplálása136
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása141
A növendéksertések takarmányozása és gondozása143
A sertés hizlalása147
A hízósertések takarmányozásának rendje148
Húsra hízlalás151
Bacon- és sonkasüldők hizlalása151
Zsírra hizlalás156
Idősebb süldők zsírra hizlalása156
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása158
Tőkesertések hizlalása160
Öreg sertések hizlalása162
Makkoltatás163
A sertés mázsálása164
A sertés szállítása165
Ajánlott irodalom167
LÓTENYÉSZTÉS
Bevezetés171
A lótenyésztés jelentősége171
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei173
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése174
A ló származása, fajrokonai174
A lófajták csoportosítása176
A ló megítélése177
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés177
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához178
A bírálat179
A méretek felvétele180
A kültakaró, szín és jegyek181
A testtájak alakulásai184
A fej és részei184
A ló mozgása204
A lépés205
A poroszkálás205
Az ügetés (trab)206
A vágta (galopp)206
Az ugrás207
Az úszás207
A ló életkorának megállapítása207
Magyarország lótenyésztésének története212
Az ősi magyar ló kora212
Az arab ló kora213
A spanyol ló kora213
Az angol telivér kora213
A gazdasági típusra törekvés kora214
Jelenkor214
Hátastípusok215
Az arab ló215
Az angol telívér216
A kisbéri félvér217
A gidrán218
A mezőhegyesi félvér219
Melegvérű hámostípusok221
A nóniusz221
A lipicai222
Az ügető223
Hidegvérű hámostípusok224
A magyar hidegvérű224
A muraközi ló226
Sodrott ló226
Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták; Anglonorman, belga, ardenni, frederikszborgi, hucul, keletporosz, móri, Orlov ügető, percheron228
Egyéb fajták230
A ló tenyésztése231
A tenyészcél megválasztása231
A tenyészegyedek megítélésének alapja232
A tenyészkanca kiválasztása234
Származás234
Küllem236
Teljesítmény237
Utód238
A tenyészcsődör kiválasztása238
Származás238
Küllem 239
Teljesítmény239
Utód240
A mén kora az ivadékvizsgálat elvégzése idejében241
A lovak törzskönyvezése242
A ló tenyésztésbevétele244
A nemi érettség244
A tenyészérettség244
Az ivartalanítás245
A párosítás245
A sárlás246
A fedeztetés (pároztatás, ugratás)247
A fedeztetés idejének megválasztása248
A csődör nemzési ingere249
Egy csődörre hány kanca számítható?249
A mesterséges termékenyítés jelentősége250
A megtermékenyülés250
A vemhesség megállapításának módozatai251
A vemhesség tartama251
Az ellés252
A koraszülés és az elvetélés252
Az ellés előjelei252
Előkészület az elléshez253
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél253
A kanca ápolása ellés után255
Az újszülött csikó körüli teendők256
A csikó megítélése születés után257
A lovak takarmányozása259
A ló takarmányai259
Legelő és a zöldtakarmányok259
Nedvdús takarmányok260
Szálastakarmányok261
Abraktakarmányok262
A ló takarmányozásának főbb elvei263
A ló takarmányozási rendje264
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása265
A szopós csikó takarmányozása266
A csikók választása utáni takarmányozása267
A csikó ménesbeni tartásának szervezése268
Igáslovak takarmányozása269
A tenyészcsődörök takarmányozása270
A lovak tartása és mozgatása272
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása272
A csődör csikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása274
A ló ápolása275
Bőr- és szőrápolás275
Fürdetés, nyírás276
A pata és ápolása. Patkolás276
A ló istállója278
A csikó betanítása280
Nyereg alá tanítás281
Kocsibatanítás282
Galopp-csikók idomítása284
Az ügető csikók betanítása285
A ló munkáltatása286
A ló használata286
A ló szerszámai286
Befogás és kifogás289
A fogat összeállítása290
Hajtás291
Nyereg alatti használat292
A ló rossz szokásai293
Függelék
A szamár tenyésztése295
Az öszvér296
BAROMFITENYÉSZTÉS
Bevezetés301
A baromfi származása és domesztikációja301
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége302
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése303
Baromfitenyésztéstani alapismeretek304
A baromfi külső testalakulása304
Köztakaró305
A tollazat306
A vedlés307
Az életkor és az ivar meghatározása309
A tojás képződése309
A tojás alkotórészei310
Tojásrakás időszaki megoszlása312
A kotlás313
A baromfi értékmérő tulajdonságai316
Termékenység316
Keltethetőség317
Ellenállóképesség és igénytelenség318
Egészségi állapot (életerő)319
Testnagyság319
A tojástermelő-képesség319
Hústermelő-képesség326
Vérmérséklet és rossz szokások327
A baromfi takarmányozása329
A baromfi létfenntartó és termelő szükséglete329
A baromfi fehérjeellátása330
A baromfi ásványi anyag ellátása332
A baromfi vitaminellátása333
A baromfi takarmányai337
Növényi eredetű takarmányok337
Állati eredetű takarmányok338
Kiegészítő takarmányok339
A tyúk tenyésztése339
Tyúkfajták342
A magyar parlagi tyúk342
A magyar tyúk nemesített változatai342
Hazánkban tenyésztett külföldi tyúkfajták346
Tenyésztési módszerek a tyúk tenyésztésében (Horn A.)354
A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén354
A tenyészkiválasztás főbb elvei356
Beltenyésztés (rokontenyésztés)356
A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei359
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés361
Reciprok rekurrens szelekció363
Rekurrens szelekció364
A hibridtenyésztő üzemek364
A tojástermelésre irányuló szelekció366
A hústermelésre irányuló szelekció367
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában368
Törzskönyvezés369
A pározatás módjai370
A baromfi minősítése és selejtezése371
A keltetés372
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása372
A természetes keltetés372
A mesterséges (gépi) keltetés373
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése387
Csibenevelés388
Természetes csibenevelés388
Mesterséges csibenevelés388
A nevelőketreces (baktériás) csibenevelés394
Növendékek fölnevelése395
A tyúk elhelyezése397
A baromfitelep elhelyezése és berendezése397
Baromfiólak398
A baromfiól felszerelése és berendezése400
Baromfikifutók402
A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése402
Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása403
A tyúkfélék hizlalása406
A vágottbaromfi minősítése407
A tojás osztályozása és raktározása407
Tolltermelés409
Belterjes, nagyüzemi baromfitartás (Rimler K.)410
Nagyüzemi tartás fajtái412
A belterjes tartás különféle formái412
A tyúkok padlón tartása412
Az istálló420
Takarmányozás420
Selejtezés421
Betegségek422
A tojótyúkok ketreces tartása425
Belterjes húscsibe nevelése430
Ketreces csibenevelés431
A belterjes tartás jövője431
A gyöngytyúk tenyésztése432
A gyöngytyúk fajtái432
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása433
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás434
A gyöngytyúk hasznosítása435
Pulykatenyésztés436
A pulyka fajtái436
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása438
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás439
A pulyka hasznosítása441
Kacsatenyésztés442
A kacsa fajtái442
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása444
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás445
A kacsa hasznosítása447
Lúdtenyésztés449
A lúd fajtái449
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása451
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás452
A lúd hús-, zsír- és májtermelése453
A tenyész- és hízóludak elhelyezése, gondozása455
A lúd tolltermelése456
Galambtenyésztés457
A legismertebb galamfajták457
A galamb elhelyezése458
A galamb takarmányozása459
Szaporítás459
A galamb hasznosítása459
Irodalom460
Tárgymutató461
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állattenyésztési enciklopédia 3. Állattenyésztési enciklopédia 3. Állattenyésztési enciklopédia 3. Állattenyésztési enciklopédia 3. Állattenyésztési enciklopédia 3. Állattenyésztési enciklopédia 3. Állattenyésztési enciklopédia 3. Állattenyésztési enciklopédia 3. Állattenyésztési enciklopédia 3.

A borító elszíneződött, foltos. A lapélek és több lap foltos. Néhány lapon gyermekrajz látható, néhány sérült. A címlapon tulajdonosi bejegyzés látható.

Állapot: Sérült
3.580 Ft
2.860 ,-Ft 20
14 pont kapható
Kosárba